Het Witte Huis zet de pandemie achter zich

Het Witte Huis zet de pandemie achter zich

4 juni 2020 0 Door Indignatie redactie

Het is voorbij. Ten minste wat Trump betreft:

Op het hoogtepunt van de  coronaviruspandemie kwam de Task Force van het Witte Huis, die president Donald Trump bijeenbracht om de gezondheidscrisis te beheersen, elke dag bijeen. Maar in de afgelopen weken, terwijl het virus zich blijft verspreiden en  gezondheidsdeskundigen waarschuwen  voor een  mogelijke golf van gevallen  in het hele land deze zomer, heeft de groep slechts driemaal formeel vergaderd.

En als een nieuw teken dat het werk van de taskforce mogelijk op zijn einde loopt, zijn de leden begonnen met het opstellen van een definitief rapport over de actie na, waarin de reactie van de president wordt benadrukt die naar verwachting de komende weken zal worden voltooid, aldus twee hoge ambtenaren.

Tegelijkertijd waren de inspanningen van het Witte Huis om de task force te hervormen om beter in lijn te komen met het optimisme van Trump over mogelijke vaccins en behandelingen voor het virus, rotsvast. Enkele dagen nadat het Witte Huis Dr. Peter Marks als een nieuw lid van de werkgroep had aangekondigd, verliet Marks stilletjes vanwege bezorgdheid dat zijn deelname een belangenconflict zou kunnen opleveren met zijn huidige baan bij de Food and Drug Administration, volgens een bekende persoon met de verhuizing.

Marks, die Trump omschreef als ‘zeer geslaagd’, verliet de groep drie weken geleden, maar blijft in de administratie als directeur van het Center for Biologics Evaluation and Research. Marks nam ook afstand van hem als lid van het ‘droomteam’ van Trump, dat werkte aan het snelle vaccin van zijn regering, Operatie Warp Speed ​​genaamd, omdat hij bezorgd zou zijn over zijn rol bij het toezicht op vaccins bij de FDA.

“Operatie Warp Speed ​​is een cruciale onderneming waar ik de afgelopen maanden dankbaar voor ben geweest om op te staan, en er is nu een uitzonderlijk team van experts op het gebied van vaccinontwikkeling, productie en klinische proeven die het programma bevorderen”, aldus Dr. Marks zei in een verklaring.

“Met de wetenschap dat een deel van onze bevolking sceptisch staat tegenover de inspanningen voor de ontwikkeling van vaccins, geloof ik dat het Amerikaanse publiek het beste geholpen kan worden door mijn fulltime terugkeer bij de FDA,” vervolgde hij. “In mijn rol als regelgever daar, zal ik blijven werken aan de ontwikkeling en beschikbaarheid van vaccins tegen COVID-19 die mensen kunnen vertrouwen als veilig en effectief.”

Het rapport van de taskforce dat wordt opgesteld, zal naar verwachting veel meer een hoogtepuntenrol zijn vanuit het perspectief van de president, die is gekweld door kritiek op zijn aanpak van de pandemie, aldus functionarissen. Het is onwaarschijnlijk dat het een kritisch retrospectief zal zijn van wat er mogelijk is misgegaan en de lessen die zijn geleerd die kunnen worden toegepast in een toekomstige pandemie, zeiden ze.

De twijfelachtige status van de coronavirus-task force van het Witte Huis komt wanneer sommige gezondheidsfunctionarissen met alarm kijken hoe duizenden mensen de straten en openbare ruimtes binnenstormen om te protesteren tegen de dood van George Floyd, een zwarte man uit Minneapolis die stierf door toedoen van een blanke politieagent iets meer dan een week geleden.

In de afgelopen week, zelfs toen de Amerikaanse sterfgevallen meer dan 100.000 waren als gevolg van de luchtwegaandoening, zijn er vanuit het Witte Huis geen gezondheidsdeskundigen verschenen om advies of begeleiding te geven over wat deze grote protesten kunnen betekenen voor gezondheidsrisico’s.

De Centers for Disease Control and Prevention zeiden dat ze de enorme bijeenkomsten die de afgelopen drie maanden expliciet werden voorkomen op eigen initiatief “nauwlettend” in de gaten hielden, en erkenden dat het “risico” van het coronavirus ernstig blijft.

Ik blijf hoopvol dat het dragen van maskers en buitenbijeenkomsten van deze massaprotesten niet zal leiden tot een piek in gevallen en zich zal verspreiden naar kwetsbare bevolkingsgroepen. Maar het is zo riskant.

Ondertussen :

Het malariamedicijn hydroxychloroquine heeft Covid-19 niet voorkomen in een rigoureus onderzoek onder 821 mensen die waren blootgesteld aan met het virus geïnfecteerde patiënten, melden onderzoekers van de Universiteit van Minnesota en Canada woensdag.

De studie was de eerste grote gecontroleerde klinische proef met hydroxychloroquine, een medicijn dat  president Trump herhaaldelijk heeft gepromoot  en  onlangs zelf heeft ingenomen . Deze proef, uitgevoerd in de Verenigde Staten en Canada, was ook de eerste om te testen of het medicijn ziekte kon voorkomen bij mensen die zijn blootgesteld aan het coronavirus.

Dit type onderzoek, waarbij patiënten willekeurig worden gekozen om een ​​experimentele behandeling of een placebo te krijgen, wordt beschouwd als de meest betrouwbare manier om de veiligheid en effectiviteit van een medicijn te meten. De deelnemers waren gezondheidswerkers en mensen die thuis waren blootgesteld aan zieke echtgenoten, partners of ouders.

“De boodschap om mee naar huis te nemen voor het grote publiek is dat als je wordt blootgesteld aan iemand met Covid-19, hydroxychloroquine geen effectieve preventieve therapie na blootstelling is”, de hoofdauteur van de studie, Dr. David R. Boulware, van de Universiteit van Minnesota, zei in een interview.

Maar goed, dit is alles dus vorige maand, nietwaar?

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 5 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments