Brazilië dreigt te stoppen met de WHO, zegt Trump dat de VS de pandemie heeft verslagen

Brazilië dreigt te stoppen met de WHO, zegt Trump dat de VS de pandemie heeft verslagen

6 juni 2020 0 Door Indignatie redactie

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro, ook wel ‘tropische Trump’ genoemd, heeft een soortgelijk script gevolgd als zijn Amerikaanse tegenhanger in zijn behandeling van Covid-19. Ondertussen gaan in Europa de zwaar getroffen landen langzaam verder op weg naar een postpandemische normaal.

President Jair Bolsonaro dreigde vrijdag Brazilië uit de WHO te trekken vanwege “ideologische vooringenomenheid”, omdat zijn tegenhanger Donald Trump zei dat de Amerikaanse economie herstelde van de pandemie van het coronavirus en dat Europa probeerde zijn grenzen te heropenen.

Bolsonaro voegde brandstof toe aan het politieke vuur dat woedde rond de pandemie, de oorsprong en de beste manier om te reageren, en bekritiseerde de Wereldgezondheidsorganisatie voor het opschorten van klinische proeven met het medicijn hydroxychloroquine voor Covid-19, een besluit dat deze week werd teruggedraaid – en dreigde te volgen in de voetsporen van Trump door te stoppen.

‘Ik zeg het je nu, de VS hebben de WHO verlaten en we bestuderen dat in de toekomst. Ofwel werkt de WHO zonder ideologische vooringenomenheid, of vertrekken we ook’, vertelde de extreemrechtse leider aan journalisten.

Bolsonaro, ook wel een “tropische Trump” genoemd, heeft een soortgelijk script gevolgd als de Amerikaanse president in zijn aanpak van de pandemie, het bagatelliseren van de ernst ervan, het aanvallen van de thuismaatregelen van de staatsautoriteiten en het aanprijzen van de vermeende effecten van hydroxychloroquine en een verwante anti -malariamedicijn, chloroquine, tegen Covid-19.

De WHO had de onderzoeken met hydroxychloroquine opgeschort nadat grote studies bezorgdheid hadden geuit over de veiligheid en doeltreffendheid ervan tegen het nieuwe coronavirus – Trump, een fan die zelfs het medicijn zelf als preventieve maatregel nam, in twijfel trok.

Op donderdag trokken de meeste auteurs van de onderzoeken die verschenen in The Lancet en het New England Journal of Medicine hun werk in, en zeiden dat ze niet langer konden instaan ​​voor hun gegevens omdat de firma die ze had verstrekt, weigerde te worden gecontroleerd.

Echter, bovenop het wervelende wetenschappelijke en politieke debat, zei een nieuwe studie van de Universiteit van Oxford vrijdag dat hydroxychloroquine “geen gunstig effect” vertoonde bij de behandeling van Covid-19.

In een andere potentieel verwarrende omkering veranderde de WHO haar advies over gezichtsmaskers door te zeggen dat ze, “in het licht van evoluerend bewijs”, gedragen zouden moeten worden op plaatsen waar het virus wijdverbreid is en fysieke afstand moeilijk is.

Lees ook:  De-Bunking de mythe van de joodse samenzwering

VS ‘grotendeels door’

Het nieuwe coronavirus heeft nu meer dan 394.000 mensen gedood en 6,7 miljoen geïnfecteerd sinds het eind vorig jaar in China opdook, ‘s werelds ergste gezondheidscrisis in meer dan een eeuw.

In de VS – het zwaarst getroffen land, met 109.000 doden en bijna 1,9 miljoen infecties – zei Trump dat de economie herstelde nadat ze was getroffen door lockdown-maatregelen.

“We hadden de grootste economie in de geschiedenis van de wereld. En met die kracht konden we deze vreselijke pandemie doorstaan, grotendeels door, ik denk dat we het heel goed doen”, vertelde hij aan verslaggevers.

Trump, die in november voor een zware herverkiezingscampagne staat, herhaalde zijn oproepen om de maatregelen voor thuisblijvers verder te vergemakkelijken, nadat verrassend positieve werkgelegenheidsaantallen lieten zien dat het land in mei 2,5 miljoen banen heeft gewonnen.

Als teken van de langzame terugkeer naar normaal in de VS, werd Universal Orlando de eerste van de gigantische pretparken in het zonnige Florida die heropende – zij het met temperatuurregeling bij de ingang en verplichte gezichtsmaskers.

EU om grenzen te heropenen 

In Europa gingen de zwaar getroffen landen langzaam verder op weg naar een postpandemische normaal, waarbij ze probeerden de belangrijkste toeristische sectoren op tijd voor het zomerseizoen te doen herleven zonder een tweede golf van infecties te veroorzaken.

De EU zei dat het begin juli de grenzen zou kunnen heropenen voor reizigers van buiten de regio, nadat sommige landen binnen het blok zijn heropend voor Europese bezoekers.

In Frankrijk zei een topexpert ondertussen dat de dagelijkse sterfgevallen en nieuwe gevallen sinds de piek in maart dramatisch waren gedaald, wat betekende dat het ergste voorbij was.

‘We kunnen redelijkerwijs zeggen dat het virus momenteel onder controle is’, zegt Jean-Francois Delfraissy, het hoofd van de wetenschappelijke adviesraad van de regering.

Verschuivend epicentrum

Maar er kwamen sombere cijfers uit Latijns-Amerika, het nieuwste epicentrum.

Het dodental in Brazilië steeg tot meer dan 35.000, het op twee na hoogste ter wereld, na de VS en Groot-Brittannië.

Ook in Mexico, Peru en Ecuador stijgen de tolgelden fors.

En in Chili zijn de sterfgevallen de afgelopen week met meer dan 50 procent gestegen, ondanks een sluiting van drie weken van de hoofdstad Santiago.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Hoe de politiestaat van de VS zal omgaan met een uitbraak van het coronavirus

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Mensenrechten en hypocrisie in het Witte Huis en het Congres
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments