A Cult of Death


 2 total views,  2 views today

Ik geloof niet dat een natie sterft behalve door zelfmoord. Elk probleem is tot in de puntjes een wilsprobleem; en als we willen, kunnen we heel zijn.

GK Chesterton

I

Het is niet eenvoudig om commentaar te geven op de periode die we nu doormaken. Hoewel de meeste discussie beperkt is tot nieuwsberichten en medische berichten over een ziekte die vermoedelijk sinds het begin van het jaar in omloop is, durven nog enkele toekomstgerichte critici te rapporteren over het vermeende wanbeheer van de gerelateerde noodsituatie. Het is in ieder geval al duidelijk dat de reacties en meningen die worden veroorzaakt door de virale pathologie, waarover het debat strikt vaststaat, de plaag van een grotere antropologische pathologie aan het licht brengen, waaruit de grenzen, of misschien zelfs het einde, van een heel antropologisch en sociaal model.

Om binnen het semantische domein te blijven dat heerst, is het noodzakelijk om een ​​duidelijke beschrijving te geven van de symptomen van dit fenomeen voordat u verder gaat met het beoordelen van oorzaken en oplossingen. In feite, met de opschorting van alle sociale activiteiten die zijn opgelegd om de overdracht van een virus tegen te gaan – iets dat geen precedent heeft in tijden van vrede en mogelijk zelfs niet in tijden van oorlog – hebben alle offensieve en defensieve vermogens van de staat zijn gelost op de burgerbevolking. Het gecombineerde effect van de ingestelde maatregelen heeft de voorwaarden geschapen voor een experiment van buitengewone radicaliteit en breedte, wat neerkomt op een gecontroleerde sloop van het sociale weefsel, dat zijn oorsprong vindt in zijn atomen en zich verspreidt naar zijn macrostructuur. De primaire doelwitten zijn individuen, geterroriseerd door de dreiging van infectie en sancties, wenkbrauwslag in hun dagelijks leven met een hardnekkigheid en met middelen die zelden worden gebruikt voor de onderdrukking van zelfs de meest gruwelijke misdaden. Geïsoleerd binnen de muren van hun huizen, worden ze gescheiden gehouden van hun naaste en dierbaren, alleen gelaten om met ziekte en dood te worden geconfronteerd, aangespoord om hun buren te informeren en te vrezen – zo niet rechtstreeks om hen te haten. Beroofd van de gemakken van religie en onderwijs, gedwongen tot werkloosheid, overgelaten om van hun spaargeld te leven en in de hoop op een uitkering van de staat, worden ze opgesloten gehouden als gekooide dieren, gereduceerd tot het ervaren van de wereld door de krijgende, gepixelde virtuele realiteit van een gsm. De hoop op bevrijding zelf wordt een bron van angst, vanwege de onzekerheid van voorspellingen en verwachtingen en onmatig gezaghebbende berichten waarin ‘herstelmaatregelen’ worden aangekondigd die volgens de juridische en morele normen van de vorige dag ondenkbaar zouden zijn geweest. Deze variëren van digitale tracking en tracing van burgers en hun gezondheidstoestand van een soort die voorheen alleen voor wilde dieren gold, tot de (vermoedelijk verplichte) toediening van farmaceutische producten die ofwel nog niet bestaan ​​(of ooit zullen bestaan) of die niets hebben te maken met de pathologie in kwestie; van de dematerialisatie van onze nauwste menselijke relaties tot de sekwestratie van “geïnfecteerde” mensen uit hun huizen, en tot de meest vurige dromen van tatoeages en digitale certificaten om een ​​terugkeer naar een “normaliteit” mogelijk te maken. Deze variëren van digitale tracking en tracing van burgers en hun gezondheidstoestand van een soort die voorheen alleen voor wilde dieren gold, tot de (vermoedelijk verplichte) toediening van farmaceutische producten die ofwel nog niet bestaan ​​(of ooit zullen bestaan) of die niets hebben te maken met de pathologie in kwestie; van de dematerialisatie van onze nauwste menselijke relaties tot de sekwestratie van “geïnfecteerde” mensen uit hun huizen, en tot de meest vurige dromen van tatoeages en digitale certificaten om een ​​terugkeer naar een “normaliteit” mogelijk te maken. Deze variëren van digitale tracking en tracing van burgers en hun gezondheidstoestand van een soort die voorheen alleen voor wilde dieren gold, tot de (vermoedelijk verplichte) toediening van farmaceutische producten die ofwel nog niet bestaan ​​(of ooit zullen bestaan) of die niets hebben te maken met de pathologie in kwestie; van de dematerialisatie van onze nauwste menselijke relaties tot de sekwestratie van “geïnfecteerde” mensen uit hun huizen, en tot de meest vurige dromen van tatoeages en digitale certificaten om een ​​terugkeer naar een “normaliteit” mogelijk te maken.

Op deze onsamenhangende, gedesoriënteerde en wankele basis wankelt het bouwwerk van alles wat sociaal is – productie en consumptie, en dus werkgelegenheid, ondernemingen, salarissen, fiscale inkomsten, gerelateerde diensten, openbare financiering, politieke participatie en besluitvormingsprocessen, vrijwilligerswerk, amusement, scholing, vriendschappen en liefdes (en bijgevolg reproductie en de vorming van nieuwe families), religieuze vieringen, culturele uitwisselingen en – last but not least – dezelfde gezondheid die we zogenaamd zouden moeten beschermen, nu ondermijnd door isolatie en ontbering op de psychologisch front en door moeilijk toegang te krijgen tot gezondheidsdiensten op het fysieke front. Als de mens voor Aristoteles een sociaal dier is, wat kunnen we dan zeggen van een mensheid die zo verstoken is van zijn vitale interacties,

II

Dit alles heeft zich, zoals gezegd, voorgedaan in naam van een medisch noodgeval veroorzaakt door de aanwezigheid van een nieuwe ziekte. Het heeft geen zin in te gaan op de discussies die de experts over bijna alles verdelen, van het mechanisme van virusoverdracht tot de meest effectieve behandelingen, van de aard van de ziekteverwekker tot de beste methoden om de besmetting te voorkomen en te beheersen. Het is voldoende te erkennen dat we inderdaad met debatten te maken hebben, temeer omdat het onderwerp nog onbekend en recent is. Dus de belofte van politici van elke streep om zich alleen te houden aan “wat de wetenschap zegt”, kan niet anders dan het echte bedrog van alle technocratische beloften verbergen – door uit een uitgestrekte en tegenstrijdige oceaan van wetenschappelijke meningen alleen te kiezen die dienen om een ​​vooraf bepaalde doelstelling,

Het vermoeden dat de gebeurtenis wordt gemanipuleerd, wordt in wezen gesuggereerd door een eenvoudige observatie die elders al is uiteengezet – dat de meest warme en nadrukkelijk ondersteunde oplossingen om onszelf tegen de besmetting te beschermen, min of meer dezelfde zijn die we hebben opgelegd of voorgesteld om het hoofd te bieden aan noodsituaties uit het verleden —De digitalisering van school, politiek en werk; massasurveillance en inperking van persoonlijke vrijheden; beperkingen op consumptie en beweging; elektronische betalingen; censuur van “nep” nieuws; uitbreiding van verplichte vaccinatie; machtsoverdracht aan technici en technocraten; toename van openbare en particuliere schulden; en versnelling van onder meer supranationale integratieprocessen.

Het concept om nooit een ernstige crisis te laten verloren gaan (Philip Mirowski) of een crisis te gebruiken als een opzettelijk instrument om een ​​bevolking in “shock” (Naomi Klein) politieke omwentelingen op te leggen die onaanvaardbaar zouden zijn onder evenwichtsomstandigheden, heeft vaak aangehaald, bijvoorbeeld door onze eigen Mario Monti in een beroemd interview over de “ernstige crisis” die nodig is om de Europese natie op te bouwen. De toepassing van dit concept op gezondheid, al voorzien in de werken van Michel Foucault over “biopower” en van Irving Kenneth Zola over de “therapeutische staat”, kan worden gezien door de opvallende reeks besmettingen die we in de huidige eeuw hebben gezien opnieuw te evalueren. een apocalyptisch referentiekader, in overeenstemming met het terroristische paradigma van ‘bioveiligheid’ beschreven door Patrick Zylberman.

III

Wat de bedoelingen en geloofwaardigheid van degenen die dit experiment beheersten ook was, de vreedzame naleving van de proefpersonen was niet vanzelfsprekend. Om te proberen te begrijpen hoe en waarom het grote publiek zo bereid is geweest om zo’n hoge prijs te betalen om een ​​enkel risico aan te pakken, kunnen we gebruik maken van een analytisch hulpmiddel dat door filosoof Vladimir Giacchè is geïntroduceerd in La fabbrica del falso (‘De fabriek van de false ‘). In dit werk bedacht hij de uitdrukking “valse synecdoche” om een ​​doelmatige techniek van manipulatie van de publieke opinie te beschrijven die niet de exacte informatie, maar eerder geselecteerde details gebruikt, die bij afwezigheid van de rest de geheel van de zaak in de perceptie van de curatoren. Op deze manier is het bijvoorbeeld mogelijk haat jegens een vijandige regering ontketenen door haar weinige misdaden aan de kaak te stellen en haar vele verdiensten weg te laten, of een vreedzame demonstratie van duizenden mensen te delegitimeren door alleen de gewelddadige acties van enkelen te melden. Aangezien de realiteit altijd tegenstrijdig en veelzijdig is, is het risico van “valse synecdoche” inherent aan elk geselecteerd verhaal. Hoe vaak het ook kwaadaardig wordt gebruikt, het mechanisme vindt steun in de objectieve limiet van de menselijke cognitie, en de techniek wordt gevaarlijk voor zover de overvloed aan informatie in haar doelen de illusie creëert dat ze de waarheid echt in zijn totaliteit begrijpt. In feite laat een schaarste aan neuronale bronnen slechts een eindige uitwerking van de feiten toe, dus deze gedeeltelijke realiteit wordt geëxtrapoleerd om de hiaten in de omringende informatie op te vullen,

Meer dan de meest recente gebeurtenissen lijkt de ‘coronavirus’-crisis te staan ​​als een monument voor valse synecdoche, een schoolvoorbeeld waarin de onrechtmatige extrapolatie van het partiële naar het geheel op alle mogelijke niveaus systematisch is geworden. Zelfs een oppervlakkig onderzoek naar de statistische basis van de besmetting toont aan dat de geregistreerde gevallen niet alleen slechts een klein deel uitmaken van het werkelijke aantal geïnfecteerde mensen, maar ook dat dit zwaar wordt beïnvloed door symptomatische en ernstige gevallen, simpelweg omdat deze meer bekend zijn gemakkelijk door de medische autoriteiten. De uitsluiting van het grotere deel van asymptomatische en milde gevallen vergroot natuurlijk de perceptie van het gevaar en de dodelijkheid van de ziekte voor iedereen. Net als veel andere pathologieën, zelfs een die de opsluiting van een hele populatie zou kunnen rechtvaardigen, deze valt slechts een klein deel van de bevolking op een ernstige manier aan – ouderen en verzwakt. Toevallig waren bij 95% van de sterfgevallen 60-plussers betrokken en bij 85% 70-plussers. De gemiddelde leeftijd van de overledene is 80, slechts een jaar onder de gemiddelde levensverwachting van mannen in Italië. Voor mensen onder de 20 jaar is het sterftecijfer voor Covid-19 ongeveer 0,000019% (2 gevallen). Iedereen onder de 30 sterft vaker door verdrinking; iedereen onder de 40 door een val; en iedereen onder de 50 bij een verkeersongeval (op basis van de laatste beschikbare gegevens, ISTAT 2017). Toch worden deze cijfers nog verder beïnvloed door het “false synecdoche” -effect, omdat het erop lijkt dat slechts vier van de honderd overleden patiënten nog niet werden getroffen door ernstige en dodelijke pathologieën. Bovendien, sommige gezondheidswerkers vermoedden dat het virus waaraan sterfgevallen werden toegeschreven slechts een extra – zo niet irrelevante – rol speelde in de algehele progressie van sterfte, of dat in ieder geval de criteria voor het vastleggen van de doodsoorzaak minder waren dan rigoureus, inconsistent of besmet door onbegrijpelijke weglatingen. Een van de nieuwste professionals die op deze vraag inging, was forensisch expert en hoofd van de medische raad van Ligurië (regio), Alessandro Bonsignore. Hij merkte op dat door sterfgevallen als gevolg van coronavirus op te nemen “al diegenen die positief hebben getest terwijl ze levend of zelfs post-mortem waren … we de sterfgevallen praktisch uitroeien door elke andere natuurlijke pathologie die zou zijn opgetreden, zelfs zonder het virus.” Als voorbeeld van de consequentie hiervan, hij meldt dat “in het gemeentelijk mortuarium van Genua de sterfgevallen door niet-Covid-pathologieën vrijwel verdwenen zijn”. Last but not least, het gevaar in wiens naam het hele land tot stilstand is gekomen, heeft slechts een deel van de natie ernstig getroffen – de noordwestelijke regio’s en vooral de regio Lombardije, die goed was voor 37% van alle gevallen en een opmerkelijke 54% van alle sterfgevallen in het hele land, ondanks het feit dat slechts 16% van de bevolking er woonde. Bovendien zijn er in bepaalde provincies abnormale sterftecijfers geweest, wat verstandig zou zijn om te onderzoeken. Andere uitgestrekte delen van Italië, waaronder het hele zuiden en de eilanden, zijn slechts marginaal getroffen door het probleem en hebben geen abnormale fluctuaties in sterfte geregistreerd. het gevaar in wiens naam het hele land tot stilstand is gekomen, heeft slechts een deel van de natie ernstig getroffen – de noordwestelijke regio’s en vooral de regio Lombardije, die goed was voor 37% van alle gevallen en een opmerkelijke 54% van alle gevallen sterfgevallen in het hele land, ondanks het feit dat slechts 16% van de bevolking er woont. Bovendien zijn er in bepaalde provincies abnormale sterftecijfers geweest, wat verstandig zou zijn om te onderzoeken. Andere uitgestrekte delen van Italië, waaronder het hele zuiden en de eilanden, zijn slechts marginaal getroffen door het probleem en hebben geen abnormale fluctuaties in sterfte geregistreerd. het gevaar in wiens naam het hele land tot stilstand is gekomen, heeft slechts een deel van de natie ernstig getroffen – de noordwestelijke regio’s en vooral de regio Lombardije, die goed was voor 37% van alle gevallen en een opmerkelijke 54% van alle gevallen sterfgevallen in het hele land, ondanks het feit dat slechts 16% van de bevolking er woont. Bovendien zijn er in bepaalde provincies abnormale sterftecijfers geweest, wat verstandig zou zijn om te onderzoeken. Andere uitgestrekte delen van Italië, waaronder het hele zuiden en de eilanden, zijn slechts marginaal getroffen door het probleem en hebben geen abnormale fluctuaties in sterfte geregistreerd. dat is goed voor 37% van alle gevallen en een opmerkelijke 54% van alle sterfgevallen in het hele land, ondanks dat het slechts 16% van de bevolking is. Bovendien zijn er in bepaalde provincies abnormale sterftecijfers geweest, wat verstandig zou zijn om te onderzoeken. Andere uitgestrekte delen van Italië, waaronder het hele zuiden en de eilanden, zijn slechts marginaal getroffen door het probleem en hebben geen abnormale fluctuaties in sterfte geregistreerd. dat is goed voor 37% van alle gevallen en een opmerkelijke 54% van alle sterfgevallen in het hele land, ondanks dat het slechts 16% van de bevolking is. Bovendien zijn er in bepaalde provincies abnormale sterftecijfers geweest, wat verstandig zou zijn om te onderzoeken. Andere uitgestrekte delen van Italië, waaronder het hele zuiden en de eilanden, zijn slechts marginaal getroffen door het probleem en hebben geen abnormale fluctuaties in sterfte geregistreerd.

Deze overlappende extrapolaties van het gedeeltelijke naar het geheel hebben ertoe geleid dat het ‘slechtste geval’ de norm is geworden, eerst op het niveau van het publieke sentiment en vervolgens op het niveau van de wet, zonder rekening te houden met de evenredigheids- en randvoorwaarden die zo essentieel zijn voor goed bestuur . In feite zagen alle Italianen zichzelf als een oudere inwoner van de provincie Bergamo met hartaandoeningen, en dit is precies hoe ze zonder onderscheid door de autoriteiten werden behandeld. Een ongelukkig gevolg hiervan is dat er geen speciale aandacht is besteed aan categorieën met een hoger risico. Het was deze fundamentele, “technische” vervorming die de weg vrijmaakte voor dergelijke willekeurige acties. Als gezondheid een intrinsiek ‘goed’ is, is een virus, hoe agressief ook, niet meer dan een enkel onderdeel van alles wat het bedreigt, van de honderdduizenden ziekteverwekkers in omloop tot de duizenden ziekten die dagelijks worden gediagnosticeerd. De gevaarlijkste en meest voorkomende hiervan – cardiovasculaire en oncologische ziekten, verantwoordelijk voor tweederde van alle sterfgevallen in Italië – zijn niet besmettelijk. Bovendien dragen ziekten zelf slechts gedeeltelijk bij tot een bredere opvatting over gezondheid, die voor de World Heath Organization wordt gedefinieerd als “een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en sociaal welzijn en niet alleen de afwezigheid van ziekte of gebrek” ”(WHO-grondwet, cursivering is van mij). Het idee dat stress, materiële en emotionele ontbering, marginalisering, angst en andere vormen van ‘psychologisch en sociaal’ onbehagen een direct effect hebben op de lichamelijke gezondheid is goed ingeburgerd. Tenslotte, gezondheid, zoals correct begrepen in al zijn uitdrukkingen, wordt niet louter beschermd door de wet; het maakt op zijn beurt deel uit van een alomvattend geheel van rechten, allemaal even onaantastbaar, die met elkaar worden geïntegreerd en door elkaar worden versterkt om het soort samenleving te realiseren dat de architecten van onze grondwet voor ogen hebben.

IV

De valse synecdoche is een cognitieve fout die de werkelijkheid vervormt, verarmt en vervormt. Het is vooral gevaarlijk wanneer het wordt toegepast op praktische zaken, omdat het de illusie wekt van een hiërarchie waarin een bepaald standpunt, obsessief gefixeerd op, alle andere overschaduwt en aandringt op hun onderwerping en opoffering, tot het punt dat ze teniet worden gedaan. De methode van “noodsituaties” die onze gevoeligheid en de belangrijkste beslissingen van deze eeuw zozeer heeft gevormd, haalt haar levensbloed uit deze paralogie, aangezien het het publiek en de besluitvormers aan alarmen onderwerpt, door beurtelings dringend aandringend en het vragen van onverdeelde aandacht , hen verstrikkend in elke nieuwe ronde van oorlogszuchtige retoriek over de ‘ongekende aanval’, waardoor de vernietiging van elke andere waarde, zelfs de meest heilige, aanvaardbaar werd gemaakt, beschouwd als een obstakel op weg naar de overwinning. Van terrorisme tot ‘verspreiding’, van immigratie tot exanthematische ziekten, van corruptie tot een heropleving van ‘fascisme’, van ongepaste geopolitieke invloed van China tot het virus dat ons opsluit tussen onze keuken en badkamer. Gesleept van de ene uitzondering naar de andere, wordt het sociale lichaam afgestompt en wordt het afgestoten van zijn dialectische vitaliteit, zijn weefsel en het bindweefsel dat zijn complexiteit in evenwicht houdt. Verpletterd door een enkele bedreiging, vallen we toe aan een enkele manier van denken, een enkele taal, die onze hoogste energieën afleidt om de een of andere kant van irrelevante theoretische controverses te verdedigen, en wordt eenvoudig speelgoed in de handen van de manipulatoren. van corruptie tot een heropleving van het ‘fascisme’, van ongepaste geopolitieke invloed van China tot het virus dat ons opgesloten houdt tussen onze keuken en badkamer. Gesleept van de ene uitzondering naar de andere, wordt het sociale lichaam afgestompt en wordt het afgestoten van zijn dialectische vitaliteit, zijn weefsel en het bindweefsel dat zijn complexiteit in evenwicht houdt. Verpletterd door een enkele bedreiging, vallen we toe aan een enkele manier van denken, een enkele taal, die onze hoogste energieën afleidt om de een of andere kant van irrelevante theoretische controverses te verdedigen, en wordt eenvoudig speelgoed in de handen van de manipulatoren. van corruptie tot een heropleving van het ‘fascisme’, van ongepaste geopolitieke invloed van China tot het virus dat ons opgesloten houdt tussen onze keuken en badkamer. Gesleept van de ene uitzondering naar de andere, wordt het sociale lichaam afgestompt en wordt het afgestoten van zijn dialectische vitaliteit, zijn weefsel en het bindweefsel dat zijn complexiteit in evenwicht houdt. Verpletterd door een enkele bedreiging, vallen we toe aan een enkele manier van denken, een enkele taal, die onze hoogste energieën afleidt om de een of andere kant van irrelevante theoretische controverses te verdedigen, en wordt eenvoudig speelgoed in de handen van de manipulatoren. het weefsel en het bindweefsel dat zijn complexiteit in evenwicht houdt. Verpletterd door een enkele bedreiging, vallen we toe aan een enkele manier van denken, een enkele taal, die onze hoogste energieën afleidt om de een of andere kant van irrelevante theoretische controverses te verdedigen, en wordt eenvoudig speelgoed in de handen van de manipulatoren. het weefsel en het bindweefsel dat zijn complexiteit in evenwicht houdt. Verpletterd door een enkele bedreiging, vallen we toe aan een enkele manier van denken, een enkele taal, die onze hoogste energieën afleidt om de een of andere kant van irrelevante theoretische controverses te verdedigen, en wordt eenvoudig speelgoed in de handen van de manipulatoren.

Aangezien een orgaan niet zonder een organisme kan leven, is het onmogelijk om het eerste te genezen door het tweede te onderdrukken. Het is verbazingwekkend dat in de praktijk onder het mom van het vermijden van een risico – van medische aard in deze laatste crisis – een lawine van onberekenbaar slechtere risico’s ontstaat, waaronder risico’s van hetzelfde type. Ondanks het voor de hand liggende feit dat de zo gevreesde ziekte slechts een deel van de bevolking treft, met slechts in een deel van de gevallen ernstige gevolgen, treft de antropologische verwoesting waarmee de ziekte wordt bestreden alles – in termen van door terreur aangetaste psychische gezondheid. , levensonderhoud en verminderde toegang tot diensten, en als gevolg van een weerzinwekkende beperking van de meest elementaire menselijke functies, waarvan de dupe wordt gedragen door de lichamen en geesten van onze jongste. Gezien de twijfelachtige gezondheidsvoordelen van binnenshuis blijven en de ontladingen van de eigen longen inademen, is het verbazingwekkend dat de rampzalige gevolgen voor de gezondheid niet waren voorzien. Ten eerste zijn, zoals de president van de Italiaanse Vereniging van Cardiologen heeft gemeld, sterfgevallen door hartaanvallen en andere coronaire pathologieën – de belangrijkste doodsoorzaak in Italië – sinds het begin van de epidemie blijkbaar verdrievoudigd als gevolg van een lagere ziekenhuisopname en vertragingen bij operaties als gevolg van “angst voor besmetting”. Of dat meer dan twee derde van de Italianen geen medische onderzoeken en bezoeken aan specialisten heeft ondergaan uit angst om uit te gaan. Of dat binnen enkele weken het aantal mensen dat voedsel en hulp heeft gezocht bij religieuze liefdadigheidsorganisaties meer dan verdubbeld is. Caritas Internazionale heeft botweg gewaarschuwd dat het niet lang daarna door de gevolgen van een recessie voor de armen ‘zullen’ de gevolgen van het coronavirus meer mensen hebben gedood dan de pandemie zelf ‘. Dit zijn niet meer dan een paar bescheiden erkenningen in een situatie die steeds erger wordt. Er is heel weinig voor nodig om de omvang van de menselijke verwoesting voor te stellen die we zullen zien na de mislukkingen van duizenden bedrijven en de werkloosheid van miljoenen. En nog dieper, de aanval op de wortels van de waardigheid en rechten die ons niet alleen beschermen tegen gebrek, maar ook dieper tegen barbaarsheid, oorlog en chaos. Er is heel weinig voor nodig om de omvang van de menselijke verwoesting voor te stellen die we zullen zien na de mislukkingen van duizenden bedrijven en de werkloosheid van miljoenen. En nog dieper, de aanval op de wortels van de waardigheid en rechten die ons niet alleen beschermen tegen gebrek, maar ook dieper tegen barbaarsheid, oorlog en chaos. Er is heel weinig voor nodig om de omvang van de menselijke verwoesting voor te stellen die we zullen zien na de mislukkingen van duizenden bedrijven en de werkloosheid van miljoenen. En nog dieper, de aanval op de wortels van de waardigheid en rechten die ons niet alleen beschermen tegen gebrek, maar ook dieper tegen barbaarsheid, oorlog en chaos.

Het is ook verbluffend dat degenen die belast zijn met het aanpassen van de hefbomen van onze macro-economie, bijna niemand last hebben van de twijfel dat een gemeenschap waarin niemand werkt, wiens meest verse en productieve krachten worden veroordeeld tot een zinloze, dodelijke nietsdoen, waarin hele sectoren van de industrie worden overgelaten aan een onvermijdelijke ondergang en wiens mensen hun hoop op welvaart moeten vestigen, heeft misschien wel geen economie meer. Uitgebeend en leeg van bloed, is de economie op elk moment kwetsbaar voor instorting. De staatsgreep kan met elke openbare noodsituatie gepaard gaan, zelfs die we momenteel proberen te overwinnen. Het zou voldoende zijn om hier te stoppen, maar er kan nog meer worden gezegd. Zelfs vóór deze crisis huilde de publieke sector arm, dus nu de belastinginkomsten wegvloeien, wie betaalt de salarissen van onze dokter-helden? En voor onze intensive care-voorzieningen? En meldkamers? En voor al ons volksgezondheidssysteem? En als de jongeren die in staat zijn om zonder buitensporig risico te werken, uit liefde voor hun bejaarde familieleden moeten ophouden (die dan misschien afgewezen worden aan de deur van het ziekenhuis wegens… gebrek aan bedden), wie zal er dan voor betalen – niet alleen voor hun medische zorg, maar ook voor de pensioenen waarvan sommigen al insinueren dat ze gevaar lopen? Ruilen we de kans dat iemand ziek wordt met de zekerheid dat we allemaal zullen sterven door ontberingen? Let wel, het is niet echt een kwestie van geld. Zonder de rijkdom die door werk is gecreëerd, is ons geld niets meer dan oud papier of een schuld die moet worden terugbetaald door de laatste magere stukken van onze gemeenschappelijke erfenis te liquideren,

V

Het is niet nodig om verder in te gaan op de ongerijmdheden van deze krankzinnige verminking, die zich alleen door de enorme schaal van de effecten van veel andere van de afgelopen tijd onderscheidt. Zelfs al benadrukt de valse synecdoche en haar macht over ons de waan van een beschaving die zichzelf gelooft geleid door de rede en de naakte wet van “data”, de impulsen die de celebranten van deze nieuwe religie, met haar priester-experts, haar taboes drijven , geboden die elke kleine dagelijkse handeling reguleren, de lichtblauwe nikabs en liturgische armaturen in plexiglas, zijn joggende en slenterende zondaars, zijn sceptische ongelovigen, zijn valse profeten van plasmatherapie, zijn bewustzijn van een alomtegenwoordige en onzichtbare vijand die bezit neemt van menselijke lichamen , en het messiaanse wachten op het sacrament van vaccinatie. Al met al stijgt een opofferingsdimensie die geen grenzen aan zijn aanbod toelaat en de supplianten ertoe dwingt zich van alles te ontdoen – van de materialiteit van bezittingen en lichamelijke integriteit tot de immaterialiteit van constitutionele, natuurlijke en morele wetten. Fundamenteel kunnen deze impulsen niet anders dan zelfdestructief van aard zijn, gedreven door een nihilistische impuls waarin onze huidige generatie wordt aangeboden als een offerlam om te boeten voor het mislukken van een tijdperk, geïmmoliseerd om vervolgens herboren te worden gezuiverd van pijn in een wereld waarin “niets ooit hetzelfde zal zijn”.

Van de weinige filosofen die kritiek hebben op recente gebeurtenissen, herinnert Paolo Becchi zich op het juiste moment aan het Aristotelische onderscheid tussen bios (al het leven, beleefd als ervaring van de wereld en van zichzelf, als een project) en zoe (het deel van het leven dat louter is biologische expressie) om de paradox te benadrukken van wat we nu zien – een proces van sterven uit angst voor de dood. In dezelfde lijn heeft Giorgio Agamben in een briljante reeks artikelen het concept ‘kaal leven’, een concept dat hij lang geleden in zijn werk Homo Sacer ontwikkelde, toegepast op de bewegingen van de afgelopen maanden.

Het is duidelijk dat Italianen bereid zijn om praktisch alles op te offeren voor het risico op ziekte – de normale levensomstandigheden, sociale relaties, werk, zelfs vriendschappen, hun liefdes, evenals hun religieuze overtuigingen en politieke overtuigingen. Kaal leven en de angst om het te verliezen is niet iets dat mensen verenigt; het verblindt en scheidt ze in plaats daarvan.

Als de beperkingen op beweging en contacten de overdracht van microben kunnen beperken, zou een verbod op copulatie geslachtsziekten elimineren, de branding van hiv-dragers zou aids elimineren, het sluiten van wegen zou auto-ongelukken elimineren, het verbod op alcohol zou cirrose elimineren, de beëindiging van de veehouderij zou het geritsel elimineren, de uitroeiing van bomen zou het rijpijs elimineren, het mesverbod zou de steekpartijen elimineren, de afschaffing van gezinnen zou huiselijk geweld elimineren, de afschaffing van eigendom zou de diefstal elimineren en de beëindiging van het werk zou de werknemer beëindigen uitbuiting en arbeidsongevallen. Van de ene verzaking na de andere, van de ene kortsluiting naar de andere, ontdekken we snel dat de enige ‘ziekte die altijd dodelijk is’ het leven zelf is (Italo Svevo), en ook dat het onmogelijk is om de onenigheid en verstoring van het kwaad uit te roeien zonder het grotere goed te vernietigen, zo niet in een tijd die niet van de mens is (Mt 13, 29-30). In wereldse zin keren we terug naar een gnostisch pessimisme dat, in vergankelijke materialiteit en dus ook in ons vlees, het creatieve werk van een kwaadaardige demiurg ziet. Deze tendens wint vandaag weer kracht door de isolatie en sterilisatie van ons lichaam, de dematerialisatie van hun sociale functies en door de religie van de wetenschap, die al gnostisch en sapientiaal is door haar etymologie. Een van de eerste aan ons opgelegde edicten was namelijk een verbod op het vieren van het schandaal (1 Kor 1,23) van goddelijke incarnatie in de vorm van ongezuurd brood (hoewel brood met rozijnen en sesam nog steeds verkrijgbaar is).

Zo komt de ultieme en spirituele dimensie van het probleem naar voren, samen met het feit dat het de vrucht is van een verduistering van het transcendente dat de moderne mens heeft gevangen in de korte en gedeeltelijke horizon van hun aardse avontuur, waardoor ze als varkens worden vastgehouden met hun gezichten in de modder. Als het niet in het goddelijke is, dan overstijgt wat ons menselijk wezen volledig maakt en volledig maakt het onze morele, intellectuele en politieke daden die de generaties oversteken. Er is bijvoorbeeld waargenomen dat we aan onze antecedenten die hun leven hebben opgeofferd om hun vrijheid niet te verliezen, vandaag reageren door onze vrijheid op te offeren om niet te verliezen (mogelijk weet je het nooit, maar alleen in het ergste geval) ) onze levens. Met als resultaat dat we beide zullen verliezen. Om alles te verliezen, en dus ook het deel.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments

Geef een antwoord