Het is niet dat ik negatief ben, Amerika is echt genaaid

Het is niet dat ik negatief ben, Amerika is echt genaaid

24 mei 2020 0 Door Indignatie redactie

Een paar jaar geleden schreef ik een bericht met de titel “Waarom we de Amerikaanse ineenstorting onderschatten.” Helaas denk ik dat mijn voorspellingen waar zijn gebleken – hoewel ik veronderstel dat je dat zelf kunt beoordelen. 90.000 doden en tellen. Een president die het dodental een ‘ereteken’ noemt Een verlamd congres. 40 miljoen werklozen. Tegenwoordig krijg ik vaak de vraag: “Waarom ben je negatief, Umair?” of: “Wat kan er worden gedaan om dit allemaal op te lossen?” Dit is eigenlijk dezelfde vraag, en mijn antwoord, dat je waarschijnlijk niet leuk zult vinden, luidt als volgt: we onderschatten nog steeds de Amerikaanse ineenstorting.

De economie van de Amerikaanse ineenstorting zegt dat het waarschijnlijk te laat is om Amerika te herstellen. Het is waarschijnlijk dat dit het nieuwe normaal is. Chaos, verval, incompetentie, boosaardigheid, armoede, hopeloosheid, wanhoop.

Laat me het zo duidelijk mogelijk uitleggen.

Je kunt op dit moment zien dat Amerika is wat politicologen een mislukte staat noemen. Een president die mensen vertelt om tijdens een pandemie bleekwater te drinken. 90.000 doden, waarvan 90% overbodig is. Een samenleving die haar burgers geen basis meer kan bieden. Een land waar inkomen, spaargeld, levensverwachting, geluk, vertrouwen allemaal in vrije val zijn. Dit is het spul van epische sociale ineenstorting.

De reden dat Amerika is ingestort, is eenvoudig. In tegenstelling tot Europa hebben Amerikanen nooit geïnvesteerd in het bouwen van uitgebreide sociale systemen. Systemen voor gezondheidszorg, pensionering, kinderopvang, financiën, enzovoort.

Het resultaat is tweeledig. Ten eerste gaat de gemiddelde Amerikaan nu zonder deze dingen. Dat komt omdat ze grotendeels niet beschikbaar zijn. Het verse voedsel dat ik in elk blok in Europa kan krijgen, is bijvoorbeeld gewoon afwezig in grote delen van de Verenigde Staten. Je koopt bewerkt voedsel of je krijgt geen eten. Hetzelfde geldt voor heel veel dingen, zoals bijvoorbeeld onderwijs of inkomen. Je hebt geen baan met garanties en bescherming zoals in Canada of Europa. U heeft een lagere kwaliteit – niet alleen kwantiteit – inkomen.

Ten tweede, de gemiddelde Amerikaan betaalt prijzen die de rest van de wereld absoluut absurd vindt – omdat ze dat zijn – voor dezelfde dingen. Een kind krijgen? Dat is $ 50.000, dank je. Een operatie? Dat is meer dan een huis. Wil je een kind opvoeden? Daar gaan je spaargeld. Wil je een paar verse appels? Dat is tien keer de prijs die Canadezen of Europeanen betalen. Deze dingen – de basis van het leven – zijn bij uitstek betaalbaar in de rest van de rijke wereld. In Amerika kosten ze echter meer dan de gemiddelde persoon kan betalen .

Hoe weet ik dat? Omdat de gemiddelde Amerikaan nu in de schulden sterft. Hun hele leven is nu één lange reeks van onbetaalbare schulden. Ten eerste is er ‘lunchschuld’ die ‘studentenschuld’ wordt, die een hypotheek en creditcardschuld wordt die ‘medische schuld’ wordt. De vormen van de schuld tussen aanhalingstekens niet eens bestaan in de meeste andere rijke landen. In Amerika definiëren ze echter het leven – juist omdat de gemiddelde Amerikaan nu een arm persoon is, in die zin dat ze niet rond kunnen komen als het gaat om het betalen voor de basis van het leven.

Natuurlijk hebben ze misschien een grote auto en een groot huis en een groot geweer. Maar de economische waarheid is deze: al die dingen hebben schulden, en de gemiddelde Amerikaan leeft nu als een verarmd persoon. Geen spaargeld, geen activa, geen liquiditeit. 80% – tachtig procent – van de Amerikanen leeft van salaris tot salaris, worstelt met het betalen van basisrekeningen en kan geen $ 500 ophalen voor een noodgeval. Dat zijn de statistieken van een natie die in armoede is vervallen.

Nu. Ik schrijf dat allemaal niet om een ​​theoretisch punt te maken, dus laten we terugkomen op de vraag. Kan Amerika zichzelf redden van ineenstorting? Als je de cijfers echt begrijpt, is het bovenstaande antwoord – helaas -: waarschijnlijk niet. De economie zegt dat Amerika nu min of meer vrijwel zeker een onomkeerbaar punt heeft bereikt en dat instorten bijna onvermijdelijk is.

Om de ineenstorting te stoppen, zou Amerika – massaal, plotseling, historisch – moeten gaan investeren in functionerende systemen. Om een ​​einde te maken aan langleven en gezondheidskraters, heeft het een gezondheidszorgsysteem nodig. Om geluk en vertrouwen in kraters te stoppen, heeft het betaalbaar onderwijs en pensioen nodig. Om te voorkomen dat de inkomens en het spaargeld dalen, heeft het pensioensystemen en bescherming voor werknemers nodig. Enzovoorts. Elk facet van de Amerikaanse ineenstorting vereist dat enorme, grootschalige, duurzame overheidsinvesteringen worden omgedraaid, die tien jaar of langer doorgaan.

Veel Amerikanen steunen zelfs zoveel. Ze hebben inmiddels begrepen dat Amerika zonder een nieuw sociaal contract klaar is. Natuurlijk, de Amerikaanse idioot – Trump en zijn leger van bleekdrinkende idioten – niet. Maar misschien doet de gemiddelde Amerikaan dat wel, laten we zoveel toestaan. De tragische rimpel is dat het geen verschil maakt . Zelfs als de meerderheid van de Amerikanen een beter Amerika wil, is het dan te laat om er daadwerkelijk een te bouwen? Waarschijnlijk.

Lees ook:  Welke impact zal de pandemie van het coronavirus hebben op anti-vaxxers ?

Waarom? Wie gaat er voor betalen? Onthoud die sombere statistieken hierboven? Leeft de gemiddelde Amerikaan nu als een arm mens? Dus wie gaat er precies betalen voor al deze uitgebreide nieuwe systemen? De gemiddelde persoon kan zich de verbeteringen in de samenleving die hij nodig heeft gewoon niet meer betalen. Bang! Wat gebeurt er dan? Het antwoord is: niets doet. Meer hiervan doet dat wel: een langzame, schokkende ineenstorting en afdaling. Omdat er geen andere optie, keuze, alternatief is. Niemand heeft er veel geld voor. Zie je, als ik tegen de gemiddelde Amerikaan zeg: ‘laten we Amerika repareren. Het enige dat u hoeft te doen, is tien procent meer belasting betalen, en u krijgt gezondheidszorg van wereldklasse, pensioen, kinderopvang, enzovoort ‘- misschien ondersteunen ze het zelfs van harte. Misschien willen ze het echt.

Maar de economische waarheid is dat ze het niet kunnen betalen. Die tien procent is nu cruciaal inkomen. Dat is wat “de gemiddelde Amerikaan sterft in de schulden” ons vertelt. De gemiddelde persoon kan die tien procent niet opgeven. Hij of zij heeft het nodig – meestal wanhopig – om eenvoudige, dagelijkse rekeningen af ​​te betalen. Ze hebben geen echte besparingen om over te praten. Dus waar komt het geld vandaan om dit prachtige nieuwe sociale contract te financieren?De bittere waarheid is deze: Amerikanen zijn nu te arm om een ​​beter sociaal contract te betalen.Zelfs als Amerikanen een sociaal contract in Canadese of Europese stijl steunen, is de harde economische waarheid dat ze nu waarschijnlijk te arm zijn om er ooit een te hebben. Amerikanen zijn nu zo arm dat ze het zich nauwelijks kunnen veroorloven om zichzelf en hun eigen land te onderhouden – 80% leeft aan de rand – dus hoe kunnen ze het zich veroorloven om iemand anders te ondersteunen, laat staan ​​iedereen?

Dat is niet zomaar een ijdele mening. U kunt duidelijke bewijzen zien dat deze fatale economie al hun werk doet. Amerikanen verwierpen zojuist hun beste kans op hervormingen in generaties, Bernie en Liz Warren. Dat was aan de linkerkant – de 70% of die zeggen dat ze fatsoenlijke gezondheidszorg, pensioen, onderwijs, enzovoort willen. Alleen stemmen ze er nooit voor , als het erop aankomt. Waarom? Het schrikbeeld van hogere belastingen verhogen om een ​​functionerende samenleving te financieren, is iets dat eenvoudigweg niet gedragen kan worden door zelfs degenen die dat willen. Niemand kan het nu betalen. Zelfs Amerikanen die zeggen dat ze een betere samenleving willen, lijken niet in staat om – voorspelbaar, consistent – nu door te gaan. Daar is een reden voor, en het is dat Amerika als land te arm is om het zich te kunnen veroorloven een functionerende samenleving meer te zijn.

Zelfs als, zoals Bernie beloofde, de belastingen niet zouden stijgen – Amerikanen lijken het niet te geloven. Waarom niet? Het is niet alleen dat ze niet – terecht – hun regering niet wantrouwen. Het is ook dat ze geen onzekerheid meer kunnen verdragen. Als je hele leven en toekomst in rook lijkt op te gaan, als je alle risico’s in de samenleving draagt, is het laatste wat je kunt nemen nog meer. Dus hoewel Bernie en Liz misschien voorstander waren van een functionerende samenleving met hetzelfde belastingtarief, is het risico om te moeten betalen voor een functionerende samenleving nu simpelweg te groot voor Amerikanen die al aan de rand leven. Wat als belastingen dat doen?stijgen met vijf procent? Als je al voortdurend worstelt? Bang! Dan is het game over. Amerikanen kunnen het zich niet veroorloven om de risico’s of kosten van fundamentele hervormingen voor een gebroken samenleving te dragen, en dat is de ineenstorting van zeehonden als het enige traject dat nog moet worden gevolgd.

Aan de rechterkant zijn mensen trouwens zo verward en verbijsterd dat ze, net als de demonstranten hierboven, bereid zijn hun leven op te geven om in hun levensonderhoud te voorzien. Zo zijn de wanhopige dingen geworden. Zie het punt: aan de linkerkant willen mensen misschien een functionerende samenleving, maar stemmen er nooit voor, omdat niemand het kan betalen, terwijl rechts het helemaal heeft opgegeven, hopend alleen op de kans om te worden uitgebuit, net zo zolang er nog eten op tafel kan worden gezet. Dat laat … niemand veel … in de samenleving achter … die allebei een functionerende natie willen en het zich kunnen veroorloven ervoor te betalen.

Zeker, het is waar dat bedrijven en de superrijken kunnen worden belast. En dat zouden ze zwaar moeten zijn. Maar dat is niet voldoende. Er is een reden waarom Europa en Canada mensen vragen om hogere belastingen te betalen om een ​​beter sociaal contract te ondersteunen, en dat is de reden dat dit de enige manier is waarop zo’n contract duurzaam is. Je kunt er niet komen door een eenmalige belasting op bedrijven en de rijken alleen.

Het is ook waar dat als Amerika een beter sociaal contract zou opbouwen – met bijvoorbeeld goede gezondheidszorg en pensioen enzovoort – de rekeningen van iedereen in de loop van de tijd zouden dalen.Maar dat lost het probleem niet op, namelijk dat Amerikanen de kosten in de eerste plaats niet kunnen betalen. Natuurlijk, als Amerikaan openbare gezondheidszorg zou hebben, zouden mensen er niet $ 10K per persoon per jaar voor hoeven te betalen. Maar dat doen ze – en het is niet zo dat iemand op magische wijze hun inkomen met zoveel zal verhogen als ze dat niet doen. Denk je dat het Amerikaanse bedrijfsleven iemand een loonsverhoging gaat geven, alleen omdat het minder aan gezondheidszorgkosten betaalt? Dat is de reden waarom bij alle plannen voor het reviseren van Amerika’s gebroken openbare gezondheidszorg, werkgevers nog steeds betalen in een soort fonds – niemand wil mensen meer geld geven. Maar zonder mensen meer geld te geven, blijven Amerikanen te arm om in iets anders te leven dan … de instortende samenleving die Amerika is geworden.

Lees ook:  Wat is de volgende stap voor Trump? Het familiebedrijf wacht op zijn terugkeer

Als dat niet logisch is, denk er dan eens over na in je eigen leven. Zou je het je echt kunnen veroorloven om nu ongeveer 10% van je inkomen te verliezen? Ooit? Waarschijnlijker, zoals de meeste Amerikanen, is uw leven evenwichtig aan de rand van het scheermes. Een paar procent hoe dan ook, en – kaput !! – je verliest het meeste of alles wat je hebt. Daar gaat de hypotheek, de school, de kredietratio, enzovoort. De duidelijkere economische vertaling daarvan is: je bent te arm om een ​​functionerende samenleving te betalen. Je kunt je eigen amper ondersteunen – hoe kun je iedereen, iedereen, anders ondersteunen?

Dus hoe werd Amerika te arm achtergelaten om het zich te veroorloven, anders dan ineenstorting?In Europa en Canada heerste een bepaald soort eerlijkheid. Mensen betalen ongeveer de helft van hun inkomen aan belastingen. Half voor mij, half voor iedereen. Maar dat betekent ook dat het overschot van de samenleving in de eerste plaats veel billijker wordt verdeeld. De helft van de belasting die u betaalt, gaat door met het in dienst hebben van artsen, verpleegsters, professoren, allerlei soorten ambtenaren die in Amerika gewoon niet bestaan. Het wordt gebruikt om elk jaar te investeren in ziekenhuizen, scholen, universiteiten, parken, bibliotheken. Dat gebeurt nu al zo’n vijftig jaar: een cyclus van billijke herverdeling die duurzame investeringen en herinvesteringen werd. Wat gebeurt er als je vijftig jaar lang investeert in zoiets als een park, ziekenhuis, bibliotheek? Het wordt steeds beter. Het rendement groeit en groeit. Er is van alles meer voor iedereen. De strijd om zelfbehoud sluit mensen niet op in armoede, zoals in Amerika. Dat is wat het betekent om een ​​echt rijke samenleving te zijn.

Amerika doet al vijftig jaar en langer precies het tegenovergestelde. Zie je enige herinvestering in … iets? Alles is vervallen, van luchthavens tot scholen tot bibliotheken, juist omdat er geen is geweest. Er waren er geen – of toch genoeg – omdat Amerikanen die hogere belastingen die Europeanen en Canadezen wilden, niet wilden betalen. Ze geloofden de vreemde, dwaze en bewijsvrije ideologieën van de economie en het neoliberalisme en de rest – we zullen allemaal rijk zijn als we investeren in … precies niets samen. Niemand zou om iemand anders moeten geven. Niemand mag ooit iemand anders steunen bij het nastreven van iets. Het leven zou puur individualistisch, vijandig en verworven zijn.

Dat leidde Amerikanen rechtstreeks in een armoedeval. Ze betaalden natuurlijk lagere belastingen. Maar hun openbare goederen raakten in verval. Hun gemeenschappelijke rijkdom brokkelde af. Hun systemen en instellingen waren aan het corroderen. Wat gebeurt er met metaal dat niet gepolijst is, een straat die nooit is schoongemaakt, een huis dat nooit is gerepareerd? Nou, uiteindelijk moet je een hogere rekening betalen. Maar misschien kun je het dan niet betalen. Bang! Dan ben je klaar. Je woont in dat afbrokkelende huis totdat het uiteindelijk in stof verandert, als je de dakdekker, loodgieter, elektricien niet kunt betalen. Dat is waar Amerika nu is.

Weet je wat een armoedeval is? Als een arm persoon meer uitgeeft dan rijke mensen om de basis te hebben, denk dan aan een arm persoon die het grootste deel van zijn inkomen uitgeeft aan voedsel, transport, medicijnen enzovoort van lage kwaliteit, want dat is alles wat ze kunnen krijgen. Dat is waar Amerika nu is, vanuit een mondiaal perspectief. In een klassieke armoedeval. Te arm om het ooit te kunnen veroorloven om weer rijk te zijn, omdat het nu niet het geld heeft om te investeren in zijn eigen zelfverbetering of verbetering. Tientallen jaren van onderinvestering betekenen dat er steeds minder te doen was, totdat het Amerikaanse leven een meedogenloze dagelijkse strijd voor zelfbehoud werd. Maar als u alleen maar moeite heeft om uzelf in stand te houden, eten op tafel te zetten, uw gezin in leven te houden – wat heeft u dan nog over om terug te geven aan een betere samenleving? Niets, is het grimmige antwoord, en het wordt bevestigd door de spectaculair lage – negatieve – spaarrente van Amerika, oftewel iedereen behalve de megarijke sterft in schulden.

Lees ook:  Welkom in een mislukte staat in slow motion: de Verenigde Staten van Amerika

Hoeveel zou Amerika nu moeten investeren om de Europese of Canadese levensstandaard te bereiken? Denk eraan: glanzende ziekenhuizen voor iedereen, bloeiende openbare pleinen, uitgebreide kinderopvang, goed pensioen, banen die de rekeningen betalen, toezicht op alles. Het zou biljoenen kosten. Waarschijnlijk tientallen biljoenen. Veel, veel meer dan gemiddelde Amerikanen bij elkaar kunnen het zich nu veroorloven om uit te geven. Dat zijn de meedogenloze ineenstortingseconomieën. Samenlevingen die zichzelf arm laten worden, kunnen dan nauwelijks een magische behoefte uitlokken en rijk worden.

Wat het betekent om een ​​arme samenleving te zijn, wat Amerika is geworden, is ook de ervaring van het leven erin: politieke chaos, economische ondergang, emotionele verlamming, culturele degeneratie. Europa en Canada investeren al decennia in het leven, terwijl Amerika het negeert. Het resultaat is dat ze nu voorlopen – en Amerika kan waarschijnlijk nooit inhalen. Amerika heeft zichzelf een arme samenleving laten worden, en dit – de chaos en ontwrichting van nu – is wat het betekent om er een te zijn.

Ik weet dat dit grimmig lezen is. Het is vreselijk en afschuwelijk. Is het echter ‘negatief’? Wel, ik weet dat het zo overkomt. Ik wil echter een taak uitvoeren die de typische expert niet zal doen, namelijk proberen u eenvoudige waarheden te vertellen. Degene die de economie me vertelt, is dit. Het is te laat voor Amerika om te herstellen. Het heeft het te lang gelaten. Het was arrogant en verwaand en betaalde voor dingen die het niet nodig had, zoals oorlogen en mega-herenhuizen, maar niet voor wat het deed. Dus investeerde het niet wanneer het zou moeten, maar nu is de rekening verschuldigd, maar niemand kan het betalen. Hoe noem je zo’n samenleving? Failliet. Net zoals de meeste Amerikanen, alleen weten ze het niet. Hoe noem je tenslotte een hele samenleving van mensen die met schulden sterven? Amerika is blut, mijn vrienden. En als je blut bent, wat moet je dan nog in jezelf investeren?

Er is trouwens een uitweg als je me van dichtbij hebt gevolgd. Geef mensen geld. Geen verplichtingen, geen vragen, nu, op grote schaal, min of meer permanent, vergeet hoeveel er moet worden geleend om het te laten gebeuren. Zodat mensen weer een werkende samenleving kunnen financieren. Of anders. Dat is de grote vraag voor Amerika maar zal ook gelden voor Europa. De rest is lawaai. Tot iets in die richting vorm begint te krijgen – mijn antwoord is simpel: Amerikanen maakten zichzelf te arm om het zich nu te veroorloven de luxe te hebben van een functionerende, geciviliseerde, moderne samenleving. Of is dat allemaal een noodzaak?

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments