6 augustus 2021

INDIGNATIE

Indignatie.nl jaagt altijd naar interessante, belangrijke en controversiële perspectieven grotendeels uitgesloten van de mainstream media

Soldiers of the boogaloo: David Neiwert over de plannen van extreemrechts voor een nieuwe burgeroorlog

vs

Protesters leave their flags and signs at the entrance of the state capitol building after protesters occupied the building during a vote to approve the extension of Governor Gretchen Whitmer's emergency declaration/stay-at-home order due to the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, at the state capitol in Lansing, Michigan, U.S. April 30, 2020. REUTERS/Seth Herald


 7 total views,  3 views today

Auteur van “Alt-America”: wat er dit jaar gebeurt, zal een “belangrijk keerpunt” zijn op de weg van democratie naar fascisme

De Amerikaanse regering heeft het officiële openbare beleid om nooit met terroristen te onderhandelen, losgeld te betalen of zich anderszins over te geven aan hun eisen. De logica is simpel: toegeven aan terroristen is het aanmoedigen van meer geweld en andere aanvallen.

Het lijkt erop dat de staat Michigan niet hetzelfde beleid volgt.

Afgelopen donderdag kondigde de wetgevende macht van Michigan aan dat deze niet zou bijeenkomen vanwege bedreigingen van geweld en chaos door gewapende rechtse milities en andere paramilitairen, zoals eerder te zien was tijdens de recente protesten tegen blokkering.  

In wat kan worden opgevat als een daad van verraad, heeft president Trump onlangs dergelijke paramilitaire groepen en rechtse misdadigers bevolen de  wapens op te nemen en democratisch geleide staatsregeringen zoals die van Michigan te bedreigen om hen te dwingen hun staat te “heropenen”. Dergelijk gedrag maakt deel uit van een breder patroon van rechts-terrorisme en geweld in de Verenigde Staten, waar gewapende milities en paramilitairen zich hebben verenigd met de Republikeinse Partij in haar poging om de democratie te delegitimeren en te ondermijnen . Een dergelijke alliantie is gebruikelijk voor falende democratieën en opkomende fascistische bewegingen. Het voorbeeld van de nazi-partij en Adolf Hitler in de jaren dertig is misschien wel het meest onheilspellende .

Rechtse terrorisme is en zal een toekomstige sjabloon zijn voor Trump en zijn beweging tegen hun vermeende of echte vijanden. Wit neo-fascistisch geweld en de dreiging van dergelijk geweld is tijdens het tijdperk van Trump consequent geëscaleerd.

De zaken zijn nu zo nijpend dat zelfs de New York Times, die zichzelf beschouwt als een neutraal “record of record”, alarm slaat over de gewapende paramilitaire groepen van Trump. Afgelopen vrijdag publiceerde columnist Roger Cohen een  opiniestuk getiteld “The Masked versus the Unmasked”  waarin hij deze waarschuwing uitbracht:  

Tot zover die veerkrachtige checks and balances die ik heb geprezen tegen mijn buurman in Colorado.

Destijds, in vervlogen tijden, schreef hij me: “Geen wonder dat Republikeinen ons uitlachen. De miljardair-politici hebben de volledige controle (behalve het leger op dit punt), geen toezicht, en de meeste van hun kiezers zijn gewapend, sommigen zwaar , en klaar om ze te verdedigen. Rol om en sterf? Wat in godsnaam? Tijd om dingen op orde te krijgen. Om dit land te redden. Hopelijk zullen wapens altijd een afschrikmiddel zijn, maar het kan onze laatste hoop zijn om dit land te redden. Tijd om schiet op, liberalen! ‘

Als je wilt, denk dan aan “gun up” als echt worden, stoer worden, geregistreerd worden, gemobiliseerd worden, onverbiddelijk worden en Trump uitstemmen. Of misschien wilt u gewoon naar het bereik gaan.

Uiteindelijk zullen de aanstaande presidentsverkiezingen in november een test zijn van het vermogen van de Verenigde Staten om een ​​vreedzame machtsoverdracht te hebben – ervan uitgaande dat de verkiezingen plaatsvinden en ervan uitgaande dat Trump op de een of andere manier wordt verslagen, een resultaat dat steeds onwaarschijnlijker lijkt.

Hoe zijn de anti-lockdown-protesten in Michigan en elders verbonden met de geschiedenis van de Tea Party-beweging en haar netwerk van rechtse plutocraten en andere geldschieters? Wat is de rol van blanke supremacisten en andere rechtsextremisten bij Trump’s coronavirus “protesten”? Hoe proberen rechtse milities en andere paramilitaire groepen een tweede Amerikaanse burgeroorlog en een gewapende opstand te plannen en aan te wakkeren – die ze “de boogaloo” noemen? Als Donald Trump in november verliest, hoe zullen deze gewapende milities dan waarschijnlijk reageren?

Moedigt Trump actief rechts-geweld aan door middel van stochastisch terrorisme? En zo ja, waarom mobiliseert het Amerikaanse volk niet tegen dergelijk antidemocratisch gedrag?

In een poging om deze vragen te beantwoorden, sprak ik onlangs met onderzoeksjournalist David Neiwert, een bijdragende schrijver voor het Southern Poverty Law Centre. Neiwert is ook de auteur van verschillende boeken, waaronder het recente ” Alt-America: The Rise of the Radical Right in the Age of Trump “, ” Eliminationists: How Hate Talk Radicalized the American Right ” en de aanstaande ” Red Pill, Blue Pill” : Hoe de complottheorieën die ons vermoorden tegen te gaan . “

De anti-lockdown “protesten” in Michigan en elders lijken geënsceneerde gebeurtenissen te zijn. In wezen zijn het nepprotesten die worden gesponsord en gecreëerd – net als de Tea Party-beweging van enkele jaren geleden – door rijke conservatieven of bedrijfsoligarchen. In een reeks recente essays heb je gesuggereerd dat deze gebeurtenissen ingewikkelder zijn dan dat. Kun je uitleggen?

Het zijn astroturfprotesten op dezelfde manier als de Tea Party-beweging werd opgezet door mensen met rechtse bedrijfsgelden en de financiële steun van zeer rijke families zoals die van Betsy DeVos [de onderwijssecretaris van Trump]. Maar de ‘lockdown’-protesten zijn een beweging die een eigen leven is gaan leiden. Dit heeft veel te maken met structuur en organisatie.

The Tea Party werd aanvankelijk gesteund door rechtse bedrijven, belangengroepen en particulier geld, en daarom kreeg het zoveel steun van Fox News. Maar binnen ongeveer zes tot acht maanden was het theekransje aan het opzwellen met extreemrechtse extremisten van de Patriot-beweging. In de loop van de volgende jaren werd het Tea Party een kanaal voor de heropleving van de Patriot-beweging, waar extreemrechtse groepen zoals de Oath Keepers en de Three Percenters nauw betrokken werden bij de latere iteraties van het Tea Party.

De volledige integratie van deze extreemrechtse militiegroepen en de Tea Party duurde even, maar met Trump is het compleet. Nu individuen en groepen zoals de DeVos-familie de structuur hebben opgezet, kunnen deze “volksprotesten” tegen de volksgezondheid zich gemakkelijk over het hele land verspreiden. De rechtse aanhangers van de Tea Party creëerden hun astroturfmachine en nu is het een soort Frankenstein-monster dat door het hele land raast.

Wie zijn de verschillende elementen bij deze coronavirus-bijeenkomsten? Waar moeten het publiek en de nieuwsmedia zich echt op richten?

Niets hieraan is zo onzichtbaar. Er is zoveel zichtbaar. Het is een kwestie van de context begrijpen.

Mannen die camouflage dragen en wapens dragen, zijn er niet om ‘wapenrechten’ te verdedigen. Ze protesteren in Michigan en andere staten om de wetgevers en de gouverneur te bedreigen. Deze mannen met wapens zijn bij deze protesten om iedereen te bedreigen die hen probeert tegen te houden wanneer ze het staatshuis in Michigan binnen marcheren. Wat we in Michigan zagen, was opruiend. Als zwarte mensen zich op dezelfde manier hadden gedragen met deze wapens, gekleed in camouflage en bedreigende wetgevers en de gouverneur, zouden ze door de politie zijn doodgeschoten.

Hoe interpreteert u de symbolen en codes die worden weergegeven en gedeeld tijdens deze bijeenkomsten?

Verbonden vlaggen waren alomtegenwoordig. Er was ook de vlag van Gadsden . Deze laatste wordt nu geassocieerd met de Tea Party. De vlag van Gadsden werd in de jaren negentig geassocieerd met de extreemrechtse militanten in de Patriot-beweging, en nu zijn ze aanwezig bij deze coronavirusprotesten en -bijeenkomsten. De anti-vaxxers hebben zich nu bij deze rechtsextremisten aangesloten bij de anti-lockdown-bijeenkomsten. Het is een natuurlijke alliantie omdat ze allemaal geobsedeerd zijn door complottheorieën. Een van de bepalende kenmerken van de Patriot-beweging is samenzwering.

U hebt gesproken met mensen die betrokken zijn bij deze verschillende extreemrechtse en paramilitaire groepen en bredere bewegingen. Hoe kunnen de mensen bij deze bijeenkomsten hun beweringen begrijpen dat ze niet “racistisch” of “gewelddadig” zijn terwijl ze wapens dragen, met Zuidelijke vlaggen zwaaien, andere fascistische insignes dragen en in verschillende gevallen borden met nazi-slogans vertonen?

Er is een grote hoeveelheid cognitieve dissonantie onder deze mensen tijdens de coronavirusbijeenkomsten. Een van mijn favoriete foto’s was die man met de Zuidelijke vlag die een T-shirt droeg met de tekst ‘America, love it or leave it!’. Zoveel mensen bij de rally in Michigan en elders zijn enorm in de war. Maar er zijn ook mensen bij deze evenementen die bloeddorstig zijn om de pandemie te gebruiken om hun doelen te bereiken. Ze zien de pandemie als een instorting van de samenleving en daarom een ​​kans om hun wapens te pakken te krijgen en uiteindelijk al die liberalen neer te schieten die ze al heel lang willen doden.

Nu, samen met de Verbonden vlaggen en nazi-regalia en taal, is er een verborgen symbool dat duidelijk zichtbaar is voor degenen die de betekenis en kracht ervan begrijpen. Let op de Hawaiiaanse shirts en de verwijzingen naar iets dat de “boogaloo” wordt genoemd. Let ook op de “boogaloo” vlag, die blauw is en een iglo en een palmboom erop heeft.

Dit zijn verwijzingen naar de ‘boogaloo’, een term die de tweede burgeroorlog betekent waar de rechtse paramilitairen en andere extremisten op hopen en nu naar verlangen. Deze rechtsextremisten willen de Amerikaanse constitutionele democratie vervangen door een autoritaire rechtse heerschappij. Online praten deze rechtsextremisten veel over de ‘boogaloo’ en vermoorden ze federale wetshandhavers. Ze fantaseren ook over het uiteenvallen van de samenleving en het doden van hun buren voor voorraden. Deze mensen nemen hun geweld heel serieus.

Dit organiseren gebeurt online op Facebook en elders. Facebook vindt dit prima en heeft het niet weggenomen. Er zijn niet zoveel leden in deze rechtse milities en andere extremistische groeperingen, maar ze kunnen veel chaos veroorzaken en veel mensen pijn doen en doden. Hun “boogaloo” -fantasie van een tweede burgeroorlog en massaal geweld heeft naar mijn mening geen kans van slagen. Maar hun gedeelde fantasieën over geweld kunnen grote schade aanrichten als ze zelfs door een klein aantal aanhangers worden opgevolgd.

Hoe zouden de “boogaloo” of andere rechtse burgeroorlog en opstand eruit zien, als ze werkelijk zouden plaatsvinden? ‘Anti-government’ is meestal een code voor blanke suprematie en racisme tegen niet-blanken, vooral zwarte mensen.  

Het is duidelijk dat de eerste doelen mensen van kleur en LGBT-mensen zullen zijn. In deze “boogaloo” en andere rechtse fantasieën over de burgeroorlog zouden die groepen worden opgepakt en in concentratiekampen worden ondergebracht of anderszins worden afgevoerd. Joden zouden waarschijnlijk allemaal worden vermoord of anderszins worden gedood. De manier waarop deze rechtsextremisten onderling praten, is erg grafisch in termen van geweld.

Hoe gebruiken deze individuen en groepen de pandemie voor hun wervingsinspanningen?

Ze rekruteren intensief onder hun gebruikelijke demografische groep. Ze radicaliseren ontevreden jonge blanke mensen – meestal mannen, maar niet exclusief natuurlijk – door elk online platform te infiltreren, inclusief de verschillende prikborden en forums naar YouTube. Ze willen beïnvloedbare jongeren tussen 13 en 30 jaar radicaliseren. Het resultaat is dat we een golf van zeer jonge nazi’s zien.

Hoe wordt de pandemie specifiek gebruikt bij het rekruterings- en radicaliseringsproces?

Het bestaat meestal uit een verhaal over “witte genocide” en apocalyps. Ze zeggen dat er een complot is om genocide te plegen tegen blanke mensen, met name blanke mannen, en de ‘westerse beschaving’ te vernietigen. Dit is een plot dat wordt geleid door Joodse mensen die immigranten en gekleurde mensen manipuleren. Deze samenzwering verschilt niet veel van wat nazi’s en andere blanke supremacisten in de jaren twintig predikten. Het is zojuist bijgewerkt voor het sociale mediatijdperk met het gebruik van memes, ironische humor en dergelijke. Dat maakt het aantrekkelijk voor jongeren.

Een andere manier waarop de pandemie door deze slechte actoren wordt gebruikt, is door middel van ecofascisme, waarbij de rekrutering plaatsvindt door te praten over hoe het virus schonere lucht heeft gecreëerd en dieren de planeet van de mens terugnemen en dat de natuur geneest. Veel van deze ‘natuur is genezende’ berichten worden verspreid door enkele van de gevaarlijkste fascisten die geloven dat mensen de aarde hebben besmet en moeten worden geëlimineerd. Deze fascisten zijn pro-genocide en ze hebben geprobeerd de logo’s van legitieme milieugroepen zoals Extinction Rebellion te coöpteren.

Waar wachten deze rechtse terroristen op om hun “boogaloo” -aanvallen te beginnen? Wat is het signaal?

Ze wachten op een vonk. Het zou zoiets zijn als een incident waarbij de rechtshandhaving besluit om eindelijk de rechtse militie, paramilitairen en degenen die met hen in competitie zijn, aan te pakken. In de jaren negentig namen deze rechtse groepen wraak met vrachtwagenbommen.

Als Donald Trump de presidentsverkiezingen van 2020 verliest, is dat dan een signaal voor rechtse milities en paramilitairen om aanvallen op hun vijanden uit te voeren?

Het is mogelijk dat deze rechtsextremisten en andere boogaloo-types locaties aanvallen waarvan zij denken dat ze kwetsbaar zijn en een verschil zullen maken in hun ‘burgeroorlog’. Een van de wildcards om te overwegen is de onheilspellende aanwezigheid van Erik Prince, het voormalige hoofd van Blackwater, die ook de broer van Betsy DeVos is, en zijn privéleger van huursoldaten. Prince voert het bevel over een zeer bekwame groep commando’s en andere ex-militaire en paramilitaire agenten. Zo’n groep mensen zou het land grote schade kunnen berokkenen als dat wordt bevolen.

Donald Trump en de rechtse media gebruiken stochastisch terrorisme om geweld tegen democraten, liberalen, progressieven, journalisten en iedereen die hij of zij een ‘vijand’ acht, aan te moedigen. Op Twitter vertelde Trump de pandemische ‘demonstranten’ dat ze de wapens moesten opnemen en de regering van de staat Michigan en anderen moesten dwingen de volksgezondheidsmaatregelen stop te zetten om de pandemie van het coronavirus te vertragen. Trump heeft gedreigd Barack Obama en andere prominente democraten gevangen te zetten wegens deelname aan een “samenzwering” om hem omver te werpen. Hij blijft democraten en journalisten ‘menselijk uitschot’ noemen. Waar is de verontwaardiging van het Amerikaanse volk over dit verachtelijke gedrag? Zijn ze er gewoon gevoelloos voor?

Het Amerikaanse volk is door tientallen jaren van meedogenloze propaganda van Fox News, de andere delen van de rechtse machine en nu Russische bots op sociale media aan deze taal onderworpen. De propagandamachine van de rechtse echokamer heeft die gewelddadige taal en autoritarisme genormaliseerd. De rechtse mediamachine is zo krachtig dat ze geïntimideerde en bekrompen netwerken zoals CNN en MSNBC heeft. Laatstgenoemden zijn bang om de waarheid te vertellen over Trump en de gewelddadige dreigingen van extreemrechts.

Ik schrijf al meer dan 10 jaar over deze gevaren. Mensen zeiden dat ik toen “alarmistisch” was. Ik denk niet dat ze dat meer over mij zouden zeggen. Alles waar ik voor heb gewaarschuwd, is precies uitgekomen. Onder Trump is het zelfs erger dan ik had voorspeld. Amerika bevindt zich momenteel op een belangrijk keerpunt wat betreft de overgave aan het fascisme. Amerika moet beslissen of het een verdomde en vuile demon van een land wordt door zich bij de komende verkiezingen volledig over te geven aan het fascisme en Donald Trump.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments