Hoe politici praten over coronavirus in Duitsland, waar oorlogsmetaforen worden vermeden

Hoe politici praten over coronavirus in Duitsland, waar oorlogsmetaforen worden vermeden

24 mei 2020 0 Door Indignatie redactie

Veel politieke leiders over de hele wereld hebben naar de beeldspraak van een conflict gestreefd om de coronavirus-pandemie te beschrijven. In Frankrijk zei president Emmanuel Macron dat zijn land in oorlog was met een onzichtbare vijand. In de Verenigde Staten geniet president Donald Trump positief van het idee om een ​​’president in oorlogstijd’ te zijn. In het VK heeft premier Johnson het virus als een “vijand” genoemd en zelfs gezegd dat “we ons als elke oorlogsregering moeten gedragen” om de economie te beschermen.

Maar in Duitsland circuleert dit soort taal niet. Het virus is geen ‘vijand’ en het proces om het in te sluiten is geen oorlog. Misschien hebben Duitse politici de neiging om oorlogsmetaforen om historische redenen te vermijden. Er kan een gevoel zijn dat het nationaal en internationaal niet goed afloopt als Duitse politieke leiders, zelfs metaforisch, over oorlog spreken.

Dit is met name het geval omdat de extreemrechtse AfD-partij heeft geprobeerd de grenzen te verleggen van wat acceptabel is in Duitsland. Een van de leiders beklaagde zich onlangs over het verlies van grondgebied in Duitsland na de Tweede Wereldoorlog – een standpunt dat door velen is veroordeeld, waaronder de Centrale Raad van Joden in Duitsland .

Dus Duitse bondskanselier Angela Merkel gebruikt geen oorlogsbeelden als ze het heeft over het coronavirus. Sterker nog, ze gebruikt amper metaforen. Haar eerste grote openbare interactie tijdens de crisis was een televisietoespraak op 18 maart. Merkels woorden om de crisis te beschrijven waren eenvoudig en duidelijk. Ze sprak over “deze situatie”, “een historische taak” en een “grote uitdaging” in het verschiet.

Toen Merkel naar het verleden zinspeelde, was het een verlangen om er niet naar terug te keren. Ze verwijst naar haar eigen geschiedenis in de DDR toen ze benadrukte dat de beslissing om de democratische vrijheden in te perken niet lichtvaardig was genomen.

In een toespraak voor het Duitse parlement op 23 april gebruikte Merkel opnieuw weinig metaforen. Ze noemde de huidige situatie een ‘echte test’, ‘serieuze tijden’, een ‘dramatische crisis’, een ‘gigantische uitdaging’. De enige figuratieve uitdrukkingen die ze gebruikte waren ‘dun ijs’ en ‘lange afstandsloop’. Deze metaforen roepen een uitdaging op, maar geen strijd.

Het is waar dat drastische woorden en gepassioneerde uitspraken nooit Merkels stijl waren, maar andere Duitse politici hebben een vergelijkbare aanpak gevolgd. Van de 16 regionale leiders waren er twee bijzonder prominent in het debat over het coronavirus: de Beierse leider Markus Söder en Armin Laschet uit Noordrijn-Westfalen.

Lees ook:  Banken in de VS Hebben $ 18 Miljard Verdiend Met De Verwerkingskosten Van Het 'Paycheck Protection Program'

Net als de kanselier gebruikt Söder meestal eenvoudige woordenschat om het virus te beschrijven: het is ‘een exponentiële ontwikkeling’, een ‘crisis’ en een ‘taak’.

Laschet heeft ook veel gesproken in de debatten over het coronavirus, mogelijk omdat hij ernaar streeft Merkels opvolger als kanselier te zijn en daarom de behoefte voelt om zijn stempel te drukken. Hij gebruikte wat meer dramatische taal, maar stopt nog steeds met oorlog voeren. Hij spreekt van een ‘tegenstander’ (maar geen ‘vijand’) en heeft gewaarschuwd dat mensen offers moeten brengen. Eind april was hij ook teruggegaan naar meer neutrale uitdrukkingen: de “situatie”, de “gebeurtenis”.

Hoewel toespraken van Duitse politici meestal gemakkelijk te volgen en ondubbelzinnig waren, was er ook enige verwarring. Verschillende staten in de federale structuur van het land hebben aan het begin van de lockdown verschillende regels vastgesteld. Toen Nedersaksen in maart bijvoorbeeld doe-het-zelfzaken sloot, was er een uittocht van mensen naar naburige staten waar ze nog open waren, waardoor Nedersaksen terugkeerde.

Laag sterftecijfer

Over het algemeen lijkt het erop dat Duitsland het tot nu toe relatief goed heeft gedaan. De Duitse regering heeft op 17 maart, in een vrij vroeg stadium van de pandemie, inperkingsmaatregelen opgelegd. Op het moment van schrijven waren er 179.000 gevallen en 8.300 doden in Duitsland, wat veel minder is dan in veel andere Europese landen.

De reacties van het Duitse publiek waren overwegend positief. De goedkeuringsclassificaties voor Merkel en haar partij, de centrumrechtse CDU, zijn de afgelopen weken gestegen .

Een kleine maar luidruchtige minderheid van demonstranten eist echter een einde aan de maatregelen. Paradoxaal genoeg winnen ze momenteel aan kracht nu de lockdown is versoepeld, en hoewel de maatregelen in Duitsland vrij mild waren in vergelijking met Spanje, Italië of Frankrijk.

De demonstranten zijn een nogal vreemde alliantie – sommigen maken zich zorgen over hun democratische rechten of over de economie, maar anderen zijn leden van extreemrechts, complottheoretici, anti-vaxxers en antisemieten. De financiële crisis van 2008 heeft naar alle waarschijnlijkheid bijgedragen aan de opkomst van de AfD. Nu er weer een enorme economische inzinking aan de horizon is, zal de dreiging van rechts-extremisme waarschijnlijk toenemen.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Frankrijk moet slechts een week na heropening 70 scholen sluiten door nieuwe coronavirus opleving

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Video! Halsema hekelt samenscholingsverbod tegen corona-verspreidende jongeren, immers: “rechtsstaat is je vriend!”
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 5 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments