Bestorming van vreedzame demonstranten voor een foto maakt zelfs de meest afgematte journalisten wakker


De druk binnen onze beste nieuwsorganisaties om dit presidentschap te normaliseren, was absoluut intens, aangewakkerd door de misplaatste overtuiging van redactiekamer en bedrijfsleiders dat het bureau respect eist en dat anders handelen zou neerkomen op “partij kiezen”.

Maar de meedogenloze bestorming van vreedzame demonstranten voor het Witte Huis door militaire troepen en politie – om de weg vrij te maken voor een propaganda-achtige foto voor Donald Trump – heeft het detachement van zelfs de meest afgematte journalisten doorboord.

Je kon het fineer maandagavond in realtime zien kraken, omdat de kop van de eerste editie van de New York Times – het product van ondergeschikte stenografie die zelfs niet geschikt is voor normale presidenten op normale tijden – op grote schaal werd bespot door journalisten op sociale media, iemand op het hoofdkantoor van Times om het te vervangen door iets dat meer een afspiegeling is van de feitelijke artikelen die het hierboven schreef: “Trump dreigt troepen naar staten te sturen”.

Hier is een tweet van de voorzitter van de journalistieke school van de Temple University over de oorspronkelijke voorpagina:

David Boardman on Twitter: “I’m not among those who love bashing the @nytimes, which I consider our frontline defense against tyranny. But this headline is stunningly bad, totally missing what may be the most chilling day in the Trump presidency. pic.twitter.com/p7KAxP8cvJ / Twitter”

I’m not among those who love bashing the @nytimes, which I consider our frontline defense against tyranny. But this headline is stunningly bad, totally missing what may be the most chilling day in the Trump presidency. pic.twitter.com/p7KAxP8cvJ

Je zou het kunnen zien in de nieuwswaarschuwing van de Times, kort na middernacht verzonden:

The New York Times on Twitter: “President Trump prompted outrage after peaceful protesters outside the White House were dispersed with tear gas so that he could pose for photos at a church while holding a Bible https://t.co/rYUkJacCCZ / Twitter”

President Trump prompted outrage after peaceful protesters outside the White House were dispersed with tear gas so that he could pose for photos at a church while holding a Bible https://t.co/rYUkJacCCZ

En je zou het kunnen lezen in een van die voorpagina-artikelen. Katie Rogers hakte geen woorden af ​​terwijl ze het toneel bepaalde:

Mensen die zich buiten het Witte Huis verzamelden om te protesteren tegen wreedheid van de politie, zwaaiden maandag met borden en schreeuwden om gerechtigheid. Ze keken toe hoe politieagenten en eenheden van de Nationale Garde Lafayette Square overspoelden en een dreigement van president Trump uitten. En net voordat de avondklok van de stad van 19.00 uur in werking trad, werden ze getroffen door explosies van explosies en overgoten met traangas.

Het was omdat de president, die een deel van het weekend in een beveiligde bunker doorbracht terwijl de protesten laaiden, op de foto wilde met een bijbel in een gehavende kerk net achter de poorten.

In de Washington Post noemden Rebecca Tan, Samantha Schmidt, Derek Hawkins, Fredrick Kunkle en Jessica Contrera de aanval op demonstranten een ‘hinderlaag’.

Ook in de Post schreven Philip Rucker, Robert Costa, Josh Dawsey en Seung Min Kim dat de aanval op demonstranten “door critici als autoritair werd aangeklaagd” en dat Trump “een brutale ontsteking van de crisis had geforceerd die het land in beroering had gebracht” de nationale demonstraties ‘binnenlandse terreurdaden’, waarbij hij zichzelf tot ‘president van de openbare orde’ verklaarde en de zeldzame stap nam om het leger te mobiliseren om geweld te gebruiken om de onrust te onderdrukken. ‘

Je kon de verschuiving zien gebeuren, zelfs bij NPR, die zelden afwijkt van beide kanten, aangezien een vroege koplezing ” President Trump spreekt de natie toe en loopt naar ‘The Church Of Presidents’ ‘plaats voor een die riep’ Peaceful Protesters Tear-Gassed To Clear ‘ Way For Trump Church Photo-Op . ”

Verslaggevers tweeten dat ze nog nooit zoiets hebben gezien:

Philip Rucker on Twitter: “In five years covering Trump, I haven’t seen an hour like the past one:-Trump declares self “president of law and order”-Trump mobilizes military-Military police fire tear gas at peaceful protesters to clear street in front of St. John’s-Trump visits St John’s for photo opp / Twitter”

In five years covering Trump, I haven’t seen an hour like the past one:-Trump declares self “president of law and order”-Trump mobilizes military-Military police fire tear gas at peaceful protesters to clear street in front of St. John’s-Trump visits St John’s for photo opp

Jeff Zeleny on Twitter: “Literally, a photo op. A government-financed photo op. And here it is. https://t.co/xykGlVmeh3 / Twitter”

Literally, a photo op. A government-financed photo op. And here it is. https://t.co/xykGlVmeh3

Geconfronteerd met deze nieuwe, nog meer buitengewone omstandigheden, hoeven verslaggevers niet meer te gaan redigeren, merkte auteur en vice-tv-presentator Anand Giridharadas op Twitter – het is genoeg om dingen gewoon bij hun echte naam te noemen.

Een ding dat bijna helemaal ontbreekt in de eerste mainstream-berichtgeving in de media, of de follow-ups, is elke normalisatie van wat er in Lafayette Park is gebeurd – of enige verdediging ervan.

In plaats daarvan lezen we zinderende kritieken van religieuze leiders , voormalige militaire functionarissen en dergelijke.

Anderson Cooper van CNN heeft lang geleden de valse gelijkwaardigheid opgegeven, maar zijn opmerkingen op maandagavond leken bijzonder direct:

De president lijkt te denken dat het domineren van zwarte mensen en het domineren van vreedzame demonstranten wet en orde is. Het is niet. Hij noemt ze misdadigers. Wie is de misdadiger hier? Verstoppen in een bunker? Verstopt u zich achter een pak? Wie is de misdadiger?

Mensen hebben dagen gewacht totdat deze wannabe oorlogstijdpresident iets zou zeggen en dit is wat hij zegt, en dat is wat hij doet.

Ik heb samenlevingen zien uiteenvallen als verslaggever. Ik heb mensen op straat zien sterven terwijl ze protesteerden. Ik heb landen zien uiteenvallen door haat en verkeerde informatie en leugens en politieke demagogen en racisme. We kunnen dat hier niet laten gebeuren.

Natuurlijk is geweld geen antwoord, maar protesterende mensen verdienen antwoorden, en die hebben ze niet gekregen, ongeacht hoeveel zwarte mannen zijn vermoord, gelyncht, gevangengezet, mishandeld, opnieuw afgelijnd, zwart van banen – we weten het allemaal. Mensen die op straat protesteren, ze weten het en ze zijn het beu. En dat zouden we ook moeten zijn.

Er is iets met de grimmigheid van de recente beelden – natuurlijk te beginnen met de video van een blanke politieagent die terloops het leven uit een zwarte man met een knie om zijn nek snuift, en met zo veel scènes van journalisten die het doelwit zijn, lastiggevallen , bespoten, neergeschoten en gearresteerd door de politie – dat suggereert, zoals ik maandag schreef, dat het perspectief van de pers verschuift .

Je krijgt het gevoel dat we de laatste fase van iets ingaan – mogelijk Trumpisme, mogelijk democratie. Het is dus volkomen gepast dat de pers stopt met doen alsof het gewoon business as usual is.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Geef een antwoord