LAATSTADIUMKAPITALISME: Amerikaanse regering vreest dat China COVID-19-vaccin gratis weggeeft

LAATSTADIUMKAPITALISME: Amerikaanse regering vreest dat China COVID-19-vaccin gratis weggeeft


“De pandemie van het coronavirus is een duidelijk voorbeeld waarin de hele wereld een gemeenschappelijk belang deelt bij het ontwikkelen en verspreiden van een vaccin.” – Dr. Dean Baker

Het aantal officiële wereldwijde sterfgevallen aan het coronavirus overtrof vandaag een kwart miljoen mensen, waaronder meer dan 69.000 in de VS (hoewel dit zeer waarschijnlijk een ondercijfer is). Uit peilingen blijkt dat het Amerikaanse volk zich grote zorgen maakt over het oplopen van het virus. De regering heeft echter een veel grotere zorg: dat China, als ze een COVID-19-vaccin vinden, het zal kopiëren en gratis verspreiden.

Voor velen zal het niet meteen duidelijk zijn waarom het een probleem zou zijn voor een grootmacht in de maakindustrie, waar 1,4 miljard mensen wonen, om zichzelf en anderen te enten. Maar voor het Witte Huis zou dit een potentiële Amerikaanse innovatie ‘stelen’. “Biomedisch onderzoek is lange tijd een brandpunt van diefstal geweest, vooral door de Chinese regering, en vaccins en behandelingen voor het coronavirus zijn tegenwoordig de heilige graal”, zeiJohn C. Demers, de assistent-procureur-generaal voor nationale veiligheid, voegde eraan toe dat: “Afgezien van de commerciële waarde, zou het van groot geopolitiek belang zijn om als eerste een behandeling of vaccin te ontwikkelen. We zullen alle tools gebruiken die we hebben om Amerikaans onderzoek te beschermen. ‘ Het feit dat intellectueel eigendom en de winsten van multinationale farmaceutische bedrijven officieel worden ingezet om levens te redden, zelfs niet tijdens een pandemie die de hele mensheid bedreigt, werd niet genoemd door The New York Times , die Demers ‘opmerkingen behandelde. 

Dean Baker, Visiting Professor of Economics aan de University of Utah en Senior Economist aan het Center for Economic Policy Research in Washington, DC, bood een alternatieve visie en beweerde dat hij blij zou zijn als China vaccintechnologie zou ‘stelen’ en het aan miljarden zou geven van mensen die MintPress News vertellen dat: 

De coronavirus pandemie is een duidelijk voorbeeld waarin de hele wereld een gemeenschappelijk belang deelt bij het ontwikkelen en verspreiden van een vaccin. Dit zou moeten betekenen dat we open onderzoek hebben, waarbij alle bevindingen zo snel mogelijk op het web worden geplaatst, zodat ze daarop kunnen voortbouwen. Als een vaccin eenmaal is ontwikkeld, willen we dat het zo snel mogelijk over de hele wereld wordt verspreid tegen zo laag mogelijke kosten. De bezorgdheid van Trump dat China op de een of andere manier een vaccin zou ‘stelen’, betekent dat hij zich meer zorgen maakt over het beschermen van iemands winst hier, en mogelijk ook over een egotrip (we zijn nummer één) dan mogelijk honderdduizenden levens te redden.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenBaker heeft eerder gepleit voor vervanging van het systeem van medisch privéonderzoek door een publiek gefinancierd open source-systeem waarvan hij gelooft dat het niet alleen levens zal redden, maar ook geld zal besparen. 

Het is bijzonder opmerkelijk dat de Amerikaanse regering andere landen beschuldigt van hypothetische diefstal tijdens de pandemie, aangezien het de wereld leidt in de verbeurdverklaring en detentie van medische middelen die zijn betaald en bestemd voor andere landen. Barbados heeft de Trump-regering bijvoorbeeld beschuldigd van “moderne piraterij” nadat het een zending van twintig ventilatoren naar het eiland had geblokkeerd , maar ze voor zichzelf hield. Amerikaanse functionarissen kapten ook een vliegtuig vol met 60 miljoen maskers die op weg waren naar Frankrijk terwijl ze op de landingsbaan van een Chinese luchthaven stonden. Ondertussen wist een Amerikaans militair vliegtuig op het hoogtepunt van de pandemie op mysterieuze wijze terug te vliegen naar Tennessee met een half miljoen testkits uit Lombardije, Italië. 

Amerikaanse farmaceutische bedrijven hebben hun producten ook getest op Chinese COVID-19-patiënten, in de hoop beter te begrijpen wat werkt als een effectieve behandeling. In maart probeerde de regering-Trump een Duits farmaceutisch bedrijf te dwingen de productie naar de VS te verplaatsen om ervoor te zorgen dat Amerika alleen toegang had tot en controle had over elk coronavirusvaccin dat het zou kunnen produceren. De president wilde naar verluidt ervoor zorgen dat het alleen beschikbaar zou zijn voor winstoogmerk. “Duitsland is niet te koop”, antwoordde de verontwaardigde minister van economie van het land en wees het winstmotief af. 

Begin jaren vijftig was de Amerikaanse wetenschapper Jonas Salk een pionier in een wereldveranderend vaccin tegen polio, een dodelijke ziekte die tienduizenden Amerikanen jaarlijks oplopen. In plaats van het te patenteren en een fortuin te verdienen, stond hij erop dat zijn uitvinding tot de hele mensheid behoorde. In 1994 werd polio uitgeroeid in Noord-Amerika. Maar 70 jaar later dicteert de logica van het kapitalisme dat waar grote bruikbaarheid is, er enorme winsten te behalen zijn, en iedereen die buiten dat systeem om een ​​vaccin te reproduceren, niet verantwoordelijk handelt, maar ‘steelt’. Het feit dat Washington diegenen wil beperken die kunnen drinken uit elke “heilige graal” die het zou kunnen vinden tot diegenen die ervoor kunnen betalen, laat zien hoe ver we van Salk’s dagen verwijderd zijn. Comments

comments

Lees ook:  De blauwe plaag en de zwarte dood