Zweden zal de economische klap niet ontwijken ondanks de lichte aanraking van COVID-19

Zweden zal de economische klap niet ontwijken ondanks de lichte aanraking van COVID-19

20 mei 2020 0 Door Indignatie redactie

Klanten die thuis blijven en de zwakke vraag in de rest van de EU betekent economische pijn in het verschiet.

STOCKHOLM – Op een recente weekdag op de Vällingby-markt, aan de rand van de hoofdstad van Zweden, waren er weinig tekenen dat de unieke coronavirusstrategie van het Scandinavische land het economische pijn bespaard.

Ondanks dat het halverwege de ochtend was, waren de kraampjes stil en waren de ondergrondse treinen die aankwamen bij het station onder het marktplein vrijwel leeg.

‘Er zijn gewoon geen klanten’, zegt Mike Singh, die een kledingstalletje runt. ‘Iedereen blijft thuis.’

Zweden heeft halverwege maart een Europa-brede afsluiting doorgevoerd, waardoor het van de weg van de buurlanden in de strijd om de verspreiding van het coronavirus werd vertraagd.

Sindsdien willen waarnemers graag zien of de tegendraadse aanpak van de Scandinavische staat – waardoor bedrijven konden blijven rennen en kinderen naar school konden blijven – verlicht of ernstig misplaatst was.

“De crisis heeft ons opnieuw laten zien hoe exportafhankelijk we zijn” – Axel Josefson, burgemeester van Göteborg

Het Zweedse sterftecijfer van COVID-19 van 364 per miljoen blijkt moeilijk te interpreteren. Het ligt ruim boven sommige afgesloten staten zoals Finland op 54 maar ruim onder andere landen met een veel strikter regime, zoals het VK op 510. Deskundigen zeggen dat ze meer tijd nodig zullen hebben om het effect van verschillende lockdowns op het publiek goed te beoordelen. Gezondheid.

Ondertussen lijken experts, als het gaat om de economische effecten van de meer ontspannen benadering van Zweden om de pandemie aan te pakken, eerder bereid om een ​​vroege beoordeling te maken: ze denken niet dat het veel zal helpen.

Uit recente gegevens bleek dat de economische vertraging in Zweden in de eerste drie maanden van 2020 minder extreem was dan elders in Europa – een krimp van 0,3 procent versus 3,8 procent in de eurozone – maar economen zetten zich schrap voor een grote hit.

“De economische gevolgen van de pandemie zullen aanzienlijk zijn”, zei de Zweedse centrale bank in een recent rapport, aangezien zij voor dit jaar een economische krimp voor Zweden voorspelde van 7 tot 10 procentpunten en een werkloosheid van 9 tot 10 procent. Vorig jaar was het werkloosheidspercentage 6,8 procent. De huidige prognose van de Europese Commissie voor de eurozone voor 2020 is voor een e- conomische krimp van 7,75 procent .

De rampzalige vooruitzichten voor Zweden zijn het gevolg van de afhankelijkheid van de export, met name van de worstelende eurozone en het Verenigd Koninkrijk, zeggen functionarissen.

De export houdt ongeveer anderhalf miljoen van de Zweedse bevolking van 10 miljoen aan het werk, en de positieve kant van het openhouden van restaurants en kapsalons kan het enorme nadeel van productiestops bij grote fabrikanten van in Södertälje gevestigde Scania-vrachtwagens en Göteborg niet compenseren. gebaseerde Volvo-auto’s.

“De crisis heeft ons opnieuw laten zien hoe exportafhankelijk we zijn”, vertelde burgemeester Axel Josefson in Göteborg aan POLITICO. ‘Een herstel kan langer duren dan men denkt.’

Lees ook:  Iran meldt 85 nieuwe sterfgevallen aan het coronavirus en Ivanka Trump mogelijk besmet - de laatste updates

Lessen uit Zweden – zowel wat betreft sterftecijfers als economische impact – zullen de komende weken bijzonder belangrijk worden. Nu landen als Frankrijk en Italië hun blokkades beginnen te versoepelen, beginnen hun benaderingen meer op die van Zweden te lijken, en gegevens van de Scandinavische staat zouden ambtenaren in Parijs en Rome kunnen helpen beter te begrijpen hoe de nabije toekomst eruit zou kunnen zien.

Eind april zei Michael Ryan, woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie, dat de aanpak van Zweden voor veel landen “het nieuwe normaal” zou kunnen vertegenwoordigen.

De light-touch-regels van het land waren ontworpen om de ziekte langzaam te verspreiden, zodat gezondheidsdiensten het hoofd konden bieden en de immuniteit kon opbouwen.

De leidende epidemioloog Anders Tegnell zei dat hij meende dat er weinig te winnen viel met enkele van de meer draconische maatregelen die elders werden genomen. Hij zei dat het onwaarschijnlijk is dat het thuis houden van kinderen de verspreiding van het virus zal vertragen en dat het sluiten van grenzen grotendeels zinloos is.

“Een van de sterke redenen waarom we doen wat we in Zweden doen, is dat we denken dat dit heel duurzaam is” , zei Tegnell medio april . “We denken dat we dit maanden achter elkaar kunnen blijven doen zonder de samenleving echt schade toe te brengen.” 

Het stond Zweden dus vrij om te winkelen, te eten in restaurants, naar de film te gaan en hun haar te laten knippen door professionals. Maar de realiteit is dat velen ervoor hebben gekozen om dat niet te doen. Zweden hebben veel vertrouwen in hun autoriteiten, zo blijkt uit onderzoeken, en velen hebben gehoor gegeven aan het advies van Tegnell om beweging te beperken en uit elkaar te blijven.

Uit gegevens van aanbieders van mobiele telefonie blijkt dat mensen veel meer dan normaal thuis zijn gebleven, zelfs tijdens feestdagen, en zich vrijwillig hebben onthouden van niet-essentiële activiteiten – hoewel de mobiliteit hoger is dan in andere landen met strikte afsluitingen en wandelreizen zijn nu bijna terug naar waar ze in januari waren.

Dus ondanks de lichte beperkingen, is de binnenlandse economie van Zweden vertraagd, waardoor het effect van de instortende export is verergerd.

“Er zijn veel aanwijzingen dat de grote daling in het tweede kwartaal zal komen” – Magdalena Andersson, de Zweedse minister van Financiën

Minister van Financiën Magdalena Andersson gaf afgelopen donderdag tijdens een persconferentie een overzicht van de economische vooruitzichten. Uit haar dia’s bleek dat de verkoop in winkels van het in Zweden gevestigde internationale kledingbedrijf H&M in Zweden minder was gedaald dan elders, maar het verschil tussen Zweden en het gesloten Noorwegen was beperkt. Een momentopname van de uitgaven per bankpas suggereerde ook minimale verschillen tussen de twee.

Evenzo suggereerde een onderzoek door onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen dat de consumentenbestedingen in Denemarken en Zweden met vergelijkbare bedragen waren gedaald, ondanks de zeer verschillende benaderingen van de twee landen om te vergrendelen.

Andersson concludeerde dat over het algemeen het ergste nog niet voorbij is. ‘Er zijn veel aanwijzingen dat de grote daling in het tweede kwartaal zal plaatsvinden’, zei ze.

In Vällingby was het effect van de daling van de consumentenbestedingen zichtbaar, met een aantal winkels al gesloten en andere met hoge kortingen.

Singh, de standhouder, zei dat zijn verkoop met ongeveer 80 procent is gedaald in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, en dat de naburige kramen ook een diepe inzinking leden. ‘Het is een heel moeilijke tijd’, zei hij.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Nieuw OPCW-lek Vergemakkelijkt sceptici van vestiging Syrië Verhaal

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Schokkend: Dit is waarom Zweden is de favoriete bestemming van mannelijke asielzoekers
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments