Timmermans wil u minder vlees en meer groenten doen eten

Timmermans wil u minder vlees en meer groenten doen eten

21 mei 2020 0 Door Indignatie redactie

Als onderdeel van de ‘Green Deal’ maakte de Europese Commissie gisteren de ‘Farm to Fork strategy’ (F2F) bekend. Het doel hiervan is om Europa een ‘gezonder’ en ‘duurzamer’ voedselsysteem te geven. Dit betekent onder andere dat de manier waarop Europeanen produceren en consumeren, moet veranderen. De commissie heeft hiervoor 27 actiepunten opgesteld. In het plan staat ‘de keuze van de consument’ centraal. Maar het is duidelijk dat er maar uit één keuze te kiezen valt: minder vlees en meer groen.

Volgens de ‘European Green Deal’ moet Europa het eerste klimaatneutrale continent zijn in 2050. De F2F is hier onderdeel van, maar richt zich vooral op de komende tien jaar. Zo wil de Europese Commissie bijvoorbeeld in 2030 het gebruik van gevaarlijke pesticiden verminderen bij 50%. Ook moet 25% van de landbouwgrond gebruikt worden voor biologische landbouw. Voor de rest poogt de EC om het voedselpatroon van EU-burgers te veranderen. In de praktijk betekent dit onder andere: suikerreductie en vleesreductie.

EC gaat maaltijd bepalen

Hoewel volgens Frans Timmermans de EC niet gaat bepalen wat de consument eet, wil de EC dit toch wel doen. Door middel van reclamerichtlijnen, overheidscampagnes en subsidies moet de EU samen met nationale overheden het voedselpatroon proberen te veranderen. Zo moeten reclames waarin vlees voor een lage prijs wordt aangeboden, ‘vermeden worden’ – indien nodig door hogere hand. Ook zal men proberen om de consument ‘vertrouwen’ te laten krijgen in biologische producten door ‘promotiecampagnes’ en ‘groene opdrachten’. Opvallend is echter wel, dat er geen sprake is van een vermindering van de veestapel.

Om de burgers ‘een handje te helpen’ zullen productverpakkingen  volgens het plan een aanpassing krijgen. De voedselwaarde-etikettering moet namelijk naar de voorkant van de verpakking. Hierdoor zou het duidelijker zijn voor de consument wat hij precies koopt. Ook is het van belang dat de consument, naast de voedselwaarde, weet wat de voetafdruk van een product is.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments