Een zeer schokkend beeld uit de VS waar Trump de lockdown heeft opgeheven

Een zeer schokkend beeld uit de VS waar Trump de lockdown heeft opgeheven

16 mei 2020 0 Door Indignatie redactie

Nachtelijke berichtgeving over de oorlog in Vietnam leerde militaire en politieke leiders nooit meer de Amerikaanse openbare oorlog van dichtbij te laten zien. Lichamen en bloed verkopen geopolitieke abstracties niet zo goed. Evenmin ondersteunt een parade van doodskisten – al dan niet met vlaggen gedrapeerd – de steun voor eindeloos militair avontuur en oorlogswinst. Dus de regering van George W. Bush veranderde de invasie in Irak in een videospel. De vermeende oorlog tegen COVID-19 wordt op dezelfde manier gezuiverd.

Bij het lezen van Samuel Pepys (uitgesproken als piepgeluiden) verslagen van het leven tijdens de Grote Plaag van Londen (1665), merkte Andrew Sullivan op hoe zeer de dood voor dit lid van het Parlement en van de Royal Society was. Het was de laatste grote uitbraak van builenpest in Engeland. Binnen zeven maanden was een vijfde of meer van de Londenaren dood. Veel sterfgevallen werden niet geregistreerd. The Great Fire of London vernietigde het volgende jaar vele records. Niemand weet zeker hoeveel er daadwerkelijk zijn omgekomen.

Op de een of andere manier overleefde Pepys. Hij ging zo normaal verder als de mensen om hem heen omkwamen. De barman in zijn plaatselijke pub verloor “zijn vrouw en drie kinderen … allemaal, denk ik, op een dag.”

Sullivan vervolgt :

En dan een klein moment dat ons een idee geeft van hoe gelukkig we zijn, in vergelijking: “Het was donker voordat ik thuis kon komen, en dus landde ik op de trappen van een kerkhof, waar ik tot mijn grote moeite een dood lijk van de pest, in de nauwe bondgenoot … Maar ik dank God dat ik er niet veel last van had. Ik zal echter oppassen dat ik weer te laat in het buitenland kom. ‘ Misschien is het gewoon de Engelse stijve bovenlip al in 1665, maar de vasthoudendheid en kalmte van de man zijn indrukwekkend, zelfs als hij langs hopen lijken loopt die in de open lucht liggen, opgestapeld tegen de muren van huizen in de straten, gedumpt in massagraven en alle dokters dood in Westminster, de stervenden achterlatend om voor zichzelf te zorgen.

Dat is ons allemaal bespaard gebleven. “Alles wat we horen over de impact van dit virus is technisch”, legt Sullivan uit. ‘Alle doden zijn abstracties. We brengen grafieken in kaart. We voorspellen curven. ‘

Lees ook:  Coronavirus Het is oorlog

Omroepetiquette, medische privacywetten en koeltrailers houden gestapelde lichamen voor het publiek verborgen. Alleen dronebeelden van massagraven op Hart Island geven een hint van de omvang van de dood in New York City. Meer dan 27.000 zijn op dit moment in de hele staat overleden en nationaal meer dan 88.000. Veel slachtoffers halen het ziekenhuis nooit. Er zijn maar weinig familie en FDNY- bemanningen die ze zien.

vs

Sujatha Gidla is dirigent van de Metropolitan Transit Authority (MTA) van New York City en auteur van ‘ Ants Among Elephants: An Untouchable Family and the Making of Modern India’ . Ze overleefde COVID-19 en merkte op dat er minimale of ontoereikende persoonlijke beschermingsmiddelen waren voor MTA-arbeiders. (De rijders mogen niet in paniek raken.) Gidla’s ervaring van haar stad onder een pandemie komt dichter bij die van Pepys dan velen. Op 5 mei had ze al tientallen collega’s verloren :

We stuiten op dode lichamen. Ik ken twee gevallen. Een treinbestuurder struikelde bijna over één terwijl hij tussen auto’s liep. De andere persoon zat rechtop op een bankje net voor het raam van de conducteur en ontdekte pas aan het einde van een dienst van acht uur dood te zijn nadat mijn collega’s de persoon bij elke reis opmerkten.

De omstandigheden die door de pandemie worden geschapen, drijven het feit naar voren dat wij essentiële arbeiders – arbeiders in het algemeen – degenen zijn die ervoor zorgen dat de sociale orde niet in chaos wegzakt. Toch worden we met het grootste respect behandeld, alsof we vervangbaar zijn. Sinds 27 maart zijn minstens 98 transitarbeiders in New York overleden aan Covid-19. Mijn collega’s zeggen bitter: ‘We zijn niet essentieel. We zijn opofferend. ‘

Sujatha Gidla is nog steeds aan het herstellen.

Lees ook:  Waarom woedt Trump over de belastingbeslissing van het Hooggerechtshof?

De rest van ons komt geen lichamen tegen in metro’s of op straat. We zien ook geen beelden van wat COVID-19 kan doen aan gezonde mensen die het geluk hebben te overleven.

‘Ik heb nog geen Covid19-patiënt gezien in de terminale fase van de ziekte; Ik heb nog nooit iemand met geweld geïntubeerd gezien; Ik heb geen video gezien van de hoestbuien van de slachtoffers ‘, merkt Sullivan op. ‘Er zijn geen foto’s van de stervenden; en heel weinigen die zelfs de tol van overleven laten zien. ‘

Foto’s die een vriend hem sms’te van een homoseksuele coronavirus-patiënt van in de dertig, herinnerde zich patiënten die Sullivan zag tijdens de aids-epidemie van de jaren tachtig. Skeletachtig, gekrompen. In ieder geval konden families (zo niet hun partners of echtgenoten) hen in het ziekenhuis bezoeken. Niet nu.

vs

Nu beweegt de pandemie zich naar de Trump-provincies in zwenkstaten waar de doden nog minder zichtbaar zullen zijn, waaronder ‘opofferende’ vleesverpakkers. En zwarte en bruine arbeiders waren in normale tijden grotendeels onzichtbaar. Misschien zouden degenen die erop stonden zichzelf en hun buren te riskeren door te weigeren sociale afstand te nemen of maskers te dragen, meer beelden kunnen zien en meer verhalen kunnen horen over wat hen te wachten staat. Ik stopte met het tellen van dode voorgangers na 50.

“De meest ongelooflijke pijn die ik ooit heb ervaren,” vertelde de 25-jarige David Anzarouth uit Toronto aan de CBC nadat hij COVID-19 had opgelopen tijdens een vakantie in Miami, Florida begin maart.

“Modellen tonen aan dat als 80 procent van de mensen dragen maskers die zijn 60 procent effectief,  gemakkelijk haalbaar  met een doek, kunnen we een effectieve R krijgen   van minder dan één. Dat is genoeg om de verspreiding van de ziekte te stoppen, ‘ meldde The Atlantic . Heropening voor zaken zonder maskers en distantiëring kan ons meteen weer in de problemen brengen en meer economische schade aanrichten.

vs
“Ahmad Ayyad, 40, was gezond en fit voordat COVID-19 hem bijna doodde”, legt Johns Hopkins uit . Ayyad bracht 25 dagen door op een beademingsapparaat.

Het dragen van maskers voor MAGA rode hoeden is een publieke bekentenis van het falen van Dear Leader . Voor Donald Trump en zijn sekte is afkeer van maskers ook ‘als een homoseksuele man die eind jaren tachtig condooms verafschuwt’, schrijft Sullivan:

Is masker dragen een soort signaal van verwijfdheid? Dat lijkt de morele veronderstelling van Trump te zijn, en daarom voorkomt zijn ijdelheid dat hij er een draagt. Maar advies inwinnen over mannelijkheid van een  zwaarlijvige  president die iemand niet direct kan confronteren, beledigingen van een afstand afneemt, krimpt van kritiek, ontwijkt de tocht, bedriegt golf, en loopt rond met een belachelijk bouffant kapsel en een absurde oranje nep- bruin, is niet iets dat een echte man ooit zou doen.

[…]

We hebben een model voor mannen nodig dat terughoudendheid en moed, voorzichtigheid en pragmatisme waardeert en dit omhult in een model van mannelijkheid dat geworteld is in de verdediging van onze samenlevingen tegen bloedbad. Als ik om me heen kijk, zie ik er veel van aan het werk: mannen met kalmte en waardigheid en gezond verstand die hun familie, vrienden en land beschermen. De enige plaats waar het duidelijk niet gebeurt, is in het Witte Huis.

Nou, niet de enige plaats, zoals de tweets hierboven aantonen. Ze voelen zich vreselijk mannelijk vastgebonden in ziekenhuisbedden en verdoofd met beademingsslangen in hun keel.

Lees ook:  Waarom milkshaking werkt

Comments

comments