Ondernemers eisen steun bij ontslagvergoeding: de 1,5-meter samenleving betekent immers massaontslagen

Ondernemers eisen steun bij ontslagvergoeding: de 1,5-meter samenleving betekent immers massaontslagen

23 mei 2020 1 Door Indignatie redactie

MKB Nederland is in gesprek met het ministerie van Financiën over een nieuw plan: de overheid zou de kosten voor ontslag moeten vergoeden.

De Telegraaf bericht dat “een breed ondernemersoffensief” wil dat ontslagkosten vergoed worden. Normaal gesproken denk je dan: ben je wel goed bij je hoofd? De overheid betaalt ondernemers om mensen te ontslaan? Gestoord!

Ja. Maar dit keer is het anders. Want doordat de overheid ondernemers dwingt om allerlei maatregelen te nemen in verband met de ‘anderhalvemetereconomie’ moeten  er hele horden werknemers ontslagen worden. Gebeurt dat niet, dan overleven de bedrijven in kwestie gewoon niet, hoe triest dat ook is. Denk maar aan horecagelegennheden die opeens nog maar een bezetting mogen hebben van 30 procent (totaal gestoord, overigens).

Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland legt uit dat horecaondernemers “door hun reserves heen” zijn. “We mogen straks weer open, maar met restricties. Als je maar 30% van de omzet draait, heb je veel minder personeel nodig. Maar de transitievergoeding nekt ons. Daarom vragen wij het kabinet die ook te vergoeden. Anders volgt een extra golf aan faillissementen.”

Oke. Ik heb een veel betere suggestie: al die achterlijke restricties moeten wég. Als samenleving — als burgers — is het aan óns om ons leven richting te geven. Dit betekent dat wij bepalen hoe we omgaan met onze gezondheid én economische welvaart. Als wij besluiten dat we naar het café willen met z’n allen dan ís dat zo. Het is niet aan de staat om ons dat te verbieden. Nee, ook niet tijdens een epidemie. De overheid kan (en moet) ons wijzen op de risico’s, maar dat is het dan wel. Wat ons daadwerkelijke gedrag betreft dienen we vrij te zijn.

Lees ook:  De lange geschiedenis van de New York Times over het ondersteunen van door de VS gesteunde coups

“Oh nee, oh nee, oh nee!!111!! Maar dan zijn er mensen die onnodige risico’s nemen!” Ongetwijfeld ja. Maar het gevaar daarop lijkt mij vele malen kleiner dan de gevaren die we creëren door de overheid dictatoriale bevoegdheden te geven. Ja, het nieuwe coronavirus is gevaarlijk voor, met name, ouderen en “kwetsbaren”. Maar een overheid die een anderhalvemetereconomie kan opleggen aan de bevolking is nog veel gevaarlijker — zeker op de lange termijn.

Denk ook eens aan al die mensen die hun baan verliezen. Wat denk je dat daarmee gebeurt? Normaal, als de markteconomie gewoon zijn werk doet, zeg je: er worden elders nieuwe banen gecreëerd. Maar dat is niet het geval als banen op deze kunstmatige, door de overheid afgedwongen manier vernietigd worden. Er ontstaat nergens iets nieuws. Mensen die hun baan kwijtraken moeten gewoon thuis gaan zitten… en de rest van hun leven onderhouden worden door Vadertje Staat.

Is dat de samenleving die wij willen?

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Lees ook:  Angela Merkel financiert Antifa-supporters

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Lees ook:  Tweede klokkenluider komt naar voren in Trump-Oekraïne schandaal

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 5 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments