Trump-campagne besteedt ongekende bedragen aan juridische kosten terwijl rechtszaken opstapelen

Trump-campagne besteedt ongekende bedragen aan juridische kosten terwijl rechtszaken opstapelen

13 mei 2020 0 Door Indignatie redactie

De campagne van president Donald Trump in 2020 besteedt ongekende hoeveelheden donordollars aan rechtszaken en ophouden van bevelen, aangezien het een dure herverkiezingsstrijd voert.

De Trump-campagne heeft tussen de verkiezingscycli van 2018 en 2020 meer dan $ 16 miljoen uitgegeven aan juridische en nalevingsdiensten, volgens de analyse van de campagne-uitgaven van OpenSecrets . Dat bedrag vertegenwoordigt ongeveer 10 procent van de totale uitgaven van de campagne tot eind maart. 

Geen enkele andere presidentiële campagne heeft ooit zoveel geld uitgegeven aan juridische dienstverlening, zoals de herverkiezingscampagne van 2004 van president George Bush ($ 8,8 miljoen), de campagne van Hillary Clinton voor 2016 ($ 6,5 miljoen) en de herverkiezingscampagne van president Barack Obama in 2012 ($ 5,5 miljoen) ). De vermoedelijke Democratische kandidaat Joe Biden heeft deze cyclus ongeveer $ 1,3 miljoen uitgegeven aan juridische diensten. 

In de loop van het presidentschap van Trump heeft zijn campagne bijgedragen aan het betalen van juridische kosten voor medewerkers die betrokken zijn bij spraakmakende rechtszaken en onderzoeken. Nu maakt de cashrijke Trump-campagne gebruik van kostbare rechtszaken in een poging de negatieve berichtgeving tegen te gaan en advertenties aan te vallen die door zijn politieke rivalen worden uitgezonden terwijl november nadert. 

De Trump-campagne besteedde het grootste bedrag, in totaal $ 7,9 miljoen, aan Jones Day , het advocatenkantoor dat voormalig raadsman van het Witte Huis Don McGahn aanhoudt. McGahn staat centraal in een zaak van het Amerikaanse hof van beroep over de vraag of Trump zijn voormalige werknemer kan beletten te getuigen voor het huis.

De betalingen van de Trump-campagne aan Jones Day vielen het afgelopen jaar af, met enkele assistenten van het Witte Huis die de schuld gaven aan de verzuurde relatie van Trump met McGahn. De herverkiezingscommissie van Trump heeft ook $ 1,2 miljoen gestort aan het advocatenkantoor New Jersey LaRocca, Hornik et al . De campagne heeft veel van haar betalingen verplaatst naar Harder LLP , waarbij ze $ 2,9 miljoen hebben uitgegeven aan het in Los Angeles gevestigde advocatenkantoor onder leiding van Trump-advocaat Charles Harder. 

Harder en de Trump-campagne hebben geschillen gebruikt als verdedigingsmechanisme tegen wat zij beschouwen als negatieve of misleidende pers. Ze wonnen vorig jaar intrekkingen van de Londense Daily Telegraph en MSNBC vanwege misleidende berichtgeving. De Trump-campagne in februari klaagde The New York Times aan wegens smaad vanwege een opiniestuk dat beweerde een “quid pro quo” tussen Russische regeringsfunctionarissen en de campagne van Trump in 2016. Het klaagde de Washington Post een paar dagen later aan wegens smaad over opiniestukken die beweerden dat Trump campagne-coördinatie met Rusland had. 

Lees ook:  Verkiezingen van 2020 tot bijna $ 11 miljard aan totale uitgaven, records breken

De Trump-campagne heeft ook zijn juridische team gebruikt om achter individuen aan te gaan die niet  officiële pro-Trump-koopwaar en malafide PAC’s maken die beloven het herverkiezingsbod van de president te steunen. Deze bedrijven en politieke groepen schaden de winst van de Trump-campagne door potentiële donaties van Trump-supporters over te hevelen. Trump’s enorme fondsenwervingsvoordeel ten opzichte van Biden neemt af, waarbij beide kandidaten melden dat ze in april ongeveer $ 60 miljoen hebben opgehaald voor hun campagnes en partijcomités. 

De campagne maakt nu gebruik van haar uitgebreide wettelijke budget in een poging politieke anti-Trump-advertenties uit de ether te verwijderen en nieuwsuitzendingen die deze advertenties uitzenden met dure rechtszaken te intimideren . De Trump-campagne klaagde onlangs een tv-station in Wisconsin aan voor het uitzenden van een advertentie van Democratic super PAC Priorities USA , met het argument dat het de verklaringen van de president over de uitbraak van het coronavirus verkeerd weergeeft. Het tv-station vroeg de rechtbank de rechtszaak te seponeren en noemde het ‘spraakmakende rechtszaken’.

Terwijl de Trump-campagne nu rechtszaken wegens smaad indient, riep het eerder de vrijheid van meningsuiting op om zichzelf in verschillende gevallen te verdedigen, waaronder een rechtszaak wegens laster van de volwassen filmactrice Stormy Daniels en een rechtszaak van donoren aan het Democratisch Nationaal Comité . 

De Trump-campagne onderzoekt de mogelijkheid van verdere juridische strijd in de nabije toekomst. CNN heeft onlangs een last onder dwangsom naar de Trump-campagne gestuurd via een tv-advertentie die volgens het netwerk bedrieglijk gebruik maakt van CNN-beeldmateriaal om kijkers te misleiden. En de commissie is nog steeds ten minste $ 1,8 miljoen verschuldigd aan steden die de campagnebijeenkomsten van Trump organiseerden. De grootste rekening, meer dan $ 569.000, is verschuldigd aan de stad El Paso, Texas, die de Trump-campagne dreigt aan te klagen . 

Hoewel niemand zoveel heeft uitgegeven als Trump, hebben andere presidentiële campagnes hun eigen juridische strijd gehad. In 2012 klaagde de herverkiezingscampagne van president Barack Obama Ohio aan wegens een wet die het persoonlijk stemmen beperkte. Obama’s campagne van 2008 had een aantal juridische problemen, waaronder het beslechten van een auteursrechtgeschil met de Associated Press over de iconische “Hope” -poster van de campagne. Het betaalde ook een boete van $ 375.000 van de Federal Election Commission voor het niet bekendmaken van enkele van haar donoren.

Het Hooggerechtshof behandelt deze week twee cruciale zaken met betrekking tot presidentiële bevoegdheden die geen verband houden met de Trump-campagne. Het hooggerechtshof zal afwegen of Trump aanklagers en congrescomités kan beletten zijn persoonlijke financiële gegevens te dagvaarden.

Onderzoeker Andrew Mayersohn heeft bijgedragen aan dit rapport.Lees ook:  Sinaasappels

Comments

comments