De kiezers van Trump wilden dit al die tijd – nu is het trollen veranderd in echt geweld

De kiezers van Trump wilden dit al die tijd – nu is het trollen veranderd in echt geweld

2 juni 2020 0 Door Indignatie redactie

Omdat ik graag thuiskwam in Zuid-Philadelphia voor de avondklok – ongeveer een uur lopen – verliet ik het Black Lives Matter-protest van maandag een paar minuten voordat de politie besloot de vreedzame menigte te traangas. De video’s van het incident zijn angstaanjagend  – mensen proberen wanhopig weg te krabbelen van het pijnlijke gas, maar zitten gevangen in de wolk door een hek en een heuvel waar maar weinigen overheen kunnen klauteren. Het was een herhaling van wat er stad na stad gebeurt – met name in Washington, waar president Trump een vreedzame menigte vergastte omdat ze een foto in de weg stonden – als politie in het hele land, blijkbaar geïnspireerd door Trump’s gewelddadige en autoritaire retoriek zijn gewelddadige demonstranten gewelddadig gaan verpletteren.

Ik was al een paar uur bij het protest, liep kilometers door de straten van Philadelphia en kan bevestigen dat het een vreedzame gebeurtenis was. Ik was getuige van een gearresteerde man. Maar terwijl het spannend werd en er werd geschreeuwd, waren het de demonstranten zelf, niet de politie, die de taak op zich namen om de situatie te de-escaleren en de menigte in beweging te houden.

De menigte was vredig, maar misschien nog wel opmerkelijker, het zat vol met het soort mensen dat al decennia lang als haatvoorwerpen werd aangeboden door Fox News en andere rechtse propagandisten: een raciaal diverse groep van linkse universiteitsag-kinderen, hipsters van middelbare leeftijd, ouder wordende hippies en serieuze, strakke liberalen die waterflessen uitdelen, allemaal geleid door een jonge zwarte vrouw met een draagbare spreker die de gebruikelijke protestzangen roept. Dit zijn de mensen die voor “heartland” Amerika bungelden, dag na dag en nacht na nacht, als de “politiek correcte” schurken die komen om mama en appeltaart te annuleren en je door God gegeven recht om vrouwen te bellen of racistische grappen te vertellen nadat je een paar hebt gehad. 

Het vasthouden aan deze mensen, vaak herleid tot “de libs”, was de belangrijkste reden waarom Republikeinse kiezers Trump in 2016 boven alle andere mogelijke Republikeinse kandidaten verheffen. Terwijl de GOP clown-auto assemblage van die campagne – Bobby Jindal! Carly Fiorina! Ben Carson! – waren, zoals alle Republikeinen sinds het tijdperk van Nixon en Reagan, graag betrokken bij gecodeerd racen en vrouwenhaat vermomd als vroomheid, Donald Trump had de bijzondere aantrekkingskracht om niet eens de moeite te nemen om in code te spreken. Hij channelde de naakte racistische afkeer van de basis van Barack Obama en Black Lives Matter en immigranten met een bruine huidskleur. Hij deed niet alsof zijn vrouwenhaat op de een of andere manier in dienst stond van Jezus Christus, de schijnvertoning van de ridderlijke antikiezer dumpt door vrouwen als ‘honden’ te beschrijven en hun uiterlijk te bespotten als ze hem durfden te ondervragen. Hij tierde over ” 

De onzinnigheid van Trump was altijd sociopathisch en sadistisch, maar het is duidelijk dat zijn kiezers ervoor kozen om het als opwindend en bevrijdend te beschouwen, een kans om de gehate libtards ernstige pijn te bezorgen waardoor ze zich schuldig voelden omdat ze racistische opmerkingen maakten of suggereerden dat een slachtoffer van verkrachting ‘erom gevraagd.’ Sommige Trump-fans, vooral in de charmante neofascistische rand die bekend werd als alt-rechts, begrepen meteen dat Trump het echt meende toen hij liet doorschemeren dat een of ander zuiverend rechtsgeweld tegen zijn vijanden hem enorm zou plezieren. Voor alle duidelijkheid, ik ben het ermee eens dat veel van zijn supporters en apologeten in de media oprecht geloofden dat het gewelddadige geklets dat uit zijn mond kwam niet ernstig was. Het was gewoon, in hun lezing, shock-jock-tactieken, een poging om liberalen te lokken en hen vervolgens te bespotten vanwege hun boze reacties. Het was in feite gewoon een poging om ‘de liberalen te activeren’. 

Nu wordt de trekkervinger op echte wapens gelegd en vreedzame demonstranten (en journalisten) staan ​​in het vizier. 

Niemand zou verrast moeten zijn. Het gewelddadige racisme van Trump was volkomen oprecht, zoals had moeten blijken uit zijn daadwerkelijke beleidskeuzes. Dit is de man die de inspanningen van de regering-Obama om de wreedheid van de politie te bestrijden heeft teruggedraaid en programma’s heeft geautoriseerd om vluchtelingenfamilies te scheiden en kinderen in kooien te stoppen om hun ouders te straffen voor de lafhartige misdaad van immigreren terwijl ze niet blank is. Het geweld was er altijd, als retoriek, als potentieel en als realiteit. Nu staat het ons nog meer in de ogen, aangezien een groot aantal Amerikaanse steden, grote, kleine en middelgrote, vreedzame demonstranten zien die worden vergast en met knuppels worden geslagen, om geen andere reden dan dat ze behoren tot die amorfe groep die wordt beschouwd als ‘liberalen’ die Trump en zijn handlangers verachten. 

Lees ook:  Drie grafieken die een wereldwijde vertraging van COVID-19- sterfgevallen laten zien

In mijn boek, ‘ Troll Nation’,  betoogde ik dat conservatisme als ideologie de intellectuele argumenten over elk substantieprobleem heeft verloren, van economische theorie tot het milieu tot raciale relaties en genderpolitiek. Nu zijn alle conservatieven vertrokken, ondanks wrok. Daarom is ‘het bezit van de liberalen’ het belangrijkste organiserende principe van het moderne conservatisme en daarom koos rechts gretig Trump, een man zonder enige intelligentie of impulsen buiten pesten en janken, als zijn leider. Ze kunnen niet winnen met een rationeel discours, betoogde ik, dus zijn ze tot trollen overgegaan. 

Maar trollen brengt je alleen tot nu toe. Het vooruitzicht dat Trump en zijn aanhangers zouden escaleren tot autoritair geweld stond altijd in de kaarten. Ze kunnen geen ruzie winnen met logica of feiten, maar ze kunnen je gezicht stompen als je toegeeft, en hier zijn we dan. 

In Philadelphia stopte dinsdagochtend de kandidaat-kandidaat voor de Democratische president, Joe Biden, bij het stadhuis om te praten met een kleine persbobbel, beperkt in omvang vanwege de quarantaine.

Hij hekelde Trump omdat hij “traangas en flitsgranaten gebruikte” om een ​​vreedzame menigte buiten het Witte Huis te zuiveren “om een ​​foto te maken in een adellijke kerk,” beschuldigend dat de president meer “geïnteresseerd was in het dienen van de passies van zijn basis dan de behoeften van de mensen onder zijn hoede. “

Laten we vrijgevig zijn en zeggen dat het allemaal waar is, maar het is een dramatisch understatement. Trump ziet de meerderheid van de Amerikanen die tegen hem zijn, niet eens als mensen, daarom behandelde hij de demonstranten letterlijk als ongedierte dat moest worden geëlimineerd om een ​​achtergrond voor zijn foto op te ruimen. 

Buiten het stadhuis, terwijl Biden sprak, was het centrum van Philadelphia griezelig stil, zowel door de thuisbevelen van het coronavirus als door de rust na het protest. Maar buiten stond een groep troepen van de Nationale Garde, die een standbeeld bewaakten van Frank Rizzo , de berucht racistische burgemeester en politiecommissaris  van de jaren zeventig. Het was bijna te scherp, zoals de symboliek van 2020 luidt: wetshandhaving beschermt letterlijk een monument voor blanke suprematie terwijl onschuldige demonstranten op straat worden vergast, geslagen en misbruikt. 

Wat MAGA-natie betreft, we hebben dat ook in Philadelphia opgemerkt , met een groep met honkbalknuppels zwaaiende jassen die ondanks de avondklok door de straten dwaalden in de zwaar gentrified wijk Fishtown, duidelijk op zoek naar antiracistische demonstranten om te verslaan onder het voorwendsel om plundering te voorkomen.

‘Ik ben er klaar voor.’ Weet je, ik ben al zes maanden op zoek naar ruzie ‘, hoorde een producer van een lokaal radiostation een van hen zeggen. Toen ze zagen dat de producer ze filmde,  sloeg hij hem slecht en stuurden hem naar het ziekenhuis.

De provocaties van Trump zijn een centrale reden voor al dit geweld. Maar we moeten ook begrijpen dat de met vleermuizen zwaaiende rode hoeden, en mensen zoals zij, hem hebben gekozenin de eerste plaats. Hij werd president door een electorale toevalstreffer, maar niet zonder diepe en sterke steun, en niet per ongeluk. Het rechtse Amerika begrijpt steeds meer dat het geen rationeel debat kan winnen en in toenemende mate geen eerlijke verkiezingen kan winnen. (Slechts één keer sinds 1988 heeft een Republikeinse presidentskandidaat de nationale volksstemming gewonnen.) Deze golf van geweld, aangewakkerd door Trump, is daar een directe reactie op. Het Trumpisme toont zijn ware gezicht en het is het gezicht van een gewelddadige autoritaire heerschappij. De onbeantwoorde vraag van onze natie is of mensen die ertegen zijn, ertegen in opstand zullen komen, in aantallen die groot genoeg zijn om de inspanningen van een verbitterde, hatelijke minderheid te overweldigen om hun wil af te dwingen door bedrog, leugens en ronduit geweld. 

Lees ook:  Wie de democratische en republikeinse partijcensoren zijn, voor het 'nieuws' dat u ziet en hoort

Comments

comments