Na Corona : In Parijs begint de revolutie

Na Corona : In Parijs begint de revolutie

16 mei 2020 0 Door Indignatie redactie
0
()

Het is al weer een tijdje geleden dat hier op indignatie.nl dagelijks beelden voorbij kwamen van de heftige rellen in Parijs. En de protesten in de grote steden in Frankrijk van groepen demonstranten in gele hesjes. De rellen hebben bijna een jaar geduurd en verdwenen daarna uit beeld.

Kikkerlandje is anders dan Frankrijk

Het is niet zo dat de onrust als een nachtkaars uit ging. De protesten waaiden zelfs over naar ons eigen polderlandje, alleen veel minder hevig. Er waren wat lauwe protesten in verschillende steden maar niet in dien mate dat we er door van slag raakten. We zijn nogal een nuchter volkje en maken ons niet zo druk als de mediterrane Franse en Italiaanse bevolking. Het water moet ons echt tot de lippen staan willen wij uit onze huisjes komen. Hoewel, de middenklasse kan nog amper de kop boven water houden. We hebben per slot van rekening ooit een flink Deltaplan uitgevoerd en hebben voorlopig nog weinig te vrezen dat het water over onze dijken zal klotsen. Misschien straks wat huizen onder water, maar dat is een ander verhaal. Dat heeft te maken met een financiële crisis die mogelijk wordt veroorzaakt door een kredietcrisis, een bankencrisis, een eurocrisis, een EU-crisis, kortom iets teveel crises tegelijk. Getriggerd door Corona. Maar onrust in een klein kikkerlandje, nee hoor. De kikkers kwaken nog ongestoord vanaf hun plompeblad en duiken weg zodra er onraad is.

Lees ook:  Kolonisatie: het Europese epos dat de wereld heeft veranderd

Censuur en centraal gezag

Met de lockdowns in veel Europese landen is er een heleboel veranderd. In allerlei opzichten. Niet alleen financieel-economisch maar vooral ook door de ontstane emotie ten gevolge van de lockdown-ellende. In sommige landen zijn al wat protesten tegen het beteugelende beleid van de regering geweest. Vooral in Parijs en andere Franse steden. Vreemd genoeg heb ik weinig beelden op onze TV-journaals voorbij zien komen. Zal aan mij kunnen liggen. Toch vraag ik mij af hoe dat komt. Via de alternatieve nieuwsmedia moet ik de beelden zoeken. En dan lees ik weer berichten over censuur op Twitter, Facebook en Youtube. Er zouden veel complottheorieën over vaccins en nepnieuws over opstand in achterstandswijken worden rond geslingerd. Het heeft er alle schijn van dat de regeringen van de EU-lidstaten een slim gebruik maken van de lockdown-maatregelen. Met alle opgelegde beperkingen ter bescherming van onze gezondheid zijn we ineens als makke schapen onderworpen aan het centraal gezag.

Emotie-TV

Met schrik in de benen en angst om het hart zien we elke avond emotie-TV. De onophoudelijke discussies in de talkshows tussen virologen, economen en volgzame artiesten uit onze vaderlandse showbizz. De verering van onze zorgmedewerkers die eindelijk eens een keer een verdiende pluim ontvangen. De optredens van een energieke Mark Rutte, die in de persconferenties overkomt als sterke leider. Hoe makkelijk wil je het hebben als minister president. Als het volk angstig aan je voeten ligt. Ik heb Mark al gewaarschuwd dat zijn gestegen populariteit maar tijdelijk zal zijn en mogelijk in een jaar tijd tot een nulpunt zou kunnen dalen. Als straks de economische schade duidelijk wordt met alle financiële ellende die daarna volgt zal het debat gevoerd worden of een milde lockdown wel nodig was. Ach ja, achteraf is het makkelijk om commentaar te geven. Maar toch. Was het allemaal nodig? Het is misschien te vroeg om daarover nu al een oordeel te geven.

Lees ook:  Coronavirus: Trump wil malariamedicijn gebruiken en maakt profetieën

Politiestaat

Inmiddels zijn in Frankrijk de protesten weer in alle hevigheid uitgebarsten. Na de volledige versoepeling zal door de economische pijn de ontevredenheid, die er al voor de pandemie was, een stuk heftiger zijn en met zomerse temperaturen veel Fransen op de been brengen. Met spandoeken en rookbommen, en in de banlieues met meer grof geweld. In een kwakend kikkerlandje duurt het wat langer voordat we van ons plompeblad ontwaken. President Macron is bang dat er in Frankrijk hevige rellen zullen uitbreken en heeft ondanks een versoepeling van de maatregelen de noodtoestand gehandhaafd tot 24 juli. Dat is niet voor niets want er worden nogal wat uitgestelde demonstraties verwacht. Deze kunnen dan makkelijk de kop worden ingedrukt als het leger in de steden patrouilleert. Een politiestaat lijkt te zijn geboren. Gaan de Fransen dat accepteren? Kwestie van afwachten, zal in Frankrijk zeker een hete zomer worden.

GW

 

https://www.youtube.com/watch?v=lEzyn__AtYM

https://www.youtube.com/watch?v=jsgMCv-V4YY

https://www.youtube.com/watch?v=uTeytBcIVyA

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is een onafhankelijk nieuwsbron voor ieder die op de hoogte wil blijven van het Nationale en Internationaal nieuws vaak in de vorm van opinies. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.
Lees ook:  Duitse regering redt eigenaren van Duitse bedrijven


How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Comments

comments