Racistische moord: Na de arrestatie van verdachten onderzoekt Georgië een persoon die video heeft opgenomen van Ahmaud Arbery-opnamen

Racistische moord: Na de arrestatie van verdachten onderzoekt Georgië een persoon die video heeft opgenomen van Ahmaud Arbery-opnamen


Een voormalige politieagent en zijn zoon zijn gearresteerd. Nu kijken de autoriteiten naar een buurman die een video van het incident heeft gefilmd

e autoriteiten van Georgië arresteerden donderdag een vader en zoon, dagen na een video die de schietpartij van de zwarte jogger Ahmaud Arbery on-line laat zien. Nu wordt ook de persoon onderzocht die het incident heeft gefilmd.

Voormalig politieagent Gregory McMichael, 64, en zijn zoon Travis McMichael, 34, werden beschuldigd van moord en zware mishandeling bij de dodelijke schietpartij van de 25-jarige,  zei het Georgia Bureau of Investigation (GBI) donderdag. De schietpartij vond plaats op 23 februari, zei de GBI, maar officier van justitie Tom Durden vroeg pas formeel om een ​​onderzoek nadat de video op 5 mei was vrijgegeven. Beide mannen werden dagen later gearresteerd.

Gregory McMichael ging vorig jaar met pensioen na jarenlang als rechercheur voor de officier van justitie te hebben gewerkt.

‘Begrijp alsjeblieft dat, hoewel er ten tijde van het incident meer dan twee maanden geleden een onderzoek was uitgevoerd door de politie van Glynn County, de GBI geen deel uitmaakte van dat onderzoek’, zei de dienst in een verklaring . ‘We voeren een onafhankelijk onderzoek uit en zijn daar twee dagen mee bezig.’

GBI-directeur Vic Reynolds zei vrijdag  dat de video een belangrijk bewijsstuk in de zaak was. Reynolds voegde toe dat William “Roddie” Bryan, een buurman van Travis McMichael die de moord filmde, ook door de dienst werd onderzocht nadat Arbery’s familie om zijn arrestatie had gevraagd.

Lees ook:  Amerika's nep-burgeroorlog

Bryan volgde de twee mannen in “achtervolging van Arbery”, volgens een memo verkregen door USA Today . Het is onduidelijk hoe hij bij de jacht betrokken raakte. Bryan werd in het eerste politierapport vermeld als ‘getuige’.

De video die Bryan heeft opgenomen, werd later vrijgegeven door advocaat Alan Tucker, die zei dat hij deze openbaar had gemaakt in het belang van ‘absolute transparantie’.

‘We gaan overal heen waar het bewijs ons brengt’, zei Reynolds. ‘In een perfecte wereld hadden we natuurlijk liever in februari gevraagd om mee te doen.’

Arbery werd gedood in Satilla Shores, terwijl hij ongeveer drie kilometer van zijn huis in Brunswick  aan het joggen was, vertelde Gregory McMichael aan de politie dat hij dacht dat Arbery een inbraakverdachte was, dus achtervolgden hij en zijn zoon hem met hun vuurwapens. De mannen beweerden dat Arbery hen had aangevallen nadat Travis McMichael hun voertuig had verlaten met een jachtgeweer.

Het politierapport  beschreef Gregory McMichael als een “getuige” en Arbery als een “verdachte”.

De politie van Glynn County heeft donderdag onthuld dat er  tussen 1 januari en 23 februari geen meldingen waren van inbraken in het gebied.

De video toont  Arbery die rent voordat ze de McMichaels ‘truck tegenkomt. Arbery rende om de truck heen voordat ze een fysieke woordenwisseling met Travis McMichael kreeg. Drie jachtgeweren klinken en Arbery valt op de grond.

Lees ook:  De nieuwe Amerikaanse burgeroorlog: wie zijn de echte vijanden van gewone Amerikanen?

De video riep vragen op over de behandeling van de zaak. Documenten verkregen door The New York Times  toonden aan dat aanklager George Barnhill zich van de zaak terugtrok nadat hij de politie had verteld dat er “onvoldoende waarschijnlijke oorzaak” was om de McMichaels te arresteren. Hij betoogde dat de twee mannen wettelijk gewapend waren en haalde de statuten van de staatsburger aan.

Barnhill betoogde dat Arbery, die naar eigen zeggen ongewapend was, met de fysieke woordenwisseling begon, en dat McMichael daarom “dodelijk geweld mocht gebruiken om zichzelf te beschermen”.

Advocaat van de familie Arbery, S. Lee Merritt, zei dat Wander Cooper, de moeder van het slachtoffer, “zeer opgelucht” was na de arrestatie van donderdag.

‘Ze bleef erg stoïcijns zoals ze is gedurende dit hele proces’, vertelde hij aan The Times. ‘Ik geloof dat ze vasthoudt aan een veroordeling voor deze mannen.’

Akeem Baker, Arbery’s oude vriend, voegde eraan toe dat hij na de arrestaties een “ounce of joy” voelde.

‘Maar ik voel me nog steeds niet op mijn gemak’, zei hij. ‘Het is een kleine overwinning, weet je, maar ik heb het gevoel dat we nog steeds moeten doorgaan om gerechtigheid te krijgen. Om ervoor te zorgen dat alle betrokkenen verantwoordelijk worden gehouden.’

De arrestaties kwamen nadat de wetgevers aan beide zijden van het gangpad hun bezorgdheid hadden geuit over de behandeling van de zaak.

Lees ook:  Voetbal: korting voor geïmporteerd racisme?

“Georgiërs verdienen antwoorden,” gouverneur Brian Kemp, een Republikein, zei .

Kemp’s voormalige democratische rivaal, Stacey Abrams, zei dat  “onze wetshandhaving en justitie aan de hoogste normen moeten worden gehouden” en riep op tot een “volledig onderzoek, passende beschuldigingen en een onpartijdige vervolging”.

Voormalig vice-president Joe Biden noemde de schietpartij een “ernstige onrechtvaardigheid”  tijdens een virtuele rondetafel donderdag met zwarte wetgevers in Florida.

‘Deze familie en het land verdienen gerechtigheid, en ze verdienen het nu. Ze verdienen een transparant onderzoek naar deze brute moord’, zei hij. ‘Maar onze natie verdient het ook. Daar moeten we rekening mee houden. Dit gaat maar door. Deze gemene daden doen denken aan de donkerste hoofdstukken van onze geschiedenis.’

President Donald Trump vertelde Fox News vrijdag dat de schietpartij ‘zeer verontrustend’ was.

‘Dus ik zag de band, en die is heel, heel verontrustend, de band. Ik moet hem zien. Het is heel verontrustend. Ik keek naar een foto van die jongeman’ , zei hij . ‘Hij droeg een smoking en hij hing hem zelfs op. En ik zal zeggen dat dat er echt goed uitziet, een jonge jongen.’

Waardeer dit artikel!!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine donatie klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Comments

comments