Nederland kan zijn portemonnee trekken! ‘EU wil 750 miljard euro uittrekken voor bestrijding coronacrisis’

Nederland kan zijn portemonnee trekken! ‘EU wil 750 miljard euro uittrekken voor bestrijding coronacrisis’

27 mei 2020 0 Door Indignatie redactie

Het gaat er dan toch waarschijnlijk van gekomen; de EU gaat een ‘coronabonds’ starten. 750 miljard euro zal er beschikbaar worden gesteld in een noodfonds, landen die zwaar getroffen zijn door de crisis kunnen een beroep doen op dit fonds. De zuidelijke lidstaten krijgen toch nog hun zin. Ondertussen zal de begroting van de EU flink moeten worden verhoogd, wat betekent dat we met z’n allen de portemonnee mogen trekken. 

Het federale Europa komt zo wel heel dichtbij, dit is daadwerkelijk een kantelpunt voor de EU. De begroting van de EU zal drastisch moeten worden verhoogd om dit te kunnen bekostigen. De Europese Commissie wil lidstaten vragen dit geld bij te ‘lenen’ – kijkend naar het verleden weten we allemaal wat deze ‘lening’ zal betekenen.

Van de 750 miljard euro zal 500 miljard euro beschikbaar worden gemaakt als ‘gift’, de overige 250 miljard euro in het fonds bestaat uit een lening. De leningen kunnen worden gebruikt om grote bedrijven, die vitaal voor de economie zijn, een steuntje in de rug te geven.

De lidstaten zullen nu gaan stemmen over dit voorstel, de belangrijkste vraag zal zijn: wat gaan de noordelijke lidstaten doen? Afgelopen weken werd ons land al het middelpunt van heksenjacht door Zuid-Europa. Nederland was namelijk niet ‘solidair’. De ogen zullen dus gericht zijn op Rutte en consorten.

Comments

comments