Deze bekende pleinen en straten worden misschien omgetoverd tot gigantische coronaproof terrassen

Deze bekende pleinen en straten worden misschien omgetoverd tot gigantische coronaproof terrassen

14 mei 2020 0 Door Indignatie redactie

Horeca-ondernemers mogen vanaf 1 juni weer gasten ontvangen. Het zal op de terrassen nog lang niet lijken op de situatie van voor het coronavirus, want gasten moeten niet alleen 1,5 meter afstand houden, maar krijgen ook met een hoop andere regels te maken.

Vanaf 1 juni mogen restaurants en café’s weer open.

  • Horeca-ondernemers moeten zich wel aan een hoop maatregelen houden. Zo moet er minstens 1,5 meter afstand tussen de tafeltjes zijn.
  • Dat betekent dat de terrassen een veel lagere capaciteit hebben dan normaal, terwijl de ondernemers het nu al moeilijk hebben.
  • Op veel plekken zoeken ondernemers daarom samen met de gemeente naar locaties waar ze gigantische terrassen op kunnen tuigen.

Dit zijn die plekken in de vier grote steden.

Daardoor moeten ondernemers creatief zijn. Want hoe kunnen ze ervoor zorgen dat ze weer op volle capaciteit kunnen draaien en winst kunnen maken, als maar een klein deel van hun terras bezet kan zijn?

Om dat probleem voor te zijn, zoeken horeca-ondernemers in een aantal steden de samenwerking met hun gemeenten op om bijvoorbeeld grotere terrassen op te kunnen zetten.

Hieronder zie je waar ondernemers dat proberen te doen in de vier grote steden: Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam.

Utrecht: de Neude, Oudegracht en Vredenburg

Op de Neude hebben Utrechtse horeca-ondernemers al druk geoefend met een opstelling om te voldoen aan de 1,5-metereis, maar ook op andere plekken in de stad wordt gewerkt aan een opstelling voor terrassen.

Lees ook:  Trump's belasting op de nationale psyche

Zo heeft D66 in de gemeente voorgesteld om tijdelijk wegen, zoals de Oudegracht, en pleinen af te sluiten voor verkeer om zo ruimte te maken voor terrassen en voetgangers. Op veel plekken waar nu geen terras mag staan, zoals het Vredenburg, mogen in het plan wel tafels en stoelen neergezet worden.

Ook stelt de partij voor om parkeerplaatsen vrij te maken voor food trucks, zodat die ook omzet kunnen blijven draaien.

De partij zelf denkt dat het plan op veel sympathie kan rekenen, maar het is nog niet duidelijk of het ook echt wordt uitgevoerd.

Amsterdam: Nieuwmarkt en Reguliersdwarsstraat

Ook in Amsterdam zijn er plannen om de openbare ruimte beschikbaar te stellen aan horeca-ondernemers. Zo willen de kroegbazen op de Nieuwmarkt één groot terras met een centrale bar maken. En burgemeester Femke Halsema is enthousiast.

Het grote terras zou veel ondernemers in de omgeving van de ondergang kunnen redden, bijvoorbeeld de café’s op de Zeedijk. Die is te smal om een terras neer te zetten dat aan de voorwaarden voldoet, dus die ondernemers zouden dan terecht kunnen op de Nieuwmarkt. Normaal gesproken is dat niet mogelijk, maar binnen het tropischweerscenario waar de ondernemers aan werken wel.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Twitter schorst de eerbetoonvideo van Donald Trump aan George Floyd vanwege een auteursrechtklacht

Verder zijn er geen concrete plannen, al is wel duidelijk dat de ondernemers van de Reguliersdwarsstraat het liefst van de hele straat een terras zouden maken. Volgens Edward Konings van BIZ Reguliersdwarsstraat kan dat makkelijk.

“De Reguliers is nu ook al bijna de hele dag voetgangersgebied.” Concrete plannen zijn er nog niet, maar er liggen veel ideeën op tafel. “Denk naast de extra terrassen aan karaoke voor kinderen bij de Duke of Tokyo, of een springkussen”, zegt hij tegen het Parool.

Den Haag: Lange Voorhout en andere pleinen

Ook in Den Haag lijkt het erop dat er meer ruimte komt voor de horeca. Coalitiepartijen VVD en D66 pleiten ervoor dat straten en pleinen worden omgetoverd in tijdelijke terrassen.

Volgens het AD buigt Rijkswaterstaat zich over de vraag of strandtenten hun terrassen op het strand mogen uitbreiden en VVD-raadslid Judith Oudshoorn vindt het een goed plan als op het Lange Voorhout en andere grote pleinen plek komt voor ondernemers die voor hun eigen deur niet voldoende ruimte hebben.

“Waar plek is: geef die aan de ondernemers, zodat we er met z’n allen iets bijzonders van kunnen maken”, zegt ze tegen het AD. Wel voegt ze toe dat, voordat deze plannen concreet gemaakt kunnen worden, er snel meer duidelijkheid moet komen over de landelijke spelregels.

Lees ook:  Trump Washington is tegen de wereld

Rotterdam: Witte de Withstraat, Oude Binnenweg en de Meent

In Rotterdam neemt volgens het AD de bekende horecaman Herman Hell het initiatief voor het openen van horecastraten en horecapleinen. Hij wil dat de Witte de Withstraat afgesloten wordt voor verkeer zodat er terrassen kunnen komen en denkt dat de Oude Binnenweg en de Meent daar ook geschikt voor zijn.

“Meest concreet zijn de plannen voor de Witte de Withstraat en de Oude Binnenweg. We hebben daar ook al overleg gehad met de gemeente Rotterdam”, zegt Hell tegen de krant.

Donderdag debatteert de gemeenteraad over een voorstel van D66 om de Meent en de Witte de Withstraat af te sluiten voor autoverkeer, om zo ruimte te maken voor horeca. De uitkomst van dat debat is nog niet duidelijk, maar de andere partijen lijken er positief tegenover te staan.Comments

comments