Sterfgevallen door COVID_19 veroorzaken een stijging van 50% in Europa van maart tot april… sterftecijfers brengen duidelijkheid in coronavirusdebat

Sterfgevallen door COVID_19 veroorzaken een stijging van 50% in Europa van maart tot april… sterftecijfers brengen duidelijkheid in coronavirusdebat


De dodentol van COVID-19 die op grote schaal zijn gemeld voor verschillende landen over de hele wereld zijn op zichzelf van streek, maar een nieuw rapport laat zien dat die cijfers eigenlijk slechts het topje van de ijsberg zijn.

Uit een analyse van de Financial Times blijkt dat het dodental als gevolg van de ziekte in totaal 60 procent hoger zou kunnen zijn dan de officiële cijfers aangeven. Ze bereikten dit aantal door te kijken naar het aantal sterfgevallen door welke oorzaak dan ook in maart en april 2020 op verschillende locaties over de hele wereld en het te vergelijken met het gemiddelde voor hetzelfde tijdsbestek in de jaren 2015 tot 2019. Het totaal dat ze bereikt, 122.000, vertegenwoordigt een sprong van 50 procent in de totale sterfte ten opzichte van het historische gemiddelde van de locaties.

Als je naar individuele plaatsen kijkt , zie je hetzelfde fenomeen aan het werk. De staat New York ziet bijvoorbeeld gemiddeld 441 doden per dag in niet-pandemische tijden, volgens gegevens van Indexmundi.com. Tijdens de coronavirus-toename zagen ze echter een stijging van 299 procent in het totale aantal sterfgevallen door alle oorzaken. Men zou kunnen stellen dat deze niet allemaal rechtstreeks door het coronavirus worden veroorzaakt; op sommige plaatsen zoeken mensen om medische redenen niet zo snel medische hulp als normaal omdat ze zich zorgen maken over blootstelling. Tegelijkertijd betekenen vergrendelingen echter dat er tegenwoordig veel minder verkeers- en arbeidsongevallen zijn waarbij mensen worden gedood.

Het kan gewoon geen toeval zijn dat er zoveel meer mensen dan normaal sterven terwijl het virus in verschillende gebieden toeneemt.

Wanneer je het aantal officieel getelde coronavirussterfgevallen op verschillende plaatsen aftrekt van deze overtollige sterfgevallen, zul je zien dat er duizenden mensen zijn die hoogstwaarschijnlijk aan het virus zijn overleden, maar er nooit voor zijn getest. Het heeft tenslotte geen zin om de moeilijk te krijgen tests te gebruiken op mensen die al dood zijn. Dit laat ons echter wel zien hoe ver de officiële tellingen kunnen zijn.

Lees ook:  Trump is gefixeerd op het verlangen van Kamala Harris om hem 'op te sluiten'

Enorme sprongen in het totale aantal sterfgevallen in heel Europa

Het rapport keek ook naar individuele landen en schetst een grimmig beeld van de situatie in Europa. Het totale sterftecijfer van Frankrijk steeg met 34 procent, terwijl dat van Italië met 90 procent steeg en dat van Spanje met 51 procent. In België stegen de totale sterfgevallen met 60 procent, terwijl in Nederland een stijging van 42 procent optrad. Als je naar specifieke plaatsen kijkt, is het nog erger. De stijging van de totale sterfte in de provincie Bergamo was 463 procent, terwijl die in Madrid, Spanje, 161 procent was. Ile-de-France, Frankrijk, zag daarentegen een stijging van 122 procent.

Het lijdt geen twijfel dat het coronavirus achter deze sterfgevallen zit . Er is echt niets anders dat plotseling honderdduizenden mensen tegelijkertijd over de hele wereld kan laten sterven. U herinnert zich misschien dat toen dit alles begon, veel mensen beweerden dat degenen die stierven aan het virus oudere of zieke mensen waren die hoe dan ook zouden zijn gestorven, maar uit deze cijfers blijkt duidelijk dat dit absoluut niet het geval is.

In feite ging de Financial Times verder met het berekenen dat het wereldwijde dodental van het coronavirus eigenlijk boven de 300.000 zou moeten liggen; vergelijk dit met de huidige officiële telling, die dichter bij 200.000 ligt. Dit zijn statistieken die levens zouden kunnen redden als ze werden gebruikt om beslissingen te nemen over het beëindigen van vergrendelingen . Met een stijging van 50 procent in sterfgevallen over de hele wereld, is het echt tijd om weer normaal te worden?

Bronnen voor dit artikel zijn onder meer:

FT.com

Comments

comments