Venezolaanse leger voorkomt invasie van huurlingen en doodt leiders – welke rol speelde de VS?

Venezolaanse leger voorkomt invasie van huurlingen en doodt leiders – welke rol speelde de VS?

0
()

Gewapend met munitie, machinegeweren en nauwkeurige coördinaten probeerde een groep mannen in de vroege uren van 3 mei Venezuela vanuit Colombia binnen te dringen met een speedboot en pick-ups. De huursoldaten werden overvallen door het leger.

Het nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje in Venezuela: kapitein Robert Colina, de “panter”, stierf tijdens een poging wapens en mannen de Bolivariaanse Republiek binnen te smokkelen. Colina was een van de bekendere deserteurs van het Venezolaanse leger die onder leiding van ex-generaal Cliver Alcalá, die ook was verlaten, een gewapend verzet zou moeten organiseren tegen de regering van president Nicolás Maduro uit Colombia. Eind maart confronteerde Alcalá de Amerikaanse autoriteiten in Bogotá nadat hij was beschuldigd van drugssmokkel.

Vlak voordat hij zich overgaf aan de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA), plaatste hij een persoonlijk record op Twitter, waar hij commentaar gaf op een wapenverzending die in beslag was genomen door de Colombiaanse veiligheidsdiensten. Deze levering was voor een geheime opdracht om een ​​”chirurgische ingreep” uit te voeren in Venezuela.

Hij werkte dit plan uit samen met de Venezolaanse oppositie en wat militairen en werd vervolgens persoonlijk door de zelfbenoemde “interim-president” Juan Guaidó geleid naar “Amerikaanse adviseurs” met wie hij deze operatie coördineerde.

De “panter” werd aan de operatie toevertrouwd, zoals Rubén Darío Fernández Figuera, een andere ex-generaal deserteur, tegen de Venezolaanse autoriteiten getuigde nadat hij zich ook in maart had overgegeven. Colina was ook belast met het plannen van aanslagen op hoge regeringsfunctionarissen in Venezuela.

Lees ook:  Trump denkt dat Amerikaanse olie zijn kracht is als het zijn achilleshiel is...

Zondagmiddag verscheen er een video op sociale media met Colina en een groep gewapende soldaten die opriepen tot “bevrijding van het vaderland”. Het is niet bekend wanneer deze video precies is opgenomen.

Het is niet bekend of de door de Colombiaanse veiligheidstroepen in beslag genomen wapenleveringen de groep uiteindelijk hebben bereikt of niet. Ze hadden in ieder geval genoeg wapens om de operatie in de vroege uren van 3 mei te starten. Met behulp van zes pickups, voorbereid met MG-kanonnen en een motorboot, probeerde de groep aan wal te gaan onder persoonlijke begeleiding van Robert “Panther” Colina, in La Guaira, de “Gate of Venezuela”.

Ze hadden echter duidelijk niet verwacht dat hun bewegingen sinds Colombia zouden worden gecontroleerd door de Venezolaanse inlichtingendienst, dus werden ze het doelwit van speciale troepen van het leger en de politie nadat ze hadden geprobeerd aan land te gaan. Acht “huurlingen en terroristen” werden gedood, waaronder Colina, zei minister van Binnenlandse Zaken Nestor Reverol zondag op de persconferentie. Een DEA-agent met het Venezolaanse staatsburgerschap zou tot de gearresteerden behoren.

In Venezuela werden vervolgens de veiligheidsmaatregelen verhoogd, vooral aan de grens met Colombia en aan de kust. De legerleiding zwoer vervolgens opnieuw loyaliteit aan president Maduró en dat alles zou worden gedaan om de “soevereiniteit en vrijheid van de natie” te verdedigen.

Lees ook:  'Trump vroeg Australië om hulp bij ondermijnen Rusland-onderzoek'

Voor Diosdado Cabello, voorzitter van de National Constituent Assembly, is de zaak duidelijk. De verantwoordelijkheid voor deze operatie ligt niet bij de ex-Venezolaanse legeraanvoerder Robert Colina, maar bij de “Verenigde Staten, de Colombiaanse oligarchie en drugshandel”, zei hij zondag.

Florian Warweg on Twitter

Die Regierung #Venezuela verurteilt einen erneuten militärischen Putschversuch durch #Colombia & #USA. Gestern scheiterte ein Landungsversuch von 🇻🇪 & 🇨🇴 Söldern. Unter den festgenommen soll sich ein #DEA-Agent befinden. Hauptorganisator ist bekannter ex US-Specialforce-Kämpfer https://t.co/5JFIrkJI4F

Camila on Twitter

More images from this morning as Venezuela’s Bolivarian National Armed Forces intercepts a small group of terrorist infiltrators on the coast of La Guaira. https://t.co/WUpETtUgsX

Cliver A. Alcalá C. on Twitter

Mis declaraciones ante las noticias que circulan el día de hoy 1/4 https://t.co/NacAnfa7gx

Camila on Twitter

Venezuelan intelligence knew an attack by sea was en route, says @dcabellor; it was known since the time boats left Colombian territory as indicated by GPS; Venezuelan intelligence has been underestimated. Seems to have been no confrontation, shots were fired at the intruders.

 

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is een onafhankelijk nieuwsbron voor ieder die op de hoogte wil blijven van het Nationale en Internationaal nieuws vaak in de vorm van opinies. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.
Lees ook:  Liegen voor Israël: waarom bijna iedereen in Washington het doet


How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Comments

comments