Geen masker, geen probleem – Zweedse premier zegt dat gezichtsmaskers een “vals gevoel van veiligheid” bieden tegen virussen

Geen masker, geen probleem – Zweedse premier zegt dat gezichtsmaskers een “vals gevoel van veiligheid” bieden tegen virussen

16 mei 2020 0 Door Indignatie redactie

“Gezichtsmaskers kunnen effectief zijn tegen grotere vrij zwevende deeltjes …”

Veel landen in Europa promoten het gebruik van gezichtsmaskers in openbare ruimtes, terwijl Zweden dat niet doet. Zelfs nadat de nieuwste richtlijnen via de Europese Commissie zijn vrijgegeven , zegt het Scandinavische land nog steeds dat inwoners hun gezicht niet hoeven te bedekken.

“Gezichtsmaskers in openbare ruimtes bieden geen betere bescherming aan de bevolking”, zei Johan Carlson, algemeen directeur van de Public Health Agency, woensdag (13 mei) op ​​een persconferentie.

Zweedse gezondheidsdiensten en andere hoge regeringsfunctionarissen hebben gezegd dat sociale afstand nemen, handen wassen, je gezicht niet aanraken en ziek blijven, enkele van de beste manieren zijn om de verspreiding van COVID-19 te beperken. Ze beweren dat het dragen van een gezichtsmasker mensen minder geneigd zou maken om regels voor sociale afstand te volgen en een vals gevoel van veiligheid zou geven, omdat er nog steeds een risico op overdracht bestaat.

Premier Stefan Lofven vertelde verslaggevers ook op de persconferentie: “Er bestaat een risico op een vals gevoel van veiligheid, dat u denkt dat u niet besmet kunt raken als u een gezichtsmasker draagt.”

Op de website van de Public Health Agency staat dat het dragen van een gezichtsmasker de kans vergroot dat de drager zijn gezicht aanraakt.

“Het virus kan zich in het masker verzamelen en wanneer u het afdoet, kan het virus op uw handen worden overgebracht en daardoor verder worden verspreid”, vertelde de Zweedse epidemioloog Dr. Anders Tegnell aan SVT .

Lees ook:  Illegale immigratie Frontex: Het is moeilijk om de stroom migranten naar Europa te stoppen

“Gezichtsmaskers kunnen effectief zijn tegen grotere vrij zwevende deeltjes [die verband houden met luchtverontreiniging], maar niets wijst erop dat ze je helpen beschermen tegen virussen in de lucht,” zei Tegnell. 

SVT suggereerde dat andere landen maskerdragen hebben opgelegd om mensen een veilig gevoel te geven, hoewel er, zoals uitgelegd door Zweedse functionarissen, geen concreet bewijs is dat maskers mensen beschermen tegen het virus.

Zweden is een van de weinige landen in Europa die een geheel andere weg inslaat naar de volledige lockdown-aanpak. Het heeft ervoor gekozen zijn economie te laten bruisen terwijl het bijeenkomsten boven de 50 beperkt, heeft winkels, restaurants en fabrieken open gehouden, omdat gezondheidsfunctionarissen de voorkeur gaven aan de strategie van ” kudde-immuniteit ” gecombineerd met sociale afstandelijkheid.

Het land heeft de prijs betaald voor zijn radicale aanpak, waarbij op 15 mei 3.646 dodelijke slachtoffers zijn gevallen, terwijl Denemarken, Noorwegen en Finland, drie buurlanden, samen ongeveer 1.000 doden hebben geregistreerd. Veel van de sterfgevallen in Zweden zijn geconcentreerd in woonvoorzieningen voor senioren. Maar het aantal doden per miljoen, Zweden heeft de op drie na hoogste ter wereld, na Italië, het VK en Frankrijk, die allemaal strikte afsluitingen oplegden.

Het valt nog te bezien of het dragen van beperkte maskers en geen uitsluitingen om de immuniteit van de kudde te ontwikkelen werkt, of dat de hogere slachtoffers de moeite waard waren om economische depressie te voorkomen.

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is een onafhankelijk nieuwsbron voor ieder die op de hoogte wil blijven van het Nationale en Internationaal nieuws vaak in de vorm van opinies. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.
Lees ook:  Corona-crisis als dekmantel: zo manifesteert het Merkel-regime de surveillancestaat


Comments

comments