Protest en rellen na dood zwarte man bij arrestatie in VS: “Heerst echt gevoel dat zwarten tweederangsburgers zijn”

Protest en rellen na dood zwarte man bij arrestatie in VS: “Heerst echt gevoel dat zwarten tweederangsburgers zijn”

27 mei 2020 0 Door Indignatie redactie

De dood van een zwarte man tijdens een arrestatie door de politie van Minneapolis lokt heel wat reacties uit op sociale media. Op de plaats van de arrestatie kwamen mensen gisteravond ook protesteren en braken rellen uit. Maar in de klassieke media in de VS is het overlijden van de man geen hoofdpunt, stelt correspondent Björn Soenens vast. “Het is vreemd.” Het snelle ontslag van de agenten noemt Soenens in elk geval een signaal.

De beelden van gisteren komen hard binnen. George Floyd wordt opgepakt door de politie, omdat hij voldoet aan de beschrijving van een verdachte in een vervalsingszaak. Volgens de politie verzette de man zich tijdens zijn arrestatie en leek hij onder invloed. Daarop houdt een agent Floyd minutenlang met de knie in een wurggreep tegen de grond.

Floyd geeft aan dat hij niet kan ademen, maar de agent lost zijn greep niet. Omstanders filmen het voorval en sporen de agenten aan om op te houden, maar ze krijgen geen gehoor. Na enige tijd wordt het stil bij Floyd. Hij wordt nog overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij overlijdt. (De tekst gaat voort onder de video.)

Nieuwe beelden tonen geen verzet

Na bovenstaande beelden zijn nieuwe (bewakings)beelden opgedoken die aantonen dat Floyd zich in geen geval verzette tegen zijn arrestatie, zegt Björn Soenens, die de beelden heeft bekeken. “De man komt uit zijn auto, wordt geboeid, gaat rustig mee om op het voetpad te zitten. Er worden vragen gesteld. Er komen 2-3 andere agenten langs, waarna de verdachte naar de andere kant van de straat wordt gebracht waar hij in een houdgreep is gezet. Ik heb nergens verzet gezien van deze man tijdens zijn arrestatie”, beschrijft Soenens de beelden.

Het is in de VS zeker niet de eerste keer dat een zwarte burger sterft bij een arrestatie door blanke agenten. “In Minneapolis is de kans dat een zwarte verdachte wordt gedood door de politie 13 keer groter dan bij blanke verdachten”, zegt Soenens.

Toch domineert het nieuws over Floyds dood de Amerikaanse media vandaag niet. “Het is vreemd. Het overlijden komt niet in de hoofdpunten terecht, de Trump-show krijgt vaak voorrang. Zwarten zeggen dat dit systematisch gebeurt. Alexandria Ocasio-Cortez, parlementslid uit New York, spreekt van politiebrutaliteit als een van de belangrijkste doodsoorzaken bij jonge zwarten. Het is écht wel een probleem. Velen die worden opgepakt, beginnen te vrezen voor hun leven.”

Soenens haalt het voorbeeld aan van een paar jaar geleden waarbij Philando Castile stierf, ook in Minneapolis. “De man zat in zijn auto, er wordt gevraagd naar zijn papieren, doet zijn handschoenkastje open en wordt doodgeschoten omdat men dacht dat hij een pistool nam. Die agenten gingen toen vrijuit. Minneapolis heeft een kwalijke reputatie. Er heerst echt wel het gevoel dat deze mensen tweederangsburgers zijn, vandaar het groeiende succes van de beweging Black Lives Matter (zwarte levens doen ertoe, red.)”, aldus Soenens.

Lees ook:  Waarom zijn Afro-Amerikanen onderhevig aan meer politiegeweld?

Op sociale media wordt het politieoptreden wel druk becommentarieerd. Ook door bekende Amerikaanse sterren. Daarbij duikt één post vaak op:

Op de post hierboven wordt naast een beeld van de omstreden arrestatie van Floyd een foto getoond van Colin Kaepernick die knielt. American football-speler Kaepernick ging prompt op één knie tijdens het volkslied aan het begin van een wedstrijd in 2016. Hij kaartte racisme aan en protesteerde tegen de dodelijke slachtoffers onder zwarte mannen door tussenkomst van de politie.

Relletjes aan politiekantoor in de buurt
En ook op straat is er protest. Gisteravond (Amerikaanse tijd) vulden betogers het kruispunt waar Floyd gearresteerd werd. Ze droegen daarbij spandoeken waarop slogans te lezen waren als “I can’t breathe” (“Ik kan niet ademen”) en “Jail killer KKKops” (“Sluit de KKK-agenten op”, een woordspeling met de afkorting van de Ku Klux Klan, een racistische, blanke organisatie en het Engelse woord voor agenten “cops”).

De betogers trokken later op de avond naar een politiebureau in de buurt waar rellen ontstonden. Sommigen sloegen ruiten in, vernielden een politieauto en spoten graffiti op de muren van het gebouw. De politie antwoordde onder meer met traangas. Ondanks de regen, die de groep betogers uitdunde, duurden de relletjes tot laat in de avond.

4 agenten ontslagen na zwarte man die smeekte “Ik kan niet ademen” stierf in hechtenis van de politie

Nadat videobeelden waren gemaakt met de politie van Minneapolis geknield op de nek van een man die herhaaldelijk zei: ‘Ik kan niet ademen’, zijn vier agenten van de afdeling ontslagen. De man, geïdentificeerd als George Floyd, stierf in een ziekenhuis.

Floyd werd genoemd door burgemeester Jacob Frey en advocaat Benjamin Crump. Dinsdag kondigde Frey aan dat vier officieren die betrokken waren bij de dood van Floyd waren beëindigd, en zei dat het “de juiste beslissing” was. De FBI zal onderzoeken of er sprake is van een schending van de burgerrechten, zei politiechef Medaria Arradondo dinsdag. De afdeling heeft de officieren die zijn ontslagen niet openbaar geïdentificeerd.

Op maandagavond, twee officieren bevolen Floyd om eruit te komen van een auto over een vermeende “vervalsing in progress” en beweerde dat hij “fysiek verzet officers“, aldus een politie- rapport . Floyd was “op de top van een blauwe auto en bleek te zijn onder invloed ‘, zei de politie.

Een video van het incident toonde ten minste één officier geknield in zijn nek terwijl Floyd herhaaldelijk zei: “Alsjeblieft, ik kan niet ademen, ik kan niet ademen” en “Ze gaan me vermoorden.” De politie zei dat ze een ambulance hadden gebeld nadat ze hem hadden geboeid.

Lees ook:  Moordt het Amerikaanse leger journalisten? Het antwoord is ja.

De burgemeester verontschuldigde zich bij de zwarte gemeenschap voor de dood van Floyd in een Facebook-bericht op dinsdag en zei dat de moord “op elk niveau verkeerd was”.

“Wat uit het onderzoek blijkt, is het niet de simpele waarheid te veranderen, moet hij nog steeds bij ons deze morgen,” Frey zei in een persconferentie.

Een video van 10 minuten over de ontmoeting die omstander Darnella Frazier op Facebook Live heeft gestreamd, heeft geleid tot oproepen tot gerechtigheid en heeft meer dan 763.000 keer bekeken.

‘De politie heeft hem voor iedereen vermoord’, zei Frazier in een video op Facebook. ‘Hij huilde en zei dat ik niet kon ademen en zo.’

Terwijl een agent op Floyd’s nek knielt, kreunt en schreeuwt Floyd en zegt herhaaldelijk: ‘Ik kan niet ademen. Mijn gezicht. Sta gewoon op.” Op een gegeven moment roept hij zijn moeder op. Er is herhaaldelijk iemand te horen die Floyd zegt op te staan ​​en in de auto te stappen, hoewel het onduidelijk is wie er spreekt. Op een ander moment zei Floyd: ‘Mijn maag doet pijn. Mijn nek doet pijn. Alles doet pijn.” Op de achtergrond zijn verschillende mensen te horen die de agenten vertellen dat ze Floyd geen pijn meer moeten doen, erop wijzend dat zijn neus bloedt.

Een vriend van Floyd herinnerde hem liefdevol aan BuzzFeed News en zei dat hij werkte als bewaker bij een daklozenopvang. ‘Hij was welbespraakt, hij was gegrond, hij was spiritueel, hij was een atleet, hij was een organisator, hij was een trooster, hij was een aanmoediger’, zei de vriend.

Crump, de advocaat die de familie van Floyd vertegenwoordigt, heeft dinsdag een verklaring afgelegd.

“Dit beledigende, buitensporige en onmenselijke gebruik van geweld heeft het leven gekost van een man die door de politie werd vastgehouden omdat hij ondervraagd had over een geweldloze aanklacht”, zegt Crump, die ook de familie vertegenwoordigt van Ahmaud Arbery en Breonna Taylor, twee jonge zwarte Amerikanen zijn gedood bij recente, prominente aanvallen. ‘We hebben allemaal de gruwelijke dood van George Floyd op video gezien toen getuigen de politieagent smeekten hem naar de politieauto te brengen en van zijn nek af te gaan’.

Volgens de Minneapolis Star Tribune hebben activisten en leden van de gemeenschap gezegd dat de beelden in tegenspraak zijn met het politierapport en “oude wonden van ras en politie heropenen”. De stervende woorden van Floyd – ‘Ik kan niet ademen’ – weerspiegelen die van Eric Garner, die in 2014 in New York City stierf nadat op video was te zien hoe een officier hem in een chokehold plaatste. De dood van Garner hielp de Black Lives Matter-beweging in de VS bijeen te brengen en een grand jury besloot later de betrokken officier niet aan te klagen.

De gemeenschap in Minneapolis rouwde ook om de dood van de ongewapende zwarte man Jamar Clark in 2015. Clark werd doodgeschoten door twee blanke politieagenten en veroorzaakte protesten in de hele stad. De officieren werden uiteindelijk niet aangeklaagd.

Naast het FBI-onderzoek onderzoekt het Minnesota Bureau of Criminal Apprehension ook de dood van Floyd en bekijkt het de camerabeelden van de officieren. De BCA, die volgens de Star Tribune de meeste sterfgevallen tijdens hechtenis onderzoekt, heeft iedereen met meer informatie gevraagd zich te melden .

Lees ook:  Politie-uitbarstingen escaleren naarmate meer demonstranten in het hele land gerechtigheid eisen voor George Floyd

John Gordon, uitvoerend directeur van de ACLU van Minnesota, reageerde dinsdag op de dood van Floyd.

‘Je kunt deze vreselijke video van moedige ooggetuigen op sociale media niet bekijken zonder de ongevoelige minachting van politieagenten voor het leven van een zwarte man te zien’, zei Gordon. “De gemeenschap heeft behoefte aan een alomvattende herziening en de hervorming van politiepraktijken en -beleid. De betrokken agenten – niet alleen de dader, maar ook degenen die erbij waren en niets deden – moeten ter verantwoording worden geroepen. ‘

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 5 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments