Politie-uitbarstingen escaleren naarmate meer demonstranten in het hele land gerechtigheid eisen voor George Floyd

Politie-uitbarstingen escaleren naarmate meer demonstranten in het hele land gerechtigheid eisen voor George Floyd

31 mei 2020 0 Door Indignatie redactie

Demonstranten in het hele land kregen een steeds hardhandiger reactie van de politie en ten minste 25 steden legden een avondklok op.

Protesten als gevolg van de moord op George Floyd door de politie doken zaterdag op in nog meer steden in de Verenigde Staten, terwijl tienduizenden mensen gerechtigheid eisten voor zwarte slachtoffers van politiegeweld, en in veel steden werden ze geconfronteerd met steeds hardhandiger politie hardhandig optreden.

Eind zaterdag hadden ten minste 25 steden in 16 staten een uitgaansverbod opgelegd als reactie op de demonstraties, meldde CNN .

Grote groepen mensen verzamelden zich in de straten van Austin, Texas, Chicago, Columbus, Ohio; Denver, Colorado, Fayetteville, North Carolina, Indianapolis, Los Angeles; Miami, Florida, New York City, Newark, New Jersey, Philadelphia, Salt City, San Francisco, Washington, DC en meer op de warme weekenddag.

Naarmate de nacht viel, namen de spanningen in tal van steden toe. De politie in Indianapolis zei dat ze onderzoek deden naar meerdere schietpartijen in het centrum waar de protesten gewelddadig waren geworden. Minstens één persoon was gedood en verschillende mensen raakten gewond bij de schietpartijen, vertelde Randal Taylor, politiechef van de Indianapolis Metropolitan Police Department, zaterdagavond aan verslaggevers.

“Genoeg is genoeg. Indianapolis, we zijn beter dan dit, ‘zei Taylor, eraan toevoegend dat de binnenstad’ op dit moment niet veilig was ‘.

Minstens 13 politieagenten in Philadelphia raakten gewond toen demonstraties gewelddadig werden, meldde The New York Times .

In LA werd de National Guard ingezet volgens de Los Angeles Times. ‘Dit is geen protest meer’, zei burgemeester Eric Garcetti zaterdagavond. ‘ Dit is vernietiging .’

Regering Steve Sisolak (D) uit Nevada activeerde zaterdagavond de Nationale Garde om ” overheidsgebouwen te beveiligen ” in Reno en gouverneur Doug Burgum (R) in North Dakota riep de noodtoestand uit in en rond Fargo en activeerde de Nationale Garde. Eerder op zaterdag werd de Nationale Garde ingezet in de hoofdstad van het land, evenals in verschillende andere staten, waaronder Georgië, Texas, Ohio, Kentucky.

Het Pentagon zei – in een buitengewone zet – dat het de militaire eenheden binnen vier uur waarschuwde om gereed te zijn als de gouverneur van Minnesota om hulp zou vragen.

In tal van steden gebruikte de politie meedogenloze tactieken . In Brooklyn reed een SUV van de politie door een menigte die rond een blokkade stond en verschillende mensen achteruit sloeg, zoals te zien is in een video die vanuit een gebouw is gefilmd.

Een andere video , die blijkbaar vanuit een andere hoek is gefilmd, toont hoe demonstranten plastic flessen en verkeerskegels naar een politievoertuig gooien voordat een tweede voertuig arriveert en door de groep mensen rijdt.

Eerder in Brooklyn staken demonstranten een vuilcontainer in brand en minstens twee politievoertuigen. De politie probeerde groepen demonstranten van elkaar gescheiden te houden en werd gezien terwijl ze mensen arresteerden, volgens Christopher Mathias van HuffPost, die verslag deed van de scène en later werd gearresteerd terwijl hij vreedzaam rapporteerde .

Lees ook:  Het Witte Huis verwijdert de tweet die beweert dat de beschermende barrière buiten het Joodse centrum een ​​"Antifa" -opstelling was

Mathias is een van de vele journalisten die is gearresteerd of lastiggevallen tijdens de protesten van het weekend. Linda Tirado, een freelance fotograaf, zei dat ze permanent blind was in één oog nadat een rubberen kogel die de politie haar had geschoten, vrijdag in Minneapolis in haar gezicht sloeg. Demonstranten in DC vielen een correspondent van Fox News en zijn bemanning aan; en menigten demonstranten vernielden het hoofdkantoor van CNN in Atlanta.

Los Angeles Times-verslaggever Molly Hennessy-Fiske zei zaterdag dat zij en andere journalisten gewond raakten door rubberen kogels nadat ze waren beschoten door de politie van Minneapolis.

‘Ik heb melding gemaakt van protesten waarbij de politie betrokken is in Ferguson, Mo., Baton Rouge, La., Dallas en Los Angeles. Ik heb ook het Amerikaanse leger gedekt in oorlogsgebieden, waaronder Irak en Afghanistan. Ik ben pas vanavond door de politie beschoten, ‘zei Hennessy-Fiske.

In Nashville begonnen demonstranten uiteen te drijven toen er op zaterdagavond na het vallen van de avond een rookbom afging tijdens een ‘I Will Breathe’-demonstratie, waarbij sommigen brand hadden gestoken en ramen hadden ingeslagen in het stadhuis en een gerechtsgebouw.

Politie in verschillende steden, waaronder Minneapolis; Richmond, Va .; en Orlando, Florida gebruikte traangas en andere projectielen om demonstranten te verspreiden. In Denver vuurde de politie traangasgranaten af om de menigte te verspreiden kort nadat een avondklok op zaterdagavond in de stad van kracht werd.

In een poging om de protesten van de ene op de andere dag te onderdrukken, hebben ten minste 25 steden een uitgaansverbod ingevoerd om demonstranten te waarschuwen om de straten te ontruimen – en om wetshandhavingsmacht te geven om hard te optreden. In LA en Chicago kon iedereen na 21.00 uur worden gearresteerd wegens overtreding van de uitgaansverbod, zeiden functionarissen.

Veel demonstranten kregen te maken met een tijdcrisis, omdat een aantal uitgaansverboden werden aangekondigd kort voordat ze van kracht werden, waardoor mensen onvoldoende tijd kregen om aan de bevelen te voldoen. In Seattle werd de avondklok 14 minuten na de aankondiging van kracht . De avondklok van Chicago werd aangekondigd met een opzegtermijn van slechts 20 minuten .

Volgens The New York Times leek het opleggen van uitgaansverboden in het hele land op zaterdag “meer wijdverbreid dan ooit sinds de nasleep van de moord op Martin Luther King Jr. in 1968”.

Bij veel van de demonstraties op zaterdag zongen demonstranten en hielden ze borden vast, in de herhaling van de woorden die de 46-jarige Floyd uitsprak toen een politieagent uit Minneapolis maandag meer dan acht minuten op zijn nek knielde: ‘Ik kan niet ademen.’

Morgan Davis, een 29-jarige inwoner van Los Angeles, vertelde HuffPost dat ze zaterdag naar buiten kwam om te protesteren omdat ze het beu is dat zwarte mensen, inclusief zijzelf, ‘geterroriseerd’ worden.

Lees ook:  Politieagenten schoten in Amerikaanse protesten toen Trump zwoer het leger binnen te halen

“Ik kwam vandaag naar buiten omdat mensen die op mij lijken al te lang zijn geterroriseerd zonder enige reden behalve [vanwege] onze huidskleur, en genoeg is genoeg”, zei ze. ‘Ik zou niet bang moeten zijn om te sterven alleen omdat ik besta.’

Honderden mensen kwamen naar Salt Lake City . In Washington, DC, verzamelden honderden demonstranten zich in de buurt van het Witte Huis terwijl de politie hen probeerde tegen te houden. Honderden mensen in Fayetteville kwamen naar buiten voor twee afzonderlijke protesten .

In Salt Lake City werd een politieauto omgevallen en gespoten, en in Cleveland maakte een lokale verslaggever een video van twee brandende politieauto’s.

In Los Angeles gingen zaterdagmiddag demonstranten opzij om een ​​ambulance te laten passeren en juichten terwijl de chauffeur de sirene liet klinken. Sommige demonstranten onderbraken hun mars om op straat te dansen.

‘Het voelt alsof er meer dingen zijn die ons verbinden dan ons scheiden. Vaak proberen mensen ons te verdelen door wat we kijken in plaats van de mens in ons te zien, ”vertelde Davis aan HuffPost in een sms tijdens de protesten in Los Angeles.

Ze voegde er later aan toe: “Het is tijd dat mensen gezamenlijk het juiste bij elkaar doen en voorgoed een einde maken aan racisme.”

Protesten in het hele land hebben relschoppers de kans gegeven om gebouwen in brand te steken en de politie aan te vallen, wat in tal van steden tot materiële schade en geweld heeft geleid. Voor wetshandhavers is het bepalen van de juiste reactie op onrust een buitengewoon moeilijke taak. Vrijdag werd in Oakland een federale beschermingsofficier gedood en zijn talloze officieren gewond geraakt.

Maar er zijn ook talloze gevallen van overbereik en misbruik door wetshandhavers, vooral met onnodig gebruik van minder dodelijke projectielen, zoals rubberen kogels. Er zijn talloze video’s verspreid over politie die rubberen kogels afvuurt en demonstranten arresteert die duidelijk geen bedreiging vormden. Volgens een AP News-telling zijn sinds donderdag minstens 1.669 mensen in 22 steden gearresteerd.

Na de onrust in Ferguson, Missouri in 2014, heeft het ministerie van Justitie opdracht gegeven voor een vervolgactie om de reactie van wetshandhavers te evalueren. Het rapport stelde dat minder dodelijke munitie in veel protestsituaties gerechtvaardigd zou kunnen zijn, maar dat officieren erop moeten letten dat ze die wapens niet gebruiken tegen burgers die simpelweg hun grondwettelijke rechten uitoefenen en een handelwijze kiezen die niet alleen geautoriseerd is, maar ‘juist is’ . ‘

De voormalige politieagent van Minneapolis, Derek Chauvin, de officier die op Floyd’s nek knielde terwijl Floyd worstelde met ademhalen, werd vrijdag beschuldigd van moord en doodslag in de tweede graad, maar de andere drie agenten zijn niet aangeklaagd.

President Donald Trump beweerde zaterdag dat antifascistische activisten en ‘linkse groepen’ verantwoordelijk waren voor het geweld bij de protesten.

“Het geweld wordt geleid door Antifa en andere linkse groepen die de onschuldigen terroriseren, banen vernietigen, bedrijven schade toebrengen en gebouwen platbranden”, zei hij op een persconferentie.

Lees ook:  Liegende media steunt miljardair president terwijl Chilenen protesteren tegen privatisering

“Radicaal-linkse criminelen, misdadigers en anderen in ons hele land en over de hele wereld zullen gemeenschappen niet in vuur en vlam kunnen zetten”, zei Trump ook . “Het leiderschap van de Nationale Garde en het Ministerie van Justitie staan ​​nu in nauw contact met de staats- en stadsambtenaren in Minnesota en we coördineren de lokale wetshandhaving.”

Tijdens een latere toespraak op zaterdag bood Trump een meer gereserveerde verklaring aan.

‘We steunen het recht van vreedzame demonstranten en we horen hun smeekbeden’, zei hij. ‘Maar wat we nu in de straten van onze steden zien, heeft niets te maken met gerechtigheid of vrede.’

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments