Moet de Amerikaanse manier van leven een oorlog zijn tegen het Amerikaanse leven?

Moet de Amerikaanse manier van leven een oorlog zijn tegen het Amerikaanse leven?


De Amerikaanse manier van leven neemt drie vijanden tegelijk aan: een virus, China en de meerderheid van de Amerikanen.

Op 16 maart was de Franse president Emmanuel Macron het eerste staatshoofd dat de oorlog verklaarde in de strijd tegen het nieuwe coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt . In een televisietoespraak aan de Franse natie herhaalde hij de uitdrukking ‘we zijn in oorlog’ net zo obsessief als Cato de Oude meer dan twee millennia geleden, die in de Senaat erop stond dat ‘Carthago moet worden vernietigd’. De uitdrukking COVID ” delenda est ” galmde in de hoofden van die oudere Franse volwassenen die zich herinneren dat ze Latijn op school hadden gestudeerd.

Een week later volgde de Amerikaanse president Donald Trump zichzelf door zichzelf een ‘ president in oorlogstijd ‘ te noemen . De metafoor leek om twee redenen geschikt: de noodzaak van snelle actie en de zeer reële hoop op overwinning, dankzij de bekwaamheid van wetenschappers. Beide leiders riepen de huidige consumptiemaatschappijen op om een ​​defensieve oorlogsdiscipline in te voeren, de sleutel om tegenstand te bieden aan een vijand waarvan wetenschappers dachten dat deze zou kunnen worden uitgeschakeld, zo niet definitief verslagen.

Die oorlog woedt nog steeds. In de steeds meer verenigde staten van Amerika is het verdedigingssysteem verontrustend poreus gebleken en zijn de troepen steeds meer in de war. Sommige generaals, geërgerd door de tactieken van de vijand, zijn overgave gaan promoten als de meest effectieve verdediging. De president zelf heeft muiterij in bepaalde staten aangemoedigd en tweette onlangs: ‘Liberate Michigan’, ‘Liberate Minnesota’. Hij noemde de zwaarbewapende muiters die de deelstaatregering in Michigan fysiek bedreigden ‘zeer goede mensen’.

Chris Christie, de Republikeinse voormalige gouverneur van New Jersey, is opgevoerd om de oorlogsretoriek naar een surrealistisch niveau te tillen. Hij wil dat de Amerikanen naar de loopgraven te verlaten en bloot hun lichaam om de vijand, begeleidingssysteem bij deze strategie van zelfopoffering om de oorlog tegen Duitsland en Japan 80 jaar geleden. ‘We stuurden onze jonge mannen tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Europa, naar de Stille Oceaan, wetende dat veel van hen niet levend thuis zouden komen’, zei hij. ‘En we besloten dat offer te brengen, want waar we voor opkwamen, was de Amerikaanse manier van leven. Op dezelfde manier moeten we nu opkomen voor de Amerikaanse manier van leven. ”

Hier is de 3D-definitie van vandaag:

De Amerikaanse manier van leven:

Een chaotisch economisch systeem dat vanaf de 20e eeuw erkenning zocht als een volwaardige cultuur, en zelfs de status claimde van een morele filosofie waarvan het uitgangspunt is om een ​​commerciële transactie te definiëren als de meest deugdzame vorm van menselijke activiteit en om de winstbejag boven het doel van het behoud van het menselijk leven

Contextuele opmerking

De wereldwijde coronavirus-pandemie heeft zijn kracht getoond om de breuklijnen te onthullen die bestaan ​​binnen de culturen van getroffen landen. Toen Macron de situatie beschreef als een oorlogstoestand, riep hij impliciet de herinneringen op aan de nazi-bezetting van Frankrijk en de bombardementen op Parijs aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Hij moedigde mensen aan om de vijand te ontwijken en onderdak te zoeken, in plaats van een frontale aanval op vijandelijke troepen uit te voeren. Het ging allemaal om rustig maar resoluut verzet, een constante in de Franse cultuur.

Amerikanen zijn nooit binnengevallen. Hun idee van verzet is niet gebaseerd op het reageren op de aanwezigheid van een vijand die hun grondgebied is binnengevallen, maar op preventieve actie tegen een buitenlandse dreiging. Het kan zijn in Cuba, Vietnam, Irak, Iran, Venezuela, Nicaragua. En het moet “daar” worden behandeld om te voorkomen dat het hier gebeurt.

Dat was de rechtvaardiging van alle recente Amerikaanse oorlogen en strafmaatregelen over de hele wereld. Het is vooral fantasie, want geen enkele vijand zou eraan denken de VS te bezetten. Maar het geeft Amerikanen een gevoel van veiligheid om te voelen dat ze de middelen hebben om bedreigingen te voorkomen ruim voordat ze zich kunnen voordoen.

Lees ook:  Dood aan Amerika, Trump's geheime Plan?

Net als de Fransen hebben de Italianen herinneringen aan invasies uit het verleden. Het patriottische protestlied ‘Bella Ciao’, vaak ingesproken door buren op hun balkons tijdens de afsluiting van het coronavirus, vertelt het verhaal van iemand die op een ochtend wakker wordt om de aanwezigheid van de indringer te ontdekken ( ho travato l’invasor ). De partizaan staat klaar om zijn leven op te offeren om het land van de indringer te bevrijden.

In de oorlog tegen COVID-19 hebben de Italianen het offer gebracht en komen nu uit de lockdown. Net als Amerikanen worstelen ze nu met hun definitie van ‘de Italiaanse manier van leven’. In tegenstelling tot de Amerikanen richt het zich op liefde en vriendschap, de existentiële kwestie van het definiëren van de grens tussen verwantschap en persoonlijke gehechtheid. Italianen worstelen op Twitter met het ontcijferen van de nieuwe regels die de regering heeft aangekondigd over het herstel van sociale relaties. De wet maakt het nu toegestaan ​​mensen te bezoeken met wie men “verwantschap” ( congiunti ) heeft. Maar het idee van verwantschap blijft vaag. Het zijn niet alleen bloedverwanten of echtgenoten. Een recent juridisch precedent heeft een affectieve relatie op het niveau van een verwantschapsrelatie gebracht.

Tegelijkertijd wil Christie dat mensen hun leven geven voor de Amerikaanse manier van leven, de vraag over de Italiaanse manier van leven draait zich om en zoekt de definitie van wat de cartoonist Vauro Senesi ‘de hiërarchie van de liefde’ heeft genoemd. Hebben hechte niet-seksuele vriendschappen dezelfde of mogelijk zelfs een sterkere affectieve waarde dan formele verwantschap of een vaste amoureuze relatie ( fidanzati )?

Amerikanen zoals de procureur-generaal van Texas, Dan Patrick en nu Christie, richten zich op een veel minder triviale vraag: wat is er belangrijker, leven of geld verdienen? Sommigen zien in dit contrast misschien het bewijs van de trivialiteit van de Italiaanse cultuur. Of ze zien het misschien als de bevestiging dat de Amerikaanse cultuur zo serieus en zakelijk georiënteerd is dat menselijke emotie altijd op de tweede plaats komt bij het verdienen van geld. 

Historische opmerking

Amerikanen leven begrijpelijkerwijs in een staat van historische verwarring. In tegenstelling tot de Fransen, Italianen, Britten en de meeste andere volkeren over de hele wereld, was de enige oorlog die op Amerikaanse nationale bodem werd gevoerd de meedogenloze burgeroorlog die het noorden tegen het zuiden voerde. Deze traditie om tegen elkaar op te gaan, gecombineerd met de herinnering aan het feit dat niemand ooit is binnengevallen en bezet, kan helpen om de betekenis van ‘de Amerikaanse manier van leven’ te verklaren. Het draait allemaal om rivaliteit en concurrentie. De Amerikaanse cultuur moedigt polarisatie aan op een manier die geen enkele andere nationale cultuur doet. Voor veel Amerikanen, zowel democraten als republikeinen, leven liberalen en conservatieven in een staat van permanente burgeroorlog.

Op dit precieze moment van door pandemie veroorzaakte angst, zijn Republikeinse persoonlijkheden zoals Chris Christie, Rush Limbaugh en Dan Patrick begonnen hun idee van de Amerikaanse manier van leven op te roepen. Dit houdt in dat degenen die zich verzetten tegen het openen van de economie on-Amerikaans zijn en daarom de vijand. 

Op dit moment ondersteunt slechts 26% van de ondervraagde Republikeinen het idee om de economie opnieuw op te starten, vergeleken met een schamele 6% van de Democraten. Maar het aantal onder Republikeinen kan toenemen als Donald Trump, die de strijd tegen het virus opheft ten gunste van zijn strijd voor herverkiezing, en nu bereid lijkt te zijn “om levens te ruilen voor de Dow Jones”.

Joe Lockhart, de voormalige perssecretaris van het Witte Huis onder Bill Clinton, ziet de Trump-administratie- en verkiezingscampagne “al hun hoop op het herstel van de economie vastzetten, hun economische woordvoerders gebruiken en hopen dat het Amerikaanse publiek een hoge tolerantie heeft voor het aantal doden omhoog gaan. Het klinkt vreselijk om te zeggen en nog erger om te doen. ‘

Als president Trump zijn strategie voortzet en er grip op krijgt, kan er in de maanden voorafgaand aan de verkiezingen een nieuwe staat van burgeroorlog op komst zijn. Om zijn strategie te laten werken, rekent Trump op een ander element, strijdlust jegens China. 

Zoals zo vaak in de VS, ontaardt een debat dat aanvankelijk gericht was op het oplossen van problemen al snel in een staat van interne strijd. Net als andere presidenten voor hem, kent Trump de kostbare waarde van het aanwijzen van vijanden in tijden van electorale onzekerheid. Zijn campagnethema is zich al begonnen te richten op China als het kwaadaardige rijk dat Amerika besmette en de Amerikaanse manier van leven bedreigde.

Maar deze keer heeft Trump misschien meer afgebeten dan hij kan kauwen. Zijn interne vijand is de meerderheid van de Amerikaanse bevolking, bang voor besmetting en niet bereid om te rollen omwille van de Dow Jones. Zijn externe vijand is de hele bevolking van China. En dat gevecht op twee fronten impliceert het negeren van de echte vijand die het land al is binnengevallen en elke dag kracht wint.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Je hebt aan een partij als 'GroenLinks' helemaal niets

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Vanavond om middernacht zijn de verkiezingen in de VS eindelijk voorbij - nou ja misschien?
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments