Trump verklaart steun voor gewapende demonstranten die de hoofdstad van Michigan bestormen: “Dit zijn zeer goede mensen”

Trump verklaart steun voor gewapende demonstranten die de hoofdstad van Michigan bestormen: “Dit zijn zeer goede mensen”


Trump verklaart steun voor gewapende demonstranten die de hoofdstad van Michigan bestormen: “Dit zijn zeer goede mensen”

President Trump gooide zijn steun achter gewapende rechtse demonstranten die schreeuwend het Capitool van Michigan binnenkwamen en het kantoor van de democratische gouverneur Gretchen Whitmer blokkeerden en beweerden dat ze ‘zeer goede mensen zijn, maar ze zijn boos’.

“De gouverneur van Michigan moet een beetje te geven, en de brand te blussen,” Trump  getweet . ‘Dit zijn hele goede mensen, maar ze zijn boos. Ze willen hun leven weer veilig terug! Zie ze, praat met ze, maak een deal.’

Donald J. Trump on Twitter

The Governor of Michigan should give a little, and put out the fire. These are very good people, but they are angry. They want their lives back again, safely! See them, talk to them, make a deal.

De president legde niet uit wat hij bedoelde met ‘een deal’. Whitmer, een democraat die een favoriete bokszak voor de president is geworden, heeft de sociale afstandsbegeleiding van de staat verlengd van donderdag tot en met 15 mei. Ze hief echter veel van de beperkingen op die een vlampunt waren geworden voor de protesten, zoals het openen van reizen tussen primaire en tweede huizen en bewoners laten varen en golfen. (Golfkarren blijven echter nog verboten.)

Inwoners moeten nog steeds zo veel mogelijk thuis blijven en in het openbaar sociale afstand beoefenen, en niet-essentiële bedrijven kunnen niet worden geopend.

Hoewel kleiner dan een eerder evenement dat bekend stond als ‘Operation Gridlock’, waren  de protesten van donderdag in Lansing, ook wel de ‘American Patriot Rally’ genoemd, de meest confronterende confrontaties die het land tot nu toe heeft gezien toen gewapende demonstranten schouder aan schouder de hoofdstad van de staat inpakten en schreeuwden bij wetgevers.

Een kleine groep militieleden blokkeerde de toegang tot het kantoor van Whitmer, met lange wapens, vesten en door de staat gemandateerde gezichtsbedekkingen  –  een vereiste die eerder deze week werd geïmplementeerd.

“Sommige van mijn collega’s die eigen kogelvrije vesten ze draagt,” state senator Dayna Polehanki, een Democraat uit Livonia, getweet .

Demonstranten verschenen vorige week op het trottoir voor het huis van Whitmer en hielden borden vast en wisselden golven uit met andere demonstranten die toeteerden en schreeuwden tegen de gouverneur vanuit een passerende caravan met vrachtwagens, bestelwagens en SUV’s.

Demonstranten werden vergezeld door David Clarke, de voormalige sheriff van Milwaukee, die  toezicht hield op een gevangenis waar water werd weggehouden van een geesteszieke gevangene die stierf aan uitdroging . De Trump-supporter die naar rechts veranderde, provocateur richtte zich tot inwoners van Michigan in de regen buiten de hoofdstad, en moedigde hen aan om ‘uitdagend’ te worden.

‘Hoe kwamen ze op dit aantal van 1,8 meter?’ Vroeg Clarke, waarbij de staatsbeperkingen samenvielen met de eigen richtlijnen van de Trump-regering, die vrijdag afliep. ‘Ik denk dat ze het net uit hun achterkant hebben getrokken.’

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Rechteloosheid verpakt in het EU-migratiepact

Eens overwogen om het Department of Homeland Security te leiden, heeft Clarke opgeroepen tot opschorting van habeas corpus om tot 1 miljoen Amerikanen die volgens hem terroristische sympathisanten zijn in de gevangenis van Guantanamo Bay voor onbepaalde tijd te arresteren en vast te houden.

The Washington Post en The New York Times hebben gemeld dat sommige groepen achter de shutdown-protesten worden gefinancierd door rechtse organisaties en conservatieve megadonoren, waaronder massale Facebook-groepen die worden gerund door zero-tolerance wapenrechtenactivisten . Facebook heeft de evenementenpagina van het protest verwijderd , daarbij verwijzend naar het bedrijfsbeleid over het schenden van mandaten voor sociale afstand.

Op het lagere niveau van het capitolgebouw eisten demonstranten toegang tot de vloer van de wetgevende macht en riepen  dingen als: ‘laat ons binnen’ en ‘je kunt ons niet buitensluiten – dit is het huis van het volk’. Sommigen beschuldigden hoofdstad politie, die waren het nemen van temperaturen volgens de richtlijnen van de staat, van zijn “redcoats.”

Republikeinse wetgevers in Michigan zijn naar verluidt wetsvoorstellen aan het voorbereiden om de autoriteit van Whitmer, verleend krachtens een wet inzake noodbevoegdheden, in te perken , waaronder een wet die de bevoegdheid van de gouverneur om noodsituaties te verklaren zou intrekken. Whitmer heeft gedreigd een veto uit te spreken over de voorgestelde wetgeving. 

‘Ik ga geen wetsvoorstel ondertekenen dat enige macht van mij of een toekomstige gouverneur afneemt’, zei ze tegen verslaggevers. ‘De bevoegdheden van het uitvoerend bureau zijn ongelooflijk belangrijk, vooral in tijden van crisis waar levens op het spel staan’, voegde ze eraan toe.

Tom Norton, een Republikein uit Michigan die voor het congres loopt, smeekte de demonstranten. ‘Wij zijn de enige natie die oorlog heeft gevoerd met het Zuiden om andere mannen te bevrijden’, zei hij. ‘Zijn we datzelfde land?’

Michigan is een van de staten die het meest is getroffen door de pandemie van het coronavirus. De staat heeft nu meer dan 35.000 gevallen van COVID-19 met bijna 3.000 doden, volgens gegevens van de Johns Hopkins University .

De richtlijnen voor heropening van Trump, die vorige week tijdens een persconferentie werden onthuld, vereisen dat staten 10 tot 14 dagen van afnemende gevallen en ziekenhuisopnames registreren voordat ze de thuisbevelen kunnen opheffen. De president liet toe dat de nationale sociale afstandsbegeleiding dit weekend afloopt. Lees ook:  Corona-uitbraak in Peking: het pad leidt naar geïmporteerde zalm

Comments

comments