Wat voor soort conflict ontstaat er tussen de VS en China?

Wat voor soort conflict ontstaat er tussen de VS en China?


De VS lanceerden een grote economische aanval op China en dreigden het financiële systeem van de wereld in te storten. De kans dat je in een hete oorlog terechtkomt, groeit.

Amerikaanse druk

Het schuldspel tussen de VS en China over de oorsprong van het coronavirus gaat door. De favoriete tv-zender Fox News van de Amerikaanse president Donald Trump haalde de bronnen aan en meldde dat de ‘zero patient’ lid was van het laboratorium van het Wuhan Virology Institute. Later beschuldigde het hoofd van het Pentagon, Mark Esper, China van vermeende onvoldoende informatie over de oorsprong van het Coronavirus te hebben verstrekt.

Washington probeert China op alle fronten onder druk te zetten. Sanctierekeningen tegen China voor het achterhouden van informatie over het coronavirus en het bestrijden van sociale media en vrijheid van meningsuiting zijn in de Senaat verschenen.

Het kantoor van de procureur-generaal van Missouri heeft al een rechtszaak aangespannen tegen de Chinese autoriteiten en de Communistische Partij van China wegens aan de staat veroorzaakte schade.

President Donald Trump zegt dat China gegevens over de epidemie verbergt. Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo “zal de Chinese Communistische Partij een prijs betalen voor wat ze hier heeft gedaan, zeker uit de Verenigde Staten.”

Zoals Fox News meldt: “Het Nationaal Republikeins Senatoriaal Comité (NRSC) heeft verschillende GOP-campagnes een memo gestuurd waarin aanvallen op China worden aangemoedigd in verband met de coronaviruspandemie en richtlijnen voor het koppelen van hun democratische rivalen aan Peking”.

De VS stopten ook met het financieren van de Wereldgezondheidsorganisatie en beschuldigden deze ervan onder Chinese controle te zijn en gedeeltelijk verantwoordelijk te zijn voor de verspreiding van COVID-19 in de wereld.

Het Verenigd Koninkrijk steunt de Verenigde Staten. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominique Raab zei dat Londen tegen de achtergrond van de epidemie niet zoals gewoonlijk zaken kon doen met China. De Franse leider Emmanuelle Macron merkte op dat Peking niet openhartig was geweest tegenover andere landen over de oorzaken van de epidemie.

Wie moet de schuld krijgen?

Hoe gerechtvaardigd zijn de beschuldigingen van de VS en hun bondgenoten?

Ten eerste weet niemand zeker of China de werkelijke bron van het coronavirus was. Laten we niet vergeten dat de Spaanse griep van 1918 helemaal niet in Spanje voorkwam, maar in de legers van de strijdende mogendheden was het neutrale Spanje gewoon het eerste land waar de nieuwe ziekte openlijk werd gemeld. Hetzelfde zou heel goed kunnen gelden in China. China was het eerste land dat de nieuwe ziekte meldde, maar dit betekent niet eens dat het daar voorkwam.

Ten tweede zijn er aanwijzingen dat de VS mogelijk de bron van de pandemie zijn geweest. COVID-19-antilichamen werden gevonden bij een aanzienlijk aantal Amerikanen die eerder influenza hadden gehad, wat suggereert dat het coronavirus eerder in de VS verscheen dan in Wuhan.

Ten derde laat China zien dat het niets te verbergen heeft. Peking heeft meer dan negenduizend genomische paspoorten van het nieuwe coronavirus vrijgegeven op basis van gegevens van het begin van de epidemie afgelopen december.

Lees ook:  US State Department beschuldigt Rusland van Coronavirus desinformatiecampagne

De belangen van de Verenigde Staten

Dus waarom begonnen de VS China te beschuldigen van het verspreiden van coronavirus? Er zijn verschillende redenen.

Vanuit het oogpunt van binnenlands beleid heeft Trump zich op de een of andere manier tegenover het publiek moeten rechtvaardigen vanwege zijn ineffectieve beleid bij het omgaan met het coronavirus. In eerste instantie negeerde de president de dreiging, daarna begon hij haastig maatregelen te nemen om deze te bestrijden. Ondertussen waren de VS de wereldleider geworden in het aantal zieken en doden door coronavirus. De VS houden die positie al een maand vast. De epidemie heeft problemen met sociale en raciale ongelijkheid in de VS aan het licht gebracht – Afro-Amerikanen zijn de groep met het hoogste aantal gevallen van coronavirus en het hoogste aantal sterfgevallen.

Voor de oppositie in de Democratische Partij, vooral onder de gouverneurs, was dit echter een excuus om Trump te gaan weerstaan ​​en hem te bekritiseren. Als gevolg hiervan laten de VS de wereld zijn zwakheden zien: een ineffectief gezondheidszorgsysteem, een crisis in het politieke systeem die de redding van het land verlamt, en de persoonlijke problemen van Trump als leider die niet de volledige verantwoordelijkheid voor de situatie kan nemen.

Tegelijkertijd beweren vooraanstaande politicologen en internationale experts dat China na de Coronavirus-pandemie alleen maar haar invloed zal vergroten en dat de Verenigde Staten zich zullen terugtrekken uit de positie van wereldleider.

Daarom probeert het Amerikaanse leiderschap nu de verantwoordelijkheid voor zijn eigen inefficiëntie naar China te verleggen. Het lijkt erop dat hetzelfde geldt voor een aantal leiders van Europese staten.

De oorlogsinstrumenten

De vraag is hoe ver de VS nu willen gaan om de opkomst van China en de definitieve ineenstorting van het unipolaire wereldsysteem te voorkomen.

Lees ook:  Nieuwe gevallen van coronavirus in China daalt naarmate het dodental 2000 overschrijdt

Senator Lindsay Graham vergelijkt bijvoorbeeld de acties van China met het sponsoren van terrorisme en roept op tot kwijtschelding van zijn schuld aan China omdat China de VS moet betalen voor de coronavirusschade.

Lindsey Graham on Twitter

I want to make our response to this so overwhelming China will change its behavior. I want the medical supply chain back in the US, and I want to stop canceling some debt that we owe to China because they should be paying us – not us paying China. https://t.co/P4cKaLwMeE

Republikeinse senatoren stellen ook voor om de Amerikaanse schuld aan China, die meer dan een biljoen dollar bedraagt, af te staan. Veel landen beleggen hun valutareserves in Amerikaanse staatsobligaties als een betrouwbaar financieel instrument.

En het in gebreke blijven van dergelijke effecten – zelfs voor China alleen – zou onvoorspelbare gevolgen hebben. De reactie van Peking, die in dit scenario bijna onvermijdelijk lijkt, zou het wereldwijde financiële systeem volledig kunnen doen instorten.

Senator Ted Cruz heeft een wet voorgesteld om een ​​einde te maken aan de censuur en de doofpot van de Chinese gezondheidszorg.

Om degenen te straffen die zwijgen over COVID-19, stelt Cruz voor om Amerikaanse visa in te trekken, eigendommen in de VS te blokkeren en bepaalde transacties te verbieden. Met andere woorden: sancties opleggen aan China.

De Amerikaanse senator Josh Hawley heeft een wetsvoorstel ingediend om de “Chinese Communistische Partij (CCP) verantwoordelijk te stellen voor het veroorzaken van de wereldwijde pandemie van COVID-19”.

Tegen de achtergrond van deze rapporten zijn er verschillende Amerikaanse oorlogsschepen verschenen in de Zuid-Chinese Zee. Ze werden vergezeld door een schip uit Australië. De reden was een incident met een Vietnamees vissersschip dat begin april in aanvaring kwam met een Chinees grensschip.

Tegelijkertijd promoten globalistische media actief informatie die China naar verluidt voorbereidt om Taiwan aan te vallen .

De spanningen lopen op

Ondanks de oproepen van de VN en de bereidheid van sommige wereldleiders om een ​​soort wapenstilstand te ontwikkelen, heeft het Coronavirus de internationale spanningen niet verminderd. Het is duidelijk dat een dergelijke combinatie van financiële, economische en sociale, energie- en oliecrises naast de coronavirus-pandemie kan leiden tot een plotselinge sterke verslechtering van de situatie en verslechtering van de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en China. Conflicten nemen toe.

Onder deze omstandigheden is het te verwachten dat Peking, in tegenstelling tot het opkomende blok van westerse mogendheden tegen China, zal proberen gunstige voorwaarden te bieden aan andere regionale leiders, voornamelijk Rusland, Iran en Turkije. Het gewicht van deze krachten groeit. Er is echter ook een groeiend gevaar dat ze niet alleen in perifere internationale conflicten worden betrokken, maar ook in een echte wereldoorlog.

Mesut Hakki Casin, een professor in de rechten aan de Yeditepe Universiteit in Istanbul, vertelde aan het Turkse Anadolu Agency, dat “dit conflict zal worden weerspiegeld in een militaire dimensie, in tegenstelling tot het tijdperk van de Koude Oorlog”.

Lees ook:  Leugens om macht en olie

Hij is van mening dat de Derde Wereldoorlog – een oorlog tussen de VS en China – zo goed als begonnen is. Het enige dat overblijft, is uit te zoeken op welke manier deze oorlog zal worden gevoerd.

Tegelijkertijd is het duidelijk dat China en de VS zich al in een staat van intensieve informatieoorlog bevinden. Er zijn allemaal tekenen dat de wereld op weg is naar een militaire, epidemiologische en financiële oorlog. In dergelijke omstandigheden bestaat het gevaar te vervallen in een heet conflict dat alle landen in de wereld zal treffen. Het lijkt erop dat een nieuwe koude oorlog op zijn minst niet te vermijden is.

Om dit te voorkomen, is de wil van de wereldgemeenschap nodig om de gevaarlijke acties van de Verenigde Staten te stoppen en de Amerikanen te isoleren. De VS moeten in quarantaine worden geplaatst ten behoeve van de hele mensheid. Uit de acties van China blijkt dat China geen oorlog wil. Dit verklaart de weigering van Peking om de VS ervan te beschuldigen een coronavirus te ontwikkelen en roept op om niet op zoek te gaan naar de boosdoeners, maar om zich aan te sluiten bij de inspanningen van de wereld om de pandemie te bestrijden. De volgende ontwikkelingen zullen uitwijzen of deze strategie de juiste was.

Catt on Twitter

Ted Cruz introducing legislation to hold China accountable for hiding and suppressing public health information about the #coronavirus that has endangered the lives of millions across the globe. https://t.co/IV9e1Adt99

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is een onafhankelijk nieuwsbron voor ieder die op de hoogte wil blijven van het Nationale en Internationaal nieuws vaak in de vorm van opinies. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.

Comments

comments