Koning jaarlijks een bedrag van bijna 5 miljoen uit de schatkist

Koning jaarlijks een bedrag van bijna 5 miljoen uit de schatkist

9 juni 2020 0 Door Indignatie redactie

Er is weer eens negatieve publiciteit over het koningshuis en zoals zo vaak vormen de financiën de aanleiding. De Oranjes zwemmen weliswaar in het geld, maar ze laten het liefst anderen de rekening betalen. Zo ook nu weer.

De opknapbeurt van Paleis Huis ten Bosch, waar de koning en zijn gezin wonen, werd geheel door de overheid betaald. Kosten: ruim 63 miljoen. Maar de vorst mocht wel meebeslissen over de inrichting van de woonvertrekken, wist NRC Handelsblad te achterhalen. Bijvoorbeeld over de stoffering , de verlichting en het sanitair. Tal van bekende Nederlandse ontwerpers zouden daarvoor zijn ingeschakeld.

Welk bedrag aan die privévertrekken is besteed wilden de autoriteiten echter niet zeggen. Ook niet toen NRC een beroep deed op de Wet openbaarheid van bestuur. Informatie daarover zou raken aan de ‘persoonlijke levenssfeer’ van de koning.

Dus je laat je uiterst weelderige woonpaleis opknappen, je beslist zelf mee over de inrichting, je laat anderen dokken en als er dan vragen komen verberg je je achter je privacy. Dat wil zeggen: dat doe je uiteraard niet zelf, dat laat je je als knipmessen buigende overheidslakeien doen.

De zaak is des te merkwaardiger omdat de koning jaarlijks een bedrag van bijna 5 miljoen uit de schatkist ontvangt om onder meer dit soort uitgaven te dekken. Daar houdt hij op deze manier dus ruim aan over.

Lees ook:  Moslim immigratie - een tikkende bom onder onze gezondheidssector

De NRC-publicatie heeft een kleine rimpeling veroorzaakt en er zullen wel Kamervragen worden gesteld. Misschien dat de inrichting van Huis ten Bosch nog in een Kamerdebat ter sprake komt. Maar veranderen zal er hoogstwaarschijnlijk niets. De Oranjes mogen op kosten van de belastingbetaler in weelde blijven baden.

Terwijl er toch argumenten zat zijn om eindelijk eens in te grijpen. Dat we zoiets hebben als een monarchie is in mijn ogen al absurd, gezien het erfelijke karakter van deze staatsvorm. Maar goed, een ruime meerderheid van de bevolking wil het nu eenmaal.

Zouden financiële overwegingen echter niet een iets grotere rol mogen spelen? Nederlanders beschouwen zichzelf graag als behoedzaam met geld, om niet te zeggen als zuinig. Maar als het om het koningshuis gaat is daarvan niets te merken. Dan is het beste, dus ook meestal het duurste, niet goed genoeg.

Een president kost ook geld, wordt vaak gezegd. Dat klopt, alles kost geld. Maar volgens mij is een president veel en veel goedkoper dan een koning(in), van wie je niet alleen een deel van zijn familie moet onderhouden en zeer royaal betalen, maar ook zijn paleizen en andere bezittingen. En aan wie je daarna niet eens vragen mag stellen, want dan treed je in de ‘persoonlijke levenssfeer’.

Lees ook:  Gezellig met alle Nederlanders zingen voor Willem Alexander
Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Is een nieuwe golf van covid-fascisme Europa binnengevallen?
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 5 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments