De ‘obamagate’ complottheorie valt uit elkaar nadat een verslaggever president Trump één vraag heeft gesteld

De ‘obamagate’ complottheorie valt uit elkaar nadat een verslaggever president Trump één vraag heeft gesteld

12 mei 2020 0 Door Indignatie redactie

Na honderden tweets die de beweringen van “Obamagate” onder druk zetten, kan Trump niet één ding noemen waarvan hij gelooft dat Obama het verkeerd heeft gedaan

President Donald Trump bracht Moederdagweekend door met het afvuren van een tweetstorm  die de voormalige president Barack Obama ongegrond beschuldigde van niet-gespecificeerd wangedrag. Toen een verslaggever Trump eindelijk confronteerde met de misdaden waarvan hij dacht dat Obama ze had begaan, kon de president niets noemen waarvan hij dacht dat zijn voorganger het verkeerd had gedaan.

Trump heeft zondag tientallen tweets gedeeld over ‘Obamagate’, een complottheorie die door rechts is opgesteld en beweert dat Obama achter het FBI-onderzoek naar de voormalige nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn stond. De tweetstorm kwam nadat het ministerie van Justitie had besloten de aanklacht tegen Flynn in te trekken . Procureur-generaal William Barr kwam tussenbeide in de zaak, ook al pleitte Flynn tweemaal schuldig aan liegen tegen federale onderzoekers.

Toen hem maandag werd gevraagd welke misdaad volgens hem Obama had gepleegd, vuurde Trump een reeks vage gespreksonderwerpen af.

‘Obamagate – Het is al heel lang aan de gang’, zei de president. ‘Het ging door van voordat ik zelfs maar werd gekozen, en het is een schande dat het is gebeurd. En als je kijkt naar wat er aan de hand is, en als je nu kijkt, al deze informatie die wordt vrijgegeven – en van wat ik begrijp, is dat slechts het begin – er gebeurden vreselijke dingen. En het mag nooit meer gebeuren in ons land. ”

Toen de president opnieuw werd aangesproken op welke misdaad hij meende dat Obama had gepleegd, reageerde hij door de verslaggever die hem had geconfronteerd rechtstreeks aan te vallen.

‘Je weet wat de misdaad is – de misdaad is voor iedereen heel duidelijk’, zei hij. ‘Je hoeft alleen de kranten te lezen – behalve die van jou.’

Trump bood ook geen bijzonderheden op Twitter, omdat hij verklaarde  dat “Obamagate ervoor zorgt dat Watergate er klein uitziet” en veruit de “grootste politieke misdaad in de Amerikaanse geschiedenis was”!

De samenzweringstoename van Trump kwam nadat bleek dat Obama de regering had geslagen omdat hij de aanklachten tegen Flynn had ingetrokken in een gelekte opname van zijn opmerkingen aan voormalige assistenten.

“Dat is het soort dingen waar je je zorgen over begint te maken dat fundamentele – niet alleen institutionele normen – maar ons basisbegrip van de rechtsstaat in gevaar komt”, zei Obama in de audio . ‘En als je in die richting begint te bewegen, kan het vrij snel versnellen, zoals we op andere plaatsen hebben gezien.’

Lees ook:  De afgrond van desinformatie staart in de makers ervan

Trump reageerde met een spervuur ​​van tweets en retweets, die allemaal effectief  beweerden dat  “de vertrekkende president zijn laatste weken in functie gebruikte om inkomende functionarissen aan te vallen en de nieuwe regering te saboteren”.

De advocaat van Flynn, Sidney Powell, beweerde in een interview met Fox Business  dat “het geheel was georkestreerd en opgezet binnen de FBI, [voormalig directeur van National Intelligence James] Clapper, [voormalig CIA-directeur James] Brennan en in de Oval Office-bijeenkomst die dag met president Obama. ”

Een federalistisch artikel  dat door Trump werd gedeeld, beweerde dat Obama topfunctionarissen van het ministerie van Justitie en de FBI had geïnstrueerd om informatie over het Flynn-onderzoek te onthouden aan de inkomende Trump-regering. Het artikel haalde een e-mail aan van de voormalige nationale veiligheidsadviseur Susan Rice, waarin werd gezegd dat Obama tijdens een bijeenkomst voordat Trump aantrad “zei dat we er zeker van moeten zijn om vast te stellen of er een reden is waarom we informatie over Rusland niet volledig kunnen delen”.

Rice vertelde eerder aan huisonderzoekers dat de e-mail verkeerd was geïnterpreteerd.

“We zijn niet geïnformeerd door directeur Comey of de procureur-generaal dat er iemand actief is onderzocht in de Trump-baan” , zei ze in een interview dat vorige week werd vrijgegeven . ‘We zouden die vraag niet hebben gesteld, omdat we in het Witte Huis van Obama nauwgezet de firewall hebben gehandhaafd tussen mensen in het Witte Huis en contacten met justitie over potentiële of feitelijke strafzaken.’

Een feitencontrole van Associated Press  verwierp ook de claims.

‘Het is waar dat het onderzoek naar de banden tussen Rusland en de Trump-campagne, en met name naar Rusland, tijdens de regering-Obama is begonnen. Maar het ging door tot in de eigen regering van Trump. Het onderzoek naar Flynn werd overgenomen door een speciale raadsman die benoemd door Rod Rosenstein, de eigen adjunct-procureur-generaal van Trump, ‘legde de outlet uit. ‘De interne FBI-correspondentie die de afgelopen twee weken is verschenen, onthult ook niet dat agenten zeggen dat het doel van het onderzoek was om een ​​president neer te halen.’

Ondanks een gebrek aan bewijs om de complottheorie te ondersteunen, werd Fox News al snel een echokamer voor de aanvallen van Trump.

De rechter van Fox News, Jeanine Pirro, beschuldigde de voormalige vice-president Joe Biden van deelname aan een ‘bloedeloze staatsgreep’  in de regering-Obama om Trump omver te werpen.

Mede-gastheer Sean Hannity beweerde dat uit de uitgelekte opmerkingen van Obama  bleek dat hij “een bericht stuurde naar deep state-agenten om erop uit te gaan en meer vuil werk te doen”.

Lees ook:  Verslaving, polygamie en neofeudalisme

Fox Business-presentator Lou Dobbs ging all-in  op de complottheorie in zijn show.

‘We weten dat het allemaal niet alleen een samenzwering was om een ​​president omver te werpen, maar het was een web van bedrog en leugens die de basis vormden voor de speciale raad en alle onzin die de radicale Dims, de diepe staat en ja , zette de regering-Obama in beweging ‘, beweerde hij.

Maar buiten die Fox-echokamer werden Trump en zijn bondgenoten ervan beschuldigd de samenzweringstheorie te gebruiken om af te leiden van zijn verwaarloosde coronavirusreactie.

“We zien zijn aanpak vorm krijgen: een strategie van afleiding om een ​​troonsafstand te verdoezelen”, schreef Washington Post-columnist Michael Gerson . ‘We hebben de volledige uitsplitsing van de presidentiële communicatie over COVID-19 gezien. Maar dat lijkt precies waar Trump wil zijn. Het is beter voor hem als het land zich fixeert op zijn samenzweerderige waanzin, in plaats van zich te concentreren op zijn totale mislukking en bereidheid om levens op te offeren. ”

Republikeinen op Capitol Hill hebben gezegd dat de Senaat niet van plan is Obama te onderzoeken, ondanks de beweringen van Trump.

‘Ik verwacht niet dat ik president Obama zal bellen’, zei Lindsey Graham, voorzitter van de Senaatsrechter, wiens commissie de oorsprong van het Russische onderzoek onderzoekt, tegen Politico.

‘Daar wordt al naar gekeken, en we hebben hier relevante commissies die een aantal van die kwesties bespreken’, zei senator John Cornyn, R-Texas, de nummer 2 republikein in de senaat. ‘Ik denk altijd dat uiteindelijk de waarheid naar buiten komt, en ik weet zeker dat die hier ook zal komen.’

Maar senator Chuck Grassley, R-Iowa, leek extra beschuldiging van de beschuldigingen te steunen.

‘Gezien alles wat we nu weten over de valse basis van het onderzoek, wordt het tijd dat we ons afvragen: wat wisten Obama en Biden? En wanneer wisten ze het?’ Zei Grassley maandag.

Frank Figliuzzi, de voormalige assistent-directeur van de FBI voor contraspionage, zei dat het horen van wetgevers de ongegronde beschuldigingen van Trump een zorgwekkend teken was.

“Het soort waarheidsverdraaiing dat nodig is om zulke valse beschuldigingen te lanceren, is aantrekkelijk voor samenzweerders die Trump steunen en die al ongegronde termen als ‘Deep State’ gebruiken. Maar als deze theorieën zouden overgaan van een loutere toespraak op sociale media naar formele beschuldigingen, zou dat een chaotische en verdeeldheid zaaiende ontwikkeling zijn, ‘ zei hij in een opinie bij NBC News . “Bovendien zou elk strafrechtelijk onderzoek medewerking van Barr vereisen.”

Maar net als bij zijn twijfelachtige aandrang voor een onderzoek naar voormalig vice-president Joe Biden, is Trump misschien meer geïnteresseerd in het modderig maken van de wateren in plaats van zijn beschuldigingen daadwerkelijk na te jagen.

Lees ook:  In oorlogen en wapens geloven we

“Of een dergelijk onderzoek zich zal voordoen, Trump en Fox News hebben al iets anders bereikt: een weekend waarin Trump-supporters het platform konden overspoelen met inhoud over Obama en de details van de verkiezingen van 2016” , schreef Ryan Broderick van BuzzFeed News , toen het coronavirus in totaal 1,3 miljoen gevallen en 80.000 doden in de Verenigde Staten doorkruiste. ”

 

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments