Extreem rechts in de VS wil burgeroorlog starten en roept online ‘Boogaloo’ code woord voor geweld

Extreem rechts in de VS wil burgeroorlog starten en roept online ‘Boogaloo’ code woord voor geweld

31 mei 2020 0 Door Indignatie redactie

In zakken van extreemrechtse en anarchistische groepen is er een woord dat vaak wordt gebruikt: ‘boogaloo’. In januari meldde NPR voor het eerst dat marginale bewegingen, waaronder rechtse milities en “patriotgroepen”, het woord “boogaloo” op sociale media begonnen te gebruiken als een nauwelijks verhulde code voor een race of burgeroorlog. Dergelijke discussies – die vaak bestaan ​​in de vorm van memes en anonieme berichten op 4Chan-, Reddit- en Facebook-groepen – zijn kritisch over de regering, moedigen geweld en gewapend verzet aan en gebruiken vaak racistische en xenofobe taal.

Hoewel het vinden van de meerderheid van de rechtse boogaloo-inhoud kammen via message boards of het verkrijgen van toegang tot beschermde Discord-servers vereist, zijn boogaloo-voorstanders uit de schaduw gestapt. Zo’n “Boogaloo Boy” uit Texas werd in april gearresteerd nadat hij op Facebook Live had gedreigd politiemensen te vermoorden; hij had eerder memes gedeeld van boogaloo Facebook-groepen.

Het coronavirus heeft volgens de New York Times de oproep van extremisten tot “boogaloo” versneld , en de verplichte afsluitingen ervan worden gebruikt als bewijs van een steeds totalitairer wordende staat. Een rapport uit april van het Tech Transparency Project wees uit dat nieuw opgerichte boogaloo-groepen op sociale media hebben geprofiteerd van pandemisch-gerelateerde onvrede, en tienduizenden leden alleen al tijdens quarantaine hebben getrokken.

Terwijl extreemrechts de krantenkoppen haalt met zijn verdraaiing van boogaloo, is er opnieuw gelegenheid om meer te weten te komen over de echte geschiedenis van het woord . Boogaloo is geen cultuuroorlog, maar eerder een culturele brug die een heropleving beleeft. En de racistische samenwerking van extreem-rechts van het woord heeft een vreemde ironie: boogaloo is ontwikkeld door en voor zwarte en bruine gemeenschappen.

Soms gestileerd als bugalu , is boogaloo zowel een dans- als muzikaal genre. Het is in de volksmond een mix van Latijnse stijlen, zoals mambo, cha cha en pachanga, met doo-wop en soul. En het is vrolijk en makkelijk om op te dansen – een dans met een vrije vorm waarbij lichamen in de tijd schokken op de muziek. Ellebogen en armen worden naar de zijkanten of over de schouders gegooid en dansers zijn vrij om zoveel mogelijk voetenwerk toe te voegen.

Het woord boogaloo is toegeschreven aan verschillende bronnen in de Verenigde Staten. In de jaren vijftig speelde de in LA gevestigde muzikant en songwriter Kent Harris liedjes als Boogaloo en His Gallant Crew . Toen kwamen Tom en Jerrio’s soul-twist hit “Boo-ga-loo” uit 1965 in de jaren zestig; het duo uit Chicago zou het woord hebben toegeschreven aan een dans die lokale tieners vanuit Spanish Harlem naar het Midwesten hadden gebracht.

Toch beweren sommige geleerden dat de oorsprong van boogaloo te herleiden is tot Bogalusa, La., Waar de Deacons for Defense and Justice halverwege de jaren 60 de Klu Klux Klan confronteerden en mogelijk James Brown inspireerden, die het zuiden toerde op het Chitlin Circuit en kon hebben een dans en zijn single uit 1966 naar de stad genoemd (hoewel in een archiefvideo Brown al in 1963 de boogaloo danst).

Het Amerikaanse publiek was al lang in de ban van nieuwigheid en modedansen zoals de aardappelpuree en de twist, die ze zagen op programma’s als American Bandstand , Shindig en later Soul Train . Als de extreem populaire James Brown zou verschijnen op een programma dat in een nieuwe stijl danst, zouden die bewegingen onderdeel worden van het publieke discours – inclusief de boogaloo. Funk- en soulartiesten gebruikten de boogaloo al tientallen jaren, waaronder Brown en The Fantastic Johnny C, wiens ” Boogaloo Down Broadway ” de Billboard-top 10 in 1967 kraakte.

Voor degenen die niet bekend zijn met het muziekgenre, kan ‘boogaloo’ gemakkelijker een film oproepen die alleen tangentieel gerelateerd is aan de dans: Breakin ‘2: Electric Boogaloo . De flop-gedraaide cultklassieker uit 1984 over breakdancing kreeg naar verluidt de ondertitel van de artiestennaam van een van de sterren: Michael “Boogaloo Shrimp” Chambers. Hoewel de film nu met veel plezier wordt herinnerd , wordt de uitdrukking ‘Electric Boogaloo’ al meer dan een decennium gebruikt als afkorting voor een onnodig vervolg. “Je ziet dit helemaal terug tot de tweede herverkiezing van Bush, [bijvoorbeeld] George Bush 2: Electric Boogaloo”, zegt James Stone Lunde, een afgestudeerd onderzoeker bij de geschiedenisafdeling van UC Berkeley die een paper voorbereidt over rechtse internetcultuur .

Lees ook:  Epstein zaak: Washington, de beerput van de wereld, zal nooit zelf ratten

Turbo (Michael Chambers) danst op het plafond in een scène uit ‘Breakin’ 2. ‘

TM & © MGM (1984) YouTube

Het is deze film die “boogaloo” in een meme veranderde – en na verloop van tijd bleef hangen bij extremisten die misschien nostalgisch waren naar het “witte Amerika” van de jaren ’80. Het woord klinkt tenslotte grappig en alliteratief, waardoor het gemakkelijk is om in de hersenen te blijven en te verspreiden in een steeds meer zelfreferentiële internetcultuur, stelt Lunde.

Zelfs in de jaren ’60 trok de auditieve aantrekkingskracht van het woord “boogaloo” de aandacht van een artiest die een van zijn levende legendes zou worden: Joe Bataan , een Afro-Filipijnse zanger en bandleider. ‘Ik vond het een leuke term, zoals de watusi of een andere dans’, zegt Bataan.

Hij sprong met zijn neus in de boogaloo-scene van New York, die in 1967 in volle gang was in de Latino-gemeenschappen van de stad. Muzikanten zoals Ricardo Ray , Joe Cuba en Johnny Colón waren de jonge Afro-Latino’s die het genre heiligden; ze zetten Boogaloo’s sonische standaard als uptempo, aanstekelijk en enigszins amateuristisch. Het was een geluid gecreëerd door de jeugd, voor de jeugd. Deze tiener-muzikanten – van wie velen opgroeiden in El Barrio, of Spanish Harlem , met zwarte en Latinx-vrienden – weigerden de Latin-muziektraditie te volgen om eerst onder gevestigde bandleiders te werken, en versterkten boogaloo als een inherent politiek genre vanwege zijn non-conformistische waarden en toewijding aan de multi-etnische mix van soul en traditionele Latijnse klanken.

De Latijnse boogaloo-scene ontwikkelde zich gedeeltelijk op het podium toen jonge bands – soms vier keer per nacht spelen voor een publiek dat probeerde er ouder uit te zien – leerden dansen, kleden en hun instrumenten bekwaam bespelen voor een menigte. Ze repeteerden in appartementskelders en kerken en traden voor weinig geld op in gemeenschapscentra en enkele van de grotere clubs van de stad in een tijd waarin de meer reguliere, ‘volwassen’ Latijns-Amerikaanse muziek in verval was.

“De boogaloo komt langs en, pow , begint alles weer aan het werk. De boogaloo, denk ik, was iets dat mensen overbrugd, dat culturen overbrugd, dat overstegen culturen,” Johnny Colón vertelde Wax Poetics tijdschrift in 2010. “Zonder twijfel, iets dat komt door het resultaat van een milieueffect. Het is als graffiti. “

Of de boogaloo systematisch werd vernietigd door platenlabels , zoals sommige boogaloo-veteranen beweren, of de smaak evolueerde eenvoudigweg om salsa te begunstigen , boogaloo verdween in de jaren zeventig van de draaitafels. Maar de muziek, en de daarbij horende vrije vorm dansen, heeft een heropleving meegemaakt naast het straaltje van minder opvallend extremistisch gepraat. Bands zoals Sharon Jones en The Dap-Kings , Spanglish Fly uit New York en Boogaloo Assassins uit LA behoren tot een nieuwe generatie appreciators die, naast dj’s en verzamelaars , van boogaloo een relevante, positieve boodschap blijven maken voor fans van Latijns-Amerikaanse muziek, funk en soul.

Dus van zijn kant besteedt boogaloo-legende Joe Bataan niet veel aandacht aan het gebruik van boogaloo door extremisten. ‘Als mensen die term op een denigrerende manier gebruiken, komt dat door onwetendheid’, zegt hij.

James Stone Lunde maakt zich ook niet al te veel zorgen. “Zelfs mensen die zich bewapenen voor verzet tegen wat dan ook, zullen dat woord niet meer gebruiken en zijn over 15 jaar overgegaan op een ander woord”, zegt hij. “Boogaloo bestaat al 60 jaar. Internetmemes duren niet zo lang.”

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Erdogan niet blij met Nederlandse spotprenten

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Werken Deep State-elementen met de protestbeweging?
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments