Trump zal moeten vertrekken

Trump zal moeten vertrekken

30 mei 2020 0 Door Indignatie redactie

Waar te beginnen?

Mensen protesteerden ‘s nachts’ in ten minste twintig steden ‘van kust tot kust, boos over de moord op de politie van weer een ongewapende zwarte man, George Floyd, deze week in Minneapolis. In New York, Detroit, Chicago, Atlanta, Dallas, Denver, Los Angeles en Minneapolis waren er botsingen tussen politie en demonstranten. In Washington, DC, zette de geheime dienst het Witte Huis kort op slot terwijl demonstranten daar tijdelijke barricades wierpen.

Sommige politie handelt uit als zijn de gebruikelijke handvol zwart geklede anarchisten die enig protest te gebruiken als een excuus voor Wilding .

Na weken van COVID-19-shutdowns, een economie in nood, gewapende protesten door anti-shutdown / anti-mask blanke demonstranten en meer dan 100.000 Amerikanen dood (met nog meer te komen), was Amerika al een tondeldoos, schrijft Michelle Goldberg in de New York Times.

De woede brak uit na maanden van niet-leiderschap over de dodelijke pandemie van het Witte Huis. De beginnende president heeft meer energie gestoken in het uitbrengen van boze tweets en het ontlopen van verantwoordelijkheid dan bij het coördineren van een nationale strategie. Er is geen. Donald Trump heeft China, blauwgouverneurs en de Wereldgezondheidsorganisatie de schuld gegeven. Hij heeft valse wondermiddelen aangeprezen en beschimpte de pers.

Aan de familie van Floyd, aan zijn gemeenschap of aan niet-blanken die gewend zijn aan discriminatiepatronen die diep verankerd zijn in de structuur van de cultuur, biedt de waarnemend president niets. Hij heeft niets te geven. De laatste keer dat hij het probeerde (onder druk in maart), was het een ramp :

David Litt, die toespraken voor Obama schreef,  postte:  “Als voormalig presidentiële speechschrijver is mijn zorgvuldige retorische analyse dat hij ons allemaal vermoordt.”

Nu zijn poll-aantallen dalen terwijl de verkiezingen in november opdoemen, is Trump teruggevallen op zijn oude formule om raciale en etnische spanningen te bewapenen om zijn politieke basis op peil te houden. Protesten over de dood van een andere ongewapende zwarte man door toedoen van de politie is precies wat hij nodig had. Republikeinse leiders zijn in de rij gevallen of zwijgen.

Lees ook:  Frankrijk slaat toe: vakbonden beloven verder te vechten over pensioenhervorming

Trump is die bekende egoïst die politiek ambt zoekt om iemand te zijn in plaats van iets te doen.

In dit leiderschapsvacuüm zijn er echter nog steeds stemmen van troost, stemmen van rede. Politiechefs in Atlanta en Dallas, beide vrouwen, uitten hun medeleven met demonstranten en boden steun zolang de protesten vreedzaam bleven.

De politiechef van Atlanta, Erika Shields, zei tegen demonstranten: ‘Je hebt het recht om van streek en bang te zijn en te willen schreeuwen.’ Shields zei: ‘Ik hoor je. Ik heb van zoveel mensen gehoord die niet kunnen slapen, ze zijn doodsbang, ze huilen, ze zijn bang voor hun kinderen. ‘ Te veel officieren wilden geweld gebruiken om de spanningen te verminderen. ‘En dat heb ik niet.’

‘We geven je de straten. We geven je de trottoirs, ‘vertelde politiechef Renee Hall in Dallas aan een demonstrant nadat stenen naar agenten waren gegooid. ‘Jullie kunnen de hele nacht lopen en we zullen hier zijn om ervoor te zorgen dat er niets met je gebeurt, maar sla mijn volk niet.’

Voormalig president Barack Obama heeft een korte verklaring afgelegd :

Het is normaal om te wensen dat het leven ‘gewoon weer normaal wordt’, aangezien een pandemie en een economische crisis alles om ons heen op zijn kop zetten. Maar we moeten niet vergeten dat voor miljoenen Amerikanen anders behandeld worden vanwege ras tragisch, pijnlijk en waanzinnig ‘normaal’ is – of het nu gaat om de gezondheidszorg, of om interactie met het strafrechtsysteem, of om de straat, of gewoon vogels kijken in een park.

Dit zou in 2020 Amerika niet ‘normaal’ moeten zijn. Het kan niet ‘normaal’ zijn. Als we willen dat onze kinderen opgroeien in een natie die haar hoogste idealen waarmaakt, kunnen en moeten we beter worden.

Voormalig vice-president Joe Biden weet hoe het voelt om familieleden te verliezen:

De erfzonde van dit land bevlekt nog steeds onze natie vandaag, en soms slagen we erin om het over het hoofd te zien. We gaan gewoon door met de duizend andere taken in ons dagelijks leven, maar het is er altijd, en weken als deze zien we duidelijk dat we een land zijn met een open wond. Niemand van ons kan zich afwenden. Niemand van ons kan zwijgen. Niemand van ons kan het nog langer, kunnen we de woorden “ik kan niet ademen” horen en niets doen. We kunnen slachtoffers niet in de steek laten, zoals Martin Luther King ‘de ontstellende stilte van goede mensen’ noemde.

Elke dag gaan Afro-Amerikanen door met hun leven met constante angst en trauma, en vragen zich af wie de volgende zal zijn. Stel je voor dat je elke keer dat je man of zoon, vrouw of dochter het huis verliet, je bang was voor hun veiligheid tegen slechte acteurs en slechte politie. Stel je voor dat je dat gesprek met je kind zou moeten hebben over het niet doen gelden van je rechten, en het misbruik aan hen zou uitdelen, zodat ze thuis kunnen komen. Stel je voor dat de politie je heeft opgeroepen om in Starbucks te zitten of een Airbnb te huren of vogels te kijken. Dit is de norm waarmee zwarte mensen in dit land te maken hebben. Ze hoeven het zich niet voor te stellen. De woede en frustratie en de uitputting zijn onmiskenbaar.

Maar dat is niet de belofte van Amerika. Het is lang geleden dat we de belofte van deze natie voor alle mensen echt hebben gemaakt. Weet je, dit is geen tijd voor opruiende tweets. Het is geen tijd om geweld aan te moedigen. Dit is een nationale crisis en we hebben nu echt leiderschap nodig. Leiderschap dat iedereen aan tafel brengt, zodat we maatregelen kunnen nemen om systemisch racisme uit te roeien. Het wordt tijd dat we de ongemakkelijke waarheden eens goed bekijken. Het wordt tijd dat we die diepe open wond onder ogen zien die we in dit land hebben.

De beschadigde psyche die het Oval Office bezet heeft daar geen tijd voor of voor iemand anders dan zichzelf. Hij is geen leider. Hij heeft het niet in zich. Maar het is erger dan dat.

“We hebben nu een leiderschap dat glashelder is dat het perfect in orde is als we afdalen in een totale burgeroorlog”, vertelde historicus Heather Ann Thompson van de University of Michigan aan Goldberg.

Deze week dreigde Trump met militaire actie tegen demonstranten , wat aangeeft dat hij in feite bereid is mensen te doden.Comments

comments