Amerikaanse militaire planners adviseren uitgebreide online psychologische oorlogvoering tegen China

Amerikaanse militaire planners adviseren uitgebreide online psychologische oorlogvoering tegen China

18 mei 2020 0 Door Indignatie redactie

Slechts drie jaar geleden hadden Amerikanen een neutraal beeld van China (en negen jaar geleden was het sterk gunstig). Tegenwoordig tonen dezelfde peilingen aan dat 66 procent van de Amerikanen een hekel heeft aan het land.

Als het Amerikaanse leger zijn aandacht van het Midden-Oosten op conflicten met Rusland en China richt, adviseren Amerikaanse oorlogsplanners dat de Verenigde Staten hun eigen online “psychologische operaties” tegen Peking aanzienlijk uitbreiden.

In een nieuw rapport van de Financial Times wordt beschreven  hoe de koperen kopstukken in Washington een nieuwe Koude Oorlog met China bedenken en het minder omschrijven als de Derde Wereldoorlog en meer als ‘elkaar onder de tafel schoppen’. Vorige week zei generaal Richard Clarke, hoofd van het Special Operations Command, dat de “kill-capture missies” die het leger in Afghanistan heeft uitgevoerd, niet geschikt waren voor dit nieuwe conflict, en dat speciale operaties in de richting van cyberinvloedcampagnes moeten gaan.

Militair analist David Maxwell, zelf een voormalig Special Ops-soldaat, pleitte voor een wijdverspreide cultuuroorlog, waaronder het Pentagon dat opdracht zou geven voor wat hij “Taiwanese Tom Clancy” -romans noemde, bedoeld om China te demoniseren en zijn burgers te demoraliseren, met het argument dat Washington “wapens moest gebruiken” ‘China’s eenkindpolitiek door Chinese mensen te bombarderen met verhalen over de dood in oorlogstijd van hun enige kinderen, en dus hun bloedlijn.

Tijdens de eerste Koude Oorlog tegen de Sovjet-Unie werd een niet ongelijke tactiek gebruikt, waar de CIA  een enorm netwerk van kunstenaars, schrijvers en denkers sponsorde om liberale en sociaal-democratische kritieken op de USSR te promoten, zonder dat het publiek het wist, en soms ook zelfs de artiesten zelf.

Productietoestemming

In slechts een paar maanden tijd is de regering-Trump er niet in geslaagd de reactie van China op de COVID-19-pandemie te prijzen, maar hen de schuld te geven van de uitbraak, en zelfs te suggereren dat ze een vergoeding betalen voor hun vermeende nalatigheid. Slechts drie jaar geleden hadden Amerikanen een neutraal beeld van China (en negen jaar geleden was het sterk gunstig). Vandaag  tonen dezelfde peilingen aan dat 66 procent van de Amerikanen een hekel heeft aan China, terwijl slechts 26 procent een positief oordeel heeft over het land. Meer dan vier op de vijf mensen  steunen in wezen een grootschalige economische oorlog met Peking, iets wat de president  vorige week dreigde uit te voeren.

De zakelijke pers doet zeker ook zijn steentje bij door  China voortdurend te beschouwen als een autoritaire bedreiging voor de Verenigde Staten, in plaats van een neutrale kracht of zelfs een potentiële bondgenoot, wat leidt tot een golf  van anti-Chinese racistische aanvallen thuis.

Lees ook:  Wat de protesten van de VS onthullen een mogelijke burgeroorlog

 

Retooling voor een intercontinentale oorlog

Hoewel analisten al lang hebben gewaarschuwd  dat de Verenigde Staten ‘de boventoon in handen krijgen’ in simulaties van hete oorlog met China of zelfs Rusland, is het niet duidelijk of dit een nuchtere beoordeling is of een poging tot zelfbediening om de militaire uitgaven te verhogen. In 2002 voerden de VS een invasie van Irak uit in het kader van een oorlogsspel, waar deze catastrofaal werd verslagen door luitenant-generaal Paul Van Riper, die het bevel voerde over de Iraakse strijdkrachten, waardoor het hele experiment halverwege werd stopgezet. Maar de daaropvolgende invasie werd uitgevoerd zonder massaal verlies van Amerikaanse levens.

Het onlangs gepubliceerde budgetverzoek van het Pentagon  voor 2021 maakt duidelijk dat de Verenigde Staten zich herbewerken voor een mogelijke intercontinentale oorlog met China en / of Rusland. Het vraagt ​​om $ 705 miljard om “de aandacht te verleggen van de oorlogen in Irak en Afghanistan en meer nadruk te leggen op de soorten wapens die kunnen worden gebruikt om nucleaire reuzen zoals Rusland en China te confronteren”, en merkt op dat het “geavanceerder high-end wapen vereist” systemen, die zorgen voor meer afstand, meer dodelijkheid en autonome doelgerichtheid voor werkgelegenheid tegen bijna-peer-bedreigingen in een meer omstreden omgeving. ” Het leger heeft onlangs de eerste batch kernkoppen met een laag rendement ontvangen, waarvan deskundigen het erover eens zijn dat  de grens tussen conventioneel en nucleair conflict vervaagt, waardoor een all-out voorbeeld van de laatste veel waarschijnlijker wordt.

Een tweeledige aangelegenheid

Er is geen zinvolle terugslag van de Democraten geweest. Het team van Joe Biden heeft inderdaad gesuggereerd  dat het hele industriebeleid van de Verenigde Staten zou moeten draaien om ‘concurreren met China’ en dat hun ‘topprioriteit’ het omgaan met de vermeende bedreiging die Peking vormt. De voormalige vice-president heeft Trump ook van rechts op China aangevallen, in een poging hem voor te stellen als een instrument van Beijing, om te herinneren hoe Clinton hem in 2016 portretteerde als een troef van het Kremlin. (Presidentiële voorloper van de Groene Partij, Howie Hawkins, heeft beloofd  het militaire budget met 75 procent te verlagen en eenzijdig te ontwapenen).

Desalniettemin zijn er slechts weinige stemmen die bezorgdheid uiten over een nieuwe wapenwedloop. Veteraan deproliferatie-activist Andrew Feinstein is een uitzondering en  zegt :

“Onze regeringen besteden jaarlijks meer dan 1,75 biljoen dollar aan oorlogen, wapens, conflicten … Als we dat soort middelen zouden kunnen inzetten om de coronaviruscrisis die we momenteel doorstaan ​​aan te pakken, stel je dan voor wat we nog meer zouden kunnen doen. Stel je voor hoe we de klimaatcrisis kunnen bestrijden, hoe we armoede, ongelijkheid kunnen aanpakken. Onze prioriteit mag nooit oorlog zijn; onze prioriteiten moeten de volksgezondheid, het milieu en het menselijk welzijn zijn. ”

Als de regering echter een nieuwe psychologische oorlog tegen China gaat lanceren, is het onwaarschijnlijk dat anti-oorlogsstemmen zoals die van Feinstein veel in de reguliere pers zullen voorkomen.

Feature foto | Foto’s van de Amerikaanse nationale vlag en de Chinese president Xi Jinping met masker, gemaakt door demonstranten, worden getoond in het centrale district van het zakencentrum van Hong Kong, 14 oktober 2019. Kin Cheung | AP

Lees ook:  Trump adviseert Greta over woedebeheersing: "Chill Greta, chill!"

Comments

comments