VRAAG UW GELD TERUG!: Brussel tikt Nederland op de vingers om reisvouchers, maar klant blijft met lege handen staan

VRAAG UW GELD TERUG!: Brussel tikt Nederland op de vingers om reisvouchers, maar klant blijft met lege handen staan

14 mei 2020 0 Door Indignatie redactie

Luchtvaartmaatschappijen hebben hun klanten op grote schaal vouchers in plaats van geld gegeven bij annulering van een reis, ook als die consument daar niet mee instemde. De Europese Commissie benadrukt dat dit in strijd met het consumentenrecht is. De consument lijkt echter niets te winnen.

In het Europees passagiersrecht staat duidelijk dat een gedupeerde moet kunnen kiezen tussen geld terug of een omboeking bij een geschrapte vlucht. Nu het omboeken vrijwel onmogelijk is geworden, hebben luchtvaartmaatschappijen – en de reisorganisaties – een alternatief bedacht: de coronavoucher. Met die waardebon kunnen reizigers op een later moment alsnog op reis.

Op zich is er niks mis met die bon, vindt ook de Europese Commissie, alleen hoort de consument zijn geld terug te krijgen als hij zo’n voucher weigert. En daar wringt de schoen. Luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties weigeren dat geld over te maken. Ze benadrukken dat het financieel onhaalbaar is om klanten terug te betalen.

De toerismesector vreest dan een golf aan faillissementen. ,,In dat geval valt de reisbranche om en staan er 20.000 mensen op straat. Uiteindelijk wil de consument toch op vakantie”, zegt woordvoerster Mirjam Dresme van de ANVR, de brancheorganisatie van reisorganisaties.

Luchtvaartmaatschappij Transavia vindt het vooral teleurstellend dat de Europese Commissie niet vanuit het brede perspectief heeft gekeken, dus zowel vanuit de consument als de sector. De luchtvaartmaatschappij erkent dat passagiers volgens Europese wetgeving recht hebben op omboeking of terugbetaling van de ticketprijs maar benadrukt dat de huidige situatie zo uitzonderlijk is – vanwege de grote onzekerheid over het luchtvervoer en het grote aantal verzoeken om terugbetaling – dat de maatschappij zich gedwongen voelt om af te wijken van haar normale werkwijze.

‘Never nooit’

Bij reisorganisatie Corendon is het precies eender. ,,De Europese Commissie heeft formeel gelijk en we zijn er zelf ook duidelijk over geweest, ja wat wij doen is in strijd met de wet, maar we kunnen eenvoudigweg niet anders”, vult topman Steven van der Heijden aan. Veel van het geld dat klanten bij het boeken van een vakantie hebben overgemaakt, is al betaald aan hotels in ruil voor bijvoorbeeld vroegboekkorting.

Lees ook:  #boerenprotest Europa verliest 1.000 boerderijen per dag en klimaatveranderingen kunnen leiden tot uithongering

Volgens Van der Heijden moeten klanten zich nu niet rijk gaan rekenen. ,,Die terugbetaling gaat never nooit gebeuren. We kunnen het ons gewoon niet permitteren.” Corendon heeft tot dusver zo’n 141.000 vouchers verstrekt met een waarde van 60 miljoen euro.

Schade

Hoeveel vouchers er in totaal zijn uitgegeven, is niet duidelijk. Ook is niet bekend hoe groot de totale waarde van de uitgegeven waardebonnen bedraagt. Dat het om aanzienlijke bedragen gaat, is wel duidelijk. Als gevolg van de uitbraak van het coronavirus zijn honderdduizenden reizen geannuleerd. Het zou alleen Air France-KLM al meer dan 3 miljard euro kosten als gedupeerden massaal cash zouden opeisen.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Margrethe Vestager snapt dat dit een cashflowprobleem oplevert bij luchtvaartmaatschappijen, maar wijst erop dat ook consumenten hun baan hebben verloren en het geld kunnen gebruiken. ,,Wij houden vast aan de EU-wetgeving”, aldus de vicevoorzitter. Hoe zij dat precies wil doen, is niet duidelijk.

Eerder vandaag sprak ze nog over de start van een inbreukprocedure tegen Nederland vanwege de coronavouchers, maar daar kwam de vicevoorzitter later weer op terug. ,,Het was mijn misvatting over de status van de brief die we vandaag sturen. Het spijt me dat ik verwarring heb veroorzaakt.” Alle 27 EU-landen hebben een brief waarin ze eraan worden herinnerd de huidige wetgeving over passagiersrechten na te leven, voegde ze eraan toe.

Imago

Brussel waarschuwde wel dat als een lidstaat zich niet schikt naar de wet er mogelijk acties volgen, zoals dus een inbreukprocedure. Zo’n procedure kan worden gestart als een lidstaat zich niet houdt aan het Europees recht en kan leiden tot een boete of tot een zaak bij het Hof van Justitie. De Consumentenbond vindt de ommezwaai uiterst ongelukkig en denkt dat dit het imago van Brussel geen goed doet.

Volgens de bond zal nu de minister aan zet zijn, aangezien de Europese Commissie wel met aanbevelingen kwam om vouchers aantrekkelijker te maken voor gedupeerden. ,,Het zou kunnen dat het beleid wordt aangepast naar aanleiding van de aanbevelingen, maar we zijn niet naïef”, aldus een zegsvrouw.

Lees ook:  Wat - of wie - is antifa?

Nederlandse reizigers die denken dat ze nu wel hun geld terugkrijgen zullen van een koude kermis thuiskomen, verwacht Aviclaim. Oprichter Remco Kuilman van de claimstichting houdt er rekening mee dat luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties proberen vast te houden aan de vouchers en verwacht dat er niet veel zal veranderen. ,,Wie zijn geld terug wil zal een procedure moeten starten.”

Bij de claimstichting hebben zich in korte tijd al duizenden mensen gemeld die via een rechtsgang alsnog hun geld willen terugvorderen. ,,Wat hier gebeurt, is onwettig en de overheid gedoogt het. En dat terwijl honderdduizenden consumenten geld hebben uitstaan bij maatschappijen waar ze niet bij kunnen”, vult hij aan.

Gedekt

De brancheorganisatie ANVR benadrukt dat de vouchers voor pakketreizen die de aangesloten leden aanbieden zijn gedekt door het garantiefonds SGR. Dat houdt in dat consumenten niet met lege handen komen te staan als ze een voucher hebben van een touroperator of reisbureau dat alsnog failliet gaat. De reisbranche hoopt dat gedupeerde reizigers alsnog voor coronavouchers kiezen in plaats van voor geld.

Zo’n garantiefonds is er niet voor geannuleerde vluchten van luchtvaartmaatschappijen. De ANVR zegt blij te zijn dat de Europese Commissie de aanbeveling doet dat er ook zo’n garantiefonds komt voor luchtvaartvouchers.

Wij raden ieder aan om je geld terug te vragen, het is uw geld niet van de staat of van de belachelijke corendon of KLM deze  hebben al genoeg staatssteun gehad en staatssteun is ons geld!

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Lees ook:  EU wil TTIP via de achterdeur

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 5 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments