Het geraas van Trump over Pearl Harbor en 9/11 is dat van een president die op wankel dun ijs schaatst

Het geraas van Trump over Pearl Harbor en 9/11 is dat van een president die op wankel dun ijs schaatst


De Amerikaanse president Donald Trump maakte deze week de brandgevaarlijke bewering dat de Covid-19-crisis in de VS een groter gevaar vormt voor de nationale veiligheid van zijn land dan Pearl Harbor of zelfs de terreurincidenten van 9/11. Beide gebeurtenissen leidden de VS tot oorlogen.

Wat de redenering van Trump bijzonder aanstootgevend maakt, is dat hij de schuld legt voor de pandemie en de daaruit voortvloeiende schade voor de VS aan China. Deze week verdubbelde de Amerikaanse leider de beschuldigingen dat Peking “de bedekking” had over de uitbraak van de ziekte, met de implicatie dat Amerika blind was bij het treffen van adequate defensie-voorbereidingen. Het impliciete verraad is gericht op het opzwepen van het anti-Chinese sentiment door China te vergelijken met een stiekeme buitenlandse vijand.

De staatssecretaris van Trump, Mike Pompeo, duwde de brandgevaarlijke envelop nog verder door opnieuw de ongegronde bewering te doen dat het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakte, eind vorig jaar werd vrijgelaten uit een laboratorium in de Chinese stad Wuhan. Die speculatie is door de internationale wetenschappelijke consensus als ongegrond verworpen , waarbij wordt vastgesteld dat het virus in de natuur is geëvolueerd en van dier op mens is overgegaan in een toevallige en ongelukkige reeks van infecties.

Sprekend tot verslaggevers in het Oval Office of the White House op woensdag zei de heer Trump : “We hebben de ergste aanval doorgemaakt die we ooit op ons land hebben gehad … Dit is erger dan Pearl Harbor, dit is erger dan het World Trade Center [ aanvallen op 11 september 2001]. Zo’n aanval is nog nooit geweest. ‘

Lees ook:  De regering van Nederland laat de werkende klasse opdraaien voor de kosten van Covid-19

Vervolgens maakte Trump het volgende sinistere logische verband (of misschien zou dat een logische ‘infectie’ moeten zijn). Hij voegde eraan toe: “En het had nooit mogen gebeuren. Had bij de bron kunnen worden gestopt. Had in China kunnen worden gestopt. Het had bij de bron moeten stoppen. En dat was het niet. ‘

Door de pandemie te karakteriseren als een “aanval” en vervolgens de verantwoordelijkheid aan China toe te schrijven, formuleert Trump een reden voor vergelding. In dit stadium lijkt het erop dat Washington zijn zinnen zet op economische vergelding. Trump heeft van China “substantiële” financiële herstelbetalingen geëist . Maar dit is een gevaarlijke, gladde helling waar hij aan begint.

Het is begrijpelijk dat China de Amerikaanse beschuldigingen als belachelijk heeft bestempeld en neerkomt op chantage. Chinese commentatoren hebben Trump beschuldigd van verkiezingswerk door te proberen China tot zondebok te maken voor de pandemische crisis die de VS onder zijn toezicht is overkomen.

Met zo’n 30 miljoen Amerikanen werkloos vanwege de economische impact van de ziekte en de ergste economische inzinking sinds de Grote Depressie, lijkt het duidelijk dat Trump zal proberen de schuld voor de ramp te verleggen. Vooral sinds hij in november zijn hoop op herverkiezing had gebouwd op het zogenaamd creëren van de ‘grootste economie die de wereld ooit heeft gezien’.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenBovendien tonen peilingen aan dat veel Amerikanen de aanvankelijk lakse houding van de Trump-regering ten opzichte van de pandemie de schuld geven van het loslaten van de chaos die nu de natie raakt. Het dodental in de VS steeg deze week tot meer dan 73.000 – veruit het ergste slachtoffer ter wereld. Verwacht wordt dat dit cijfer binnenkort 100.000 zal bereiken met een gemiddelde van 3.000 doden per dag. In termen van sterfte is het dagelijkse sterftecijfer in de VS slechter dan alle Amerikaanse sterfgevallen in Pearl Harbor of op 9/11.

Lees ook:  Is het virus een biologisch wapen van Bill Gates?

Maar de referentiepunten van Trump naar die historische gebeurtenissen zijn veel sinister en roekelozer. Hij schrijft cynisch China causaliteit toe over de pandemie die hij karakteriseert als een “aanval” in plaats van een wereldwijd ongeval.

Pearl Harbor en 9/11 worden gezien als kantelpunten die Amerika tot oorlogen hebben geleid. Er is substantieel bewijs dat beide gebeurtenissen tot op zekere hoogte door Amerikaanse planners waren bedacht om als voorwendsel voor oorlog en het nastreven van imperiale doelstellingen te dienen. De aanval op Pearl Harbor op 7 december 1941 kwam na jaren van provocerend handelsembargo op Japan; en toen de Japanners de Amerikaanse marinebasis op Hawaï bombardeerden, was dat niet echt een “verrassing”. Het evenement leidde Amerika naar de Tweede Wereldoorlog, waarvan de naoorlogse orde de geopolitieke belangen van Washington voor de daaropvolgende decennia diende, aantoonbaar tot pas onlangs sinds de wereldwijde auspiciën van “Pax Americana” door de opkomst van China als economische macht op de proef werden gesteld.

Vóór 9/11 waren de neoconservatieve ideologen in de VS van mening dat ze een “nieuwe Pearl Harbor” nodig hadden als reden voor het lanceren van oorlogen in het Midden-Oosten om “volledige spectrumdominantie” na te streven in internationale betrekkingen en om de zogenaamde Pax America te verlengen wereldorde.

De regering-Trump bewapent de pandemie van Covid-19 om druk uit te oefenen op China vanwege langdurige geopolitieke kwesties met betrekking tot handel, territoriale concurrentie en veronderstelde Amerikaanse hegemonie. In de mix is ​​het chronisch afnemen van de kapitalistische economische macht van Amerika en de wereldwijde politieke positie van Washington. Dag na dag lijkt het erop dat de zogenaamde ‘leider van de vrije wereld’ steeds meer een zielige karikatuur wordt.

Lees ook:  Dictator Trump zal volkswoede niet kunnen stoppen

Door China te beschuldigen, probeert Trump niet alleen af ​​te leiden van de verschrikkelijke mislukkingen van zijn regering met betrekking tot de pandemie, hij probeert China ook ondergeschikt te maken aan de wereldwijde ambities van Washington voor dominantie – en bovendien dwingt Peking Peking een groot eerbetoon te brengen voor de ” voorrecht”.

Maar de giftige logica is hier onvermijdelijk een van confrontatie en uiteindelijk oorlog. Het is opmerkelijk dat een intern Chinees nationaal veiligheidsdocument naar verluidt heeft gewaarschuwd voor een nieuwe Koude Oorlog en een mogelijke totale oorlog met de VS.

Het geraas van Trump over Pearl Harbor en 9/11 is dat van een president die op wankel dun ijs schaatst. Het is duivels en verdomd, maar indicatief voor Amerikaanse wanhoop.Comments

comments