Media Elite hekelen plunderingen, zelfs terwijl miljardairs recordwinsten halen uit door de belastingbetaler gefinancierde reddingsoperaties

Media Elite hekelen plunderingen, zelfs terwijl miljardairs recordwinsten halen uit door de belastingbetaler gefinancierde reddingsoperaties

30 mei 2020 0 Door Indignatie redactie
0
()

Een berg onderzoeken naar ongelijkheid in rijkdom heeft het corrosieve effect ervan op de sociale cohesie aangetoond. Naarmate de samenleving ongelijker wordt, zullen mensen zichzelf minder snel als deelnemers aan een gemeenschap beschouwen en anderen als een bedreiging zien.

De buitengerechtelijke moord op de Afro-Amerikaanse man George Floyd door politieagent Derek Chauvin veroorzaakte een storm van protesten, zowel in Minneapolis als in het hele land. Deze omvatten grote vreedzame demonstraties, maar ook brandstichting, vernietiging van eigendommen en plundering. De politie heeft meerdere terreinen verlaten vanwege de overweldigende volkswoede.

Dominee Martin Luther King Jr. voerde consequent aan dat plundering de taal is van ongehoord en onderdrukt, een fysieke manifestatie van hun marginalisering. Velen in het establishment, met name aan de rechterkant, hebben de gebeurtenissen echter niet als zodanig geïnterpreteerd en lijken door hen te worden geschokt.

Tucker Carlson, gastheer van Fox News, veroordeelde de opstand als ‘een vorm van tirannie’ en ‘onderdrukking’. Verwijzend naar de verstikking van George Floyd, zei Carlson dat politiegeweld “slecht” was. ‘Maar niets was zo slecht als wat je net zag. Het willekeurige gebruik van geweld door bendes vormt een bedreiging voor elke Amerikaan, ‘zei hij en riep op tot het doen van iets. President Trump was zelfs nog openhartiger en suggereerde dat de Nationale Garde zou worden gestuurd om het vuur te openen op ‘misdadigers’ en ‘plunderaars’. ‘Als het plunderen begint, begint het schieten’, tweette hij vanuit zowel zijn persoonlijke als zijn Witte Huis-account.

Maar een nieuw en bijgewerkt rapport van het Institute for Policy Studies (IPS) onthult dat de plundering in Minneapolis onbeduidend verbleekt vergeleken met de enorme rijkdom die de Amerikaanse miljardairklasse tijdens de pandemie heeft weten op te bouwen. In de tien weken sinds de landelijke lockdown voor het eerst begon, berekent de groep dat miljardairs hun vermogen met $ 485 miljard hebben verhoogd – gelijk aan 16,5 procent. Deze stijging van een half biljoen dollar is voor Chuck Collins, directeur van het IPS-programma voor ongelijkheid en algemeen welzijn, iets dat de hele economie op het spel zet.

Lees ook:  2019 zou het jaar kunnen zijn dat een oorlog met Iran alles verandert, en 2 belangrijke deadlines binnen de volgende 2 weken

‘De rijken nemen economisch afstand van de rest van de samenleving. Erger nog, sommigen zijn pandemische winstbejag, plunderen overheidsstimuleringsprogramma’s en profiteren van marktmonopolies, ”vertelde hij aan MintPress News .

De enorme explosie van welvaart, zelfs tijdens een pandemie die de economie heeft doen instorten, bedrijven hebben gesloten en de vraag is gaan slinken, is niet in de laatste plaats te wijten aan het aannemen van de Coronavirus Aid, Relief and Economic Security (CARES) Act, een van de grootste opwaartse transfers in rijkdom in de geschiedenis. Terwijl de rekening, eind maart aangenomen, een cheque van maximaal $ 1.200 voor de meeste Amerikanen omvat, gaat het overgrote deel van de voordelen naar de ultrarijken.

Uit een rapport van het Gemengd Comité voor belastingen (JCT), een niet-partijgebonden congresorgaan, bleek dat bijna 82 procent van de belastingverlagingen en andere financiële voordelen naar degenen gaat die al meer dan $ 1 miljoen per jaar verdienen. Daarentegen gaat minder dan drie procent naar de grote meerderheid die jaarlijks minder dan $ 100.000 verdient. Vooral de rijkste paar honderd Amerikanen zullen profiteren van de mazen in de belasting op vermogenswinst. De JCT voorspelt ook dat de belastingverlaging de komende tien jaar bijna 170 miljard dollar aan het tekort zal toevoegen.

Enkele van de grootste winnaars van de afgelopen weken zijn volgens het IPS Amazon CEO Jeff Bezos (meer dan $ 34 miljard in twee maanden), mede-oprichter van Facebook Mark Zuckerberg (meer dan $ 25 miljard) en Bill Gates van Microsoft, die toenam zijn al enorm fortuin van $ 8 miljard. Ondertussen zag Elon Musk, wiens autofabriek in Tesla in Californië maandenlang gesloten was, zijn nettowaarde met bijna 50 procent zien stijgen tot meer dan $ 36 miljard. Zelfs in de afgelopen week zijn de fortuinen van de miljardairs van Amerika met $ 50 miljard gestegen.

Lees ook:  Protesten gecontroleerd door Rusland? Een "perfect voorbeeld van blote propaganda" door Rice, voormalig nationaal veiligheidsadviseur van Obama en Amerikaans gezant bij de VN

Tegelijkertijd is de werkloosheid gestegen tot meer dan 40 miljoen en worden voedselbanken in het hele land overspoeld met klanten die wanhopig op zoek zijn naar alles wat ze kunnen krijgen. Ongeveer een derde van de huurders in de Verenigde Staten heeft hun huur in april en mei niet betaald.

“Wanneer de rijkdom van miljardairs stijgt en tientallen miljoenen hun leven en levensonderhoud verliezen, ondermijnt dit de solidariteit die we nodig hebben om samen te trekken en elkaar te helpen tijdens een pandemie”, voegde Collins eraan toe.

Terwijl velen van de elite misschien ontzet zijn op het toneel van plunderingen op laag niveau in Minneapolis, is de enorme overheveling van openbare middelen om miljardairs verder te verrijken grotendeels onopgemerkt gebleven. Een berg aan sociologische onderzoeken naar ongelijkheid in rijkdom heeft aangetoond dat het een corrosief effect heeft op de sociale cohesie. Hoe ongelijke een samenleving wordt, hoe minder waarschijnlijk het is dat mensen zichzelf zien als deelnemers aan een gemeenschap en anderen als bedreigingen zien. Meer ongelijke samenlevingen geven ook vaak de voorkeur aan meer repressieve politietactieken zoals die deze week in Minneapolis worden gezien. Hoewel velen het misschien niet beseffen, hebben de enorme plunderingen door miljardairs en de kleine plunderingen door demonstranten in Minneapolis misschien meer gemeen dan op het eerste gezicht lijkt.  

Feature foto | Een man draagt ​​items langs een uitgebrande Auto Zone-winkel in de buurt van het politiebureau van Minneapolis, op 28 mei 2020, na een nacht van rellen en plunderingen terwijl de protesten doorgaan over de dood van George Floyd. Jim Mone | AP

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is een onafhankelijk nieuwsbron voor ieder die op de hoogte wil blijven van het Nationale en Internationaal nieuws vaak in de vorm van opinies. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.
Lees ook:  Door de actie van Trump tegen China vanwege de onderdrukking van Oeigoers lijkt hij op een huichelaar


How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Comments

comments