Nieuwe studies waarschuwen dat coronavirusgevallen kunnen toenemen als kinderen te snel weer naar school worden gelaten

Nieuwe studies waarschuwen dat coronavirusgevallen kunnen toenemen als kinderen te snel weer naar school worden gelaten

12 mei 2020 0 Door Indignatie redactie

Of kinderen al dan niet het coronavirus (COVID-19) kunnen overdragen, is van cruciaal belang om te beslissen of en wanneer scholen opnieuw moeten worden geopend. Twee nieuwe onderzoeken leveren overtuigend bewijs dat kinderen het virus kunnen overdragen en dat scholen voorlopig gesloten moeten blijven.

Minder kinderen lijken besmet te raken door het coronavirus en degenen die dat wel doen, hebben slechts milde symptomen. Het blijft echter de vraag of ze het kunnen doorgeven aan volwassenen, waardoor de transmissieketen wordt voortgezet.

Verschillende landen, waaronder Finland, Frankrijk, Duitsland, Israël, Nederland en het Verenigd Koninkrijk hebben allemaal ofwel scholen heropend of zijn van plan ze de komende weken te heropenen. In sommige van deze landen is het tempo van overdracht door de gemeenschap laag genoeg om het risico te nemen. Epidemiologen die de resultaten van de onderzoeken hebben beoordeeld, waarschuwen echter dat het heropenen van scholen in andere landen, zoals de Verenigde Staten, het reproductiegetal van de uitbraak – het aantal nieuwe infecties dat naar schatting uit één geval komt – naar een gevaarlijk niveau kan duwen.

Studies waarschuwen voor een verhoogde overdracht als scholen heropenen

In een studie die vorige week in het tijdschrift  Science werd gepubliceerd , ontdekten onderzoekers dat kinderen ongeveer een derde zo vatbaar waren voor coronavirusinfecties in vergelijking met volwassenen. Bij de opening van scholen hadden de kinderen echter ongeveer driemaal zoveel contacten als volwassenen . Dit betekent dat ze driemaal zoveel kans hebben om geïnfecteerd te raken, waardoor de resultaten worden geëvenaard.

De onderzoekers verklaarden dat op basis van hun gegevens, die betrekking hadden op de steden Wuhan en Shanghai, terwijl het alleen sluiten van scholen niet voldoende zou zijn om de uitbraak te stoppen, het de golf met ongeveer 40 tot 60 procent kan verminderen en de loop van de epidemie kan vertragen.

“Mijn simulatie laat zien dat als je de scholen heropent, je een grote toename zult zien in het aantal reproducties, en dat is precies wat je niet wilt”, zegt Marco Ajelli, een van de onderzoekers die bij het onderzoek betrokken waren.

De tweede studie, geleid door Dr. Christian Drosten, was eenvoudiger. Dr. Drosten en zijn team in Berlijn testten 60.000 mensen, zowel kinderen als volwassenen. Ze ontdekten dat kinderen die positief testen evenveel of zelfs meer van het virus herbergen als volwassenen. De onderzoekers gaan ervan uit dat ze daardoor net zo besmettelijk zijn.

Het team van Dr. Drosten analyseerde ook een groep van 47 geïnfecteerde kinderen in de leeftijd van één tot elf jaar. Hiervan hadden er 15 een onderliggende aandoening of werden in het ziekenhuis opgenomen, maar de rest was meestal symptoomvrij. Uit hun tests bleek dat de asymptomatische kinderen een virale last hadden die even hoog of hoger was dan die van symptomatische kinderen of zelfs volwassenen.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  De Atlantische Raad zet zich schrap voor kansen op mogelijke bioterreuraanvallen

“In deze wolk van kinderen zijn er maar een paar kinderen met een torenhoge virusconcentratie”, zei Dr. Drosten.

Hij merkte ook op dat er een aanzienlijke hoeveelheid werk bestaat die suggereert dat de virale belasting van een persoon nauw samengaat met hoe besmettelijk ze zijn. Hiermee zei hij dat hij “een beetje terughoudend is om politici graag aan te bevelen dat we nu de dagopvang en scholen kunnen heropenen”.

De studie van Dr. Drosten heeft nog geen peer review ondergaan. Hij plaatste het op zijn website vanwege de voortdurende discussie over heropening van scholen in Duitsland.

Bij de beslissing om scholen te heropenen, moet met andere factoren rekening worden gehouden

Hoewel uit de onderzoeken bleek dat heropening van scholen het virus kan verspreiden, hebben sommige deskundigen verklaard dat de beslissing om scholen te heropenen niet uitsluitend mag zijn gebaseerd op pogingen om overdracht te voorkomen.

“Ik denk dat we een holistische kijk moeten hebben op de impact van schoolsluitingen op kinderen en ons gezin”, zegt Dr. Jennifer Nuzzo van de  Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health . “Ik maak me op een gegeven moment zorgen, de geaccumuleerde schade van de maatregelen kan groter zijn dan de schade voor de kinderen door het virus.”

E-learningbenaderingen kunnen kinderen tijdelijk een routine bieden, zei ze, “maar elke ouder zal je vertellen dat het niet echt leert.” Veel kinderen vallen ook terug tijdens de zomermaanden en voegen daar nog meer maanden aan toe, wat hen permanent pijn kan doen, vooral degenen die het al moeilijk hebben. 

Dr. Nuzzo merkte ook op dat kinderen de sociale aspecten van school nodig hebben en dat voor sommigen van hen het  huis misschien niet eens een veilige plek is .

‘Ik zeg niet dat we morgen absoluut de pleister moeten afzetten en scholen moeten heropenen’, zei ze, ‘maar we moeten rekening houden met deze andere eindpunten.’

Bronnen zijn onder meer:

NYTimes.com 1

Science.ScienceMag.org

Zoonosen.Charite.de [PDF]

NYTimes.com 2Lees ook:  10 plagen die tegelijkertijd onze planeet raken

Comments

comments