Zwarte zwanen vliegen in

Zwarte zwanen vliegen in

11 mei 2020 0 Door Indignatie redactie
0
()

Een zwarte zwaan is straattaal voor een onverwachte gebeurtenis met grote gevolgen. 2020 heeft ons tot dusver twee gebracht: de COVID-19-pandemie en de ineenstorting van de olieprijzen. Elk heeft krachtige gevolgen voor het Imperium Americanum. En er is een nest van zwarte cygnets aan het rijpen.

COVID-19

Eind vorig jaar werd in China een nieuwe infectieziekte opgemerkt, in januari geïdentificeerd als een coronavirus en in maart werd een pandemie uitgeroepen. Sindsdien is het economische en sociale leven in het Westen tot stilstand gekomen, omdat regeringen ervan overtuigd zijn shutdowns te verklaren. Beperkingen werden wijdverbreid in maart en april en zijn nog steeds van kracht; terwijl sommige rechtsgebieden ze verminderen, praten anderen over meer maanden . Het is niet de bedoeling van dit essay om je af te vragen of deze maatregelen gerechtvaardigd of effectief waren, alleen om te verklaren dat ze zijn gebeurd en dat de wereldeconomie twee tot drie maanden of zelfs langer verzwakt zal zijn. Een grote zwarte zwaan.

De volledige effecten zullen enige tijd niet bekend zijn, maar een resultaat is zeker dat de afwijzing van het Westen voor efficiëntie een enorme – misschien fatale – hit heeft gekregen. Slechts zes maanden eerder stelde een enquête vol vertrouwen vast dat het Westen – geleid door de VS en Groot-Brittannië – het beste zou doen in het aanpakken van een pandemie . Niet zo: “ We leven in een mislukte staat: het coronavirus heeft Amerika niet gebroken. Het onthulde wat al kapot was “; ” The Death of American Competence “; ” Het coronavirus is het ergste intelligentieprobleem in de Amerikaanse geschiedenis “; ” De wereldwijde reputatie van de VS bereikt een dieptepunt in de reactie van Trump op het coronavirus “; ” ” De wereld heeft de VS liefgehad, gehaat en benijd. Nu hebben we er voor het eerst medelijden mee “ ; ‘Coronavirus: EU kan mislukken door uitbraak, waarschuwt Giuseppe Conte in Italië “; ” De EU heeft haar reactie op het coronavirus verprutst en zal misschien nooit volledig herstellen “. China kan zijn lach niet inhouden ‘ Chinese staatsmedia noemen de VS een’ primitieve samenleving ‘, zegt’ democratie sterft ‘te midden van coronavirus ‘. Veel van de Amerikaanse stukken, die de kloof in de Amerikaanse politiek weerspiegelen, schrijven alsof het allemaal de schuld van Trump was. Maar het was niet Trump die de PBM-aandelen die elf jaar geleden waren opgebruikt niet heeft vervangen . Welke mislukkingen ook van hem zijn, de mislukking is niet alleen van hem. En evenmin zijn de andere tekortkomingen van het Westen zijn gevolg. Niemand lijkt PPE-voorraden te hebben – de gemakkelijkere en meest voor de hand liggende eerste stap tegen de dreiging.

Washington weerlegt zijn mislukking door China de schuld te geven. Maar ook hier is het zijn competentie verloren: hier is de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo die tegelijkertijd beweert dat het door de mens is gemaakt en dat het niet :

POMPEO: Kijk, de beste experts tot nu toe lijken te denken dat het door mensen is gemaakt. Ik heb op dit moment geen reden om dat niet te geloven.

RADDATZ: Uw – uw bureau van de DNI zegt dat de consensus, de wetenschappelijke consensus niet door de mens is veroorzaakt of genetisch is gewijzigd.

POMPEO: Dat klopt. Daar ben ik het mee eens. Ja. Ik heb hun analyse gezien. Ik heb de samenvatting gezien die je hebt gezien en die openbaar is vrijgegeven. Ik heb geen reden om te betwijfelen of dat op dit moment juist is.

Om maar te zwijgen over Fauci’s geld in het Wuhan-lab . China is misschien niet eens het beginpunt: Frankrijk heeft zojuist een zaak ontdekt van december en misschien is er een Amerikaanse zaak van november . De ademloos gerapporteerde Five-Eyes-beoordeling die China de schuld geeft, stort snel in: ” grotendeels gebaseerd op nieuwsberichten en bevatte geen materiaal van het verzamelen van inlichtingen “, zegt een van de ogen. Washington mag dan zijn volgelingen tot een kopje koffie slaan, maar de rest van de wereld zal het verachten als een zielige poging om af te leiden. De aanname van competentie en waarachtigheid door het Westen zal in toenemende mate worden afgewezen. En in het Westen zelf zullen meer mensen twijfelen aan de woorden van ‘experts’ (vooral die van Imperial College)en zijn professoren ), “autoriteiten en” vertrouwde mediabronnen “.

Het grootste deel van het Westen is nog steeds gesloten, maar China gaat open. Waarnemers weten dat China de topeconomie van de wereld aan het worden is – de Wereldbank had die titel in 2013 al in PPP-termen gegeven – en COVID-19 zal het proces zeker versnellen door het een voorsprong te geven bij de economische vertraging. Met ook goedkope energie .

‘ Soft power ‘ is een nuttige term die de aantrekkingskracht van een bepaalde cultuur op anderen beschrijft. Jarenlang was dit een krachtige pijl in de Amerikaanse pijlkoker – ik denk vaak aan het personage van Gregory Peck in Roman Holiday als het voorbeeld: open, eerlijk, eervol en modern, maar inhoud om een ​​voorbeeld te zijn en nooit te profiteren van haar. Propaganda, maar effectieve propaganda. COVID-19 laat iets anders zien: in de eenvoudigste bewoordingen heeft China vele landen en de ” VS beschuldigd van ‘moderne piraterij’ na afleiding van maskers bestemd voor Europa ‘ bijstand verleend . Piffle als “De Verenigde Staten en president Trump leiden de wereldwijde inspanningen om deze pandemie te bestrijden ” of “Amerika blijft ‘s werelds leidende licht van humanitaire goedheid ‘ maak het alleen maar duidelijker. Van de EU krijgen we woordsalades: herbevestigt / herkent / ondersteunt / roept terug . En nog maar drie maanden geleden wint het ‘ Westen ‘. Het is zelf clown.

Lees ook:  Angst voor het coronavirus heeft de toekomst van Amerika absoluut vernietigd

Van de stroomafwaartse effecten van de COVID-19 zwarte zwaan kunnen we er ten minste drie zien: grote en mogelijk dodelijke schade aan de aanname van Amerikaanse en westerse competentie; een grotere economische kloof met China; een verdere verandering in de wereld soft power balans. De afleidingsmanoeuvre van ‘de schuld van China’ (en niet te vergeten de rest van het huidige Enemy-pakket – Rusland en Iran ) is kinderachtig en zal walging opleveren. Geen van deze veranderingen komt ten goede aan het Imperium Americanum.

Olie

In maart stelde Riyadh namens de OPEC Moskou voor om de olieproductie te verminderen om de prijzen op peil te houden. Moskou weigerde en Riyad begon te pompen. COVID-19-shutdowns stortten de vraag in. Een maand later werden de tussentijdse futures in West-Texas negatief en de prijs van een vat olie kwam onder de $ 20.

Over het algemeen wordt geschat dat de Amerikaanse schalieolie-industrie ( ongeveer 60% van de Amerikaanse productie ) prijzen van ongeveer $ 60 nodig heeft om winstgevend te zijn, Saoedi-Arabië verspilt ondanks zeer lage pompkosten zoveel dat het ongeveer $ 80 nodig heeft ; Rusland daarentegen is winstgevend op $ 45 en heeft een half biljoen dollar in zijn FOREX-pot . Dus als Riyadh een prijzenslag begon, staat hij niet sterk; Sommigen daarentegen zeggen dat Moskou tien jaar lang 25 dollar per vat kan overleven . Nu de Chinese industrie weer online komt, begint ze olie te kopen, maar het meeste ervan uit Rusland .

Het eindresultaat van deze prijsconcurrentie bij een vraagcrash is onbekend, maar het is onwaarschijnlijk dat de Amerikaanse schalie-industrie het er goed van af zal brengen. En omdat zoveel van Washington’s gedrag is gebaseerd op het vertrouwen dat het olie-onafhankelijk is , zullen de VS hier niet sterker uitkomen.

Dus twee zwarte zwanen zullen het Imperium Americanum waarschijnlijk zwakker en minder invloedrijk maken. En, het moet gezegd, meer veroordeeld. Maar er is meer.

En wat zwarte cygnets

Sommigen herinneren zich misschien de opwinding van tv-commentatoren over kruisraketten in de Golfoorlog van 1990. En een wapen dat duizend kilometer verderop kon worden gelanceerd en een bepaalde verdieping van het beoogde gebouw zou raken, was behoorlijk verbazingwekkend. Dat was het eerste grootschalige openbare gevechtsgebruik van precisiewapens op zeer lange afstand en gedurende vele jaren waren kruisraketten een kenmerkend kenmerk van Amerikaanse aanvallen en praktisch een monopolie. Tot 2015, toen Rusland doelen in Syrië raakte van verder onbelangrijke kleine vaartuigen in de Kaspische Zee . Washington was hierdoor zo verbijsterd dat de eerste reactie was om de nauwkeurigheid te pooh-pooh . Maar ze waren echt; veel Kalibres zijn gelanceerd vanaf verschillende platforms, waaronder ondergedompelde onderzeeërs. Er waren nu dus twee gedemonstreerde leden van de club die, in reële omstandigheden, een doel op grote afstand precies konden raken. In zijn reactie op de moord op Soleimani liet Iran zien dat het ook lid was van de club. Hoewel het erop lijkt dat sommige van zijn raketten zijn afgedwaald, raakten de meeste precies waar ze op waren gericht . (De tegenstanders van het Amerikaanse leger namen ook – nogmaals – nota van het feit dat het geen effectieve luchtverdediging heeft). En de gebruikelijke reactie uit Washington: aanvankelijk bagatelliseren ; later hoorden we van de meer dan honderd hersenletsels . Een hele prestatie voor een land dat al decennia onder sancties staat. En Iran is net lid geworden van een andere kleine club: landen die een satelliet kunnen lancerenin hun eentje (opnieuw het minachtende ontslag van de VS: ” tumbling webcam in space “).

De Trump-regering staat zeer vijandig tegenover Iran, maar niet meer dan de meeste Amerikaanse administraties sinds het vertrek van de sjah – die zelf weer aan de macht is gebracht door een staatsgreep tussen de VS en het VK. Waarschijnlijk was het heetste moment van deze niet-verklaarde oorlog in 1988 , maar er zijn veel andere crises geweest en we kregen net een nieuwe dreiging van Washington . Teheran kent het op de hitlijst van Washington en bereidt zich al tientallen jaren voor. Raketten zullen een van de belangrijkste verdedigingen zijn. Washington zou er goed aan doen na te denken over het – verrassend genoeg – lidmaatschap van Iran in deze twee eliteclubs voordat het nog meer dreigt. Kleine cygnets worden grote zwanen.

Een ander zwart cygnet is de eis van het Iraakse parlement dat Amerikaanse troepen het land verlaten . Washington consolideert zijn troepen, maar ze zullen belegerde gevangenen zijn als het land tegen hen opkomt. Wat vroeg of laat zal gebeuren als de nieuwe premier zijn regering vormt . Twee gevolgen van de door neocon gedomineerde ‘New American Century’ in het Midden-Oosten zijn de toename van de invloed van Iran en de demonstratie dat het Amerikaanse leger niet de almachtige kracht is die het dacht te zijn. Wanneer de inspanning om het eruit te krijgen begint, heeft Washington drie keuzes: ga zitten en hoop dat het weggaat, versterk zijn troepen enorm voor een compleet nieuwe oorlog, trek je terug à la Vietnam. Deze cygnet groeit.

* * *

Een pandemie, een ineenstorting van de olieprijs, een doelland dat aantoont dat het meer mogelijkheden heeft dan aangenomen, dreigde met de uitwijzing uit Irak. De verrassingen hebben langdurige tekortkomingen blootgelegd.

Het zijn altijd de onverwachte dingen die dingen tot vernietiging testen.

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is van mening dat het helpen van lezers om op de hoogte te blijven van de gevolgen van de coronaviruscrisis een vorm van openbare dienstverlening is. Om die reden is dit artikel en al onze coronavirus-dekking gratis. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.
Lees ook:  Trump is volkomen ongeschikt om deze crisis aan te pakken, zowel intellectueel als temperamentmatig


How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Comments

comments