Boris Johnson stelt een stappenplan voor om de “lockdown” in het VK geleidelijk “te ontgrendelen”

Boris Johnson stelt een stappenplan voor om de “lockdown” in het VK geleidelijk “te ontgrendelen”

11 mei 2020 0 Door Indignatie redactie
0
()

Boris Johnson riep zondag in het hele VK mensen op om weer aan het werk te gaan als ze dat niet vanuit huis kunnen, aangezien de premier zijn visie uiteenzette om de economie geleidelijk op te starten.

Het eerdere standpunt van de regering was dat mensen alleen mogen gaan werken “als dat moet”, zei Johnson. “We moeten nu benadrukken dat iedereen die niet thuis kan werken, bijvoorbeeld in de bouw of de industrie, actief moet worden aangemoedigd om te gaan werken.”

Ook vanaf woensdag kunnen mensen in het VK zonnebaden in hun lokale parken, zoveel sporten als ze willen en naar andere bestemmingen rijden, zei hij.

In een vooraf opgenomen televisieverklaring op zondagavond onthulde Johnson een routekaart voor het hervatten van de activiteiten in het land na meer dan zes weken in gesloten toestand. Hij typeerde zijn plan als een voorzichtig evenwicht tussen het terugdringen van nieuwe infecties en het verlichten van de economische last die de pandemie voor miljoenen in het VK heeft gehad, aldus CNN.

Tot de aankondiging van Johnson kregen bewoners van wie de baan als niet-essentieel werd beschouwd het advies om slechts eenmaal per dag het huis te verlaten voor lokale oefeningen en om voedsel of medicijnen te kopen.

Groot-Brittannië om buitenlandse reizigers in quarantaine te plaatsen

uk
(Foto: The Independent)

“Vanaf deze woensdag willen we mensen aanmoedigen om meer en zelfs onbeperkt buiten te sporten”, zei hij en voegde eraan toe dat sociale afstandsmaatregelen van kracht zouden blijven.

‘Je kunt in de zon in je plaatselijke park zitten, je kunt naar andere bestemmingen rijden, je kunt zelfs sporten, maar alleen met leden van je eigen huishouden’, zei Johnson. 

Enkele nieuwe maatregelen voorgesteld door de Britse premier:– Mensen die weer aan het werk gaan, moeten het openbaar vervoer waar mogelijk vermijden.

– Het in quarantaine plaatsen van mensen die het land binnenkomen, zou “spoedig” plaatsvinden.

– Een nieuw waarschuwingssysteem, zoals het VK het gebruikt voor terreurdreigingen, zal worden ingezet door een bioveiligheidscentrum.

– Het advies en de slogan “Blijf thuis” om levens te redden is nu “Blijf alert”.

– Basisscholen kunnen vanaf 1 juni open, maar dat is het beste scenario.

– Afhankelijk van de omstandigheden zouden in juli meer winkels en de horeca kunnen heropenen.

Volgens CNBC hebben experts gewaarschuwd voor internationale vergelijkingen, daarbij verwijzend naar demografische verschillen en omdat elk land zijn eigen manier heeft om het aantal doden te meten. Het VK is pas onlangs begonnen met het toevoegen van sterfgevallen in de gemeenschap, zoals verpleeghuizen, aan zijn officiële statistieken; voorheen waren alleen degenen die in het ziekenhuis stierven opgenomen.

Hij zei dat vooruitgang afhankelijk zou zijn van het vermogen van de regering om massale tests uit te voeren en voldoende beschermende uitrusting te leveren aan gezondheidswerkers in ziekenhuizen en verpleeghuizen – twee omgevingen waar het virus zich nog steeds verspreidt.

De nieuwe slogan is “blijf alert, beheers het virus, red levens.”

De boodschap om “alert te blijven”, die Johnson eerder zondag op Twitter aankondigde, kreeg kritiek en werd op sociale media belachelijk gemaakt vanwege de vaagheid ervan.

De verandering in de berichtgeving werd onmiddellijk verstoten door Nicola Sturgeon, de eerste minister van Schotland, die zei dat ze niet was geraadpleegd en dat ze alleen in de kranten over de nieuwe slogan had gehoord.

“Het is natuurlijk aan hem om te beslissen wat het meest geschikt is voor Engeland, maar gezien het kritieke punt waarmee we het virus aanpakken, blijft #StayHomeSaveLives in dit stadium mijn duidelijke boodschap aan Schotland”, tweette ze. Mevrouw Sturgeon waarschuwde vorige week dat het “een potentieel catastrofale fout” zou zijn om het bericht thuis te laten vallen, omdat ze dacht dat het besmettingspercentage in Schotland nog steeds hoger zou kunnen zijn dan in andere delen van het VK, aldus Financial Times

Robert Jenrick, secretaris van de gemeenschap, werd naar de televisiestudio’s gestuurd om de nieuwe slogan uit te leggen. Hij suggereerde dat het tegelijkertijd bedoeld was om mensen over te halen om te gaan werken en thuis te blijven. “We willen nu een bericht hebben dat mensen aanmoedigt om te gaan werken”, vertelde hij aan Sky’s Sophy Ridge.

Maar later in het Andrew Marr-programma van de BBC zei hij: “We willen dat mensen zoveel mogelijk thuis blijven.” Op de vraag of de boodschap ‘wollig’ was en mensen in verwarring zou brengen, vertelde de heer Jenrick aan Sky dat mensen een bredere boodschap zouden kunnen begrijpen naarmate het land een nieuwe fase in het coronavirusgevecht inging. “Ze zullen deze boodschap kunnen begrijpen, namelijk dat je zoveel mogelijk thuis moet blijven, maar als we gaan werken en ons werk doen, moeten we waakzaam blijven”, zei hij.

Op basis van de terreurdreigingsniveau-indicator die de regering al gebruikt om berichten aan het publiek te bezorgen, zal het waarschuwingssysteem de Britten een handleiding geven over wanneer ze zich zorgen moeten maken en wanneer verdere ontspanning veilig is.

“Gedurende de periode van de lockdown zaten we in niveau 4, en dankzij uw opoffering zijn we nu in staat om te beginnen met stappen naar niveau 3,” zei Johnson en hij zette meteen de verwachtingsmarkering.

‘Dit is niet het moment om de blokkering deze week simpelweg te beëindigen’, zei hij. “In plaats daarvan nemen we de eerste zorgvuldige stappen om onze maatregelen te wijzigen.” Als extra stimulans merkte hij op dat de boetes voor degenen die de regels overtreden, zullen worden verhoogd, aldus Politico. 

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is een onafhankelijk nieuwsbron voor ieder die op de hoogte wil blijven van het Nationale en Internationaal nieuws vaak in de vorm van opinies. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Comments

comments