Corona-crisis Amerika: De boodschap aan arbeiders is ‘breng je leven in gevaar of verhonger’,

Corona-crisis Amerika: De boodschap aan arbeiders is ‘breng je leven in gevaar of verhonger’,


Door de Republikeinen geleide staten geven aan dat ze de werkloosheidsuitkeringen van werknemers kunnen schrappen als ze niet terugkeren naar hun werk, wat nieuwe veiligheidsangsten opwekt

Iowa, Oklahoma en andere staten heropenen zich spoedig tijdens de uitbraak van het coronavirus en geven vroegtijdige waarschuwingen aan hun bezorgde arbeiders: terugkeer naar uw baan of het risico lopen werkloosheidsuitkeringen te verliezen.

De dreigementen waren de afgelopen dagen het luidst onder Republikeinse leiders en weerspiegelden hun angstige pogingen om het lokale economische herstel ongeveer twee maanden nadat de meeste bedrijven hun deuren hadden gesloten, een vliegende start te geven. In Iowa bijvoorbeeld hebben overheidsfunctionarissen zelfs een openbare oproep gedaan aan bedrijven om contact op te nemen als een ‘werknemer weigert weer aan het werk te gaan’.

Voor sommige staten bestaat de zorg dat inwoners die hun oude baan terug krijgen, deze misschien gewoon niet accepteren, maar ervoor kiezen in plaats daarvan door te gaan met het gebruik van historisch genereuze werkloosheidssteun. Het door president Trump in maart ondertekende pakket van $ 2 biljoen voor het coronavirus voor het congres heeft een enorme bijdrage geleverd aan de wekelijkse uitkeringen voor werkloze Amerikanen, en sommige mensen verdienen mogelijk meer dan voorheen.

Bedrijfsleiders zeggen dat ze arbeiders hard nodig hebben om terug te keren naar winkels, restaurants en andere activiteiten om financieel overeind te blijven. Arbeidsactivisten beweren echter dat de realiteit veel gecompliceerder is: sommige nu werkloze Amerikanen verdienden in de eerste plaats niet veel geld, dus willen ze misschien hun veiligheid niet riskeren om terug te keren naar onderbetaalde oude optredens.

Toen sommige staten eind april begonnen te heropenen, zeiden artsen in New York die een afname van coronaviruspatiënten zagen, dat het opheffen van de sociale afstand de vooruitgang zou kunnen omkeren. (Joyce Koh / The Washington Post)

Daarbij hebben de publieke opmerkingen van sommige staten de federale wetgevers, arbeidsactivisten en volksgezondheidsfunctionarissen gefrustreerd, die zeggen dat het dwingen van werknemers om zo snel terug te keren gevaarlijk kan zijn – en de reactie van het land op de dodelijke pandemie zou kunnen ondermijnen.

‘Deze staten bieden mensen de keuze om je leven in gevaar te brengen of te verhongeren’, zegt Damon A. Silvers, directeur van het beleid en speciale raadgever van de AFL-CIO.

Over het algemeen hebben staten het wettelijke recht om uitkeringen in te trekken als werkloze Amerikanen banen krijgen aangeboden die vergelijkbaar zijn met hun vroegere posities, maar weigeren deze te nemen. In reactie op het nieuwe coronavirus hebben toezichthouders ook speciale uitzonderingen ingevoerd om mensen zonder werk te beschermen omdat ze ziek zijn of zorgen voor familieleden met de diagnose covid-19, de ziekte die het virus veroorzaakt.

Toch hebben de vroege dreigementen van handhaving – op een moment dat het coronavirus meer dan 61.000 in de Verenigde Staten heeft gedood – deskundigen de vraag doen rijzen of sommige gouverneurs prioriteit geven aan economisch herstel boven volksgezondheid.

Lees ook:  DE CORONA NOODWET (DICTATUUR) VAN RUTTE EN CO

“Ik zou willen beweren dat het terug moeten gaan naar de wachttafels tijdens een pandemie misschien niet meetelt als vergelijkbare arbeidsomstandigheden”, zegt Michele Evermore, senior beleidsanalist bij het National Employment Law Project. Ze zei dat werknemers dergelijke omkeringen van voordelen kunnen aanvechten, maar dat dit moeilijk kan zijn.

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid heeft de beperkingen bevestigd , ook al hebben meer dan 30 miljoen Amerikanen werkloos en zoeken ze essentiële werkloze hulp. “Behoudens ongebruikelijke omstandigheden”, zei het bureau in openbare leiding, “vormt een verzoek dat een verlofmedewerker naar zijn of haar baan terugkeert hoogstwaarschijnlijk een aanbod van passend werk dat de werknemer moet accepteren.”

Overheidsinstanties in het hele land hebben die benadering herhaald. Tennessee heeft bijvoorbeeld gezegd dat het ‘aanvragers mogelijk kan diskwalificeren voor het ontvangen van een werkloosheidsuitkering’ als werknemers die tijdelijk worden ontslagen de mogelijkheid weigeren om hun baan weer over te nemen, zei Chris Cannon, een woordvoerder van de werkloosheidsdienst van de staat.

Iowa heeft ook in recente verklaringen aangegeven dat het van plan is haar handhavingsinspanningen op te voeren. De richtlijn heeft een extra betekenis gekregen sinds Trump dinsdag een uitvoerend bevel ondertekende dat ertoe zou kunnen leiden dat vleesverwerkende fabrieken open blijven – ook in Iowa, waar arbeiders onlangs stierven aan het coronavirus. Een woordvoerder van de gouverneur van Iowa reageerde niet op een verzoek om commentaar.

Werkloos – en contant – wachten miljoenen Amerikanen nog steeds op hun eerste werkloosheidscontrole

In Oklahoma bespraken economische topfunctionarissen vorige week zelfs publiekelijk de beperking van de uitkeringen in een poging om de inwoners sneller weer aan het werk te krijgen. De staat behoort tot meer dan een dozijn met een minimumloon van $ 7,25, volgens gegevens die zijn opgesteld door de National Conference of State Legislatures.

‘Als er een eiser is die zegt:’ Weet je wat, ik kan meer geld verdienen als ik thuis zit en deze extra $ 600 ontvang, en nog wat andere voordelen, als de werkgever contact met ons opneemt, wordt dat beschouwd als een weigering van burgerlijke werk en we zullen hun voordelen afsnijden ”, zei Teresa Thomas Keller, de adjunct-directeur van de Oklahoma Employment Security Commission, tijdens de oproep die via Zoom werd gehouden en online werd gepubliceerd . The Frontier, een nieuwszender in Tulsa, deed voor het eerst verslag van de bijeenkomst.

‘Ik weet dat dat een probleem is,’ vervolgde Keller. ‘Toen ik het voor het eerst zag, dacht ik:’ Goh, sommige van deze eisers zullen meer geld verdienen aan werkloosheid dan tijdens hun werk ‘, maar dat zal een tijdelijke situatie zijn.’

Lees ook:  Hoe de peilingen eruit zien tijdens het laatste weekend van de verkiezingen

Als reactie hierop zei Sean Kouplen, de staatssecretaris van Handel, dat dit “het beste nieuws was dat ik de hele dag heb gehoord”, eraan toevoegend dat hij getuige was geweest van zo’n terughoudendheid om uit de eerste hand te werken. ‘Ik heb veel bedrijven en we proberen mensen terug te nemen. En ze zeggen: ‘Nee, we zijn goed, we verdienen veel geld aan het werkloosheidsstuk.’ Dus ik waardeer het echt dat je dat zegt. ‘

Keller voegde later toe dat Oklahoma zelfs zou kunnen stoppen met het sturen van ingezetenen naar de extra $ 600 per week aan federale werkloosheidssteun die is toegestaan ​​onder de Cares Act, in een poging mensen te dwingen sneller weer aan het werk te gaan. ‘Als het een enorm probleem was, en we hadden het gevoel dat mensen misbruik maakten, konden we het afsnijden’, zei ze.

Gevraagd naar de uitwisseling, zei Kouplen laat op dinsdag dat een dergelijk beleid om federale hulpdollars te verlagen niet wordt overwogen. Anders zei hij dat het “een langdurige praktijk is in Oklahoma, en ik ben er zeker van in andere staten in het hele land” dat als je een nieuwe baan aangeboden krijgt en het afwijst, “je werkloosheid wordt verwijderd”.

Kouplen is zelf een lokale zakenman: hij is de directeur van de Regent Bank in Tulsa, evenals een lokaal restaurant, waarvan hij zei dat hij onlangs een handvol arbeiders moest ontslaan – maar hij neemt ze nu terug aan met de hulp van de federale overheid fondsen voor kleine bedrijven.

Ik ga persoonlijk geen werknemer inleveren die niet terug wil komen’, zei Kouplen dinsdag, maar voegde eraan toe: ‘Het is een belangrijk probleem voor werkgevers. Het is echt. Het is een echt probleem en het wordt een landelijk probleem waarbij werkgevers van instapfuncties proberen mensen terug te nemen. ‘

‘Bijna iedereen die ik ken heeft geen werk’: hoe het coronavirus de economische ravage in Michigan heeft veroorzaakt

Topvertegenwoordigers van bedrijven in Oklahoma zeiden woensdag dat ze die bezorgdheid delen. ‘Om de economie in Oklahoma te laten herstellen, hebben we die mensen weer nodig. We hebben bedrijven nodig ‘, zei Chad Warmington, de president van de State Chamber of Oklahoma.

Warmington waarschuwde dat werknemers niet “een ruwe deal moeten krijgen die gedwongen wordt om weer aan het werk te gaan met een onveilige omgeving en slechtere lonen”. Maar over de herstelinspanning voegde hij eraan toe: ‘Wat we niet willen doen, is dat de federale overheid een plan heeft dat concurreert met de particuliere sector.’

Het potentieel dat de voordelen van mensen zouden kunnen worden ingetrokken, veroorzaakte scherpe berispingen onder de wetgevers op Capitol Hill, die juist de werkloosheidsverzekeringsprogramma’s juist als reactie op de pandemie versterkten. Senator Ron Wyden van Oregon, de topdemocraat in het Senaats Financieel Comité, zei dat het probleem begon met het feit dat de Republikeinse gouverneurs ‘de volksgezondheid terzijde schuiven en hun staten dwingen’ opnieuw te openen ‘. ”

Lees ook:  Hoe belangrijk is 6 Januari 2021?

“Iedereen wil een nieuw normaal vinden en teruggaan naar ons leven”, voegde hij toe in een verklaring, “maar doen alsof de crisis voorbij is als de crisis niet voorbij is, zal het veel moeilijker maken om het virus te bedwingen en voor werknemers om voedsel op de tafel en een dak boven hun hoofd. ‘

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments