‘Justice For Iyad, Justice For George’

‘Justice For Iyad, Justice For George’

31 mei 2020 0 Door Indignatie redactie

Israëli’s En Palestijnen Gaan De Straat Op Om Te Protesteren Tegen Politiegeweld En Trekken Parallellen Met De Moord Op George Floyd In Minneapolis.

Bovenstaande foto:  Israëli’s en Palestijnen protesteren in Jeruzalem tegen de moord op Iyad Halak door de Israëlische grenspolitie en tegen de moord op George Floyd door de politie van Minneapolis, 30 mei 2020. Oren Ziv.

Honderden Israëli’s en Palestijnen demonstreerden zaterdagavond in Jeruzalem en Tel Aviv tegen de moord op Iyad Hallak, een Palestijnse autistische man die door politieagenten in de oude stad van Jeruzalem werd doodgeschoten.

Hallak, 32, was op weg naar de school voor speciaal onderwijs die hij bijwoonde en werkte in de buurt van Lion’s Gate toen grenspolitieagenten hem achtervolgden en beweerden dat hij een wapen in zijn hand had. Hallak vluchtte naar verluidt en verborg zich achter een nabijgelegen afvalcontainer, waar de politieagenten hem doodschoten en doodden. Op de plaats van zijn dood werd geen wapen gevonden.

Beide agenten werden na het incident aangehouden; de ene is vrijgelaten onder restrictieve voorwaarden, terwijl de andere onder huisarrest staat.

In Tel Aviv protesteerden meer dan 200 mensen buiten het politiebureau van de stad terwijl meer dan 150 linkse activisten, waaronder een tiental Palestijnen, marcheerden in de King George Street in Jeruzalem. De demonstranten hielden borden vast met de tekst “Palestinian Lives Matter” en “Justice for Iyad, Justice for George”, verwijzend naar George Floyd, een ongewapende zwarte man die vorige week werd gedood in Minneapolis, Minnesota, nadat een blanke politieagent hem had vastgemaakt aan de grond bij zijn nek. De dood van Floyd leidde tot massademonstraties in steden in de Verenigde Staten.

israel

Israëlische demonstranten demonstreren buiten het hoofdbureau van politie in Tel Aviv tegen de moord op Iyad Hallak en tegen meer politiegeweld tegen Afrikaanse asielzoekers in het zuiden van Tel Aviv, 30 mei 2020. (Oren Ziv)

“Politie-geweld in Oost-Jeruzalem is beleid, net als het beleid tegen zwarte mensen in de VS”, zei Shahaf Weisbein, een van de organisatoren van het protest in Jeruzalem. ‘Politiegeweld en het bezettingsbeleid tegen de Palestijnen zijn een trieste routine. Het is tijd om de bezetting te beëindigen, en voor gerechtigheid voor alle slachtoffers van politiegeweld overal. ‘

Laura Wharton, namens Meretz, lid van de gemeenteraad van Jeruzalem, vertelde de demonstranten: “We kennen elkaar hier, en helaas is dit niet de eerste en ook niet de laatste keer dat er politiegeweld zal zijn. Dit was een vreselijk incident en we kunnen geen vrede sluiten met het geweld of het gevoel dat er een superieur ras is dat denkt dat het alles kan doen wat het wil, inclusief het vuur openen. ‘

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Trump adviseert Greta over woedebeheersing: "Chill Greta, chill!"

Demonstranten in Tel Aviv protesteerden afgelopen maandag ook tegen politiegeweld tegen Afrikaanse asielzoekers. Bij dat incident arresteerde de oproerpolitie met geweld twee Eritrese asielzoekers terwijl ze voor een supermarkt in het zuiden van Tel Aviv zaten. De politie werd betrapt op videomanipulatie van zowel de asielzoekers als een groep bewoners die tussenbeide wilden komen.

Het geweld in het zuiden van Tel Aviv kwam slechts enkele dagen nadat de nieuw aangestelde minister van Openbare Veiligheid, Amir Ohana, op zijn eerste werkdag een bezoek bracht aan het zuiden van Tel Aviv, waar hij extreemrechtse activisten ontmoette die de deportatie van Afrikaanse asielzoekers uit Israël eisten. In de dagen erna zou de politie haar activiteiten in de buurt van Neve Sha’anan tegen activiteiten van asielzoekers hebben uitgebreid. Aan de vooravond van de Shavuot-vakantie, na de gewelddadige arrestaties, bezocht Ohana opnieuw het zuiden van Tel Aviv en steunde de politie. In een Facebook-bericht schreef hij dat iedereen die politieagenten aanvalt de gevolgen zal dragen .

Ohana betreurde het na de dood van Hallak en zei dat het lot van de betreffende officieren pas na een onderzoek zal worden bepaald.

Een aantal Israëlische MK’s veroordeelde de moord op Hallak en vergeleek het met wat er in Minneapolis gebeurde. MK Aida Touma-Sliman (Gezamenlijke Lijst) zei: “Voor iedereen die verontwaardigd is over de moord in de Verenigde Staten, kijk goed – een hele natie stikt onder de bezetting zonder te kunnen ademen.”

‘Minneapolis is hier’, zei MK Ahmad Tibi (gezamenlijke lijst). ‘Gisteren heeft minister Ohana de politie ertoe aangezet om degenen neer te schieten die’ agenten aanvallen ‘en de agenten hebben de boodschap allang begrepen.’

Een versie van dit artikel is voor het eerst gepubliceerd in het Hebreeuws op Local Call. Lees het hier . 

Oren Ziv is een fotojournalist, een van de oprichters van het fotografiecollectief Activestills en een stafschrijver voor Local Call. Sinds 2003 documenteert hij een reeks sociale en politieke kwesties in Israël en de bezette Palestijnse gebieden, met de nadruk op activistische gemeenschappen en hun strijd. Zijn reportage richtte zich op de populaire protesten tegen de muur en nederzettingen, betaalbare huisvesting en andere sociaal-economische kwesties, antiracisme en strijd tegen discriminatie, en de strijd om dieren te bevrijden.Lees ook:  Donald Trump's laatste poging? Zijn aanhangers vragen om zijn schulden te betalen

Comments

comments