Hoe ik aandeelhouder werd in een Spaanse voetbalclub

Hoe ik aandeelhouder werd in een Spaanse voetbalclub

10 mei 2020 0 Door Indignatie redactie

In november 2018 verkocht Real Murcia aandelen tegen een belachelijke prijs om faillissement te voorkomen. Als je in de verleiding komt om in een club te investeren, is er een nieuwe aandelenverkoopcampagne aan de gang.

Meedoen aan het management van een voetbalclub zonder een groot fortuin te hebben is mogelijk. Een van de meest populaire modellen blijft die van de ‘socios ‘ van onder meer FC Barcelona of Real Madrid, waar de supporters hun club bezitten. Een aantrekkelijk idee, maar dat heeft nog steeds een prijs. Naast een jaarabonnement van rond de 200 euro is het vooral nodig om te wachten. Enkele jaren soms, voordat er een plaats vrij komt. Niet eenvoudig, en niet noodzakelijkerwijs binnen het bereik van een meer bescheiden tas als de mijne.

En dan belichamen Barça en Real nog steeds modern voetbal en een deel van de excessen ervan. Recordtransfers, naar toeristen die uiteindelijk de supporters vervangen terwijl ze de zeer hoge prijs van de plaatsen passeren, het is niet echt mijn soort. Mijn ding is eerder de buitenstaanders, de clubs die geen licht aantrekken. Toen in november 2018, toen ik een andere Real, dat van Murcia, in doodsangst zag in 3 e Spaanse divisie, voorgesteld om aandelen te kopen van 12 cent, ik sprong op de gelegenheid.

“Een romantisch idee van voetbal”

Denk nog eens na, we hebben het over een historische club. De Real Murcia , dat is meer dan 100 jaar geschiedenis, achttien seizoenen in La Liga (Div. 1), negen titels Segunda Division (Div. 2) -a opnamestandbyfunctie en het stadion zetels 31.179. Voor minder dan vijftig euro verwerf ik daarom 390 aandelen, nauwelijks meer dan het minimaal vereiste (359 aandelen in 2019) om stemrecht te hebben op jaarlijkse aandeelhoudersvergaderingen. Een beetje zoals Barça en Real Madrid zeg ik tegen mezelf, maar voor een redelijker bedrag. Het systeem heeft echter weinig te doen: “In Real Madrid en Barcelona zijn er geen acties, geen aandeelhouders” , corrigeert Daniel Moreno Garcia, verantwoordelijk voor de financiële component binnen de Real Murcia managementcomité. Dit zijn geen anonieme sportbedrijven (SAD), in tegenstelling tot Murcia en bijna alle andere Spaanse teams. 

Waarvan, maar het belangrijkste is elders: “We hebben ervoor gezorgd dat onze aandelen niet in handen zijn van een handvol mensen, zoals PSG, Manchester City of Atletico Madrid”, vervolgt Daniel, ook aandeelhouder. Wees niet overgeleverd aan commercie. Het is een romantisch idee van voetbal. Maar we denken dat het zo zou moeten werken. ‘ Hier ben ik gerustgesteld. Het is daar, de populaire club die afstand houdt van voetbalzaken. Een logisch traject, als we luisteren naar Corentin, aandeelhouder, supporter en vooral Franse ambassadeur van Real Murcia: ‘ Het is de voetbalwereld die de club heeft gemaakt tot waar hij nu is’, herinnert hij zich.De leiders zijn niet van plan de hand op te geven aan iemand die ons onbereikbare projecten verkoopt, die de club op een of andere manier leidt zonder financieel betrokken te raken, zoals destijds gebeurde. ‘

Er ontstaan ​​aandeelhoudersgroepen in Polen, Hongarije of Italië, het buitenland dat het meest heeft gemobiliseerd.

Met mijn certificaat op zak kan ik op zoek gaan naar een groep aandeelhouders. De aandelenverkoopcampagne van 2018 was zo’n succes dat meer dan 21.000 mensen in 115 landen dezelfde keuze maakten als ik, met een opbrengst van 710.000 euro (of bijna 6 miljoen verkochte aandelen) . Er ontstaan ​​aandeelhoudersgroepen in Polen, Hongarije of Italië, het buitenland dat het meest heeft gemobiliseerd (meer dan 3.500 aandeelhouders). Vervolgens sluit ik me aan bij de “Real Murcia Italia” en de 400 aandeelhouders.

De groep stelt voor om ons te vertegenwoordigen tijdens de algemene vergadering: “ In Italië wordt het voetbal misschien intenser beleefd dan elders. Iedereen praat erover, iedereen kijkt ernaar, het is bijna een ziekte , analyseert Andrea, een van de managers, weinig verrast door zo’n mobilisatie. Een van ons ging daarom voor de vergadering naar Murcia, met de volmachten van allen die ze op tijd hadden gestuurd. We vertegenwoordigden vijfenzeventig aandeelhouders en 45.550 aandelen (circa 5.560 euro). 

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  The Troika Horse: EU Corona Package zet Italië (en Zuid-Europa) onder economisch beleg

Een volksclub, voor de mensen

Dus mijn stem werd gehoord, zelfs van een afstand. En dat is waar het om gaat, want deze bijeenkomst is de bijeenkomst die u niet mag missen voor alle aandeelhouders die, zoals ik, ongeduldig zijn om deel te nemen aan het leven van de club. De club management committee wordt er gekozen, maar niet dat: ” Op de jaarlijkse vergadering van vorige maand , werd besloten dat geen enkele aandeelhouder de meerderheid kan worden en hebben meer dan 49% van het kapitaal, zegt Daniel Moreno Garcia . Onze filosofie is een club voor de mensen, voor de mensen. ‘

Wat Corentin mij bevestigt: “Murcia is eigendom van mensen die een band hebben met de club, investeerders, bedrijfsleiders in de regio. Het is geïnspireerd op het Duitse model genaamd “50 + 1”, zoals met name de Borussia Dortmund. 

“We willen de toegang van vrouwen tot een mannelijke omgeving als voetbal kunnen bevorderen.”

Daniel Moreno Garcia, lid van het managementcomité van Real Murcia

De mensen zijn duidelijk de historische Murcische supporters, maar ook deze 21.000 nieuw aangekomen aandeelhouders waarvan ik er één ben. En Real Murcia werkt zoveel mogelijk samen met hen. “Real Murcia Italia” heeft de afgelopen dagen het idee geopperd om de nieuwe verkoop van lopende aandelen uit te stellen vanwege de gezondheidscrisis die Italië en Spanje treft. Volgens Daniel Moreno Garcia wordt de oplossing bestudeerd door het managementcomité.

Een campagne is dus verstoord, maar die zal haar rechten weer hervatten zodra de crisis voorbij is. En het doel blijft hetzelfde: de eerste club ter wereld worden die gendergelijkheid onder haar aandeelhouders bereikt (85% is momenteel man). De moderniteit van een club zou dus niet alleen worden afgemeten aan haar vermogen om de miljoenen euro’s op één lijn te brengen? Vooral omdat de club sinds 2011 een vrouwelijke peña (groep supporters) heeft: de Gladiadoras Granas , genoeg om slechte tongen te weerstaan ​​die in de verleiding komen om meteen te huilen: ‘De vrouwenbeweging is iets dat niet te stoppen is in de samenleving van de XXI ste eeuw. We willen de toegang van vrouwen tot een mannelijke omgeving als voetbal kunnen bevorderen ,We zullen er de eerste keer niet komen, maar het is een eerste stap op weg naar pariteit. Dit is duidelijk niet om me te mishagen.

‘Hier is je huis’

Het enige nadeel: met slechts 229 aandeelhouders staat Frankrijk onderaan de lijst, achter de Verenigde Staten. Gebrek aan voetbalcultuur, zei je? Mogelijk, maar daar gaat het niet om. Vooral omdat ik naast Corentin uiteindelijk een andere Franse aandeelhouder vond die dingen wilde laten gebeuren: “ Ik lanceerde het Real Murcia France Twitter-account in augustus 2019 met het project om een ​​peña te creëren voor de Fransen, die tijdens de wedstrijden in het stadion aanwezig zijn , legt Martin uit, een Frans-Spaanse supporter die in Murcia woont. Aandeelhouder zijn is als het bezitten van een deel van mijn hartclub, het is fantastisch!Ik ga naar het stadion voor alle wedstrijden met mijn clubvlag, in de kleuren van Frankrijk. Als het team terugkeert van een uitwedstrijd, ben ik er altijd om ze te verwelkomen, zelfs om 3 of 4 uur ‘s ochtends. Real Murcia moet weten dat Frankrijk erbij is! ”.

Maak een Franse peña: Martin geeft toe, de weg is nog lang en de formaliteiten zijn talrijk. Corentin heeft het al geprobeerd: “ We waren van plan een paar jaar geleden een Peña Murcianista de Francia op te richten met twee andere Franse supporters, maar het project liep niet door. Om succesvol te zijn, zou je Fransen moeten vinden die verbonden zijn met de club. ” Het lijkt er inderdaad op dat ik daar twee van de grootste Franse fans heb. Alle aandeelhouders, ik eerst, hebben niet noodzakelijkerwijs dezelfde ijver als deze twee historische supporters: ” Het is een grote trots om de club in Frankrijk te mogen vertegenwoordigen, om de enige persoon te zijn die deze status heeft, geeft toe Corentin.In oktober kreeg ik een privérondleiding door het stadion en de managers zeiden tegen me: ‘Dit is jouw huis.’

Een huis met daarom meer dan 21.000 nieuwe huisgenoten waaronder Martin, Corentin, Andrea, Daniel en ik. Met de nieuwe kapitaalverhoging die begin 2020 werd gelanceerd, hadden de nieuw aangekomen aandeelhouders vanaf 12 april moeten toestromen, zonder op de gezondheidscrisis te rekenen.

In mijn geval ben ik van plan tien nieuwe aandelen (1,22 euro) te kopen om tot 400 aandelen te komen, het nieuwe minimum voor stemmen. In afwachting van een bezoek aan dit nieuwe huis, koos ik voor een goedkopere oplossing. Voor 15 euro kon ik tot het einde van het seizoen 2020/2021 mijn naam laten graveren op een van de stadionstoelen, met als extra bonus de replica sleutelhanger.

Een goede manier om om de week toch aanwezig te zijn om Real Murcia te steunen. En neem er altijd een stukje van mee.Comments

comments