“Deadly Exchange”: Amerika’s racistische politie heeft wortels in Israël

“Deadly Exchange”: Amerika’s racistische politie heeft wortels in Israël

30 mei 2020 0 Door Indignatie redactie

Tijdens trainingssessies in Israël hebben Amerikaanse politiedelegaties een ontmoeting met Israëlische militaire, politie- en inlichtingendiensten en leerden wat Israël terrorismebestrijding noemt, maar het is in feite niet meer dan ‘verfijning van raciale profilering’.

Racisme en geweld tegen gekleurde mensen in de VS is niets nieuws. In feite zijn de Verenigde Staten, met hun beweringen “het land van de vrijheid” te zijn, altijd een racistische, genocidale en gewelddadige staat geweest. Het werd gesticht op genocide van de inheemse bevolking en op de ruggen van Afrikaanse slaven. De Verenigde Staten hebben de meest flagrante oorlogsmisdaden in de geschiedenis van de mensheid gepleegd, waaronder genocide, het gebruik van kernwapens, vernietiging van democratieën en steun aan moorddadige dictators over de hele wereld, en de lijst gaat maar door vanaf de vroegste dagen van de Unie tot op de dag van vandaag.

De staat Israël, die historisch gezien een nieuwe creatie is, was ook gebaseerd op genocide en racisme. Al bijna honderd jaar is de zionistische beweging die Israël heeft gecreëerd, bezig met een meedogenloze campagne om Palestina te bevrijden van zijn inheemse bevolking en het land aan Joodse kolonisten te geven. Het mag dan ook niet verbazen dat er goede relaties bestaan ​​tussen de Verenigde Staten en Israël.

Er zijn talloze levensgebieden in de VS waarop Israël en verschillende zionistische organisaties invloed uitoefenen en zich ermee bemoeien. De Joodse Federatie, de Anti-Defamation League en AIPAC worden het meest erkend, maar zijn slechts drie van de talloze organisaties die in de vijftig staten opereren en onophoudelijk de Israëlische belangen nastreven in alle facetten van het Amerikaanse leven.

Deze organisaties bemoeien zich met Amerikaanse verkiezingen door geld in de campagnes van pro-Israëlische kandidaten te steken; ze zijn sterk betrokken bij het beïnvloeden van de uitkomst van processen waarbij de beklaagden Arabieren of moslims zijn, en ze financieren campagnes om leerplannen op openbare scholen te bewerken en herschrijven, zodat het Midden-Oosten altijd wordt onderwezen op een manier die het zionistische verhaal ondersteunt.

 

Een dodelijke uitwisseling

Toen de videoclip van een politieagent uit Minnesota langzaam en harteloos George Floyd verslikte, ging het viraal, veel mensen, waaronder ikzelf, herinnerden zich Palestina. Agent Derek Chauvin, die terloops zijn knie op George Floyd’s nek legde, had gemakkelijk een Israëlische soldaat of politieagent kunnen zijn die een Palestijn tegenhoudt. De manier waarop hij daar gewoon zat, nam een ​​knie op Floyd’s nek, negeerde Floyd die herhaaldelijk zei dat hij niet kon ademen, negeerde Floyd terwijl hij hem smeekte om hem te laten ademen en negeerde het feit dat de man onder zijn knie langzaam stikte tot de dood het was duidelijk dat deze agent een roofdier was en George Floyd slechts zijn prooi was.

floyd

Sinds 9/11 zijn veel Amerikaanse politiediensten opgeleid door Israëlische veiligheidsexperts. Foto’s | AP

Dit gebeurt in Amerika net zoals in Palestina. De overeenkomsten zijn geen toeval en ze zijn misschien wel het resultaat van wat bekend is geworden als de “Deadly Exchange”, een samenwerking tussen de twee racistische staten die geen probleem zien in het uitvoeren en bekijken van de langzame kwellende dood van zwarte en bruine mensen.

Deadly Exchange  is de naam van een campagne om de samenwerking tussen politiediensten in de Verenigde Staten en de staat Israël te stoppen. De campagne bracht een uitgebreid rapport uit  waarin de samenwerking tussen wetshandhavers in de VS en Israël wordt geschetst. Het rapport somt ook de gevaren en bedreigingen op die deze uitwisseling vormt voor gekleurde mensen in de Verenigde Staten.

 

Lees ook:  De komende twee jaar zal de democratische partij in haar meest transparante vorm zijn

Israëlische democratie en veiligheid

Israël wordt ten onrechte aangekondigd als een democratie die voortdurend wordt bedreigd. In werkelijkheid is het een apartheidsstaat en zijn veiligheidsapparaat is niet toegewijd aan veiligheid, noch aan beveiliging, zoals het beweert, maar eerder aan de onderwerping van Palestijnen. Tijdens trainingssessies in Israël ontmoeten Amerikaanse wetshandhavingsdelegaties Israëlische militaire, politie- en inlichtingendiensten. Ze krijgen ‘kansen’ om te leren wat Israël terrorismebestrijding noemt, maar zijn in feite niet meer dan ‘verfijningsmethoden voor raciale profilering’.

Cynisch gebruik makend van de aanslagen van 9/11, vertrokken Amerikaanse wetshandhavers binnen enkele maanden na de aanslagen naar Israël voor hun eerste officiële trainingsexpedities. Het doel was om te leren van Isreal’s zogenaamde “expertise” in wat bekend is geworden als terrorismebestrijding. Terrorismebestrijding, het is vermeldenswaard hier, is een eufemisme voor de gewelddadige middelen die worden gebruikt om onderdrukte mensen te onderwerpen.

Volgens Deadly Exchange was de allereerste delegatie naar Israël politiechefs en afgevaardigden uit Californië, Texas, Maryland, Florida en New York. De delegatie omvatte ook FBI- en CIA-agenten, toekomstige ICE-officieren en directeuren van de MTA-beveiliging in New York City.

Onder de sponsors van dit uitwisselingsprogramma zijn de Anti-Defamation League ( ADL ), die beweert de laster van het Joodse volk te bestrijden, maar in feite is toegewijd aan de smaad van Arabieren en moslims, en het Joods Instituut voor Nationale Veiligheidszaken ( JINSA ) . JISNA beweert dat het toegewijd is aan “het onderwijzen van besluitvormers van het Amerikaanse Congres, het leger en de burger over de Amerikaanse defensie en strategische belangen”, waarvan de hoeksteen volgens JINSA “een solide Amerikaans-Israëlische veiligheidssamenwerking is”. Beide groepen zijn goed gefinancierde zionistische organisaties die zich inzetten voor het promoten en verdedigen van Israëlisch geweld en racisme, wat er ook gebeurt.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  DE TRUMP-COUP Wat dachten ze over opstand?

 

Systemisch racisme

Een van de vele overeenkomsten tussen Israël en de Verenigde Staten is hun neiging tot systemisch racisme. Vanaf het allereerste begin heeft Israël een apartheidsregime opgelegd in bezet Palestina en worden Palestijnse staatsburgers onderworpen aan systematische profilering. Dit betekent dat interacties met de Israëlische politie regelmatig leiden tot “buitensporig en vaak dodelijk gebruik van straffeloos ingezet geweld”.

In tegenstelling tot de Verenigde Staten, waar zwarte en bruine Amerikanen de meerderheid van de gevangenispopulatie uitmaken, vertegenwoordigen Palestijnse staatsburgers in Israëlische gevangenissen een onevenredig groot aantal van hen die gevangen zitten. Een rapport in de Israëlische publicatie Mekomit stelt dat Palestijnse staatsburgers van Israël, die ongeveer 20 procent van de totale bevolking uitmaken, meer dan 40 procent van de gevangenisbevolking uitmaken, volgens Mekomit eigenlijk slechts ongeveer een kwart van de gevangenen in Israël gevangenissen zijn Joods, en onder minderjarigen die in Israëlische gevangenissen worden vastgehouden, is slechts ongeveer 13 procent Joden.

israel

Israeli border police officers detain a Palestinian youth in Jerusalem’s Old City, Monday, July 17, 2017. Islamic leaders called on Muslims on Monday to boycott a Jerusalem holy site at the heart of the Israeli-Palestinian conflict in a gesture of protest after Israel set up metal detectors at the site’s entrance gates following a deadly Arab attack there last week. (AP Photo/Mahmoud Illean)

De Israëlische politie plaatst een Palestijnse jongen op 17 juli 2017 in een chokehold in de oude stad van Jeruzalem. Mahmoud Illean | AP

Als we ‘veiligheidsgevangenen’ opnemen, die afkomstig zijn uit de bezette Palestijnse Westelijke Jordaanoever, Jeruzalem en de Gazastrook, zijn de aantallen nog grotesker, waardoor het percentage Palestijnen binnen de Israëlische gevangenisbevolking stijgt tot maar liefst 73 procent.

De Israëlische politie hanteert een officieel beleid waarbij een hele bevolking schuldig is tot het tegendeel is bewezen en natuurlijk maakt dit deel uit van de zogenaamde training voor terrorismebestrijding die door Israël wordt aangeboden. Het versterkt geïnstitutionaliseerde raciale profilering en zelfs de gerichtheid op sociale bewegingen die raciale rechtvaardigheid eisen. 

De Israëlische regering gebruikt valse beweringen over ‘terrorisme’ om alle Palestijnen te behandelen als potentiële vijandelijke strijders. Het excuus van terrorisme wordt ook gebruikt om Palestijnen te onderwerpen aan een ander rechtssysteem, wat onvermijdelijk leidt tot meer politiewerk en een hogere mate van opsluiting.

Media

De training die Israël aanbiedt bevat ook methoden om de media te controleren. Leden van wetshandhavers die de training hebben gevolgd, meldden dat ze “leerden hoe ze konden ingrijpen en toegang tot de media en de berichtgeving over geweld door het leger en de politie vorm konden geven”. De Israëlische methoden die worden aangeleerd, zijn onder meer hoe de media kunnen worden gebruikt als een arm van de regering en ‘de verslaggeving over staatsgeweld opnieuw vorm te geven’.

De Israëlische regering maakt gebruik van het kantoor van de militaire censor  om alle berichten over het gebruik van geweld door Israël te controleren. Het beoordeelt ook alle boeken en ander materiaal voordat het voor het publiek beschikbaar kan worden gesteld. Het  kantoor van de IDF- woordvoerder, dat ook macht over Israëlische journalisten geeft, fungeert als het de facto public relations-kantoor van Israël en beperkt en vormt de lokale berichtgeving over wat het als ‘veiligheidsaangelegenheden’ beschouwt.

Opgemerkt moet worden dat er in Israël zeer weinig kritiek is als het gaat om het werk van het leger en andere veiligheidsinstanties en dat verslaggevers zeer nauw samenwerken met het leger om het geweld tegen Palestijnen als gerechtvaardigd te presenteren. Palestijnse afwijkende meningen worden, ook al wordt het op de meest vreedzame manieren tot uitdrukking gebracht, regelmatig gemeld als geweld en terrorisme aan de grens.

Israël heeft het gebruik van militair geweld “genormaliseerd” om volksprotesten uit te roeien, en draagt ​​zo bij tot de ondermijning van de fundamentele burgerrechten van de Palestijnen. Deze gewelddadige, krachtige methoden om afwijkende meningen te beheersen, worden aan de Amerikaanse politiedelegaties getoond via briefings en zelfs live demonstraties.

Parallellen met Palestina

De gewelddadige ontmoetingen van zwarte gemeenschappen in de VS met de politie hebben ertoe geleid dat veel mensen parallellen trekken tussen Palestijnen en gekleurde mensen in de Verenigde Staten. Dit creëerde een echt gevoel van solidariteit tussen Amerikaanse sociale bewegingen en de Palestijnse strijd voor bevrijding, een solidariteit die steeds sterker wordt en mogelijk de publieke opinie over dit onderwerp in de VS kan keren.

In zijn rapport eist de Deadly Exchange Campaign dat ‘de Amerikaanse regering haar geweld beëindigt in naam van de veiligheid’. Het rapport stelt ook: “We hopen dat lokale overheden in het hele land gehoor geven aan de oproepen van gemeenschappen in heel Palestina en de Verenigde Staten om een ​​wereld te helpen bouwen met echte veiligheid die we allemaal waardig kunnen bewonen.”

Feature foto | Israëlische politie fouilleert een Palestijnse man in Jeruzalem, 29 januari 2020. Mahmoud Illean | AP

Miko Peled is een in Jeruzalem geboren auteur en mensenrechtenactivist. Hij is de auteur van ‘ The General’s Son. Reis van een Israëliër in Palestina ‘en’ Injustice, the Story of the Holy Land Foundation Five ‘ .Lees ook:  Haal mondkapjes in huis: Coronavirus heeft China verlaten en is aangekomen in Europa

Comments

comments