Cash, lang een toevluchtsoord in onzekere tijden, nu onder verdenking

Cash, lang een toevluchtsoord in onzekere tijden, nu onder verdenking

20 mei 2020 0 Door Indignatie redactie
0
()

In moeilijke tijden is het bekend dat mensen thuis geld oppotten – een deken van financiële zekerheid tegen diepe onzekerheid. Maar in deze crisis is het anders. Deze keer is contant geld, dat van hand tot hand wordt doorgegeven in buurten, steden en samenlevingen, net als het coronavirus, eerder een bron van wantrouwen dan van geruststelling.

Het is niet langer een ding dat gedachteloos in een zak wordt gestopt, in een versleten portemonnee wordt gestopt of nonchalant op een aanrecht wordt gegooid, de status van geld is veranderd tijdens het virustijdperk – misschien onherroepelijk. De pandemie heeft ook het debat over de voortdurende levensvatbaarheid van wat de fysieke levensader van de wereldeconomie is geweest, opnieuw doen oplaaien: papiergeld en munten.

Van de supermarkten in de Verenigde Staten en Japan tot de sloppenwijken van Afrika tot de benzinestations van Teheran, een groeiend aantal bedrijven en particulieren wereldwijd stopt met het gebruik van bankbiljetten uit angst dat fysieke valuta, gedurende hun nuttige leven door tienduizenden mensen wordt beheerd. , zou een vector kunnen zijn voor het zich uitbreidende coronavirus.

Ambtenaren en gezondheidsdeskundigen hebben gezegd dat het risico van overdracht van het virus van persoon op persoon door middel van geld minimaal is . Dat weerhoudt bedrijven er niet van om valuta te accepteren, en sommige landen hebben er bij de burgers op aangedrongen helemaal geen bankbiljetten meer te gebruiken.

Midden in het coronavirus-tijdperk worden duizend berekeningen gemaakt voordat met contant geld wordt omgegaan, meestal met gehandschoende handen. Sommigen laten het geld dagenlang op oppervlakken liggen, zodat het virus sterft. Anderen desinfecteren bankbiljetten met spray. Sommigen zetten ze zelfs in de magnetron omdat ze denken dat het het virus doodt. In China moeten banken nu contant geld steriliseren met ultraviolet licht of warmte en vervolgens bankbiljetten minstens een week bewaren voordat ze aan klanten worden gegeven.

“In veel gebieden begon contant geld al te verdwijnen vanwege het verhoogde risico op diefstal, het gemak van bestellen via internet en de alomtegenwoordigheid van mobiele telefoons”, zegt Zachary Cohle, een assistent-professor aan de afdeling economie van de Quinnipiac University in Connecticut.

‘Contant’, zegt Cohle, ‘heeft nu een extra stigma.’

Maar is het zelfs haalbaar om contant geld te dumpen?

Zweden, Finland, Noorwegen, Canada en anderen hebben het geld langzaam uitgefaseerd tot het punt dat het in grote hoeveelheden verdacht lijkt. Het Verenigd Koninkrijk en Australië behoren tot de landen die naar verwachting cashloze maatschappijen zullen worden. En in China is het gebruik van contant geld door consumenten sterk gedaald, aangezien op smartphones gebaseerde betalingsdiensten het afgelopen decennium in populariteit zijn gestegen.

Maar voor een groot deel van de rest van de wereld is het loslaten van contant geld moeilijk, zo niet onmogelijk.

`CASH IST FESCH! ′

Mensen hebben een eeuwenoude emotionele relatie met fysiek geld dat moeilijk te wissen is.

“Valuta vertegenwoordigt waarde die we in onze handen kunnen houden. Cash biedt ons een manier om een ​​dagtaak te vertalen naar iets tastbaars en gemakkelijk verhandelbaars, ”zegt Cohle. ‘We weten misschien niet welke goederen we in de toekomst nodig zullen hebben. Door geld aan te houden, kunnen we echter het gevoel krijgen dat we alle goederen kunnen kopen die we nodig hebben. ‘

“Cash ist Fesch” is een veel voorkomend gezegde in Oostenrijk en Zuid-Duitsland. De uitdrukking, die letterlijk betekent dat contant geld mooi is, weerspiegelt de gehechtheid van beide landen aan contant geld – en niet alleen onder de oudere generatie of degenen die zich zorgen maken over het verlies van privacy dat gepaard gaat met contante betalingen, maar ook onder sommige jongere mensen die het zien als een statussymbool.

“Ik betaal altijd contant – in principe!” Ingel Strobl, een 76-jarige gepensioneerde, zegt tijdens het winkelen bij een bakkerij in het centrum van Wenen. ‘Ik weet dat ze contant geld willen afschaffen. Maar ik wil niet dat we ons recht op ons eigen geld verliezen. Je weet toch wat ik bedoel! Ik blijf bij contant geld – corona of niet. ”

Sinds de virusuitbraak hebben winkels die open zijn gebleven, zoals supermarkten, borden geplaatst die mensen aanmoedigen om met kaarten te betalen. Velen zijn: Volgens de Duitse centrale bank, de Bundesbank, heeft 43% van de mensen de afgelopen weken hun betalingsgedrag gewijzigd; nu zal een groot percentage waarschijnlijk contactloos betalen met een kaart.

Lees ook:  Spanje meldt de hoogste sterfgevallen door eenmalig coronavirus - de laatste updates

Japan, vanwege zijn verfijnde reputatie, is ook een groot voorstander van contant geld, dat volgens de Bank of Japan goed is voor 53% van het vermogen van een huishouden. Het geloof in “cash is king” heerst, hoewel het land al twee decennia geen rentetarieven heeft, veel langer dan de rest van de ontwikkelde wereld.

Maar de dreiging van het coronavirus zou de aanzet kunnen zijn die het land nodig had om geldloos te worden, zei Hiroki Maruyama, hoofd van de Fintech Association of Japan, een non-profitorganisatie die innovatie in financiële diensten ondersteunt.

‘De cultuur’, zegt hij, ‘verandert langzaam.’

CONTANT GELD IN EEN CRISIS

“Cash gecombineerd met moed in een crisis is van onschatbare waarde”, zegt miljardairinvesteerder Warren Buffett .

In door crisis getroffen landen en delen van de wereld die door conflicten of inflatie worden getroffen, wordt contant geld nog steeds in dikke proppen vervoerd voor eenvoudige winkelexpedities.

In Libanon, toen de economische situatie eind vorig jaar verslechterde en de angst voor instortende banken toenam, begonnen veel mensen geld thuis te sparen. De verkoop van huiskluizen steeg enorm. Volgens de gouverneur van de centrale bank van het land is naar schatting 3 miljard dollar opgenomen en thuis opgeborgen.

Terwijl banken kapitaalcontroles oplegden, werden reizen naar de bank om vreemde valuta op te nemen – gevolgd door een reis naar een van de alomtegenwoordige wisselwinkels om geld op de zwarte markt te wisselen – de norm voor veel Libanezen .

‘Alles wat ik doe is de hele dag met contant geld omgaan’, zei een geldwisselaar in Beiroet, die erop stond te worden geïdentificeerd met zijn voornaam, Ihsan. Hij zei dat hij bang was voor ongewenste aandacht van de autoriteiten.

‘Ik draag handschoenen. Maar eerlijk? Corona is op dit moment het laatste waar mensen aan denken, ‘zei Ihsan. ‘Het enige waar ze aan denken is hoe ze deze crisis moeten aanpakken en geld kunnen krijgen om te leven.’

In Iran, een van ‘s werelds slechtste coronavirus-hotspots , zijn er vanwege Amerikaanse sancties geen internationale bankkaarten, zoals Visa of Mastercard. Velen waren verrast door de nieuwe spandoeken die bij sommige benzinestations in Teheran verschenen: “Service is alleen voor degenen die met een pinpas betalen.”

In Venezuela is het gebruikelijk om bolivars op straat te zien liggen omdat de lokale valuta zijn waarde heeft verloren.

‘De waarheid is dat ik al lange tijd geen bolivars meer in mijn portemonnee heb’, zegt Fátima Figueras, een 32-jarige kantoormedewerker, die in de rij staat te wachten om een ​​Caracas-apotheek binnen te gaan. ‘Waar ik me het meest zorgen over maak, is dat ik mijn bankpas moet overhandigen aan een kassamedewerker die hem aanraakt’, zei Figueras met een gezichtsmasker op tegen het coronavirus.

Contant geld heerst nog steeds in West- en Centraal-Afrika, zelfs met de groei van regionale bankopties en aanbieders van mobiel geld. Maandelijkse kosten voor bankrekeningen zijn voor velen onbetaalbaar en zelfstandigen houden hun spaargeld vaak thuis in harde valuta. Geldautomaten werken vaak niet.

Dorothy Harpool , directeur van studenten- en gemeenschapsinitiatieven en docent aan de W. Frank Barton School of Business van de Wichita State University, voorspelde dat de pandemie sommige consumenten ertoe zou brengen hun contant geldgebruik te heroverwegen. Maar volledig cashloos worden, zegt ze, is nog ver weg.

“Totdat iedereen en elk land betrouwbare toegang tot internet heeft, geloof ik niet dat de pandemie de praktijken in het verleden op zich zal nemen,” zei Harpool. Met name contante transacties zullen waarschijnlijk ook blijven bestaan ​​voor bedrijven die opereren onder de radar van de overheid en andere regelgevende instanties.

Ihsan, de geldwisselaar in Beiroet, zei dat er bepaalde dingen zijn die je gewoon niet kunt doen zonder contant geld – vooral in een disfunctionele en zich ontwikkelende natie.

‘Zoals hoe kunt u anders een overheidsfunctionaris omkopen om uw zaken gedaan te krijgen? Met een creditcard? ‘

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is een onafhankelijk nieuwsbron voor ieder die op de hoogte wil blijven van het Nationale en Internationaal nieuws vaak in de vorm van opinies. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.
Lees ook:  Trump onthult de gevaarlijke rimpelingen van fragiele mannelijkheid bang voor maskers en vrouwen


How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Comments

comments