Trump ontbrandt een koude oorlog met China om herverkiezing te winnen

Trump ontbrandt een koude oorlog met China om herverkiezing te winnen


‘Ga naar China!’, Roept een vrouw in Denver, Colorado, tegen twee ziekenhuismedewerkers die voor haar auto staan ​​om te voorkomen dat ze deelneemt aan een protest tegen de blokkering van het coronavirus. Haar roep is een teken dat president Trump enig succes heeft met het demoniseren van China: hij zegt dat hij een “hoge mate van vertrouwen” heeft dat het dodelijke virus afkomstig is van een laboratorium in Wuhan, hoewel hij de bron van zijn informatie niet kan onthullen.

  • De Amerikaanse inlichtingengemeenschap is het eens met de “brede wetenschappelijke consensus” dat het nieuwe coronavirus niet “door de mens veroorzaakt of genetisch gemodificeerd” is, zei het bureau van de directeur van de National Intelligence in een verklaring.
  • De verklaring ging verder: “De IC zal de opkomende informatie en intelligentie nauwgezet blijven onderzoeken om te bepalen of de uitbraak is begonnen door contact met geïnfecteerde dieren of dat deze het gevolg was van een ongeval in een laboratorium in Wuhan.”
  • Het is hoogst ongebruikelijk voor de inlichtingengemeenschap om een ​​openbare verklaring af te leggen met commentaar op haar bevindingen, vooral die met betrekking tot lopende onderzoeken.
  • De ontwikkeling van donderdag komt na weken van speculatie in de extreem-rechtse en rechtse media dat het coronavirus is gemaakt in een laboratorium in Wuhan.
  • De inlichtingengemeenschap heeft ook onderzocht of het virus door onderzoekers is verzameld en per ongeluk uit een Chinees laboratorium is gelekt. Er is geen hard bewijs voor een van deze theorieën. BRON

Het niveau van de leugenachtigheid van Trump is veel grover dan het niveau dat werd gebruikt om de oorlog in Irak te verkopen door te beweren dat Saddam Hoessein massavernietigingswapens bezat (WMD). Ook waren er verhalen over geheime laboratoria die biologische wapens ontwikkelden. Hoewel Trump de Amerikaanse inlichtingenchefs zuivert en vervangt door loyalisten van Trump, konden zelfs zij zijn nieuwste complottheorie niet verdragen. “De inlichtingen zijn het ook eens met de brede wetenschappelijke consensus dat het Covid-19-virus niet door de mens gemaakt of genetisch gemodificeerd is”, aldus een verklaring van het kantoor van de directeur van de nationale inlichtingendienst, Richard Grenell.

Het doel van de leugens van Trump is niet om te overtuigen door rationeel argument, maar om de nieuwsagenda te domineren door buitensporige beschuldigingen. Deze eenvoudige PR-truc werkte eerder goed voor hem, maar zondebok China is misschien niet genoeg om de aandacht af te leiden van de prijs die Amerikanen hebben betaald voor zijn rampzalige verkeerde behandeling van de pandemie. De slachtoffercijfers vertellen hun eigen grimmige verhaal: in China waren er 84.373 gevallen van de ziekte en 4.643 sterfgevallen, terwijl er in de VS iets meer dan 1.1 miljoen gevallen en 64.460 sterfgevallen waren. Trump-loyalisten zullen beweren dat de Chinezen liegen, maar dan moeten ze ook het lagere verlies aan levens in Zuid-Korea, Singapore en Taiwan verklaren.

De strategie is grof, maar het demoniseren van China als “The Yellow Peril” werkt misschien wel op de verkiezingsdag. “Verdedig Trump niet, behalve het Chinese reisverbod, val China aan”, zegt een memo van 57 pagina’s die door het Nationaal Republikeins Senatoriaal Comité naar Republikeinse kandidaten is gestuurd en hen adviseert over het weerleggen van kritiek op het optreden van de president. Joe Biden, de presidentskandidaat van de Democratische Partij, wordt al door de Republikeinen als “Beijing Biden” aangemoedigd. Bij een epidemie zijn mensen bang en zoeken ze een zondebok, waarbij buitenlanders in binnen- en buitenland een voor de hand liggend doelwit zijn. Waarschijnlijk kan alleen een door haat gedreven samenzweringstheorie Trump in het Witte Huis houden als 30 miljoen Amerikanen werkloos zijn.

Lees ook:  Waarschuwing voor de burgers in Europa: Erdogan organiseert een aanval op onze vrijheid en democratie

Veel van degenen die massavernietigingswapens gebruikten om in 2003 een hete oorlog tegen Irak te voeren, zijn dezelfde mensen die vandaag een koude oorlog tegen China bevorderen. Deze aanpak vereist een buitengewone mate van onverantwoordelijkheid: Trump begint zijn koude oorlog tegen China, juist wanneer een wereldwijde medische en economische reactie nodig is om een ​​virus tegen te gaan dat zich van Tadzjikistan naar de bovenste Amazone heeft verspreid en alleen kan worden onderdrukt of beperkt door internationale actie .

Het is zeker rampzalige historische pech dat deze ongekende wereldwijde dreiging zich voordoet, net zoals onafhankelijke natiestaten weer opduiken, voor zover ze ooit zijn verdwenen, als de essentiële spelers op het internationale toneel ten koste van internationale instellingen: de VN en De EU verloor haar invloed vóór de epidemie en is sinds de afgelopen zes maanden gemarginaliseerd. Naties zijn niet alleen weer erg actief, ze worden ook steeds meer gerund door extreemrechtse nativistische populistische leiders, van wie Trump slechts een van de meer gekke voorbeelden is. De meeste hiervan blijken zeer incompetent te zijn in het aanpakken van de pandemie en geen enkele zal de internationale samenwerking bevorderen.

Het echte probleem is hier de VS: internationale organisaties zoals de VN en instanties zoals de Wereldgezondheidsorganisatie oefenden alleen echte invloed uit wanneer ze door Washington werden gesteund. Ze werden vaak beschuldigd Amerikaanse poppen te zijn en genoten een zekere mate van autonomie en effectiviteit, omdat de VS een deel van haar macht moesten uitbesteden om haar wereldwijde hegemonie te behouden. Trump verlaat deze berekening.

De nieuwe koude oorlog tegen China kwam al in een stroomversnelling vóór de pandemie. Westerse politieke instellingen wankelen al lang tussen China als een rivaliserende supermacht en het cultiveren als een economische grootmacht waarvan de explosieve of door schulden aangedreven expansie de rest van de wereld uit de recessie na 2008 heeft geholpen.

De Koude Oorlog na 1945 werd door de Verenigde Staten en haar bondgenoten tegen de Sovjet-Unie uitgevochten totdat deze in 1991 instortte; dit viel samen na de Islamitische Revolutie in 1979 met een koude oorlog tegen Iran en Irak die afwisselend werden afgeschilderd als de bron van alle kwaad. Het is onwaarschijnlijk dat Trump Iran van zijn huidige demonische status zal degraderen, maar hij is duidelijk van plan China als even slecht af te schilderen. Veel politiek smakelijke redenen hiervoor zullen de komende maanden worden aangevoerd, maar de echte beschuldiging tegen China is er een van effectiviteit. Het heeft zich bekwamer dan andere machtige staten getoond bij de aanpak van twee wereldcrises: de financiële crisis van 2008 en de pandemie van 2019-20.

De achteruitgang van de VS als supermacht is niet totaal: het speelt een hegemoniale rol in het financiële wereldsysteem. Maar de oorlogen na Irak van 9/11 in Irak en Afghanistan lieten zien dat de strijdkrachten, ondanks enorme uitgaven, geen overwinning konden behalen en de pandemie laat zien dat haar even dure gezondheidssysteem ontzettend ongelijk en ontoereikend is.

Trump is zowel een symptoom als een oorzaak van de polarisatie van het Amerikaanse politieke systeem, nu meer verdeeld dan ooit sinds de burgeroorlog in 1865 eindigde. Toch is de achteruitgang van de VS veel groter dan de opkomst van China, hoewel significant dat kan zijn, en het is naïef om te denken dat Peking Washington simpelweg aan de toptafel zal vervangen.

In werkelijkheid zal niemand de VS vervangen, maar er zal een stormloop zijn van andere landen die het vacuüm willen vullen dat door de afwezigheid is achtergelaten. Veel hiervan zou hoe dan ook zijn gebeurd toen het economische en politieke primaat van de VS was uitgehold. Maar het proces waardoor dit gebeurt, is versneld door twee jokertekens waarvan niemand wist dat ze in het peloton zaten: de verkiezing van Trump als president in 2016 en de Covid-19-pandemie. De wereld is momenteel vol met natiestaten, en niet alleen China, die overal om hen heen bedreigingen en kansen zien. Het resultaat zal een steeds grotere onrust zijn.

counterpunch.org

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  De spion die faalde

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Iran is het geheime wapen van China voor het doden van de Global Reserve Status van de Amerikaanse dollar
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments