5 augustus 2021

INDIGNATIE

Indignatie.nl jaagt altijd naar interessante, belangrijke en controversiële perspectieven grotendeels uitgesloten van de mainstream media

Waarom de Amerikaanse revolutie niet op de televisie komt

floyd

 27 total views,  6 views today

De tot nu toe puur emotionele opstand mist politieke structuur en een geloofwaardige leider om grieven te verwoorden

Pepe ESCOBAR

De revolutie wordt niet op de televisie uitgezonden omdat dit geen revolutie is. Tenminste nog niet.

Branden en / of plunderen Target of Macy’s is een kleine afleiding. Niemand richt zich op het Pentagon (of zelfs de winkels in het Pentagon Mall). De FBI. De NY Federal Reserve. Het ministerie van Financiën. De CIA in Langley. Wall Street-huizen.

De echte plunderaars – de heersende klasse – bekijken de show comfortabel op hun enorme 4K Bravias, nippend aan single malt.

Dit is een klassenoorlog veel meer dan een rassenoorlog en moet als zodanig worden benaderd. Toch werd het vanaf het begin gekaapt en ontvouwde het zich als een pure kleurenrevolutie.

Amerikaanse bedrijfsmedia lieten hun ademloze Planet Lockdown-berichtgeving vallen als een ton – vooraf afgesproken? – bakstenen om de nieuwe Amerikaanse “revolutie” ademloos te bedekken. Sociale afstand nemen is niet bepaald bevorderlijk voor een revolutionaire geest.

Het lijdt geen twijfel dat de VS verwikkeld zijn in een ingewikkelde burgeroorlog die aan de gang is, net zo ernstig als wat er gebeurde na de moord op Dr. Martin Luther King in Memphis in april 1968.

Maar massieve cognitieve dissonantie is de norm in het volledige “spanningsstrategie” -spectrum. Krachtige facties doen er alles aan om het verhaal te beheersen. Niemand kan alle complexiteit en inconsistenties van het schaduwspel volledig identificeren.

Hardcore agenda’s vermengen zich: een poging tot kleurrevolutie / regimeverandering (terugslag is een trut) staat in wisselwerking met de Boogaloo Bois – aantoonbaar tactische bondgenoten van Black Lives Matter – terwijl blanke supremacistische ‘accelerators’ proberen een rassenoorlog uit te lokken.

Om de verleidingen te citeren: het is een bal van verwarring .

Antifa wordt gecriminaliseerd maar de Boogaloo Bois krijgen een pasje ( hier is hoe de belangrijkste conceptualizer Antifa’s verdedigt zijn ideeën). Weer een nieuwe stammenoorlog, nog een andere – nu binnenlandse – kleurenrevolutie onder het teken van verdeel en heerschappij, waarin Antifa-antifascisten tegenover fascistische blanke supremacisten strijden.

Ondertussen is de beleidsinfrastructuur die nodig is om de staat van beleg uit te vaardigen, geëvolueerd als een tweeledig project.

We zitten midden in de spreekwoordelijke, totale oorlogsmist. Degenen die het Amerikaanse leger verdedigen, verpletteren “opstandelingen” in de straten en pleiten tegelijkertijd voor een snel einde van het Amerikaanse rijk.

Te midden van zoveel geluid en woede die verwarring en verlamming betekenen, bereiken we misschien een opperste moment van historische ironie, waar het Amerikaanse thuisland (on) veiligheid niet alleen wordt getroffen door een van de belangrijkste artefacten van zijn eigen Deep State-making – een kleurrevolutie – maar door gecombineerde elementen van een perfecte terugslagtrifecta: Operation Phoenix ; Operatie Jakarta ; en Operatie Gladio .

Maar de doelen zullen deze keer niet miljoenen zijn in het hele Zuiden. Het zullen Amerikaanse burgers zijn.

Empire kom thuis

Heel wat progressieven beweren dat dit een spontane massale opstand is tegen de repressie van de politie en systeemonderdrukking – en dat zou noodzakelijkerwijs leiden tot een revolutie, zoals de revolutie van februari 1917 in Rusland die uit de schaarste aan brood in Petrograd ontsproot.

Dus de protesten tegen endemische politiegeweld zouden een opmaat zijn voor een remix van het Levitate the Pentagon – met het interregnum dat binnenkort een mogelijke confrontatie met het Amerikaanse leger op straat met zich meebrengt.

Maar we hebben een probleem. De opstand, tot dusver puur emotioneel, heeft geen politieke structuur en geen geloofwaardige leider opgeleverd om talloze, complexe grieven te verwoorden. Zoals het er nu uitziet, komt het neer op een opstand van inchoate, onder het teken van verarming en eeuwige schulden.

Nog erger, Amerikanen worden nu geconfronteerd met hoe het voelt om in Vietnam, El Salvador, de Pakistaanse stammengebieden of Sadr City in Bagdad te zijn.

Irak kwam in vol ornaat naar Washington DC, met Pentagon Blackhawks die ‘show of force’ passeren over demonstranten, de beproefde verspreidingstechniek die wordt toegepast in talloze tegenopstanden in het hele Zuiden.

En dan het Elvis-moment: generaal Mark Milley, voorzitter van de Joint Chiefs of Staff, die door de straten van DC patrouilleert. De Raytheon-lobbyist die nu aan het hoofd staat van het Pentagon, Mark Esper, noemde het ‘de strijdruimte domineren’.

Welnu, nadat ze in Afghanistan en Irak, en indirect in Syrië, werden geschopt, moet de volledige spectrumdominantie ergens domineren. Dus waarom niet terug naar huis?

Troepen van de 82nd Airborne Division, de 10th Mountain Division en de 1st Infantry Division – die oorlogen verloren in Vietnam, Afghanistan, Irak en, ja, Somalië – zijn ingezet op de vliegbasis Andrews bij Washington.

Superhawk Tom Cotton riep zelfs in een tweet de 82nd Airborne op om te doen ‘wat nodig is om de orde te herstellen. Geen wijk voor opstandelingen, anarchisten, relschoppers en plunderaars. ‘ Dit zijn zeker meer ontvankelijke doelen dan de Russische, Chinese en Iraanse legers.

Milley’s optreden doet me denken aan John McCain die in 2007 in Bagdad rondliep, in macho-stijl, geen helm, om te bewijzen dat alles in orde was. Natuurlijk: hij had een klein leger tot zijn tanden bewapend dat naar zijn rug keek.

En als aanvulling op de racistische invalshoek, is het nooit genoeg om te onthouden dat zowel een blanke president als een zwarte president zich hebben aangemeld voor drone-aanvallen op huwelijksfeesten in de Pakistaanse stammengebieden.

Esper omschreef het als volgt: binnenkort kan een bezettingsleger ‘de strijdruimte domineren’ in de hoofdstad van het land, en mogelijk ook elders. Wat nu? Een voorlopige autoriteit van de coalitie ?

Vergeleken met vergelijkbare operaties in het hele Zuiden, zal dit niet alleen regimeverandering voorkomen, maar ook het gewenste effect hebben voor de heersende oligarchie: een neofascistische draai van de schroeven. Het bewijst eens te meer dat wanneer je geen Martin Luther King of een Malcolm X hebt om de macht te bestrijden, de macht je verplettert, wat je ook doet.

Omgekeerd totalitarisme

De overleden, grote politieke theoreticus Sheldon Wolin had het al gepakt in een boek dat voor het eerst verscheen in 2008: dit gaat allemaal over omgekeerd totalitarisme .

Wolin liet zien hoe “de grovere vormen van controle – van gemilitariseerde politie tot groothandelstoezicht, evenals de politie die als rechter, jury en beul fungeert, nu een realiteit voor de onderklasse – een realiteit voor ons allemaal zullen worden als we ons beginnen te verzetten tegen de doorgaan met het naar boven sluizen van macht en rijkdom.

“We worden als burgers alleen getolereerd zolang we deelnemen aan de illusie van een participerende democratie. Op het moment dat we in opstand komen en weigeren deel te nemen aan de illusie, zal het gezicht van omgekeerd totalitarisme er uitzien als het gezicht van vroegere systemen van totalitarisme ‘, schreef hij.

Sinclair Lewis (die niet zei dat ‘als fascisme naar Amerika komt, zal het in de vlag gewikkeld raken en met het kruis zal zwaaien’), schreef hij in It Can’t Happen Here (1935) dat Amerikaanse fascisten degenen zouden zijn ‘ die het woord ‘fascisme’ verloochende en tot slavernij van het kapitalisme predikte onder de stijl van constitutionele en traditionele Indiaanse vrijheid. ‘

Dus als het gebeurt, zal het Amerikaanse fascisme lopen en praten.

George Floyd was de vonk. In een freudiaanse wending kwam de terugkeer van de onderdrukten swingend naar buiten en legde meerdere wonden bloot: hoe de Amerikaanse politieke economie de arbeidersklasse vernietigde; mislukte jammerlijk op Covid-19; geen betaalbare gezondheidszorg bieden; profiteert van een plutocratie; en gedijt op een raciale arbeidsmarkt, een gemilitariseerde politie, keizerlijke oorlogen ter waarde van meerdere biljoenen dollars en seriële reddingsoperaties van de te grote om te mislukken.

Instinctief tenminste, hoewel op een inchoate manier, zien miljoenen Amerikanen duidelijk hoe, sinds Reaganism, het hele spel gaat over een oligarchie / plutocratie die wit supremacisme bewapent voor politieke machtsdoelstellingen, met de extra bonus van een gestage, massale, opwaartse overdracht van rijkdom.

Iets voor de eerste, vreedzame protesten in Minneapolis, betoogde ik dat de realpolitik-perspectieven na de lockdown grimmig waren, wat zowel het herstelde neoliberalisme – dat al van kracht was – als hybride neofascisme bevoordeelde.

De inmiddels iconische bijbelfoto van president Trump voor de Sint-Janskerk – inclusief een betraand voorbeeld van een betraande burger – bracht het naar een geheel nieuw niveau. Trump wilde een zorgvuldig gechoreografeerd signaal naar zijn evangelische basis sturen. Missie volbracht.

Maar misschien wel het belangrijkste (onzichtbare) signaal was de vierde man op een van de foto’s.

Giorgio Agamben heeft al boven redelijke twijfel bewezen dat de staat van beleg nu volledig genormaliseerd is in het Westen. Procureur-generaal William Barr streeft er nu naar om het in de VS te institutionaliseren: hij is de man met de ruimte om alles uit de kast te halen voor een permanente noodtoestand, een Patriot Act on steroids, compleet met “show of force” Blackhawk-ondersteuning.

asiatimes.com

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments