De ‘Obamagate’-veiligheidsdeken van Trump

De ‘Obamagate’-veiligheidsdeken van Trump

14 mei 2020 0 Door Indignatie redactie

Maandagmiddag probeerde president Trump opnieuw de overwinning te  verklaren  in de strijd tegen wat hij “de onzichtbare vijand” noemt door een van zijn  zogenaamde briefings  in de Rozentuin te houden om het naar verluidt succesvolle testprogramma van Amerika te vieren  . Zoals je zou verwachten, ging het niet goed om de geassembleerde pers op zo’n flagrante leugen te verkopen. In het beste geval was het testprogramma “bloedarm en vlekkerig”, zoals de voormalige president Obama het uitdrukte, en de lange vertragingen en dithering in de reactie hebben geleid tot de dood van 83.000 mensen, en tellen binnen enkele maanden.

Het was een trieste en plichtmatige prestatie, eindigend met een  racistische  aanval op een Aziatisch-Amerikaanse verslaggever, waarna Trump als een teleurgestelde tweede runner-up van het podium sprong op een van zijn slonzige optochten.

Hij is duidelijk erg overstuur dat de medische gemeenschap  geen magische remedie heeft bedacht  en dat het virus niet bezwijkt voor zijn herhaalde aansporingen om ‘gewoon weg te gaan’. De grootse heropening van de economie is een chaotische puinhoop en de ‘cijfers’ waar hij zo geobsedeerd door is, blijven de verkeerde kant opgaan. Maar zijn vrienden in de media en zijn beste handlanger bij het ministerie van Justitie, procureur-generaal Bill Barr, hebben iets opwindends bedacht om hem van zijn problemen af ​​te leiden en de pijn weg te nemen.

Ze noemen het ‘Obamagate’ en op Moederdag tweette Trump er bijna de hele dag over in een hysterische razernij. Toen Philip Rucker van de Washington Post hem op de persconferentie vroeg om uit te leggen wat hij bedoelde toen hij tweette dat Obama ‘verreweg de grootste politieke misdaad in de Amerikaanse geschiedenis’ had gepleegd, antwoordde Trump: ‘Je weet wat de misdaad is. De misdaad is voor iedereen heel duidelijk. Je hoeft alleen maar de kranten te lezen, behalve die van jou. ‘

Hij begrijpt het natuurlijk niet, maar ook niemand anders. Salon’s Igor Derysh schreef een  uitstekend overzicht  van de belangrijkste punten van dit zogenaamde schandaal en het is dezelfde oude bizarre wereldversie van gebeurtenissen waarin de FBI de campagne van Hillary Clinton niet saboteerde met de 11-uur durende opstanding van de idiote e-mail schandaal terwijl ze de moeder over de Russische inmenging namens Trump houdt. In de Trumpified-versie werkte de ‘diepe staat’ eigenlijk  namens Clinton om Trump neer te halen. Vervolgens, toen hij hun inspanningen heldhaftig dwarsboomde, spanden ze samen om hem te vernietigen toen hij eenmaal in functie was door samen te werken met een lange lijst van buitenlandse actoren, de hele inlichtingengemeenschap, het Democratisch Nationaal Comité en de media om hem in een traag kader te plaatsen voor het Russische onderzoek -bewegende staatsgreep. (Een die zeer ineffectief was, zou je moeten zeggen.)

Lees ook:  Sluit ze op: het gevaar van politieke vervolgingen in een tweede Trump-termijn

De vermeende nieuwe rimpel is dat de zaak Michael Flynn zogenaamd bewijs biedt dat Obama en Joe Biden de samenzwering leidden omdat ze op de hoogte waren van de volkomen onschuldige activiteiten van Flynn tijdens de overgang en hem in de val lieten liggen tegen de FBI.

Niets van dit alles is logisch. Zoals David Frum van de Atlantische Oceaan  uitlegde:

De “Obamagate” waarover Trump twittert – zoals de stripboekuniversa waarop het lijkt te zijn gemodelleerd – is een wirwar van achtergrondverhalen. De hoofdpersonen doen dingen om redenen die niet objectief kloppen, dingen die alleen kunnen worden gedecodeerd door obsessieve superfans op lange Reddit-threads.

Onnodig te zeggen dat dat niet uitmaakt voor de Trump-supporters. Ze zijn net zo opgewonden als vijfjarigen op kerstavond, zo overprikkeld dat ze op het punt staan ​​hun broek nat te maken. De volledige focus van rechtse media ligt hier nu op, zowel in navolging van de manische tweets van Trump als hem meer materiaal voedend.

Op Fox News zijn de veronderstelde ankers voor het directe nieuws even buiten adem als de Trump TV-hosts ‘s avonds. Ze kunnen nauwelijks de tijd vinden om hun gebruikelijke hydroxychloroquine-kenmerken of liefdevolle paeans in te passen voor gewapende demonstranten die om kapsels vragen. Het coronavirus zelf is nu op zijn best een secundair verhaal.

Lees ook:  Het gezicht van post-COVID geo-politiek

Barr heeft duidelijk zoete dingen in het oor van de president gefluisterd over het ‘onderzoek naar het onderzoek’ dat wordt geleid door speciale raadsman John Durham die een soort fruit draagt. Barr heeft al laten zien dat hij bereid is het Ministerie van Justitie te gebruiken om namens Trump dit belachelijke pseudoschandaal na te streven met zijn grove inmenging in de zaken Roger Stone en Michael Flynn. Hoewel het hoogst onwaarschijnlijk is dat de procureur-generaal het lef heeft om achter Obama of Biden zelf aan te gaan, zal hij misschien een manier vinden om enkele van Trump’s persoonlijke bête noires aan te klagen  ,  zoals voormalig CIA-directeur John Brennan, voormalig FBI-directeur James Comey of voormalig FBI-agent Peter Strzok.

De extatische volgers van Trump zijn vol verwachting, maar niet zozeer als de president zelf. Hij kalmeert zichzelf met koortsige dromen van wraak en exoneratie, waardoor hij de realiteit waarmee hij wordt geconfronteerd negeert terwijl tienduizenden Amerikanen op zijn hoede sterven en miljoenen hun baan verliezen terwijl hij in het openbaar rondloopt en fulmineert tegen zijn politieke vijanden .

Maar hoeveel Trump ook twittert over Obama, deze vervelende pandemie zal niet verdwijnen. Wat hij er met klem op nahield, was dat de ‘grootste economie die de wereld ooit heeft gekend’, in snel tempo de slechtste economie wordt sinds de Grote Depressie. Er kunnen zelfs scheuren ontstaan ​​in het Republikeinse establishment. Politico meldde onlangs  dat Republikeinen van de Senaat feitelijk balanceren bij het nastreven van “Obamagate”, blijkbaar niet overtuigd dat het organiseren van een showproces midden in een wereldwijde catastrofe een winnende verkiezingsstrategie is.

Lees ook:  Aanvallen op postsystemen zijn aanvallen op nationale soevereiniteit

Volgens Gabriel Sherman in Vanity Fair is Trump World hier erg zenuwachtig over. Sherman citeert een voormalige functionaris van de West Wing die zegt: “De cijfers zijn verdomd verschrikkelijk. Er is enorme bezorgdheid bij de GOP dat hij ze allemaal met zich mee zal nemen. ‘

De sombere prestaties van Trump in deze crisis zouden hen zeker angstig moeten maken. Republikeinen van de Senaat kregen vier maanden geleden de kans om stelling te nemen tegen zijn duidelijke incompetentie en corruptie. In plaats daarvan kozen ze ervoor om hem tot het uiterste te steunen. Gouverneurs in het hele land  die van beide partijen leiderschap en onafhankelijkheid hebben getoond, zien daarentegen  een enorme populariteit, terwijl degenen die als Trump-sycofanten hebben opgetreden het niet zo goed doen.

Trump is het slechtst van alles. Uit de nieuwe  Washington Post-Ipsos-  en  CNN-  peilingen blijkt dat grote meerderheid de aanpak van Trump van de coronaviruscrisis afkeurt. Zijn reactie? Beschamende, kinderachtige jaloezie:

Trump weet dat hij gefaald heeft. Maar hij weet niet wat hij moet doen. Dus is hij teruggegaan om zijn grieven te koesteren en de wrok van zijn basis op te wekken. Er lijken nog steeds mensen te zijn die hem graag door dat konijnenhol volgen. Maar naarmate de lichamen zich opstapelen en de voedsellijnen langer worden, lijken de oude Trump-side-shows zoals “Obamagate” misschien niet zo grappig voor het Amerikaanse volk. Zoals de stijgende reputatie van talrijke staatsgouverneurs aantoont, zoeken mensen in een crisis naar competentie en leiderschap. De capriolen van Trump kunnen het feit niet verbergen dat hij een van deze kwaliteiten volledig mist.

Comments

comments