Waarom sommige complottheoretici geloven dat Bill Gates achter het coronavirus zit

Waarom sommige complottheoretici geloven dat Bill Gates achter het coronavirus zit

13 mei 2020 0 Door Indignatie redactie

Waarom sommige complottheoretici geloven dat Bill Gates achter het coronavirus zit

Medeoprichter van Microsoft, Bill Gates, die zegt dat hij president Donald Trump heeft gewaarschuwd voor de dreiging van pandemieën in 2016, is het doelwit van complottheorieën die beweren dat hij een rol speelde bij het veroorzaken van de pandemie. Afgezien van randwebsites en YouTube-video’s, zijn dergelijke theorieën over de rol van Gates in de pandemie door prominente ankers op kabelnieuwsnetwerken verspreid.

Voormalig Fox News en Fox Nation waren gastheer van  Diamond en Silk – de artiestennamen van Lynette Hardaway en Rochelle Richards – suggereerden onlangs dat Gates ‘verlangen naar een vaccin gekoppeld was aan een “populatiecontrole” -agenda. (Ze werden later door het netwerk ontslagen omdat ze dit zeiden.) De pastoor van Florida, Adam Fannin, betoogde  dat Gates vaccinatie ondersteunt, zodat hij “digitale certificaten” kan implanteren bij mensen die informatie over COVID-19-geïnfecteerden naar de Verenigde Naties zouden sturen, en dat Gates wil om de wereld te “ontvolken”.

Gates is een veel voorkomend doelwit voor QAnon- en extreemrechtse experts en voor anti-vaxxers . Evenzo leek een afgevaardigde van de staat Maryland  anti-shutdown-demonstranten in Melbourne, Australië te steunen door te tweeten “#ArrestBillGates wint wereldwijd momentum.”

Andere samenzweringstheorieën beweren dat Gates het virus heeft gestart, wist dat het eraan kwam, of mensen met vaccins wil steriliseren.

‘Als het gaat om Bill Gates-soorten samenzweringstheorieën, kunnen hier politieke motieven achter zitten’, vertelde Dr. Adam Enders, universitair docent politieke wetenschappen aan de Universiteit van Louisville, aan Salon. ‘Hij is een voorvechter van verschillende soorten liberale doelen. Ik weet zeker dat dat er voor sommige mensen deel van uitmaakt, maar voor anderen is de deal met Bill Gates meer dan dat hij gewoon de ultieme machtige elite is. Hij is rijk. Iedereen aardig weet wie hij is en hij is gewoon een geweldig persoon om het virus op te pinnen. “

Joanne Miller, universitair hoofddocent politieke psychologie aan de Universiteit van Delaware, wees Salon erop dat de complottheorieën over Gates gevaarlijk kunnen zijn voor de volksgezondheid.

Lees ook:  Fascisme, kapitalisme, Donald Trump en de pandemie: hoe zijn we hier gekomen?

‘Op individueel niveau kunnen ze gevaarlijk zijn’, legde Miller uit. “Zeg bijvoorbeeld met betrekking tot die over COVID-19: als individuen die samenzweringstheorieën rond het virus geloven, ervoor kiezen om geen vaccinatie te krijgen wanneer er uiteindelijk een beschikbaar is, is dat zowel gevaarlijk voor hen als voor omliggende gemeenschappen. Als een groter percentage van de mensen wordt niet ingeënt, dat is natuurlijk een probleem voor de hele gemeenschap . “

Enders legde uit dat er een aantal variabelen zijn die bepaalde groepen mensen tot complottheorieën drijven.

‘Als het gaat om de meeste complottheorieën, vind je oorzaken in verschillende politieke, sociale en psychologische factoren’, vertelde Enders aan Salon. ‘Als we het hebben over een complottheorie die beweert dat een politieke partij of een bepaalde politieke figuur iets heeft gedaan of wordt geschaad door een andere politieke groep, dan zou het logisch zijn dat mensen zouden geloven dat gelijkgestemde mensen zouden geloven dat soorten complottheorieën. In mijn werk zien we dat mensen die geloven dat de dreiging van het coronavirus overdreven is om president Trump te kwetsen, meer republikeinen zijn dan de democraten. “

Joseph E. Uscinski, politicoloog aan de Universiteit van Miami, vertelde Salon dat de complottheorieën over Gates grotendeels worden gepropageerd door mensen die de wereld al door een samenzweerderige mentaliteit bekijken.

“De mensen die in die samenzweringstheorieën geloven, geloofden waarschijnlijk in soortgelijke samenzweringstheorieën vóór de COVID-19-pandemie en ze passen die denkwijze gewoon toe op dit nieuwe ding”, legde Uscinski uit. ‘Wat we in feite vinden, is dat de mensen die dit soort complottheorieën kopen, dat doen omdat ze een zogenaamd onderliggend complotdenken hebben, wat betekent dat ze de wereld door een samenzweerderige lens zien.’

“Gebeurtenissen en omstandigheden kunnen het beste worden verklaard door duistere samenzweringen die het duister bedienen in plaats van door andere verklaringen,” vervolgde Uscinski. “Wanneer dit nieuwe ding opduikt en hen boeit als een pandemie, zullen ze zeggen dat het een samenzwering moet zijn, want dat is de tool in de gereedschapskist waar ze altijd naar streven als verklaring.”

Later voegde hij eraan toe: ‘Als mensen overtuigingen hebben die los staan ​​van onze gedeelde realiteit, dan zullen hun acties potentieel gevaarlijk zijn.’

Enders vertelde Salon dat, hoewel het contra-intuïtief lijkt, mensen zich ook tot complottheorieën wenden omdat ze er troost in vinden.

Omdat zelfs experts op het gebied van de volksgezondheid niet veel antwoorden hebben die we op dit moment echt nodig hebben, wenden mensen zich tot complottheorieën omdat ze het willekeurige wegspoelen, ‘legde Enders uit.’ Ze helpen ons de wereld enige structuur op te leggen . Dus als deze samenzweringstheorie niet zomaar een ongeluk was dat elk moment zou kunnen gebeuren en we zouden weer op deze manier betrapt kunnen worden, maar het is een bio-wapen, dan hebben we de schuld van een soort kwaadwillende kracht. Ze hebben ons dit aangedaan. Het is niet onze schuld. We hadden het niet kunnen voorzien. En als het een biowapen is, maar misschien was er een tegengif of zoiets. Dus het vermindert sommige van deze angsten en sommige van deze onzekerheden een klein beetje. “

Hij voegde eraan toe: ‘Als we denken dat de dreiging overdreven is of zoiets, dan kunnen we zeggen dat de democraten hier achter zitten.’

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Chilenen willen een meer gelijkwaardige samenleving. Ze staan ​​op het punt hun grondwet te herschrijven om het te krijgen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Een ziekmakende dag in de Amerikaanse geschiedenis
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments