Journalisten eisen een einde aan intimidatie na meer dan 100 aanvallen op de pers

Journalisten eisen een einde aan intimidatie na meer dan 100 aanvallen op de pers

9 juni 2020 0 Door Indignatie redactie

In Een Open Brief Van 1 Juni Smeekten Vooraanstaande Persorganisaties De Wetshandhaving Om “De Opzettelijke En Verwoestende Aanvallen Van Journalisten In Het Veld Een Halt Toe Te Roepen”.

In Minneapolis richtte de lokale wetshandhaving zich op Linda Tirado , een fotojournalist, en schoot haar in de gaten toen ze probeerde de protesten over de politiemoord op George Floyd te verhullen; later onderwierpen ze een zwarte journalist van CNN aan een onrechtmatige arrestatie . In Louisville werden tv-verslaggeefster Kaitlin Rust en haar bemanning aangevallen door lokale politieagenten die hen tijdens een live uitzending met niet-dodelijke kogels bestookten.

In slechts vier dagen viel de Amerikaanse politie, volgens een telling van het onderzoeksbureau Bellingcat, meer dan honderd keer journalisten aan.

Het politiegeweld tegen een vrije pers zorgde maandag voor een reactie van vooraanstaande journalistieke organisaties en een herinnering voor wetshandhaving: “Deze steden zijn van ons allemaal.”

“U moet uw collega’s, commandanten en opperhoofden, en de burgemeesters en gouverneurs die hen leiden, ervan overtuigen de opzettelijke en vernietigende doelwitten van journalisten in het veld een halt toe te roepen”, luidt een open brief van 1 juni aan de politie die wordt gesteund door groepen zoals het Genootschap van professionele journalisten, journalisten zonder grenzen, het Comité ter bescherming van journalisten en de National Press Club.

“In de afgelopen 72 uur heeft de politie het vuur geopend met rubberen kogels, traangas, pepperspray, peperbolletjes en met nachtstokken en schilden de werkpers aangevallen als nooit tevoren in deze natie”, zegt de brief. ‘Als je de pers het zwijgen oplegt met rubberen kogels, zwijg je de stem van het publiek. Geef onze grondwet en het eerste amendement niet op. ‘

Lees ook:  President Donald Trump is letterlijk giftig

Aaron Miguel Cantú, een freelance journalist in Los Angeles die korte tijd werd vastgehouden tijdens protesten op zaterdag, vertelde Business Insider dat de incidenten van dit weekend misschien alarmerend zijn, maar wat er nieuw is, is de aandacht die ze krijgen.

“Journalisten over de hele wereld leren nu uit de eerste hand wat er de afgelopen tien jaar is gezegd: de Amerikaanse politie is zo machtig geworden dat er niemand meer is om hen op zinvolle wijze verantwoordelijk te houden voor hun daden, vooral bij grote straatprotesten”, zei Cantú. In 2017 werd hij gearresteerd en beschuldigd van ‘samenzwering tot oproer’ terwijl hij verslag deed van protesten tijdens de inauguratie van president Donald Trump; de aanklachten werden uiteindelijk afgewezen na een langdurige juridische strijd.

Nu de president de verslaggevers tot ‘vijanden van het volk’ verklaart, verspreidt de intimidatie van de pers zich naar nieuwe vertrekken.

Freelance journalisten zijn jarenlang het doelwit geweest van ‘geweld en arrestatie door de politie’, merkte Cantú op, ‘en nu omvat dit soort targeting in toenemende mate journalisten van zakelijke mediakanalen.’

Bovenstaande foto: de politie confronteert zich met activisten tijdens een protestmars bij de Manhattan Bridge op zondag 31 mei 2020 in New York. Demonstranten gingen de straten van New York op om te protesteren tegen de dood van George Floyd, die op 25 mei stierf nadat hij door een politieagent uit Minneapolis aan de nek was vastgemaakt. Kevin Hagen, AP Foto.

Lees ook:  OPERATIE WARP SPEED: Bedrijf gekoppeld aan Robert Kadlec van HHS, klaar om exclusieve productie van COVID-19-vaccins te worden
Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Niet alleen Michael Flynn: een schrikbarende lange lijst met controversiële pardons van Trump
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments