Voor Mike Pompeo en Donald Trump is de bevolking simpelweg niet zo belangrijk als de oliereserves van Venezuela

Voor Mike Pompeo en Donald Trump is de bevolking simpelweg niet zo belangrijk als de oliereserves van Venezuela

12 mei 2020 0 Door Indignatie redactie

Alles bij elkaar genomen, heeft de reeks mislukte pogingen om de Venezolaanse regering omver te werpen het doel van Mike Pompeo misschien al bereikt.

Twee Amerikaanse mannen zijn vastgehouden door het Venezolaanse leger na ‘een mislukte strandlanding in het vissersdorp Chuao’, meldt de Associated Press. Ze waren naar verluidt bezig Venezuela binnen te vallen en president Nicolas Maduro te vangen, blijkbaar als opmaat voor het installeren van Amerika’s favoriete niet-gekozen president, Juan Guaido, als het nieuwe staatshoofd. Beide gevangen genomen mannen waren voormalige Amerikaanse Special Forces-soldaten die momenteel in dienst zijn van Silvercorp, een in Florida gevestigde particuliere beveiligingsfirma, opgericht door ex-Green Beret Jordan Goudreau.

Maduro verspilde geen tijd en beschuldigde de VS ervan achter de poging tot staatsgreep te zitten. Staatssecretaris Mike Pompeo verspilde nog minder tijd door het te ontkennen met de volgende woorden: “Er was geen directe betrokkenheid van de Amerikaanse regering bij deze operatie.”

Hier zijn de 3D-definities van vandaag:

Directe betrokkenheid:

Een term die door de Amerikaanse regering wordt gebruikt om gewone, alledaagse imperialistische militaire initiatieven – inclusief conventionele oorlog – te beschrijven tegen regimes die niet voldoen aan de vereiste normen voor onderdanig gedrag

Indirecte betrokkenheid:

Een term die acceptabel wordt geacht – zelfs als deze maar zelden wordt gebruikt – om buitengewone en over het algemeen geheime imperialistische militaire initiatieven te beschrijven tegen regimes die niet voldoen aan de vereiste normen voor onderdanig gedrag

Contextuele opmerking

Degenen die vasthouden aan de orthodoxe Amerikaanse economische ideologie beweren dat particuliere ondernemingen altijd efficiënter, effectiever en innovatiever zijn dan de overheid. Ze leggen uit dat leiders in de particuliere sector bereid zijn te investeren in acties die verder gaan dan de bestaande openbare normen om doelen te bereiken die de regering te traag en te omslachtig bereikt. Deze filosofie heeft ertoe geleid dat de Amerikaanse regering op steeds grotere schaal een groot aantal militaire operaties heeft uitbesteed, zelfs in oorlogstijd.

Niemand weet of de VS er zelfs maar van op de hoogte waren, laat staan ​​indirect betrokken bij het schrijven van scenario’s of het organiseren van de gênante komedie van fouten aan de kust van Venezuela. Pompeo ontkent betrokkenheid en dat geldt ook voor het Amerikaanse surrogaat Guaido. The Associated Press meldt dat Guaido ‘opnieuw zei dat hij niets met Goudreau te maken had’, hoewel Goudreau een contract heeft opgesteld met de handtekening van Guaido.

Goudreau verscheen in een lang interview op het YouTube-kanaal Factores Poder Television met Patricia Poleo, een bekroonde journaliste, Venezolaanse journaliste uit Miami, die tegen Maduro is. De huursoldaat vertelt over zijn maandlange onderhandeling over het contract met de organisatie van Juan Guaido, die zich ertoe heeft verbonden de operatie te financieren. Zelfs nadat de groep van Guaido de fondsen blijkbaar niet had geproduceerd, besloot Goudreau op eigen kosten door te gaan. Op de vraag waarom hij het risico zou nemen, legde hij uit: ‘Deze jongens hebben het recht om voor hun land te vechten … De Verenigde Staten gaan dit probleem niet oplossen. Ze gaan Venezuela niet redden. ‘ 

Goudreau gaf toe dat de overval een spectaculaire mislukking was. Maar, klinkend als de Amerikaanse president Donald Trump die de dreigende nederlaag van het COVID-19- virus verkondigt , voegde hij eraan toe: “Ze hebben nog niet [opgegeven], maar ze werken eraan.” Hij demonstreerde een diepere kennis van de geschiedenis dan Trump en haalde vervolgens het precedent aan van de overwinning van Alexander de Grote in de Slag bij Gaugamela, waarin de in de minderheid zijnde Grieken de Perzen versloegen op hun eigen grondgebied.

Goudreau verwacht van zijn mannen dat ze “duizenden Venezolanen opwekken, vechten voor hun vrijheid, land innemen”. Op de vraag waarom Guaido na de ondertekening van het contract niet doorging, legde hij uit: “Ik denk dat er op dit moment veel geld mee gemoeid is. Als mensen geld verdienen en zich op hun gemak voelen, denk ik niet dat er een reden voor hen is om … [onderbroken door de vertaler]. ‘ Terwijl hij aandringt op de moed van zijn eigen mannen en zijn wens om persoonlijk bij de gevechten betrokken te zijn, beschrijft hij de mensen van Guaido kleinerend met deze opmerking: “Ze zijn allemaal veilig.”

Hoewel sommigen beweren dat hij is gewoon in het voor de $ 15 – bounty miljoen de VS voor de vangst van Maduro heeft aangeboden, Goudreau wil duidelijk in het openbaar te verschijnen als de belichaming van het ideaal van de Amerikaanse ondernemer, klaar om zijn zuurverdiende vaardigheden en take implementeren grote risico’s om een ​​doel te bereiken waarin hij gelooft. Hij is zijn hele leven een “vrijheidsstrijder” geweest en hij staat niet op het punt te stoppen. 

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Zal Trump echte gevolgen ondervinden voor zijn misdaden? Het antwoord zal de toekomst van Amerika achtervolgen

Maar zelfs terwijl hij Venezuela probeert te bevrijden uit de despotische klauwen van Maduro, drukt hij een lichte minachting uit voor Guaido, die ‘comfortabel’ en ‘veilig’ is en ‘geld verdient’. Gezien de setting van het huis van Poleo, van waaruit ze uitzendt, heeft Goudreau misschien gemerkt dat ook zij haar deel van het geld heeft en comfortabel en veilig woont in Miami (ze vluchtte Venezuela nadat ze beschuldigd was van medeplichtigheid aan de moord op een Venezolaanse aanklager) . Het comfort en de rijke omgeving van Poleo lijken hem echter niet te storen.

Secretaris Pompeo kan (voor één keer) oprecht zijn, niet alleen in het ontkennen van directe betrokkenheid bij de poging tot staatsgreep, maar ook in het uiten van zijn minachting voor Goudreau, zoals hij deed toen hij pompeus voegde toe : ‘[Als] wij erbij betrokken zouden zijn geweest, zou het zijn geweest anders gegaan. ‘ Met het snijden van ironie, het onderscheppen van Mehdi Hasan beschimpt de staatssecretaris met dit: “Memorandum aan Pompeo: ‘Bay of Pigs’ Google”

Historische opmerking

Als de staatsgreep van de huursoldaat was geslaagd, zonder de steun van Juan Guaido of de Amerikaanse regering, welk standpunt zou de VS dan hebben ingenomen? Hoe zou het Venezolaanse volk hebben gereageerd? Zouden ze Guaido verwelkomen als hun nieuwe leider en de VS als hun beschermer? Zouden ze, zoals de Irakezen hadden moeten doen, zich verheugen over hun bevrijding? Zoals Mehdi Hasan suggereert, zijn de Venezolaanse mensen voor Mike Pompeo en Donald Trump simpelweg niet zo belangrijk als de oliereserves van Venezuela. 

In januari 2019, in wat kan worden gezien als een poging om te bewijzen dat critici van de regering-Bush terecht klaagden dat de invasie van Irak in 2003 ‘helemaal om de olie ging’, de toenmalige nationale veiligheidsadviseur van Trump en George W. Bush voormalige ambassadeur van de VN, John Bolton, uitgewerkt op het werkelijke motief voor de omverwerping van Maduro. “Het zal economisch een groot verschil maken voor de Verenigde Staten als we Amerikaanse oliemaatschappijen echt zouden kunnen laten investeren in en produceren van de oliemogelijkheden in Venezuela”, zei hij. Volgens voormalig FBI-directeur Andrew McCabe, tijdens een inlichtingenbriefing in juli 2017, vroeg Trump zelf ‘waarom de VS niet in oorlog waren met Venezuela, en merkte op dat’ ze al die olie hebben en dat ze recht op onze achterdeur staan ​​’. “

De VS hebben al op verschillende manieren geprobeerd om twee populistische Venezolaanse presidenten – eerst Hugo Chavez en nu Nicolas Maduro – met conventionele middelen omver te werpen. Het is altijd mislukt. 60 jaar lang probeerden Amerikaanse regeringen dezelfde strategie met Fidel Castro’s Cuba. Al die pogingen zijn mislukt. Komt er een moment waarop ze beseffen dat het niet werkt? Dat zou in feite de verkeerde vraag kunnen zijn, omdat het in een heel reële zin heeft gewerkt en op manieren die effectiever lijken dan de directe betrokkenheid van de natie in het Midden-Oosten.

Het fiasco van de invasie van de Varkensbaai in 1961 aan de kust van Cuba was de laatste daad van ‘directe betrokkenheid’ van de VS op het Amerikaanse continent. Het liet littekens achter die nooit zouden genezen, waaronder de moord op president John F. Kennedy in 1963. 

De les die is geleerd van de mislukte invasie in de Varkensbaai zou richtinggevend zijn voor alle toekomstige acties op het Amerikaanse continent. De nieuwe wijsheid kan worden vergeleken met die van een durfkapitalist. Het bestaat uit het ondersteunen van willekeurige acties van onsmakelijke politici, ambitieuze militaire leiders en influencers die bereid zijn een risico te nemen. De meeste van die acties zullen mislukken, maar een paar zullen slagen en ze zullen allemaal bijdragen aan chaos. Zelfs als ze falen, zal de schuld bij de lokale operators worden gelegd en zal de VS verschijnen als een neutrale externe waarnemer.

De VS begeren de olie van Venezuela, maar niet om deze te bezitten of de productie ervan te controleren. Het primaire doel is om te voorkomen dat een onafhankelijke Venezolaanse regering er vrijelijk van profiteert. De VS is nu immers een netto-exporteur van olie. Het secundaire doel is het verrijken van Amerikaanse aardoliemaatschappijen en financiële giganten die, toevallig, politieke campagnes thuis financieren. Idealiter zou een Venezolaanse regering die een marionet is voor de VS, de controle van Washington over de hele continentale economie helpen consolideren. Guaido is gekozen voor die rol, dat is waarom hij tot State of the Union-toespraak van eerder dit jaar Trump werd uitgenodigd en toegejuicht door de voltallige Congres.

Het antwoord op de vraag van Trump over waarom de VS niet in oorlog zijn met Venezuela: wie heeft oorlog nodig als alleen zorgvuldig onderhouden verwarring de klus klaart?Lees ook:  Ik weet hoe het is om te worden verteld om 'terug te gaan' naar mijn eigen land

Comments

comments