Wat zou er gebeuren als Donald Trump besmet zou raken met het coronavirus?

Wat zou er gebeuren als Donald Trump besmet zou raken met het coronavirus?

23 mei 2020 0 Door Indignatie redactie

Het coronavirus is al lang in het Witte Huis aangekomen. De bediende van Trump en de woordvoerster van vicepresident Mike Pences zijn beide besmet met het virus. President Trump en de vice-president worden nu dagelijks getest. Tot dusver zijn de resultaten negatief gebleven.

Maar wat als een van de twee besmet is met het virus en beperkt is in zijn vermogen om te handelen? Of beide tegelijk?

Het persbureau Bloomberg heeft deze problemen aangepakt. Het resultaat: alles van een tijdelijke kleine storing tot een enorme chaos met een leiderschapsvacuüm is mogelijk.

In elke situatie is de ambtsvolgorde in de VS eigenlijk duidelijk. Er kan zich echter een problematisch scenario voordoen. En dat heeft vooral te maken met één term: het onvermogen.

Scenario 1: Trump is geïnfecteerd, maar is geschikt voor kantoor

trump

Donald Trump donderdag voor het Witte Huis. afbeelding: imago images / mediapunch

Laten we beginnen met het eenvoudigste scenario. President Donald Trump is besmet, maar is officieel in staat. Overheidsactiviteiten gaan door zoals voorheen.

Toch vallen markten en aandelenkoersen vrijwel zeker op het nieuws van de infectie van Trump , zegt Ian Bremmer, president van de Eurasia Group, een geopolitiek risicoconsultancybureau.

Maar: “Als Trump geïnfecteerd raakt en in isolatie moet raken, maar nog steeds verantwoordelijk is voor de regering en tweets als een gek, zal dit naar mijn mening minimale impact hebben”, voegde Bremmer toe.

Scenario 2: Trump is besmet en verklaart zichzelf arbeidsongeschikt

pence

Sinds 20 januari 2017 in het kantoor van Vice President: Republikein Mike Pence. afbeelding: imago images / zuma wire

In het tweede scenario wordt de situatie van Trump erger. Hij zou bijvoorbeeld in een kunstmatige coma moeten worden gebracht. In dit geval kan hij de macht delegeren aan zijn vice-president. Na zijn herstel kon hij verklaren dat hij zijn rechten en plichten zou hervatten. De autoriteit zou weer naar hem toe gaan.

Dit proces is geregeld in het 25e amendement op de Amerikaanse grondwet. Het werd voor het laatst gebruikt in 2007, toen George W. Bush tijdens een colonoscopie zijn gezag overdroeg aan zijn plaatsvervanger Dick Cheney. Formeel gebeurde dit in twee brieven, Bush schreef de eerste om 7.16 uur, in de tweede om 9.21 uur verklaarde hij zich weer fit voor het ambt.

Scenario 3: Trump is besmet en in coma voordat hij zichzelf onbekwaam verklaart

In dit geval zou vice-president Mike Pence, samen met een meerderheid van het kabinet, Donald Trump incompetent kunnen verklaren voor het Congres. Het kantoor zou dan tijdelijk naar Pence gaan.

Er is nog nooit zo’n geval geweest in de Amerikaanse geschiedenis . Na de moord op de toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan in 1981, weigerde de zittende vice-president George Bush het kantoor officieel over te nemen, hoewel Reagan onder narcose werd geopereerd en tien dagen in het ziekenhuis werd opgenomen.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  'Strategisch' stemmen is, vanuit mijn perspectief, nog het enige wat ons rest

Scenario 4: Trump en Pence sterven tijdens hun ambtsperiode

pelosi

Nancy Pelosi, Democraat, is de huisspreker sinds 3 januari 2019. afbeelding: imago images / mediapunch

In het zeer onwaarschijnlijke geval dat zowel de president als de vice-president zouden overlijden, is er ook een routekaart. ‘In dit geval is de lijn van opvolging duidelijk’, zei Ilya Somin, professor in de rechten aan de George Mason University tegen Bloomberg: ‘Nancy Pelosi, woordvoerster van het Huis van Afgevaardigden, zou het overnemen.’

Scenario 5: Trump en Pence zijn beide uitgeschakeld

Dat is het ingewikkelde scenario. Constitutionele experts waarschuwen dat chaos kan uitbreken als zowel Trump als Pence door Covid-19 buiten werking worden gesteld. De wet biedt weinig duidelijkheid bij het oplossen van een dergelijk scenario.

‘Het zou een echte shit-show zijn die zou kunnen leiden tot een volledige afbraak van de grondwet’, zegt Brian Kalt, professor in de rechten aan de Michigan State University. ‘Het zou onmiddellijk naar de rechtbank gaan en ze zouden heel snel moeten beslissen wat ze moeten doen. Niet weten wie de president is, kan buitengewoon gevaarlijk zijn voor het land.’

Het probleem is volgens Kalt dat de grondwet niet voorziet in een welomschreven procedure om het onvermogen van een president vast te stellen. Dit kan leiden tot een geschil over het kantoor waarin Democraat Pelosi zichzelf als derde in de rij verklaart als president, zelfs als Trump en Pence (of hun advocaten) zichzelf dienstbaar achten. Kalt drong er bij het Congres op aan de successiewet te herschrijven en plaatste de staatssecretaris (in de zaak Mike Pompeo van Trump) op de derde plaats voor het presidentschap.

Wat zegt de regering?

Het Witte Huis is van mening dat er geen reden tot bezorgdheid is. Een woordvoerster zei dat de regering altijd plannen had voor een dergelijke zaak, maar weigerde te onthullen wat er zou gebeuren als Trump en Pence niet tegelijkertijd hun werk zouden doen.

Wat het Witte Huis precies doet om de verspreiding van het virus te voorkomen, is onduidelijk. ‘Er is voor alles een protocol’, zegt David Axelrod, voormalig senior adviseur van het Witte Huis van Barack Obama. ‘We hebben routinematig oefeningen gedaan om erachter te komen wat we moeten doen in het geval van een terroristische aanslag of een nucleaire aanval, maar eerlijk gezegd had ik nooit de pandemische situatie van het Witte Huis verwacht.’

Sommige ambtenaren van het Witte Huis maken zich steeds meer zorgen. Trump, Pence en hun respectievelijke medewerkers hebben de afgelopen weken regelmatig contact gehad. Velen van hen droegen geen masker, waardoor de kans groter wordt dat een of beide zittenden besmet raken. “Pence moet grotendeels uit het Witte Huis blijven, zoals Dick Cheney na 11 september deed”, zei een voormalig Trump-adviseur.

Hoe beschermt Trump zichzelf?

trump

U.S. President Donald Trump holds a document as he gives a news conference at the White House in Washington, U.S., February 26, 2020. REUTERS/Carlos Barria – RC2N8F920GUY

Trump draagt ​​nog steeds geen maskers. afbeelding: imago images / mediapunch

Donald Trump heeft zich verzet tegen veel van de voorzorgsmaatregelen die volksgezondheidsfunctionarissen tijdens de crisis nodig hadden. Waarnemers zeggen dat hij een vleugje normaliteit wil creëren – om Amerikanen ervan te overtuigen het huis te verlaten en geld uit te geven, zodat de economie weer tot leven kan komen. Zijn herverkiezing kan ervan afhangen.

Trump lijkt ondertussen echter zijn contacten met vice-president Pence te hebben beperkt, zoals hij deze week op een persconferentie zei. Trump kondigde ook aan dat hij alle medewerkers van het Witte Huis had opgedragen maskers te dragen om de verspreiding van het virus in de westelijke vleugel te stoppen. Deze verhoogde gezondheidsmaatregel heeft echter zijn grenzen: hij is niet van toepassing op de president zelf.Lees ook:  "Nieuw slagveld": hoe beveiligingsbedrijven de angst voor de volgende Amerikaanse presidentsverkiezingen voeden

Comments

comments