Is er een kleurrevolutie (‘Regime Change’) Gaande in de VS?

Is er een kleurrevolutie (‘Regime Change’) Gaande in de VS?

2 juni 2020 0 Door Indignatie redactie

Minneapolis heeft de noodtoestand uitgeroepen.

Voor een week nu, protesten hebben gewoed op onverminderd in de grootste stad minnesota bij de politie moord op ongewapende zwarte man George Floyd. Aanvankelijk vreedzaam, zijn de protesten snel geëscaleerd in botsingen met de politie, plunderingen en brandstichting.

President Trump heeft de protesten –natuurlijk – veroordeeld, maar hij heeft nog geen significante maatregelen genomen en heeft in plaats daarvan besloten volledige controle over te dragen aan de lokale autoriteiten – vooral omdat de staat Minnesota, waar het allemaal begon, wordt geleid door zijn Democratische tegenstanders.

De situatie is ingewikkeld: een hard optreden tegen de protesten zal leiden tot een daling van de kijkcijfers (ook onder Afro-Amerikanen, wier stemmen de sleutel zullen zijn in de komende verkiezingen), maar aanhoudende onrust zal het vertrouwen van Trumps nucleaire kiezers doen wankelen.

De protesten worden gesteund door tegenstanders van Trump, onder leiding van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden– zij het met voorbehoud.

Het lijkt erop dat, naast het coronavirus, zullen ze een centraal thema van de verkiezing race. Wat er ook gebeurt, de ontwikkelingen in het land doen sterk denken aan de technieken van een kleurenrevolutie.

vs
Politie staan op H Street als demonstranten protesteren tegen de dood van George Floyd, zondag 31 mei 2020, in de buurt van het Witte Huis in Washington.

De explosie van woede onder de zwarte gemeenschap van Minneapolis werd veroorzaakt door een video-opname geüpload naar het internet.

De video toont een politieagent gooien George Floyd op de grond dan druk zijn knie tegen zijn nek, terwijl Floyd pleit voor hem te laten gaan, zeggende dat hij niet kan ademen. De video laat ook zien dat de uitvoering acht minuten heeft geduurd. Op het einde, Floyd stopt met bewegen en valt stil.

De autoriteiten roepen de inwoners van Minneapolis op om thuis te blijven en niet de straat op te gaan. De onrust heeft zich verspreid naar vrijwel elk deel van de stad, die een bevolking van ongeveer een half miljoen heeft.

Demonstranten steken vuilnisbakken in brand, gooien auto’s omver, plunderen winkels en botsen met de politie. In slechts drie dagen van onrust zijn ongeveer tweehonderd gebouwen in de stad geplunderd en in brand gestoken.

Gebeurtenissen in Minneapolis zijn ook gevaarlijk omdat ze zijn begonnen te verspreiden over het hele land. In Californië, bijvoorbeeld, honderden demonstranten protesteren tegen de moord op George Floyd sloot de snelweg in Los Angeles en sloeg de ramen van politieauto’s.

In Memphis, de politie sloot een belangrijke weg in de stad na een menigte van boze jonge Afro-Amerikanen begon te verzamelen buiten het politiebureau.

In New York bestormden demonstranten een politiebureau in Brooklyn, plunderden winkelcentraen staken ze politiewagens in brand.

In Atlanta werd het CNN hoofdkwartier beschadigd. In Texas werden pogingen ondernomen om het gebouw van het Hooggerechtshof van de staat te bestormen; in Washington – het Witte Huis zelf. In beide gevallen vochten speciale eenheden tegen de aanvallen.

Lees ook:  Opiniepeilingen: Amerikanen denken dat Trump alleen de schuld heeft voor het betrappen van COVID

Maar de demonstranten slaagden er wel in om het hoofdkwartier van het Amerikaanse ministerie van Financiën voor een korte tijd over te nemen.

De politie arresteerde de 46-jarige Floyd buiten een supermarkt na het ontvangen van een melding dat hij had geprobeerd te betalen met een vals bankbiljet.

Het openbaar ministerie en de FBI hebben verklaringen afgelegd waaruit blijkt dat ordehandhavers de tragedie onderzoeken en dat dit onderzoek nu een prioriteit is.

Onder andere zal de FBI vaststellen of de burgerrechten van George Floyd werden geschonden tijdens zijn arrestatie.

Op dinsdag, de politieagent die hield zijn knie op de nek floyd’s werd ontslagen van de politie, samen met drie van zijn collega’s die aanwezig waren op het moment, en, de volgende dag, de burgemeester van de stad opgeroepen tot strafrechtelijke vervolging tegen hem.

Amerikaanse wetshandhavers kregen onmiddellijk een geschiedenisles in machtsmisbruik. De relatie tussen de Amerikaanse politie en amerika’s etnische minderheden is bijna altijd een van bloed, tranen en geweld.

Rellen veroorzaakt door de schending van de grondrechten, zoals het recht op onderwijs, begon in de jaren 1960. Toen, Afro-Amerikanen verzekerd van de steun van het Hooggerechtshof en president John F Kennedy, hoewel strikte segregatie werd nog steeds beoefend in de lokale gemeenschappen en zwarte mensen waren niet toegestaan in de openbare plaatsen: vervoer, restaurants, universiteiten.

vs

Na de triomf van de democratie, het leven niet verbeteren voor Afrikaans-, Latijns-en Indianen. In het midden van de jaren 1970 organiseerden afstammelingen van de Sioux (Dakota) een vreedzaam protest waar hun voorouders hadden geleefd, waarvoor ze werden verspreid door de politie en speciale eenheden.

Tegen het einde van de jaren tachtig en het begin van de jaren negentig was de situatie niet radicaal anders.

In 1992, leidde de vrijspraak van vier witte politieambtenaren die van het slaan en het veroorzaken van zwaar lichamelijke schade aan Afrikaanse Amerikaan Rodney King worden beschuldigd rellen, waarin minstens 35 witte ingezetenen van Los Angeles werden gedood, en de totale schade die door protesteerders wordt veroorzaakt die politieauto’s en de afdeling van een sheriff branden en het vernietigen van winkels bedroegen meer dan $1.5 miljard.

In 2014 werd een politieagent vrijgesproken van de spraakmakende moord op de 18-jarige Michael Brown in de stad Ferguson(Missouri).

Justitie strafte de blanke politieagent die de ongewapende jongeman doodschoot niet, maar liet hem vrij en concludeerde dat de schietpartij uit zelfverdediging was geweest. De gebeurtenissen veroorzaakten een echte bewapende opstand in Ferguson, die door de politie en de Nationale Wacht van de V.S. werd opgesplitst.

In 2015 herhaalde de geschiedenis zich in Baltimore toen politieagenten buitensporig geweld gebruikten bij de arrestatie van een lokale 26-jarige Afro-Amerikaan, met de dood van de verdachte tot gevolg. Tijdens de protesten die volgden, gebruikten de inwoners van de stad niet alleen voor het eerst vuurwapens tegen de politie, maar staken ze ook publiekelijk Amerikaanse vlaggen in brand.

Lees ook:  De giftige cocktail van Donald Trump

Echter, het probleem is dat de gebeurtenissen die dergelijke rellen in Amerika veroorzaken niet de reden zijn voor de toename van de ontevredenheid onder de bevolking, ze zijn slechts het excuus.

Soortgelijke rassenrellen laaiden regelmatig op tijdens de tweede termijn van de Amerikaanse president Barack Obama (ondanks het feit dat hij zelf een Afro-Amerikaan is). Dit is niet gebeurd onder Donald Trump in de eerste plaats als gevolg van de economische groei die het leven van mensen in zelfs de armste delen van de samenleving, van wie velen zijn Afro-Amerikaanse heeft verbeterd.

Nu, echter, als gevolg van het coronavirus, bijna 40 miljoen mensen hebben hun baan verloren, en de totale lockdown is het verhogen van mensen het niveau van vermoeidheid, stress en wanhoop. Dus, de echte redenen achter de protesten gaan veel dieper dan de moord op een Afro-Amerikaan door een blanke politieagent.

Het probleem met de protesten in de Steden van Amerika is dat zij geleidelijk aan in een echte oorlog escaleren. De VS is het meest gewapende land ter wereld, met meer dan 120 vuurwapens per hoofd van de bevolking. Een gewapende confrontatie was slechts een kwestie van tijd.

vs

Sterker en heviger dan de vorige schermutseling tussen burgers en de politie in North Carolina in 2016.

De reden voor de inwoners van de stad en de politie schieten op elkaar op dat moment was ook de moord op een Afro-Amerikaan, 43-jarige Keith Lamont Scott, die naar verluidt had gekregen uit zijn auto met een pistool, voordat klimmen terug in en rijden rustig op de weg.

Gebouwen werden niet in brand gestoken, maar Afro-Amerikanen bleven nog steeds benadeeld bij de rechtshandhaving officieren.

Alle uitingen van openbare agressie en protesten zijn gemakkelijk te voorspellen, te voorkomen of te stoppen in de vroege stadia. Een gewone politieagent die weet hoe te onderhandelen kan een negatieve situatie onschadelijk maken.

Het is duidelijk dat dit niet werd gedaan in het geval van Minnesota.

Het conflict mocht oplaaien en pas toen was er een reactie. Machtsmisbruik gebeurt vrij vaak, maar protesten, vooral gewapende confrontaties, vinden meestal plaats tijdens de politieke processen van het land.

Of toevallige toevalligheden toevallig zijn, is waarschijnlijk de grote vraag.

De aard van de protesten in de VS is zodanig dat de situatie geleidelijk uit de hand zal lopen, en hoe verder de confrontatie tussen de autoriteiten en de demonstranten zich ontwikkelt, hoe minder tijd en energie er zal zijn om het probleem op te lossen zonder bloedvergieten.

In eerste instantie zullen er meer schietpartijen zijn tussen demonstranten en de politie. Deze kunnen worden uitgelokt door beide zijden.

Lees ook:  Nederland... Schijt aan alles land!

Men kan ook niet uitsluiten dat de verschijning van “onbekende sluipschutters” die schieten op leden van beide zijden tegelijk.

Dan zullen de autoriteiten proberen om daden van plundering en vandalisme te stoppen met behulp van de Nationale Garde. Dit zal worden gevolgd door botsingen tussen burgers zelf. Supporters en critici van de rellen kunnen het vuur met elkaar uitwisselen.

Om grootschalige gevechten en de vernietiging van steden te voorkomen, zullen de autoriteiten het leger moeten binnenhalen en avondklok moeten instellen.

Als er een vertraging is in het gebruik van geweld om de rellen te beteugelen, zullen de autoriteiten waarschijnlijk geen doden voorkomen.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments